Maanantai 10.12.2018

Läheneekö sote-hallituskriisi? Parahdus keskustasta: ”Kokoomus ei kuuntele ketään – neuvottelut ovat pelkkää farssia”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.10.2017 12:19
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent arkisto
    Kuva
|

Hallituksen sote-kina kiihtyy uusille kierroksille. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) avautuu meneillään olevista sote-neuvotteluista Facebook-tilillään ja syyttää kokoomusta kovin sanoin.

Parhaillaan sorvataan valinnanvapauslakia uusiksi perustuslakivaliokunnan kesäisen palautteen pohjalta. Tuolloin niin sanottu pakkoyhtiöittäminen katsottiin perustuslain vastaiseksi, mutta valiokunta löysi laista kosolti myös muuta korjattavaa.

Reilu viikko sitten perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi, että valinnanvapauden uudesta järjestelystä on löytynyt sopu, mutta sanoi viime torstaina, että käsittely eduskuntaryhmissä lykkääntyy seuraavalle viikolle, koska luonnos ”tarvitsee vielä sote- ja perustuslakiasiantuntijoiden arvion muutamasta kohdasta”. Hänen mukaansa perustuslainmukaisuutta ja käytännön toimeenpanomahdollisuutta arvioidaan yhä.

Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan keskustalla ja kokoomuksella on eriävät tulkinnat siitä, mitä valinnanvapauden asiakassetelin piiriin kuuluu. Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mielestä kansalaisella on subjektiivinen oikeus saada maakunnalta asiakasseteli ilman harkintaa, mutta Saarikko on puhunut rajatummasta oikeudesta.

Heikkinen avautuu nyt somessa turhautuneen oloisena. Jo aiemmin etenkin oppositiosta on väläytetty jopa hallituskriisin mahdollisuutta. Tänään Ilta-Sanomat kirjoittaa kolumnissaan tiedoista, joiden mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) olisi jo pyytänyt SDP:tä hallitukseen kokoomuksen tilalle sote-riitelyn takia. Rinne kuitenkin kommentoi Demokraatille, ettei puolueelta ole suoraan kysytty asiasta ja vastaus olisi "vain vaalien kautta".

–En voi enää olla hiljaa tästä taistelusta kulissien takana. Sote-uudistuksen alkuperäisenä tarkoituksena oli vahvistaa perusterveydenhuoltoa, jossa on ollut suuria ongelmia muun muassa lääkäriin pääsyssä. Keskusta lähti toteuttamaan hallitusvastuussa sote-uudistusta siltä pohjalta, mihin edellisten hallitusten ison työn perustalta oli jo päästy. Kirkkaana tavoitteena sosiaali- ja terveydenhuollon nykyistä tiiviimpi yhteistyö (horisontaalinen integraatio) sekä peruspalvelujen ja erikoistason palvelujen tiiviimmät hoitoketjut (vertikaalinen integraatio), Heikkinen kirjoittaa.

Heikkisen mukaan ajatus valinnanvapaudesta on hyvä, kunhan siitä voidaan linjata niin, että se tukee sote-uudistuksen tavoitteita paremmista palveluista ja tavoitetta siitä, että sote-kustannusten kasvua pystytään hillitsemään. Heikkinen peräänkuuluttaa nyt tutkivaa journalismia ”puhkaisemaan kuplan”.

–Nyt ollaan pattitilanteessa, kun kokoomus ei kuuntele ketään, ei terveydenhuollon asiantuntijoita, ei perustuslain asiantuntijoita eikä virkavastuussa lakia valmistelevia virkamiehiä. Neuvottelut ovat pelkkää farssia, kun tekstejä yritetään hyväksyttää lankoja pitkin pörriäisissä.

Keskusta ja kokoomus pääsivät aikanaan yhteisymmärrykseen sote- ja maakuntauudistuksesta, kun keskustalle luvattiin 18 maakunnan malli ja kokoomukselle valinnanvapaus. Sipilä uhkasi tuolloin kaataa hallituksen, jos sote-alueiden määrästä ei synny sopua. Sittemmin maakuntauudistus on yhä etenemässä suunnitelman mukaan, mutta valinnanvapaus on törmännyt perustuslaillisiin ongelmiin.

Helsingin Sanomat kirjoitti tänään, että asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoretta valinnanvapausversiota eteenpäin. Pääongelmat liittyvät juuri asiakasseteleihin, joista keskusta ja kokoomus ovat olleet erimielisiä. Lakiluonnoksen muotoilua seteleiden käytöstä on tulkittu hallituksessa eri tavalla.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Oiva Luosujarvi

Toimitusjohtajat ei yleensä kuuntele työntekijöitä, koska työntekijöitä voi vaihtaa ja työpaikan voi siirtää muualle.

Suomi ei tarvitse firmoja, jotka ei halua kommunikoida työntekijöiden kanssa kuin ainoastaan niinkuin herra komentaa orjiaan tyylillä.
Niiden firmojen toiminta olisi vain estettävä Suomessa.
Siihen ei taas ole pikkupomoilla eli poliitikoilla halua, koska toimitusjohtajat voivat lahjoa enemmän.

Seppo Simonen

Vesa Levonen ilmoittautunut 2018 V Keskustapuolueen puoluekokouksessa uudeksi puheenjohtaja ehdokkaaksi. Äänestyksessä todettiin hänen saaneen yhden äänen, tämä on kristallipallosta katsottu.
Muutoin näitä palveluseteleitä myönnetään nyt jo Esim. Uudenmaan sairaanhoitopiiri antaa setelin kaihileikkausta varten asiakas valitsee leikkaavan
sairaalan ja homma toimii, palvelusetelissä on hinta myös.
Asiakassetelin laajempi myöntäminen on sotessa uusi asia jonka pitää olla alkuvaiheessa hyvin ehdollista johon voi tarvittaessa nopesti puuttua.
Pasi Käyhkölle sanon maakuntauudistuksella säästetään kuluja, olettakaamme että se onnistuu.

Harri Kovala

Kunnat eivät tule purkamaan hallintoaan siinä määrin, kun maakuntahallinto sitä lisää. Tämän lisäksi uusi SoTe-hallinto aloittaa maakunnissa. Todennäköisesti myös kuntiin jää tämän alan hallintoa roikkumaan. Jotta maakuntauudistuksessa olisi edes jotain järkeä, tulisi kuntien verotusoikeus poistaa, jotta päällekkäisyyksiltä vältyttäisiin.

Tosin, jos luovuttaisiin kokonaan maakunnista ja tehtäisiin maakuntien keskuskunnista maakuntien kokoisia, jätettäisiin palvelut koskematta ja hoidettaisiin koko maakunnan kokoinen kaupunki sen suurimman kunnan hallinnolla, olisivat säästöt taattuja.

Nykyisin julkisen hallinnon menot ovat ohittaneet terveysmenot, tällä vauhdilla noin 6 vuoden päästä hallinnon kulut ohittavat jo sosiaalisektorin menot.

Kaarlo Erjala

Nykyinen SOTE-systeemi ja palveluseteteleitä harkinnanvaraisesti palvelujen ostoon yksityispuolelta niille, jotka joutuvat jonottamaan liian kauan julkispuolen palvelua.
Ei tässä mitään maakuntahallintoa ja laajaa valinnanvapautta tarvita kustannuksia lisäämään.

Marja-Liisa Kalkela

Paljonko veronmaksajien rahaa on palanut jo SOTE -07-17 aikana?
(Kuntauudistus,paras-hanke-SOTE)
Paljonko vielä tulee palamaan ?
Niillä rahoilla olisi julkisesta terveydenhuollosta saanut huippu palvelut aikaan . Palvelumaksut kiertänyt kunnissa veronmaksajien hyödyksi.
Ei osakkeenomistajien tileille.