Keskiviikko 19.12.2018

Kohuttuun lakiehdotukseen sittenkin muutos – Akava: ”Parannus, hyvä että työnantajatkin tätä mieltä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.10.2017 19:59
  • Kuva: Danske Bank
    Kuva
|

Uusi työ- ja elinkeinoministeriön vastaanottama mietintö liikesalaisuuksista ei rajoita työntekijän mahdollisuutta käydä esimerkiksi irtisanomisriitaa läpi oman liittonsa lakimiehen kanssa.

Mietintöä valmistelleen työryhmän työntekijäjärjestöjen edustajat katsoivat aiemmin jättämässään eriävässä mielipiteessä, että mietintöön kirjattu lakiteksti jättäisi epäselväksi sen, voisiko työntekijä jatkossa turvautua ammattiliiton asiantuntijan apuun työsuhderiidoissa.

Akavan vastaava lakimies Vesa Vuorenkoski kertoo Uudelle Suomelle, että sittemmin työryhmä teki tekstiin pienen mutta tärkeän lisäyksen.

–Siihen on perusteluihin lisätty kohta, missä todetaan, että nykyistä oikeustilaa ei muuteta siltä osin, mitä säädetään työntekijän oikeudesta turvautua avustajaan. Mutta se ei itsessään vielä määrittele oikeuden rajoja, Vuorenkoski toteaa.

–Me tervehdimme sitä tietenkin ilolla, että myös työnantajat ovat sitä mieltä, että tällä esityksellä ei haluta rajata työntekijöiden oikeuksia. Me pidämme tätä lisäystä parannuksena ja näemme, että se on jossain määrin parempi. Mutta arvioimme vielä, onko tämä riittävän tarkka lisäys.

Pienestä parannuksesta huolimatta työntekijäjärjestöjen jättämää eriävää mielipidettä ei kuitenkaan vedetty pois.

Vuorenkoski katsoo, että nyt lausuntokierrokselle lähtevässä lakiehdotuksessa on vielä tarkentamisen varaa muiltakin osin. Erityisesti häntä huolettaa, kuinka työntekijän tulee itse tunnistaa, mikä on yrityksen liikesalaisuuslain mukaan salassa pidettävää materiaalia. Väärä valinta kun voi tarkoittaa sanktioita.

–Vaikka työnantaja ilmoittaisi, että jokin dokumentti on luottamuksellinen, niin sehän ei sitä vielä välttämättä lain mukaan ole, ellei se täytä teknisen ohjeen määritelmää, Vuorenkoski sanoo viitaten ehdotetun pykälän kohtaan, missä teknisellä ohjeella tarkoitetaan esimerkiksi kaavaa, kuvausta, piirrosta tai reseptiä, jota voidaan hyödyntää elinkeinotoiminnassa.

–Määritelmä on niin epäselvä, että työntekijä ei välttämättä lain luettuaan ymmärrä, onko kyse sellaisesta luottamuksellisesta tiedosta, jonka luvattomasta esittämisestä häntä voi odottaa sakkorangaistus, Vuorenkoski tähdentää.

LUE LISÄÄ: Akavan ulostulosta nousi myräkkä: Osa tyrmää, osa sulkee vielä suunsa

Jaa artikkeli: