Tiistai 11.12.2018

Kokoomuslaiselta kuittaus: ”Kannattaa luottaa pääministeriin”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.10.2017 15:07
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Keskustalaisen kansanedustajan Hannakaisa Heikkisen kova kritiikki sote-uudistuksen valinnananvapausneuvotteluita kohtaan hämmästyttää kokoomuksen Sari Sarkomaata.

Samaan aikaan sekä pääministeri Juha Sipilä (kesk.) että valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) vakuuttelivat, että sote-kiistan kenties jo viides kierros on saatu sovittua.

–Minusta nyt tarvitaan jäitä hattuun. Kannattaa luottaa omaan ministeriin ja pääministeriin, joka juuri totesi, että asia etenee hyvässä hengessä, sanoo Sarkomaa Uudelle Suomelle.

–Nyt maltti on valttia, ja varmaan kannattaisi olla yhteydessä omiin ministereihin.

Keskustan Heikkinen arvioi aiemmin, että valinnanvapautta koskevat neuvottelut ovat pattitilanteessa. Hänen mukaan syypää on kokoomus, joka ”ei kuuntele ketään”. Hän viittasi Helsingin Sanomain uutiseen, jonka mukaan eri asiantuntijat olivat varoittaneet lähettämästä puolitoista viikkoa sitten sovittua valinnanvapausmallia sellaisenaan eteenpäin.

Sovun neuvottelivat hallituksen reformiministerit Annika Saarikko (kesk.), Paula Risikko (kok.) ja Pirkko Mattila (sin.). Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien piti vahvistaa sopu alkuperäisen suunnitelman mukaan jo viime viikolla. Sitä kuitenkin viivästettiin viikolla.

–Tämä aika haluttiin ottaa juuri sen takia, että tässä haluttiin kuulla vielä asiantuntijoita ja saada vaikutusarvio. Kovasti on työtä tehty ja meillä on vahva luotto siihen, että asia etenee ministeri Saarikon johdolla, Sarkomaa sanoo.

Hän sanoo, että nykytietojen valossa eduskuntaryhmät olisivat vahvistamassa uudistuksen linjaukset sovitusti torstaina ryhmäkokouksissaan ennen kyselytuntia. Varmaksi hän ei sitä kuitenkaan vielä uskalla sanoa.

Kansanedustajillakin vaikeuksia pysyä perillä sote-laskuissa

Joidenkin keskustapoliitikkojen sote-lausunnoista käynnistynyt keskiviikon hallituskriisi näytti hiipuneen ennen eduskunnan täysistuntoa keskiviikkona iltapäivällä.

Kansanedustajat ja ministerit yrittivät muistella, monesko sote-kriisi nyt olikaan kyseessä. Keskustan edellinen sote-ministeri Juha Rehula kertoi saaneensa vaikutelman, että keskustelu toistaa vanhaa kaavaa. Hänen mukaansa kyseessä nyt ei tosin edes ollut kyse hallituskriisistä.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo arveli, että tämä oli jo viides kierros sote-kiistoissa. Hänen mukaansa ongelmat saatiin ratkaistua aamupäivällä hallituksen reformityöryhmässä ja johtotriossa, joissa löydetty sopu täsmentää asiakassetelien käytön määritelmää erikoissairaanhoidossa.

–Aiempi, puolentoista viikon takainen määritelmä oli liian avoin, Orpo sanoi Talouselämälle.

Hänen mukaansa asiakassetelit tulevat käyttöön erikoissairaanhoidossa, mutta ”sopeutuvin osin”, niin että ne eivät vaaranna hoidon kokonaisuutta.

–Julkisen sektorin päivystys ei saa vaarantua. Niin voisi tapahtua, jos asiakasseteleiden käyttö avataan kokonaan, Orpo sanoi eduskunnassa ennen lähtöään EU-kokoukseen Brysseliin.

Hän muistutti, että myös nykyään sairaanhoitopiirit voivat ostaa erikoissairaanhoidon palveluja yksityisiltä.

–Haluamme, että se käytäntö jatkuu, Orpo puolusti kokoomuksen kantaa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Sarkomaa saa palkkansa kokoomuksen edustajana. Minä en saa ja siksi voin olla rehellisesti omaa mieltäni.

Sen mielipiteen mukaan kokoomuksen suunnittelema vapaavalinta on yhtä tarpeeton kuin kepu maakuntahallinto ja varsinainen vedätys pörssiyhtiöiden eduksi kansalaisten kustannuksella.

Sotea, varsinkin sen terveysosaa pitää uudistaa, mutta sen todellinen uudistustarve voitaisiin helposti hoitaa hyvin tehokkaalla ja oikeasti yhteisiä varoja säästävällä tavalla palauttamalla ammatinharjoittajat lääkäreinä ja hoitajina sekä pieninä yksityisinä vanhustenhuolto palvceluina.

Tätä ei kokoomus halua vaan se haluaa kaikki rahat pörssiyhtiöihin ja jo sinne sijoittamiensa kokoomuslaisten ansioiksi.

Pasi Käyhkö

Suomen tulevaisuus on nyt kahden, intohimoisesti pelkästään omaa asiaansa ajavan, hallituspuolueen käsissä. Maan etu on unohdettu täysin.
Tämä kolmas, hallituksessa istuva 1,4%- ryhmä, on ihan oma tarinansa. Heille sopivat nyt kaikki asiat sellaisenaan.

Pentti Westerholm

Hyvältä tuo tulevaisuus juuri nyt näyttää kokoomuksen kannatus nousee ,Keskustan alenee ja Siniset ovat huimassa nousta siitä 1 % kannatuksesta.Mihin vielä yltävätkään ennen seuraavia eduskuntavaaleja.
Kaikki ovat samassa hallituksessa joten kyllä se on joukkueen ansiota jos menestytään.Eri mieltä siitä saa olla,mutta ei se vähennä saavutuksia.