Maanantai 17.12.2018

Valinnanvapaus: Yrityksille aukeaa jopa 6 miljardin euron markkina Suomessa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.10.2017 17:30
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent arkisto
    Kuva
|

Valinnanvapauslaki avaa toteutuessaan noin 5,75 miljardin euron markkinan yksityisille sote-yrityksille, Kauppalehti kertoo. Asia ilmenee sosiaali- ja terveysministeriön materiaaleista.

Virkamiesten esittelemän valinnanvapauslain luonnoksen keskeisimmät muutokset kesällä perustuslakivaliokunnan torppaamaan versioon liittyvät siihen, että maakuntien ei ole pakko yhtiöittää toimintojaan. Lisäksi asiakassetelin voi myöntää vain maakunta.

Asiakasseteli tulee käyttöön vaiheittain. Kiireettömään leikkaustoimintaan liittyviä asiakasseteleitä voidaan myöntää vasta vuoden 2022 alusta alkaen. Sote-keskuksen puolestaan voi valita lokakuusta 2020 lähtien.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät hyväksyivät tänään, että luonnos valinnanvapaudesta voidaan lähettää lausuntokierrokselle.

Lähde: Kauppalehti

LUE LISÄÄ:

Sote-sopu läpi keskustassa ja kokoomuksessa – Kaikkoselta ehto

Pekka Puska täsmensi keskustan huolen: ”Alue- ja keskussairaalat”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Malinen

Onkohan kokoomuksen kannattajat tyytyväisiä kun saman yksitysen vastaanoton penkille istuu narkkari ja pultsari samoja mömmöjä hakemaan. Kenenkähän lompsa siinä joutuu venymään tässä souvissa, mutta tasa-arvohan on hintansa väärtti.

Mikko Toivonen

Ei tarvitse olla Nostradamus kyetäkseen näkemaan kaksi totuuden ja tulevaisuuden kehityksen osaa. Ne ovat:

Palvelutaso heikkenee ja julkinen, mikä on oikea turvamme ajetaan pörssiyhtiöiden toimesta marginaaliin

Terveydenhuollon kokonaiskustannus tulee kasvamaan hallitsemattomasti siksi että "lain" mukaan pörssiyhtiön on tehtävä maksimaalista voittoa osakkeenomistajilleen. Kun pörssiyhtiöt tulevat ajamaan kokoomuksen ja nyt myös sinisten avulla julkisen marginaaliin niin ovi ryöstölle ja kontrolloimattomalla kustannusnousulle on apposen auki.

Tosin Pääministeri Sipilä kantaa epäonnistumisesta ja karhunpalvelusta kansakunnalle vastuun. Hänen olisi pitänyt lakkauttaa hallitus joka maakuntahallintoa ja valinnanvapautta väkisin ajoi ja ajaa.

Orpo, Risikko ja "Mäntylät etc" naureskelevat jossain "Pörriäisen" edustiloissa kuohuviinit laseissaan ja laskevat "proviisioitaan" kansan kuppaamisesta

Tomi Salonen

Kerrankin olen kanssasi samaa mieltä alusta loppuun. Teijolla tuossa alempana on myös osuva ajatus!

Tässä on nyt uudistettu rakenteita kahden terrierin voimin, eikä sidostesukka ratkennut missään vaiheessa. Potilaat muuttuivat asiakkaiksi ja Suomi asutetaan uudestaan ylt'ympäriinsä. Yhteiskunnalliset säästöt muuttuvat muiden saataviksi, jo toimivat yritykset joutuvat muuttamaan muualle ja jäljelle jää kuihtuvia entisiä työntekijöitä, joilla ei enää ole kotia. Vai?

Teijo Myllylä

Miljonäärejähän nyt alko naurattamaan. Sääli että suurinta osaa palkansaajiste ei edes liikuta nousevat kustannukset. Ja sitte eläkeläiset ja veteraanit. Ei hyvältä näytä. Joku vielä valehtelee että tällä säästetään 3 miljardia. Tosin verojen ja kustannusten nousu ei vaikuta tutkijoiden mukaan hintoihin. Lienee myös hallituksen jakama totuus.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
myös julkinen sektori kilpailee samassa sektorissa

Mutta julkisenpuolen "tuottoa" ei jaeta edes omistajille eli kansalle.Eikä ne päädy osakkeenomistajien tileille.
Tuottojen pitäisi näkyä paremmin terveys ja hoivapalveluissa julkisellapuolella. Esim.Käsipareina vanhusten hoivapalveluissa.

Harri Tapani

Onhan tuota lobattu piilossa jo pitkään laajalla rintamalla, tässä kirjasta sitaatti ja varoitustakin 17 vuoden takaa:

”Yksityistämisinnon takana olevat toimijat ovat niitä, jotka yksityistämisestä hyötyvät.

Erilaisten julkisten palvelujen yksityistäminen tarjoaa YRITYSTEN voitontavoittelu-näkökulmasta huikeita etuja...

Monialayritysten katseet ovat nyt kohdistuneet Euroopan kehittyneen julkisen terveyden- ja sosiaalihuoltojärjestelmän vuoksi paljon vaikeammin valloitettaviin markkinoihin. Kyse on suurista rahasummista.

Jos kansallisvaltiot ja julkinen sektori vastaavat jatkossakin terveys- ja sosiaalialan palvelujen tuottamisesta Euroopassa, suuret amerikkalaisyritykset menettävät hyvin paljon rahaa.

Tästä syystä USA haluaa ulottaa monenkeskisen investointi-sopimuksen (MAI) sekä palvelujen kansainvälistä kauppaa säätelevän sopimuksen (GATS) koskemaan myös sosiaali- ja terveyssektoreita.

Jos Euroopassa toimivat kaupalliset terveys- ja sosiaalialan yritykset myisivät samoja palveluja kuin mitä julkinen sektori tarjoaa, amerikkalaisyritykset voisivat vapaan kilpailun ja kansallisen kohtelun periaatteiden pohjalta vaatia julkisen terveydenhuoltojärjestelmän saaman valtion tuen lopettamista, tai samojen tukiaisten tarjoamista myös julkisen sektorin kanssa kilpaileville yksityisille yrityksille.

Myös Euroopan Unionin omaa kilpailulainsäädäntöä tullaan jatkossa yhä useammin käyttämään yhteiskunnan eri sektorien yksityistämiseen. Pää avataan yleensä kilpailuttamalla joillakin valituilla paikkakunnilla erilaisia valtion tai kuntien laitoksia ja samojen palvelujen yksityisiä tuottajia keskenään. Valtion kassakriisi annetaan yksityistämisen perustelun. Yksityistäminen esitetään tapana säästää kustannuksia ja tuottaa samat palvelut tehokkaammin ja halvemmalla. Julkisen sektorin tuottamien palvelujen yksityistäminen johtaa lähes aina siihen, että ihmiset joutuvat maksamaan samoista palveluista paljon enemmän, ja että kaikilla ei enää ole varaa tiettyihin palveluihin.

Miksi yritys jonka tehtävä on ensisijaisesti tuottaa voittoja osakkailleen tuottaisi pitkän päälle palveluja halvemmalla kuin julkisen sektorin laitos jonka tehtävänä on palvella ihmisiä mahdollisimman hyvin eikä tuottaa voittoa?”

http://vesahack.puheenvuoro.uusisuomi.fi/37460-ovenavaus-yksityiselle-pa...

Suomalaiset sitten ovat äänestelleet tarkasti niin, että tälläinen on tullut mahdolliseksi. Miten ovat osanneetkin...

Marja-Liisa Kalkela

Hallitus pestasi amerikkalaiskonsultin ideoimaan seuraavaa hallitusohjelmaa !
Yksi maailman suurimmista kaupallisista konsulteista on värvätty avustamaan pääministerin esikuntaa seuraavan hallitusohjelman laatimisessa. Amerikkalainen McKinsey & Company on laatinut suunnitelmia muun muassa Suomen terveydenhuoltojärjestelmän ja kilpailupolitiikan uudistamisesta.
Talous/Yle
18.2.2010
Vanhasen II-hallitus!