Maanantai 17.12.2018

EK-pomolta suorat sanat hallituksen ja kaupunkien kiistasta: ”Toisarvoista – meillä on iso työttömyys”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.10.2017 18:44
  • Kuva: Satumaari Ventelä / Alma Talent arkisto
    Kuva
|

Suurten kaupunkien ja hallituksen kinastelu siitä, kuka saa jatkossa järjestää TE-palvelut, on yrityksille sekä etenkin pienille ja keskisuurille yrityksille toisarvoinen kysymys, katsoo EK:n PK-johtaja Jouni Hakala.

Suuret kaupungit katsovat, että niiden tulisi saada järjestää palvelut, kun taas hallitus kaavailee, että ne siirrettäisiin valtiolta maakunnalle.

–Pk-sektori seuraa kasvupalvelu-uudistuksen toteutumista kolmesta näkökulmasta: kuinka se vastaa asiakkaiden tarpeeseen, kuinka kustannustehokkaasti järjestelmä palvelee ja kuinka yritysten osaamista hyödynnetään, kirjoittaa Hakala blogissaan.

–Eiköhän sama tilanne ole henkilöasiakkaiden kohdalla, hän lisää.

Hakala toivoo, että TE-palveluiden suunniteltu avaaminen markkinoille helpottaisi kohtaanto-ongelmaa. Hän huomauttaa, että EK:n oman jäsenkyselyn mukaan yritysten on tällä hetkellä vaikea saada osaavaa työvoimaa avoimiin työpaikkoihin.

–Samaan aikaan meillä on iso työttömyys. Kyllähän se kertoo siitä, että kaikkia keinoja, joilla voidaan lievittää kohtaanto-ongelmaa, on hyvä kokeilla. Siksi on hyvä tavoite, että kasvupalvelu-uudistus mahdollistaa erilaisia tapoja tuottaa TE-palveluita, Hakala sanoo.

Hän kuitenkin täsmentää, että poliitikkojen kiista ei ole täysin vailla pohjaa. Kuntaliiton kaupunkitutkimuspäällikkö Kauko Aronen kritisoi aiemmin blogissaan, että kasvupalvelu-uudistus tuo epäselvyyttä ja päällekkäisyyttä elinvoiman kehittämiseen. Hakala näkee saman riskin.

–Ihannetapauksessa kasvupalvelu-uudistus kykenisi vastaamaan ajan haasteisiin siten, että maan eri osissa kyettäisiin rakentamaan kasvun edellytyksiä omiin vahvuuksiin perustuen, Hakala kirjoittaa.

–Jos taas se johtaisi lisäkustannuksin höystettynä sekaviin ja pirstaleisiin toimivaltasuhteisiin julkisten toimijoiden välillä vailla yksityisen palvelutuotannon selkeää ja kilpailuneutraalisuuden varmistavaa roolia, uudistuksen mielekkyys häviäisi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
EK:meillä on iso työttömyys”

EI voi olla.Ei sitten Kikyn ,työaikojen lisäämisen,lomapäivien lyhentämisen ym.takia. Niillähän "lisätään" työllisyyttä ja nyt vientikin vetää.
Työvoimapulakin pahenee.Eläkeikää on pakko korottaa (työvoimapulan"takia.)
Vai mitä puhetta tuo oli-15 Hallitukselta ja Ek Häkämieheltä?

-Vanha totuus "herrojen" lupaukset on kuin veteen piirretty viiva.
Hävisi heti kun Kiky-sopimuksessa oli työntekijäpuolen nimi.

Marja-Liisa Kalkela

JK.
VM ennusteiden mukaan (nyt syksyllä) se työttömyys on näillä näkymin yhä 400 000 -20.
Miten se on mahdollista jos talous nousee -17-20 aikana jonkin verran?
Tekeekö työt työttömät 9e/pv vai millä se työvoimantarve paikataan kun työttömät ei saa palkkatyötä?

Tapio Mäkeläinen

Hakala on väärässä ainakin mitä tulee suuriin kaupunkeihin. Mitä kauemmaksi kentältä toiminta viedään sen huonommaksi osumatarkkuus menee. Suhteellisesti suurempi osa paukuista menee muuhun kuin varsinaiseen työhön.

Maakuntamalli ei elä kuin kaksi täyttä vaalikautta ja se puretaan. Ihan varmasti.