Keskiviikko 19.12.2018

Väyryseltä rajuja väitteitä Sauli Niinistöstä: ”Rajatarkastusten palauttamisesta keskusteltiin – miksi ei ryhdytty?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.10.2017 18:49
  • Kuva: Kimmo Haapala
    Kuva
    Paavo Väyrynen vaalikirjansa julkistustilaisuudessa torstaina.
|

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk.) kritisoi blogissaan kovin sanoin tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä. Itsekin ehdolle mielivä Väyrynen syyttää Niinistöä siitä, että tämä ei palauttanut rajatarkastuksia länsirajalle. Väyrysen mielestä Niinistö on myös ”keskeisessä vastuussa perussuomalaisten hajoamisesta”.

Väyrysen mukaan Suomen ulkopoliittinen johto on toiminut maahanmuuttopolitiikassa kelvottomasti. Hänen mukaansa niin Niinistö kuin vastuuministerit ovat laiminlyöneet tehtävänsä muuttoliikkeen hillitsemiseksi. Väyrysen mielestä heti kriisin alkuvaiheessa keväällä 2015 olisi pitänyt ryhtyä järeämpiin toimiin.

– Kun Suomeen suuntautui saman vuoden syksyllä voimakas muuttoliike länsirajan yli, esitin, että Suomen tulisi palauttaa osittaiset rajatarkastukset, kuten Itävalta ja Saksa olivat jo tehneet. Olin asiasta sähköpostiyhteydessä Juha Sipilään, Timo Soiniin ja Sauli Niinistöön. Esitin ajatukseni myös julkisuudessa. Vastauksellaan Sauli Niinistö osoitti, että rajatarkastusten palauttamisesta oli keskusteltu. Miksi siihen ei ryhdytty? Väyrynen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

– Jälkikäteenkin on väitetty, että rajatarkastusten palauttaminen ei ollut mahdollista. Totta kai oli. Myöhemmin Ruotsi, Tanska ja Norja palauttivat tarkastukset ja Suomenkin osalta tilanne sen jälkeen rauhoittui. Viime kesänä Euroopan tuomioistuin antoi Dublin-järjestelmään liittyvän ratkaisun, jonka mukaan rajalta käännyttäminenkin olisi ollut mahdollista.

Väyrysen mukaan laiminlyönnit ovat aiheuttaneet vakavia ongelmia, kun valtaosa Suomeen tulleista ei ole ollut oikeutettu turvapaikkaan ja kielteisen päätöksen saaneiden palauttaminen on osoittautunut hyvin vaikeaksi.

– Kuka kantaa tästä vastuun? Eduskunnassa oppositiokin hiljaisesti hyväksyi hallituksen laiminlyönnit.

Vastikään Ruotsi, Tanska ja Norja jatkoivat osittaisia rajatarkastuksiaan. Suomen tulee liittyä tähän pohjoismaiseen rintamaan, Väyrynen vaatii.

Väyrynen kertoi aiemmin tänään jatkoaikeistaan. Lue niistä tarkemmin: Paavo Väyrynen aikoo palata eduskuntaan keväällä – Mikko Kärnä joutuisi väistymään

Väyrysen mukaan Niinistö on tasavallan presidenttinä puuttunut ratkaisevalla tavalla Suomen sisäpolitiikkaan.

–Kesäkuussa hän ryhtyi julkisesti tukemaan kokoomuksen pyrkimyksiä syrjäyttää johtoaan vaihtanut perussuomalaiset hallituksesta. Tämän tueksi hän antoi asemaansa sopimattomia lausuntoja uuteen puoluejohtoon valituista henkilöistä. Sauli Niinistö on keskeisessä vastuussa sekä perussuomalaisten hajoamisesta että kokoomuksen aseman vahvistumisesta hallituspolitiikassa.

Eurooppa-politiikassa Niinistö taas on Väyrysen mielestä ylittänyt toimivaltansa rajat, sillä se kuuluu perustuslain mukaan valtioneuvoston ja eduskunnan tehtäviin. Näin ollen Eurooppa-politiikka on Väyrysen mukaan esillä myös presidentinvaaleissa.

Väyrynen sanoo Uudelle Suomelle, että Niinistön aikana Suomi on astunut liittoutumisen tielle. Hän katsoo, että Suomi ja Ranska ovat rakentamassa EU:sta puolustusliittoa ja tavoitteena on yhteinen armeija. Väyrysen mukaan EU:sta tulisi Naton eurooppalainen haara. Väyrysen mukaan ”presidentin- ja eduskuntavaalien yhteydessä on selkeytettävä Suomen linjaa sotilaallisesti liittoutumattomana, puolueettomana maana”.

Väyrynen katsoo Niinistön myös olevan ”miesvastuussa euroon liittymisestä”. Väyrysen mukaan Niinistö on viime aikoina ”pyrkinyt estelemään julkista keskustelua euroalueen ongelmista”.

– Euroalueeseen Suomi vietiin perustuslain vastaisesti ilman kansanäänestystä ja vain tiedonantomenettelyä käyttäen. Sauli Niinistöllä oli eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana ja Paavo Lipposen hallituksen valtiovarainministerinä tästä keskeinen vastuu.

Lue myös:

Väyrynen haluaa oman eduskuntaryhmän: ”Mahdotonta, ettei 20 000 kannattajaa löytyisi”

Näkökulma: Yksi mies voi tehdä tyhjäksi Laura Huhtasaaren pelin

Paavo Väyrynen: ”Vallankumouksen henki leviää myös Suomeen”

Kova ryöpytys hallituksen turvapaikkapolitiikalle: ”Johtanut verovarojen väärinkäyttöön”

Väyrysen Kansalaispuolue vaatii Suomen pakolaiskiintiötä alas – moittii sisäisiä siirtoja

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Mäkeläinen

Jälkiviisastelija ja opportunisti. Ampuu joka suuntaan. Väyrysellä ei ole mitään uskottavuutta. Kolmet vaalit hävinnyt ja ollut altavastaajana Koiviston presidentiksi tulon jälkeen.
Tuskin saa 20000 korttia kasaan. Niinistöllä niitä on jo liki 160000. Repikää siitä. Ketään ei enää kiinnosta takavuosien rajatarkastukset eikä sekavan marginaalipuolueen hajoaminen. Näin se on.

Jaakko Paasonen

Ei siinä auta Paavokaan kun Juha Sipilä on kepuloinut orvon Kokoomuksen ja Soinin sinttien ry,n kanssa, ...ex puolueensa kannatuksen taas ureakaivoon.

Paavo tekee pelleilyllään koko hallituksen naurun alaiseksi...vvaikka yrittää muka auttaa sitä vetämällä huomion itseensä,..kuten kunnon keskusettajan /narsistin kuuluukin

No, onhan hän hän sitä tehnyt ,eli pelleillyt politiikassa jo yli 50 vuotta...
Kuten eräs Ilkka Kanervakin. ;)

Marja-Liisa Kalkela

Paavo tietää erittäin hyvin että siitä asiasta päättää hallitus ja eduskunta.
Ei presidentti.
Olihan Paavo itse ministerinä hallituksessa kun presidentiltä vietiin valta.Lissabonin-sopimuksella-08.
Ei Paavokaan Pressana voi paljon muuta kuin vain kätellä linnan kutsuvieraita .
Pääministeri on -08 jälkeen se nyky "Kekkonen" valtioneuvoston kanssa (Ministereiden) hallituspuolueiden eduskuntaryhmien enemmistönä.
Kansan tahto toteutuu paremmin. (niin vallansiirtoa on perusteltu)

Markku Nieminen

Miksi mihinkään ei ryhdytty? Tätä ei tarvitse ihmetellä yhtään! Kuunnelkaapa poliitikkojen ja ministerien puheita kun heitä haastatellaan televisioon. Joka ikinen haastateltava joka ainoan kerran sanoo jotakuinkin näin; 1. "tämä on tärkeä asia ja tästä täytyy keskustella", 2. "tämä on niin tärkeä asia että on syytä asettaa komitea tutkimaan miten tässä olisi parasta edetä"!???
Näillä kahdella lauseella tarkoitetaan oikeasti, että mitään ei ole aikomustakaan tehdä! Mutta tiedotusvälineille ja kansalle se näyttää riittävän.

Miksi siis vaivautua tekemään asioita, joita varten hillotolpalle on pyritty ja päästy!

Markku Nieminen

Sisäministerin ainoa tehtävä on sisäisestä turvallisuudesta huolehtiminen! Orpo vain pyöritteli silmiään, eikä ole vieläkään kuluneen 2,5 vuoden aikana ole tehnyt yhtään mitään varsinaisen turvallisuusongelman ratkaisemiseksi. Hartiavoimin vain sen kasvattamiseksi!

Oiva Luosujarvi

Oli niin hieno bisnestilaisuus tahkoa rahaa, kun satoja tuhansia maksavia turisteja oli tulossa pieneen Suomeen ja jokaisella valtion etukäteen antama luottokortti hallussaan, jossa veronmaksajat automaattisesti oli valjastettu laskujen maksamiseen.
Se maksaako tuhat euroa vai 10 miljardia euroa on suurelta osin vain tuloa rikkaille.
10 000 uutta älypuhelinta saatava tulijoille, 35 000 majoituspaikkaa huonehinnasta välittämättä, huonekaluja miljardilla, kymmeniä tuhansia uusia varmoja vuokranmaksajia...

Mitä siitä, jos kantasuomalaiset jää ilman, koska heillä ei ole varaa maksaa laskuja ja jokaisella pakolaisella on valtakirja veronmaksajien rahoihin.

Risto Salonen

Kukahan se kirjoittikaan, että se jälkiviisaus on kaikkein makeinta viisautta, kun sillä perssilmällä taaksepäin katsotaan.
Jokuhan taisi yrittää käyttää etuviisautta väitöskirjassaan koskien Neuvostoliiton pysyvyyttä.

Marja-Liisa Kalkela

Paavo on istunut Kekkosen ajoista useammankin vuoden eduskunnassa ja nyt EU . Jos Paavolla olisi ollut valtaa muuttaa asioita niin miksi hän ei tehnyt sitä ennenkuin sopimuksia on allekirjoitettu?
esim.EU/EMU-sopimusta-92-93
Lissabonin-sopimusta-08
Kreikka-vipit-09
Joka edm. hallituksessa on Paavo ollut ministerinä. vastassa 199 muuta kansanedustajaa ja muita puolueita.

Martti Korpiranta

Paavo Väyrynen on sellainen mies, joka on tehnyt Suomen hyväksi enemmän kuin muut presidenttiehdokkaat ja istuva presidentti yhteensä. Täällä jotkut katkeroituneet ja kateelliset ilkkuvat, kun itse tuskin ovat tehneet muuta Suomen hyväksi kuin maksaneet veroja. Ja ne verorahatkin on pantu sellaisiin paikkoihin, jotka eivät Suomalaisia paljon lämmitä. Ottaahan se pattiin. Paavo on suoraselkäinen mies, joka ottaa vastuuta ja sanoo asiat suoraan ja rehellisesti. Sanoisin että Suomalaisuuden perikuva lisättynä kohotetulla itsetunnolla.