Keskiviikko 19.12.2018

Keskustasta vetoomus heti sote-sovun jälkeen: Erikoissairaanhoito lääkärikansanedustajien huolena

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.10.2017 09:11
  • Kuva: Alma Talent
    Kuva
    Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaiset lääkärijäsenet Pekka Puska (kuvassa), Niilo Keränen ja Martti Talja lähettivät yhteisen sote-kannanoton, kun sopu löytyi vasta eilen.
|

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaiset lääkärijäsenet ovat huolissaan erikoissairaanhoidon valinnanvapaudesta. He katsovat yhteisessä kannanotossaan, että asiakassetelit ovat tulossa turhan laajasti käyttöön erikoissairaanhoidossa. Hallituksen on epäilty käyneen jopa kaatumisen partaalla.

Hallitus on yrittänyt sorvata uusiksi soten valinnanvapausesitystä, joka julkaistiin korjattuna eilen pahan kiistelyn jäljiltä. Niilo Keränen, Pekka Puska ja Martti Talja katsovat yhä, että esitys lykkää ratkaisut yli vuodenvaihteen. Perustuslakivaliokunta näki kesällä valinnanvapausesityksessä useita ongelmia, jotka hallitus on nyt pyrkinyt korjaamaan.

Kolmikon mukaan lakiehdotuksessa ja sen perusteluissa annetaan maakunnalle jopa turhan laaja mahdollisuus ottaa erikoissairaanhoidon asiakasseteleitä käyttöön. Maakunnan on annettava asiakasseteli kolmikon mukaan lähes kaikkeen erikoissairaanhoitoon, jos potilaalla todetaan erikoissairaanhoidon tarve ja yksiselitteisesti ulkopuolelle jäävät vain vaativat leikkaukset, tehohoito ja päivystys.

Kannanoton mukaan maakunta voi rajoittaa setelitarjontaa käytännössä vain potilasturvallisuussyistä.

– Erikoissairaanhoito on nykyisin parhaiten toimiva suomalaisten sote-palvelujen osa. On suuri vaara, että julkistettu valinnanvapauslakiesitys ja laaja asiakassetelien laaja käyttö pirstoo erikoissairaanhoidon kokonaisuuden, kansanedustajat katsovat kannanotossaan.

–Keskustan eduskuntaryhmän mukana hyväksymme, että lakiesitys lähetetään lausuntokierrokselle. Sen sijaan meitä arveluttaa erikoissairaanhoidon asiakassetelien käyttö esityksen tarkoittamassa laajuudessa. Toivomme, että esityksestä saatavat lausunnot otetaan vakavasti huomioon ja että vuodenvaihteen jälkeen viilattavassa lopullisessa lakiesityksessä esityksen heikkoudet korjataan.

Esityksessä on kannanoton mukaan monta parannusta verrattuna viime kesään. Siinä huomautetaan, että perustason palveluja vahvistetaan mahdollistamalla esimerkiksi erikoissairaanhoidon avopalveluja sote-keskuksien yhteydessä.

– Säännökset sote-keskuksesta luovat sosiaali- ja terveysalan pienyrittäjyydelle aiempaa parempia mahdollisuuksia. Järjestämisvastuussa olevan maakunnan on myös tuotettava mm. perusterveydenhuollon palveluja eivätkä perustason sote-palvelut ole pelkästään markkinoiden vastuulla. Julkisia sote-keskuksia ei ole pakko yhtiöittää.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Ollila

Soten "asiantuntijoina" käytetään lääkäreitä ja sosiaalialan virkamiehiä. Heidän tietämyksensä vaihdannan toimivuudesta on ymmärrettävästikin olematon. Olisi kyllä hyvä, jos markkinoita ja muita vaihdantajärjestelmiä tuntevia asiantuntijoita myös kuultaisiin.

Petri Ollila

Kun on kysymys verovarojen jakamisesta, tullaan väistämättä siihen, että miten byrokratia ja markkinat nämä asiat hoitavat ja miten varat jaetaan. Pääsääntöisesti markkinat hoitavat tämän asian tehokkaammin. Sitten on olevamma vaihdantaaa, jota ei voi siitää markkinoile.