Sunnuntai 16.12.2018

Sotessa ratkaisun hetket – Orpo kertoi tuoreesta ”hallituskriisistä”: ”Viides kierros”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.10.2017 08:54
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) arveli, että kyseessä oli jo viides kierros sote-kiistoissa. Mediassa epäiltiin jopa todellista hallituskriisiä, jota termiä Orpo ei kuitenkaan käyttänyt.
|

Sote-uudistuksen valinnanvapauslakiesitystä odotetaan tänään eduskuntaryhmien hyväksyttäväksi. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi eilen, että tarvittaessa käsittelyä jatketaan perjantaina. Keskiviikkona hallitus näytti ajautuneen uuteen sote-kriisiin.

Mediassa epäiltiin jopa todellista hallituskriisiä, jota termiä Orpo ei kuitenkaan käyttänyt. Ilta-Sanomat väitti kolumnissaan Sipilän kysyneen jo SDP:tä hallitukseen kokoomuksen tilalle. Antti Rinne kommentoi, ettei suoraa pyyntöä ole tullut ja hallitukseen mennään vain vaalien kautta.

Suuresta tuohtumuksesta kertoi myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajan Hannakaisa Heikkisen (kesk.) avautuminen somessa.

–Nyt ollaan pattitilanteessa, kun kokoomus ei kuuntele ketään, ei terveydenhuollon asiantuntijoita, ei perustuslain asiantuntijoita eikä virkavastuussa lakia valmistelevia virkamiehiä. Neuvottelut ovat pelkkää farssia, kun tekstejä yritetään hyväksyttää lankoja pitkin pörriäisissä, hän tilitti Facebook-sivullaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi Talouselämälle, että kyseessä oli jo viides kierros sote-kiistoissa. Hänen mukaansa ongelmat saatiin ratkaistua keskiviikkona aamupäivällä hallituksen reformityöryhmässä ja johtotriossa.

Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan keskusta ja kokoomus olivat eri mieltä siitä, mitä valinnanvapauden asiakassetelin piiriin kuuluu. Sopu täsmentää Orpon mukaan asiakassetelien käytön määritelmää erikoissairaanhoidossa.

–Aiempi, puolentoista viikon takainen määritelmä oli liian avoin, Orpo sanoi Talouselämälle.

Hänen mukaansa asiakassetelit tulevat käyttöön erikoissairaanhoidossa, mutta "sopeutuvin osin", niin että ne eivät vaaranna hoidon kokonaisuutta.

–Julkisen sektorin päivystys ei saa vaarantua. Niin voisi tapahtua, jos asiakasseteleiden käyttö avataan kokonaan.

Orpo puolusti kokoomuksen kantaa ja muistutti, että jo nykyään sairaanhoitopiirit voivat ostaa erikoissairaanhoidon palveluja yksityisiltä.

Lue koko juttu Talouselämästä

Jaa artikkeli:

Kommentit