Tiistai 11.12.2018

Pekka Puska selitti keskustan huolta: Alue- ja keskussairaalat ”pulassa”?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.10.2017 16:39
Päivitetty: 
19.10.2017 16:50
  • Kuva: Alma Talent
    Kuva
    Pekka Puska.
|

Hallituspuolueet hyväksyivät sote-uudistuksen valinnanvapausmallin. Sekä kokoomuksesta että keskustasta painotetaan, että päätös syntyi yksimielisesti ja lakiluonnos lähetetään marraskuussa asiantuntijoiden ja sidosryhmien kommentoitavaksi lausuntokierrokselle.

Vaikka päätös syntyi yksimielisesti, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen myönsi, että keskustassa oli huolia valinnanvapauteen liittyen. Hän korostaa, että asiantuntijoiden lausunnot on otettava aidosti huomioon, eikä nykyistä esitystä pidä juntata läpi kritiikistä viis.

–Painotamme voimakkaasti lausuntokierroksen merkitystä. Sen on oltava aito ja sieltä tulevat väkevät viestit on otettava huomioon, Kaikkonen sanoo eduskunnassa.

–Jos asiantuntijoiden mielestä tarvitaan korjauksia, niin keskustan mielestä ne täytyy sitten tehdä, hän lisää.

Lue myös: Sote-sopu läpi keskustassa ja kokoomuksessa – Kaikkoselta ehto

Keskustan kansanedustaja, THL:n entinen pääjohtaja Pekka Puska täsmensi hetkeä myöhemmin, että hänen huolensa liittyvät vahvasti julkisen sektorin mahdollisuuksiin järjestää jatkossa erikoissairaanhoitoa. Se konkretisoituu hänen mukaansa alue- ja keskussairaaloihin.

–Aluesairaalat ovat jo muutenkin pulassa keskittämisen suhteen, mutta keskussairaaloista tässä erityisesti on kysymys, Puska sanoo.

Nyt ehdotetussa mallissa osa nykyisistä erikoissairaanhoidon palveluista siirtyy siirtymäkauden jälkeen sosiaali- ja terveydenhuollon perusyksikköihin, julkisten ja yksityisten ylläpitämiin sote-keskuksiin. Lisäksi erikoissairaanhoidon palveluita tuotetaan asiakassetelin avulla, jolloin potilas saa itse valita ennakkoon hyväksytyltä sairaaloiden ja muiden palveluntuottajien listalta, missä toimenpide tehdään.

Peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) korosti, että asiakasseteli kattaa toimenpiteen koko kustannuksen.

–Asiakasseteli on aina maakunnassa saman suuruinen potilaalle ja palveluntuottajalle. Sillä hinnalla on julkisen tai yksityisen palveluntuottajan pystyttävä tämä operaatio – vaikkapa paljon puhuttu lonkkaleikkaus – suorittamaan.

Menettely ei ole poikkeuksellinen. Hallituksen esitykset lähetetään lausuntokierrokselle, jolloin hallituksella on mahdollisuus myös korjata esityksiään ennen eduskuntakäsittelyä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Mäkeläinen

pekka Puska on näköjään yleisnero, jolla piisaa asiaa kuin Karpolla aikoinaan. Ovela veto tämä nk asiantuntijakierros. Kyllä se tossa Alkkohooooli asiassa nähtiin. Asiaa kysyttiin niiltä jotka jo viran ja asenteen takia vastasivat kieltävästi. Kysytään alkolta onko hyvä siirtää IV olut osulaan. No ei ole. Yllis yllis.

Äsken telkussa jo maalailtiin kuolemantapauksilla jos sairaaloita suljetaan. Mitä helvettiä sit edes ruvettiin tähän.
Siksi, että Kepun on pakko saada maakuntamalli että pysyy vielä 10 vuotta hengissä.

Samoin diabeteslääkkeiden erityiskorvattavuuden poisto; yhden miehen komitea. Syökää porkkanaa. Nyt apteekin henkilökunta sanoo, että suurelle joukolla jää lääkkeet ostamatta. Kai se sit on parempi katkoa varpaita ja nilkkoja. Kas kun Puskalla ei siihen ollut sanomista.??
Mihin me tarvitaan eduskuntaa jos tämmöinen venkoilupolku on olemassa. Tätä on nyt väännetty vuosikausia.
Kepu pettää aina.

Marja-Liisa Kalkela

Mikä oli lausuntakierroksella sairaaloissa työskentelevien lääkärien mielipide? Vastaan valtion virastoissa ja
eduskunnassa istuvien lääkäreiden mieli piteiden ero? Monilla useampiakin vuosi kun ovat edes tehneet lääkärin työtä käytännössä.