Keskiviikko 19.12.2018

Syytteet terrorismin valmistelusta – Valtakunnansyyttäjä: ”Tässä on ensimmäinen tapaus käsillä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.10.2017 16:31
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Syytteitä terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä rikoksista käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa ennakkotietojen mukaan marraskuussa.

Valtakunnansyyttäjä nosti keskiviikkona syytteet kolmea suomalaista vastaan ja heitä epäillään terrorististen rikosten valmistelusta.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen kertoo Uudelle Suomelle, että tutkittavia rikosnimikkeitä on kolme: terroristisen rikoksen valmistelu, koulutuksen antaminen terroristista rikosta tekemistä varten ja värväys terrorismirikoksen tekemiseen. Kaikki epäillyt rikokset on tehty Suomessa loppuvuoden 2012 ja kesän 2013 välisenä aikana.

Toiviainen kertoo, että kyseisistä rikosnimikkeistä ei ole annettu Suomessa vielä ainuttakaan tuomiota. Uusin, värväystä koskeva pykälä on säädetty vuonna 2014.

–Tässä on ensimmäinen tämän tyyppinen asia käsillä. Kysymys on uudenlaisesta asiasta, eikä oikeuskäytäntöä ole vielä olemassa, Toiviainen kertoo Uudelle Suomelle.

Kuinka pitkälle rikoksia oli valmisteltu?

–Tässä on todella terroristista tekoa valmisteltu, mutta miten pitkälle on päästy, niin siihen en voi ottaa kantaa.

Valtakunnansyyttäjänvirasto kertoi tiedotteessaan, että syytteet liittyvät Syyrian konfliktiin. Vastaajien epäillään valmistelleen osallistumista Syyrian konfliktiin terroristijärjestön vierastaistelijoina.

Oliko kyse nimenomaan Isisistä?

–En vielä voi ottaa kantaa syytteen sisältöön. Sitten kun tämä aikanaan tulee julki, niin sitten käy selville tämä terroristinen järjestökin, mistä on kysymys.

Toiviaisen mukaan syytetyt kolme henkilöä ovat tällä hetkellä vapaalla jalalla. Kaikki ovat olleet tutkintavankeudessa rikostutkinnan alkuvaiheessa kuukaudesta kolmeen kuukautta lokakuusta 2014 alkaen. Etelä-Suomessa tutkinnan alkuvaiheessa asuneiden epäiltyjen nykyinen olinpaikka ei ole valtakunnansyyttäjän tiedossa.

Lisäksi juttukokonaisuuteen kuuluu talousrikoshaara, jota on käsitelty omana prosessinaan. Tuomiot on kuitenkin tarkoitus antaa yhdellä kertaa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Mahtaako tuo uussuomalainen jengi edes enää olla Suomessa, kun ovat päässeet vapaalle jalalle. Schengen-sopimus auttaa häipymistä EU:n syövereihin. Toisaalta eihän tuosta Suomelle vahinkoa tule, kun eivät ole enää meidän riesanemme.

Rainer Puskala

Tuskin kysymyksessä ovat etniset suomalaiset. Käsitteet sotketaan koko ajan. Veikkaan kansalaisuuden saaneita maahanmuuttajia, ei siis suomalaisia. Kansalaisuuden saaminen on vain virkamiespäätös, suomalaisuus sitä vastoin jotakin aivan muuta. Suomalaisuus on meillä sydämissämme.

Pekka Hovatov

Minkälaisen tuomion mahtavat saada. Stadin kämppä jonon ohi, Kelan taikaseinästä lisärahaa jonon ohi ja kaikki muukin jonon ohi, ettei vain pikku muslimimussukat tunne oloaan eristetyksi. Ilkeä tuomari sitten heristelee etusormeaan oikeudessa ja sanoo "Hyi, hyi pojat minkä meinasitte tehdä, älkää enään tehkö noin, voi että" Ja niin terroristinalut vapautuvat "rankan ja kovan rangaistuksen kera" Suomen julman lainsäädännön ja oikeudenkäytön alta. Samanaikaisesti ylikomissaario Taponen on jo järjestämässä pojille opiskelupaikkaa poliisiamattikorkeakoulussa, jonon ohi, jossa pojat saavat kunnon koulutuksen aseenkäyttöön, tulevia poikien kujeita varten, joista tuhma tuomari jo aiemmin julmasti heristi sormea. Poikien ei tarvitse hakea edes opintotukea, kun Kelan avuliaat tädit täyttävät hakemukset taikaseinää varten poikien puolesta, jonon ohi, kuinkas muuten ja taas on rahaa riittävästi pojilla hiusgeelituotteisiin ja diskoon. Samaan aikaan Rasmusryhmäläiset pitävät joukolla huolen, ettei poikien pussit pääse täyttymään turhasta lastista, tätä ei tarvitse tehdä jono ohi, koska jonoa ei rasmusryhmäläisillä ole, eikä kantasuomalaisista sitä koskaan pääse muodostumaankaan...

Kimmo Tallqvist

Suomen kansalaisia mutta tuskin syntyperäisiä kantasuomalaisia.
Abdullahia ja kaiken maailman luku- ja kirjoitustaidotonta monihuippuosaajaa pukkaa savannilta ja aavikolta suomeen aasin-,vuohen- ja kamelinpaskaa leipomasta opettelemaan mm. sähkövalojen päällelaittoa ja
vessanvetämistä mamujen mallitalossa Espoon suvelassa, että on loukkaavaa puhua vain yleistävästi suomalaisista ,ilman tarkennusta,uutisaiheessa.
Suomen kansalaisuuden saanut ei vielä millään muotoa ole automaattisesti suomalainen perinteisessä kulttuuri ja arvopohjassa.