Maanantai 10.12.2018

Lähteet: Sopu löytyi – suurin sote-muutos koskee kiireettömiä leikkauksia

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.10.2017 14:15
Päivitetty: 
19.10.2017 14:30
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent arkisto
    Kuva
|

Uuden Suomen ja Kauppalehden hallituslähteistä saamien tietojen mukaan soten valinnanvapaudesta on löytynyt sopu, joka koskee asiakasseteleitä. Esitys on tarkoitus julkistaa ryhmäkokousten aikaan, jotka ovat juuri alkamassa eduskunnassa.

Uuden Suomen tietojen mukaan tarkoitus on rajoittaa asiakassetelin käyttöä jonkin verran edelliseen esitykseen nähden. Kauppalehden tietojen mukaan suurimmat muutokset koskevat kiireetöntä leikkaustoimintaa, jota koskevat asiakassetelit tulevat käyttöön vasta vuoden 2022 alusta. Esimerkiksi kotipalvelun osalta asiakassetelit tulevat käyttöön sovitusti jo aiemmin.

Hallitus ajautui valinnanvapaudesta pahaan kiistaan, joka koski julkisuudessa olleiden tietojen mukaan asiakasseteleitä. Mediassa epäiltiin jopa todellista hallituskriisiä, jota termiä hallituspuolueissa ei kuitenkaan käytetty. Suuresta tuohtumuksesta kertoi sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajan Hannakaisa Heikkisen (kesk.) avautuminen somessa.

–Nyt ollaan pattitilanteessa, kun kokoomus ei kuuntele ketään, ei terveydenhuollon asiantuntijoita, ei perustuslain asiantuntijoita eikä virkavastuussa lakia valmistelevia virkamiehiä. Neuvottelut ovat pelkkää farssia, kun tekstejä yritetään hyväksyttää lankoja pitkin pörriäisissä, hän tilitti Facebook-sivullaan keskiviikkona.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi eilen niukkasanaisesti hallituksen löytämää sopua, joka hänen mukaansa täsmentää asiakassetelien käytön määritelmää erikoissairaanhoidossa. Orpon mukaan puolentoista viikon takainen määritelmä oli liian avoin. Orpo kertoi, että asiakassetelit tulevat käyttöön erikoissairaanhoidossa, mutta vain "sopeutuvin osin" niin, että ne eivät vaaranna julkisen sektorin päivystystä.

Kovin sopuisasta tilanteesta ei kielinyt se, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kommentoi eduskuntaryhmien käsittelevän esitystä tarvittaessa vielä perjantainakin.

Uuden Suomen tietojen mukaan sopua odotetaan kuitenkin julki jo tämän päivän eduskuntaryhmän kokouksista iltapäivällä.

Jaa artikkeli: