Tiistai 11.12.2018

Sote-sopu läpi keskustassa ja kokoomuksessa – Kaikkoselta ehto

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.10.2017 15:56
Päivitetty: 
19.10.2017 16:41
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Kaikkonen edellyttää lausuntokierroksen kritiikin huomioista valinnanvapauden muodostamisessa.
|

Keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmät ovat hyväksyneet sote-uudistuksen valinnanvapaudesta hallituksessa sorvatun kompromissiratkaisun. Valinnanvapauteen ja asiakasseteleihin liittyvä kiista kiristi tunnelmia hallituksessa jopa väitetyksi hallituskriisiksi asti.

Hallituspuolueiden edustajat kertoivat eduskunnassa torstaina iltapäivällä, että sekä kokoomuksen että keskustan ryhmät hyväksyivät sovinnon yksimielisesti.

Keskustan ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen kertoi kuitenkin, että soten valinnanvapausmallin lausuntokierroksesta on tultava ”aito” ja palaute on huomioitava.

– Ei [malli] ole täysin ongelmaton, Kaikkonen kuvasi keskustan tunnelmia.

– Siksi edellytetään, että lausunnot huomioidaan ja tarvittaessa [tehdään] muutokset.

Lue myös: Pekka Puska täsmensi keskustan huolen: ”Alue- ja keskussairaalat”

Myös kolmas hallitusryhmä Siniset hyväksyi mediatietojen mukaan kompromissin.

Sorvatusta mallista odotetaan lisätietoja torstaina. Kokoomuksen sote-vastaava ministeri Paula Risikko vahvisti eduskunnassa, että sote-palveluiden suunniteltua valinnanvapautta rajoitetaan siltä osin, että erikoissairaanhoidon tulemista valinnanvapauden piiriin viivästytetään.

Uusi Suomi ja Kauppalehti kertoivat aiemmin tänään hallituslähteisiin perustuen, että tarkoituksena on rajoittaa soten valinnanvapauteen liittyvien asiakassetelien käyttöä jonkin verran edelliseen esitykseen nähden. Kauppalehden tietojen mukaan suurimmat muutokset koskevat kiireetöntä leikkaustoimintaa, jota koskevat asiakassetelit tulevat käyttöön vasta vuoden 2022 alusta. Esimerkiksi kotipalvelun osalta asiakassetelit tulevat käyttöön sovitusti jo aiemmin. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi aiemmin, että asiakassetelit tulevat käyttöön erikoissairaanhoidossa, mutta vain "sopeutuvin osin" niin, että ne eivät vaaranna julkisen sektorin päivystystä.

LUE MYÖS:

Lähteet: Sopu löytyi – suurin sote-muutos koskee kiireettömiä leikkauksia

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Nyman

En toivo ikuista elämää mutta haluaisin nähdä sen valinnanvapauden toimivan kustannuksia nostamatta. Jos kaikki nämä vuodet, valitukset, hammastenkiristelyt, julkisen sektorin "mollaamisen", jonottamisen eriarvoistumisen tutkimuksissa ym. ongelmat ovatkin olleet vain pahaa mieltä, järjestelemättömyyttä on hyvä että asiat viimein saadaan kuntoon. Säästöä syntyy jos tekniikka suo ihmisille mobiilin tiedon terveydestään siten ettei tarvitse mennä lainkaan vastaanotolle. Turhien käyntien sanktioinnilla säästyy myös mutta muutoin kyllä epäilen. Suuri osa Suomessa työskentelevistä lääkäreistä on saanut ja tulee edelleen saamaan koulutuksensa muualla kuin Suomessa. Asenne muun kuin Suomen kolulutuksen saaneiden osalta olisi myös muututtava. Vaikka koulutus onkin EU-hyväksytty niin kielitaito antaa toisinaan aiheen kutsua hoitavaa joukkoa "poppahenkilöiksi". Noloa, mutta totta. Toivotaan parasta!

Pasi Käyhkö

Nämä sote-asiat ja myös maakuntauudistushanke vanhenevat hyvin nopeasti. Syynä yhä kiihtyvä muutto kaupunkeihin. Seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana muuttajia tule olemaan noin 700 000 henkilöä. Useat, jo nyt harvaanasutut muuttotappioalueet, tyhjenevät kokonaan.

torsti tuukkanen

Sotepelissä tuli nyt sitten ensimmäistä kertaa tieto pelipanoksesta,joka seteli-
pelissä pöytään lyödään,n.6 miljardia kilpailtavaksi yksityisille toimijoille.Voittajia
tulevat olemaan varmuudella Attendo,Mehiläinen,Terveystalo yms.ulkomaiset suuret toimijat.
Pieniä toimijoita joukkoon saattaa päästä muutama paikallinen ja pari valtakun-
nallista kotimaista toimiaaa.Mukaan tulee varmasti monta sellaista yritystä joita
media rummuttaa esimerkkinä,mutta joiden taloudellinen merkitys on olematon.
Tämän alkupanoken lisäksi tulee varmasti lisäpelimerkeiksi muutama miljardi
terveys-ja vammaispalvelu sekä vanhusten hoitoon liittyvät palvelut janiiden
julkinen rahoitus.Pelistä tulee kovaa ja raakaa.Varma häviäjä tulee olemaan
veronmaksaja.Voittajien veronmaksuhalu ei ole kehuttava jo saatujen kokemus-
ten mukaan.

Marja-Liisa Kalkela

Lehmäkauppa tuli tehtyä taas.
Edellinen oli Kepulle Takuueläke- Kok Kelamaksunpoisto.
Palkansaajat ja pienituloiset hävisivät.
Korvaavan rahoituksen maksoi takaisin kirstuun kansa.ALV krotuksella,ym.veroluonteisten maksujen korotuksilla.
Kumpikin maksoi yht. n. 1,6 mrd/vuodessa.