Maanantai 17.12.2018

”Minun on toivottu kuolevan” – Kokoomusnuorten naisjohtajalle ”käsittämätön” törkyaalto

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.10.2017 12:58
Päivitetty: 
20.10.2017 13:02
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Nuorelle naispoliitikolle tulvi törkypalautetta. Kuvituskuva.
|

Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja ja Helsingin varavaltuutettu Iida Aarnio on saanut päälleen lokaryöpyn maataloustukia kärkevästi kritisoineen kannanoton johdosta. Hän puhuu blogissaan kymmenistä asiattomuuksista. Myös puheenjohtaja Daniel Sazonov toteaa, että kohtuullisuuden rajat ylittyivät.

Tiistaina julkaistussa kannanotossa kyseenalaistettiin hallituksen lisätalousarviossa esitetty maatalouden 25 miljoonan euron satovahinkokorvaus. Järjestö pohti, miksi vain yksi ala on oikeutettu huonosta säästä aiheutuviin korvauksiin ja pohti, eikö myös vaikkapa laskettelukeskuksia tai rantalomakohteita pitäisi tukea vastaavalla tavalla säiden vaikutusten takia.

Aarnio kertoo joutuneensa suorastaan piinatuksi kannanoton johdosta. Vihapalautteen lisäksi hän nostaa esiin ”erään sanomalehden pääkirjoittajan puolen sivun mittaisen” kolumnin, jonka koki menevän vahvasti henkilöönsä. Nopeasti selviää, että Aarnio viittaa Karjalaisen kolumniin, jonka otsikkoon on nostettu Aarnion ammatillinen tausta ja työpaikka. Aarnio ihmettelee, miksi hänen ansioluetteloaan ja tietämystään elämästä ruoditaan kirjoituksessa. ”Nälvimiseen” viitataan kolumnissakin.

Aarnion mukaan ”palauteryöppy on ylittänyt kaikki kohtuullisuuden mittasuhteet”.

–Olen saanut kymmeniä asiattomia viestejä, piinaamista tuntemattomasta numerosta sekä minun on jopa toivottu kuolevan tai joutuvan pakkotyöleirille. Pahimmat viestit olen toki poiminut talteen varmuuden vuoksi, ja toimitan ne poliisille, jos tulee tarve, Aarnio kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

– Kokoomusnuorten kantoja kritisoidaan useasti, mutta tällä kertaa se oli hyvin erilaista. Kritiikki ei kohdistunut Kokoomuksen Nuorten Liittoon tai sen linjoihin, vaan suoraan minuun henkilönä. Onko todella siis niin, että jos jonkin liiton kannanoton yhteyshenkilönä onkin miehen sijaan nuori nainen, on ihmisten mielestä normaalia ja tasapainoista käytöstä alkaa ruotia hänen koulutustaan, työpaikkaansa, ulkonäköään, elämänkokemustaan ja lukuisia muita henkilökohtaisia tekijöitä itse aiheen sijaan?

Myös Kokoomusnuorten puheenjohtaja Sazonov epäilee, että lokaryöpyn taustalla on juuri sukupoli, sillä hän ei miehenä ole joutunut kokemaan vastaavaa, vaikka on allekirjoittanut kymmeniä kannanottoja.

–Toiset on tykänneet, toiset eivät. Aiheenakaan maatalous ei ollut uusi. Olen linjaillut siitä aiempien kannanottojemme pohjalta useita kertoja mm. Maaseudun Tulevaisuuden sivuilla. Välillä on tullut mailiin kipakkaa viljelijäpostia, joskus joku puhelinsoittokin, Sazonov kirjoittaa Facebookissa.

Sazonovin mukaan Aarnio on saanut osakseen ”aivan käsittämättömän määrän henkilöön menevää törkyä”. Hänen mukaansa kohtuullisuuden rajat ylittyivät kevyesti. Sazonovia tapaus muistutti siitä, miten paljon sukupuoli vaikuttaa negatiivisen palautteen määrään politiikassa. Hän kertoo saaneensa itsekin sitä tällä kertaa enemmän kuin niistä kannanotoista, jotka on allekirjoittanut itse.

–Jotta mitä? Oion Iidaa? hän ihmettelee ja kutsuu tilannetta surullisen koomiseksi.

–Voimia ja lannistumattomuutta Iidalle ja muille, jotka joudutte tällaista sietämään! Ei ole maamme vielä ihan valmis, Sazonov sanoo.

Aarnio myöntää blogissaan, että Kokoomusnuorten vertaus oli ehkä huonosti aikaan sopiva, sillä useat maanviljelijät ovat aidosti ahdingossa ja satovahinkojen ennakoidaan nousevan jopa sataan miljoonaan euroon. Hänen mukaansa kannanoton tarkoituksena ei kuitenkaan ollut syyllistää maataloudessa työskenteleviä, vaan kritisoida järjestelmää ja saada aikaan keskustelua aiheesta, joka yleensä etenee päätöksenteossa ”ilman pienintäkään kritiikkiä”.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Oiva Luosujarvi

Kun menee mukaan politiikkaan ja esittää julkisesti omia tai muiden näkemyksiä kuin ominaan. On varauduttava vastareaktioihin.

Minä kirjoitan omia mielipiteitä ja vastaan sanoistani / teoistani sen mukaan.
Varmasti on lukuisia pakolaisia, pakolaistaustaisia, suvakkeja, homoja, lesboja, narkomaaneja, huumekauppiaita, pedofiilejä, raiskaajia, rattijuoppoja, eu-mielisiä siipeilijöitä, joita kaikkia kirjoitukseni hatuttavat ja voi niistä useakin haluta minun kuolevan.

Se mitä muut ajattelee ja toivoo on heidän asiansa.
Jos joku heistä minut saa aikaiseksi tappaa, niin silloin kuolen. Jos tappavat samalla perheeni ja koko sukuni, niin silloin moni kuolee.
Poliitikot sanoo, ettei saa antaa pelolle valtaa.
Poliitikot kulkee henkivartijoiden suojaamina ja panssaroiduissa ajoneuvoissa.
Minä kuljen autolla, kävellen, polkupyörällä ja ei ole henkivartijoita mukana, ei ole lapset suojattu muureilla muista.

Kuka / ketkä siis pelkää, vaikka pelolle ei saisi valtaa antaa ja pelkojaan tuoda poliitikkona esille?

Oiva Luosujarvi

http://www.stat.fi/til/yrtt/2014/yrtt_2014_2016-01-12_kat_001_fi.html

https://yle.fi/uutiset/3-9863140

VTV: Valtio maksoi viime vuonna yritystukia 4,1 miljardia euroa – tukien määrä nousi taas, yritysten määrä laski

Viraston mukaan yritystuista ei saisi tulla tukiautomaatteja yrityksille.
Valtio maksoi yritystukia elinkeinoelämälle viime vuonna 4,136 miljardia euroa. Asia selviää Valtiontalouden tarkastusviraston tekemästä selvityksestä.

VTV:n mukaan yritystukien määrä on noussut viime vuosina, mutta tukea saaneiden yritysten määrä on puolestaan laskenut. Esimerkiksi vuonna 2015 yritystukia maksettiin 3, 265 miljardia euroa. Vuotta myöhemmin tukia maksettiin lähes miljardi euroa enemmän, 4,1 miljardia euroa.

Valtiontalouden tarkastusvirasto kävi selvityksessään läpi yritystukien hakemisen, myöntämisen, maksamisen ja käytön valvonnan lainmukaisuutta. Virasto tarkasti 12 erilaista yritystukea, ja tarkastettu määrä kattoi neljänneksen kaikista viime vuonna maksetuista yritystuista.

Viraston mukaan kuudessa tapauksessa oli säädösten vastaisia menettelyjä. EU-säädöksiä noudatettiin puolestaan hyvin, mutta tarpeellisuusharkinnassa olisi parannettavaa. VTV:n mukaan yritystuet eivät saisi olla tukiautomaatteja silloin kun muutakin rahoitusta on saatavissa.

– Lainsäädäntöä ja siitä johdettavia kriteereitä tulisikin selkeyttää, jotta yritystuet eivät muodostuisi tukiautomaateiksi sellaisille yrityksille, joille hankkeiden rahoitus olisi mahdollista muullakin tavoin, sanoo johtava tilintarkastaja Jenni Leppälahti tiedotteessa.

Maataloustukien maksuista:
Top 10 tuensaajat 2016

Valio Oy, Helsinki (2,3 milj.)
Andelslaget Närpes Grönsaker, Närpiö (1,6 milj.)
Ab Jeppo Lantgris Oy, Uusikaarlepyy (1,3 milj.)
Agrifutura Oy, Pori (1,2 milj.)
Oy Ansari-yhtymä, Luumäki (1,2 milj.)
VH Tähtelä Oy, Puolanka (1,2 milj.)
Sukuvaara, Harri Toni Mikael, Lapua (1 milj.)
Kukkohovi, Rainer Olavi, Siikajoki (1 milj.)
Iskola Oy, Sonkajärvi (1 milj.)
Tikan Maatila Oy, Kurikka (1 milj.)

Lähde: Maaseutuvirasto
- Kuinka moni kuuluu kokoomukseen ja moniko on keskustan jäsen?

https://www.hs.fi/talous/art-2000005138469.html

Nalle Walhroos on Herlinin kanssa yksi suurimmista maataloustukien saajista.
Miksi kokoomuksen edustaja ei heitä moittinut?

Marja-Liisa Kalkela

Saman kohtelun on saanut mediassa kansalta ja päättäjiltäkin myös irtisanotut ex-palkansaajat jotka nyt on työttömiä.
Kaikki on 600 000 on leimattu työtä-vältteleviksi sossupummeiksi jotka on pantava 9e/pv töihin .
Kumma kun päättäjät ei edes puutu siihen "vihapuheeseen" ja vastakkainasetteluun?
"Hajoita ja hallitse"?

Jaakko Aalto

Katsoin kokoomusnuorten kirjoitelman ja ymmärrän, että tunteet kuumenevat siellä, missä maanviljelystä jotakin ymmärretään. Uhkailut ja alatyylin ilmaukset ovat tietenkin paheksuttavia.

Ei ole viisasta politiikkaa kirjoittaa ensin provosoiva ja ilmeisen asiantuntematon kirjoitelma ja vetää sitten herne nenään, kun negatiivista palautetta tulee runsaasti. Uhkailuja ei tietenkään tule hyväksyä, mutta spontaanin palautteen määrä mitä ilmeisimmin kertoo kirjoitelman pöhköydestä. Provosoivan kirjoittelun ja herkkähipiäisyyden yhdistelmä on huono yhdistelmä. Mutta jos kokoomuksen nuoret pelkäävät puolueen kannatuksen kasvua ja haluavat kääntää käyrät alaviistoon, he ovat löytäneet tehokkaan tavan.

Harri Kovala

Maataloudelle maksetaan tukiaisia 2 euroa, jotta he tuottavat 1 euron lisäarvon. Suomessa, 5,5 miljoonaisessa valtiossa, maksetaan EU:n toiseksi korkeimmat kansalliset maataloustuet euroissa mitattuna. Minusta on ihan asiallista kritisoida maatalouden tukiaisia.

Onko vihervassareilla yksinoikeus loukkaantua vihapuheesta?

Tommi Hakkarainen

Kannattaa ottaa edes vähän selvää asioista, ennenkuin kritisoi. Suomen maksamien, euromääräisesti EU:n toiseksi suurimpien, maataloustukien syy johtuu erittäin huonosti neuvotelluista sopimuksista EU:n kanssa. Todellisen kriisitilanteen tapahtuessa loma- ja laskettelukeskusten hyöty ruoantuotantoon verrattuna pitäisi ymmärtää jo ennenkuin siirtyy politikoimaan.

Mikko Toivonen

Maailman hinnat yksiselitteisen loogisesti osoittavat, että mitä vähemmän maataloustukia, sitä halvemmat elintarvikkeet loppukuluttajalle.

Käänetsesti mitä suuremmat maataloustuet niin sitä suuremmat loppukuluttajahinnat.

Suomessa maataloustuet ovat korkeammat kuin ehdottomia rikkaita poikkeusmaita kuten Japani ja Norja lukuunottamatta missä maatalous on statuskysymys.
Myös elintarvikkeiden kuluttajahinnat yhtä loogisesti ovat noita maita lukuunottamatta maailman korkeimmat. Muunmuassa Rikkaan Länsi EU'n hintoja noin 18-20%korkeammat yleismittarilla.

Meillä pitäisikin aivan ehdottomasti poistaa kaikki kotimaasta ohi EU maksetut suorat ja epäsuorat maataloustuet ja opettaa elinkeino toimimaan oikein ja tuottavasti

Veijo Murtomäki

Entäs sitten, kun luonnollisen poistuman, kannattamattomuuden ja itsemurhien vuoksi suomalainen maatalous loppuu? Syövätkö kokoomusnuoret vain katkarapupizzaa ja avocado-pastaa? Jos ei ymmärrä elintarviketuotannon omavaraisuutta nykyisin kriisiherkässä ajassa, niin kyllä siinä on kritisoinnin paikka, oli sitten kyse naisen tai miehen mielipiteestä ja puoluekannasta riippumattomuutta. Kriisitilanteissa se tuontivilja ja polttoaineet loppuvat ensiksi: siitä vaan syömään toukkia ja heinäsirkkoja.

Risto Salonen

Olen samaa mieltä. Nyt puheena olevan 25 miljoonan akuuttitukea voisi verrata 700 miljoonaan (min.) turvapaikanhakijoiden tukeen.
Maanviljelijät ovat Suomen kansalaisia, työtätekeviä yrittäjiä, parjattujakin. Maanviljelijän osuus siitä leivästä tai maidosta, on niin pieni, että syitä hinnan korkeuteen pitää etsiä ihan muualta kuin pellon reunalta.
Jos 25 miljoonalla voidaan estää konkursseja, itsemurhia ja muita tragedioita, se on pieni raha.
Tuosta 700 miljoonasta on kirjoitettu jo satoja kertoja Usarissakin, joten ei siitä enempää.
Ps
En ole Mtk:n jäsen enkä Kepulainen.

Marja-Liisa Kalkela

"Kriisitilanteessa" On EU tullut ruoka-apua jo -93-17 aikana n.4milj/kg/vuodessa.Hurstin-valintaan.
Niille köyhille ja irtisanotuille tulottomille työttömille.
Eiköhän EU ruokkisi myös hyvätuloiset jos siihen olisi tarvetta.
Saahan nuo nytkin kaikki sosiaaliset tuet Kelasta mihin ovat oikeutettu 12x vuodessa Nordean seinään.
-Myös maanviljelijät. Jos tulot ei riitä elantoon saa toimeentulotukea. (ensin on vain "syötävä" tilit tyhjäksi ja käteen saa jäädä vain n.500e/kk normaalien laskujen jälkeen)

Mikko Räsänen

Joo, maataloutta tuetaan. Menee euroja. Samalla tavalla tuetaan ylikalliissa asunnoissa asuvia tai loisivia, joilla ei oikeasti ole varaa asua asunnoissaan. Suurin osa näistä asumistuista maksetaan pääkaupungin alueelle. Myös tappiota tuottavat julkisen liikenteen tuet valuvat samoille seuduille. Myös aluepolitiikkaa käytetään keinona. Pääkaupunkiin työnnetään kaikki virastot, joita rahoitetaan koko maan veroilla. Ihan vaan tiedoksi, että pelkästään asumistuki on isompi syöpä euroissa kuin maataloustuki. Ja kun se menee ihan vaan joidenkin mukavuudenhalun maksamiseen. Koettakaa tulla omillanne toimeen.

Kaarlo Erjala

Suomi on maailman pohjoisin maatalousmaa. Elintarviketuotantomme romahtaisi, jos maatalous ei saisi kansallisia tukia. Suosin joka kerta kaupassa käydessäni suomalaisia elintarvikkeita ja toivon kaikkien suomalaisten tekevän samoin. Tänä vuonna maataloutta on kohdannut kato, jonka ei luulisi jättävän ketään suomalaista kylmäksi.

Helka Karttunen

Ei tässä jutussa kirjoittajan sukupuolella ollut mitään merkitystä. Kirjoitelma maataloustuista oli vaan pohjanoteeraus mitä nyt ikinä olen lukenut mistään. Olisi ehkä kannattanut tutustua aiheeseen hieman perusteellisemmin ennen blogin julkaisua. Tämä aika on nyt sellainen, että en hirveästi viitsisi maataloustukia arvostella. Niitä tukia kun valuu paljon enemmän turhempaankin. Törkyviestit ei silti ole oikeutettua.

Pasi Käyhkö

Kepu hallituksessa. Maatalous Suonen kärkihankkeena ja latojen maalaus. Ainut toimiala Suomessa joka saa tukia tuli hyvä sato tai huono. Tukia lisätään myös jos tavara ei mene kaupaksi vaikka ulkomaille.. Esim. Venäjälle.
Mikä muu toimiala saa sanan?
Lisäksi älyttömistä tuista huolimatta syömme maailman kalleinta ruokaa Suomessa.

Niilo Mäkelä

Maatalouden tuet ovat ylipursuavia kun katsoo heidän kalustoaan. Ei ainakaan palkansaajalla ole varaa edes kunnon autoon jota tarvii työmatkoillaan.
Jos yrittäjä ryssii hommansa ei hän saa tukiaisia.
Näyttää siltä että maataloudessa palkitaan epäonnistuminenkin.

Irma Asikainen

Olisin luullut, että kun nyt ollaan jo sentään tultu 2000-luvulle ja eletään aivan erilaisessa maailmassa kuin vuosisata sitten, että oltaisi päästy tästä demareiden ja maajussien sulle/mulle - mentaliteetista eroon ja varsinkin, kun Kokoomus heiluttaa tahtipuikkoa, mutta eikös mitä. Kun taloudessamme on näkyvissä pinikin pilkahdus elpymisestä, niin nämä kaksi ovat jo jakamassa sitä vielä olemassa olematonta hyvää hyvässä asevelihengessä toisilleen. Kyllä tämä vaatiikin jo kärjekkäitä kommentteja tai muuten tulee tunne, ettei kukaan enää välitä mistsään mitään.

Ilkka Vuori

Voi voi... - Poliitikon homma ei myöskään ole mikään pitsinnyplääjän homma. Siinä.saa varautua voimakkaisiin kannanottoihin. Ja kuka määrittelee, mikä on kohtuutonta ? Ei noissa hommissa voi vain arvostella muita ja olettaa, ettei kellään ole mitään vastaan.

Erkki Harsu

Tämä maatalouspoliittinen linja Suomessa alkaa käymään viljelijän näkökulmasta erittäin surulliseksi. Viimeisimpänä tämä Kokoomusnuorten ärhäkkä kannanotto, mikä täysin myötäilee uusliberalistien Heikki Pursiaisen ja Juhana Vartiaisen sanoja kirjaimellisesti. Se on outoa että nyky-yhteiskunnassa saa lausua vaikka minkälaisia herjauksia kantamatta minkäänlaista vastuuta mistään. Lisäksi vielä verhoudutaan valtakunnan tämän hetkisen valtapuolueen nuorjärjestöksi. Luulisi kokeneemman ja arvostetumman poliitikkokaartin pistävän ruotuun näitä ehkä tulevaisuuden ’’ lupauksia ’’, mutta kunnioitus kaikkia ihmisiä ja ihmisryhmiä kohtaan pitäisi löytyä ilman huomauttamistakin. Laitan tämän viimeviikkoisen maataloustukikohun näiden nuorten taitamattomuuden piikkiin.
Suomalaisilta puuttuu nykyään itsekritiikkiä omaa tekemistään kohtaan, mikä näkyy kovana arvosteluna toisia kohtaan. Siinä jää miettimättä mitä tulee sanottua, mutta oma toiminta tuntuu aina olevan asiallista. Toivon joka kokoomusnuorta miettimään tällaista asiaa ja samalla ajatella miksi tällainen tukisysteemi on viljelijöille tehty. Kukaan viljelijä ei tätä systeemiä ole halunnut, mutta aina joudumme erittäin karvaan syyttelyiden kohteeksi.
Olen jo monta kertaa sanonut Arto Satoselle, että nämä arvostelijat saisi lähettää Brysseliin lobbaamaan, että EU:n maatalousbudjetti nollattaisiin. Sillä olisi suuri vaikutus tämän elinkeinon tervehdyttämiseksi. Eli lyhyesti: Ei koko Euroopassa maataloustukea kenellekään viljelijälle. Jos täällä Suomessa pelkästään vaaditaan tukien alasajoa, niin luovutamme koko elinkeinon suosiolla muille maille. Sekö on toivottavaa kokoomusnuorille ?
Tämä on mielestäni kysymyksiä herättävä viesti kokoomusnuorille. Ei ainakaan uhkaileva.