Sunnuntai 16.12.2018

Ay-pomo ehdottaa: Naisvaltaiselle julkiselle sektorille neuvoteltava miesvaltaisia yksityisiä aloja suuremmat korotukset

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.10.2017 11:24
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Jytyn puheenjohtajan mielestä esimerkiksi kilpailukykysopimus leikkasi voimakkaasti juuri naisvaltaisen julkisen sektorin palkkoja, mutta ei juuri miesvaltaisen yksityisen sektorin ansiotasoa.
|

Palkkatasa-arvossa on menty takapakkia maan nykyisen hallituksen aikana eikä päätöksien tasa-arvovaikutuksia ole arvioitu. Näin sanoo kuntien, kuntayhtymien, seurakuntien ja yksityisten palveluksessa olevia viran- ja toimenhaltijoita edustavan Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki, jonka mukaan naisvaltaiselle julkiselle sektorille pitäisi liittokierroksella neuvotella miesvaltaisia yksityisiä aloja suuremmat korotukset. 

Pihlajamäen mielestä esimerkiksi kilpailukykysopimus leikkasi voimakkaasti juuri naisvaltaisen julkisen sektorin palkkoja, mutta ei juuri miesvaltaisen yksityisen sektorin ansiotasoa.

–Sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta kilpailukykysopimus oli isku erityisesti kunta-alalle, jonka työntekijöistä neljä viidestä on naisia. Valtiontalouden säästöt kohdistuvat myös kuntatalouteen, jonka heikkeneminen ennakoi irtisanomisia ja muita säästötoimia, Pihlajamäki kommentoi Itä-Suomen yhdistyspäivillä Lappeenrannassa lauantaina.

–Maan hallitus ei ole välittänyt samapalkkaisuustavoitteista eikä huomioinut päätöksien tasa-arvovaikutuksia, hän jatkoi.

Jytyn puheenjohtajan mielestä syksyn ja alkuvuoden sopimusneuvotteluissa olisi nyt hyvä mahdollisuus nostaa palkkatasa-arvo neuvottelupöytään.

–Samapalkkaisuuden edistäminen edellyttää erityisesti pienimpien palkkojen korottamista naisvaltaisilla aloilla. Työmarkkinajärjestöjen on yhdessä neuvoteltava sellaiset sopimukset, jotka tekevät Suomesta tasa-arvoisen maan myös palkkauksessa, Pihlajamäki linjasi.

Hän arvioi, että palkkatasa-arvon korjaaminen liittokierroksella edellyttää, että naisvaltaiselle julkiselle sektorille neuvotellaan miesvaltaisia yksityisiä aloja suuremmat korotukset. 

–Euromääräiset palkankorotukset nostavat matalampia palkkoja ja siten vaikuttavat myös palkkatasa-arvoon. Jonkin verran tähän vaikuttaa myös niin sanottu sekalinja, jossa palkankorotus on prosenttimääräinen, mutta kuitenkin vähintään tietyn euromäärän suuruinen.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Tämähän on Faktaa . Ne joilla on vielä työtä kantaa suurimman taakan .
Kikyn piti auttaa tähän ? Miten tässä näin kävi?

”Kansallinen epäonnistuminen” – ilman työtä on oikeasti 600000 suomalaista !
VU 28.09.2017
Työtä vailla olevien suuri määrä on Eero Lehden mielestä erittäin rankka taakka Suomen taloudelle.
Kokoomuksen kansanedustaja kauppaneuvos Eero Lehti sanoi eduskunnassa budjettipuheessaan, että tällä hetkellä Suomessa on ”vanhojen laskukaavojen mukaan” todennäköisesti
-noin 600 000 ihmistä ilman työtä.
Työttömienkö syy vai yritysten?

Pauli Sumanen

Ay-pomo sekoittaa ansiotason ja palkkatason. Miehillä on noin 20 % suurempi ansiotaso kuin naisilla. MUTTA naisilla on noin 20 % suurempi palkkataso kuin miehillä.
Tällöin katsellaan palkkatasoa tasa-arvoisesti EU määräysten ja päätösten mukaisesti. Miehet tekevät noin 20 % pidempää työpäivää kuin naiset usean eri tutkimuksen mukaan. Miehet tekevät palkatonta asevelvollisuustyötä, joka alentaa heidän elinikäisiä ansioitaan noin 4-8 % asevelvollisuus- ja kertausharjoitusajan pituudesta riippuen. Naiset saavat eläke-etuutta, joka nostaa heidän elinikäisiä ansioitaan 8-10 %. EU-tuomioistuin on todennut, että tuottavuus-, työolosuhde- ja työaikalisät tulee poistaa vertailusta. Näitä miehille maksetaan muutama prosentti naisia enemmän, mutta ne eivät siis ole syrjiviä palkanosia. Lisäksi miehiä rokotetaan verotuksessa noin 4-5 % naisia enemmän.
Naisen euro ansioissa on 80 senttiä, mutta tasa-arvoisesti lasketuissa palkoissa yli 120 senttiä, kun katsomme mitä tunnin työstä tulee palkkatilille, eläke-etuus huomioiden.
Vai vielä palkankorotuksia vain naisille!!!!!

Marja-Liisa Kalkela

Siinä tuli puolustuspuhe miesten puolesta.
(Naiset armeijaan ? Vanhat Jermut varmaan nauraa nykymiehille? Kas kun äitiä mukaan pojalle.)

Kaupan-tätitkö saa miehiä paremmat palkat? Heilläkö on paremmat edut ja isommat eläkkeet? Samoin kai saa palvelualoilla olevat muutkin naiset?

Jatkuuko yleensä naisen työpäivä työn jälkeen kotona? Osin yhä vieläkin kuten ennen .
Arvaas miksi palvelualoilla on yleensäkkin enimmäkseen naisia?
Halvempaa työvoimaa kuin miehet. Ollut aina.
"Puuvillatehtaan-plikoista" / piika-plikoista lähtien .
Etsippä tilasto missä on laskettu palkkojen ero jos naisvoittoiset alat tekisi miehet . Tulet yllättymään.

Marja-Liisa Kalkela

Lisää kuluja PK-yritysten kotitalouksille ja veronmaksajille. Eihän tässä ole mitään järkeä.

Totta.Ei mitään järkeä.
Teetetään töitä 9e/pv työttömillä edm. verovaroilla.

Sanotaan Kikystä huolimatta irti palkansaajia potkitaan ne ansiosidonnaisillepäivärahoille ja
-työmarkkinatuille+Asumis ja toimeentulotuki.
Arvaas miksi asumistukimenot on räjähtänyt käsiin?
Se 400e joka leikattiin on pois vuokranmaksurahoista.Päälle veroluonteisten maksujen korotukset. esim.Terv.palvel. 27,4%+ALV

Yli 400 000 on terveyspalvelumaksut ulosotossa. Pitäisi jo hälytyskellojen soida .Vai halutaanko perintätoimistojen bisnestä edistää pienituloisten,köyhien kustannuksella?

Pasi Anttila

Niin, eihän se bisnes mitään hyväntekeväisyyttä ole. Yritykset ei maksa turhasta eikä työntekijät suostu ihan milläään matala-palkoilla yrittäjille voittoja takomaan.
Itse olen toisessa suuressa kaupparyhmässä töissä, surkeella palkalla vaikka ryhmä takoo joka vuosi upeita tuloksia. Vaikka saisimme 30% korotuksen ei palkka sittenkään olisi kummoinen.
Työtahti on kova, tunteja supistetaan, hintoja pyritään alentamaan, työntekijöitä vähennetään plus kikyn tuomat heikennykset, joita kaupan alalla ei olisi tarvinnut edes tehdä.

Palkanalennukseen olisin valmis kun yrityksillä ei olisi varaa osinkoihin.

Marja-Liisa Kalkela

Ei ole ei ja pätee vain yksityiselläpuolella.

Miksi kansan verovaroilla pitäisi kunnille tulla tuottoja? Verojen pitäisi riittää vain palveluiden tuottamiseen joka on kuntien tehtävä perustuslakiin kirjattu.
Siihenhän kepu,kok on törmännyt SOTE jo 8 kertaa.

Palkanalennukset ei pitäisi koskea ollenkaan julkistapuolta.
Etenkin kun veroja poistetaan rikkailta oli velkaa vaikka miten paljon.
Yli 4 Mrd verovelat on maksamatta ja rahat pois kirstusta.
MOT-16
YLE/Areena.
Kyylätään työttömien sosiaaliturvan 487e/kk roposia mutta 4 Mrd verorästeien perimisillä ei ole mitään hoppua? Miksi ei?
Kaupungeilta ja kelastakin lähtee perintätoimistolle välittömästi ilmoitus jos laskut on maksamatta. Eikä kysellä oletko 9e/pv 180e kk "ansioilla" vai pienellä eläkkeellä.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
yksityinen sektori pyörittää koko yhteiskuntaa.
Kenen verovaroilla?
Keiden työpanoksella?
Maailman sivun on tiedetty se tosiasia että yhteiskunnan selkäranka on työtä tekevät palkansaajat joiden veroilla yhteiskunta pyörii.

Ei pörssiyritysten osakkeenomistajien tuotoilla.
Joko unohtui? Paljonko tuli maksamaan vain Ahtaajien 1pv poissaolo työpaikalta vientiyrityksille kuin valtiolle.
Yritys yksin ei tuota mitään eikä tee yksin yhtään rahaa .
Paitsi nyrkkipaja mutta sillä ei ole mitään vaikutusta valtion tuloihin.

Pasi Käyhkö

Katsoopa vaikka suurimmat yhteisöveron maksavat Suomessa. Kyllä sieltäkin rahaa kertyy yhteiseen kassaan. Tietenkin kaikki yksityisen sektorin palveluksessa olevien maksama yhteissumma on erittäin suuri. Yhtenä tekijänä on Suomen suuri veroprogressio.

Marja-Liisa Kalkela

Kyllä. PK-yrittäjät työllistää eniten.PK-yrittäjät maksaa veronsa Suomeen.
Kun nyt en muista mitään niin kerroppa mitä -03-19 kepu,kok on antanut PK-Yrittäjille esim.verovapauksia tms?
Ai niin "huojensihan" tämä vähän sosiaaliturvamaksuja .
Toinen käsi nosti PK-yrittäjien kotitalouksien maksuja ja veroja.
Yhdenvertaisesti palkansaajille kuin PK-yrittäjien kotitalouksille.
Siksi kai molempien on käytävä toimeentulotukiluukulla.
"Suomeen on syntynyt yrittäjien köyhälistö 2000 luvulla"!
YLE-11
Jos käteen ei jää vuokrien ym.maksujen jälkeen edes itselle palkan vertaa
elantoon on Kelasta haettava apuja.
Esim.Kauppakeskuksessa pieni putiikki ,työaika 7pv /auki 10.00-21:00.
Leikkaukset,hintojen korotukset ei heilauta pörssiyrityksiä eikä niiden osakkeenomistajia yhtään.

Raha "menee" rahan luo eduskunnan päätöksillä!

Anssi Laakso

Vientialojen liitot ovat niin vahvoja, etteivät ne suostu muita pienemmille korotuksille. Kyllä ay-pomo sen tietää, mutta onhan hänen yritettävä ettei haukuta saamattomaksi ja vaihdeta toiseen. Hän voisi kyllä keskustella vientiliittojen ay-pomojen kanssa asiasta eikä julkisuudessa.

Jarmo Lius

Juttelin naisvaltaisella julkisella sektorilla työtä tekevän naisen kanssa. Totesimme yhdessä että hänen palkkansa on n. 200 euroa yksityisen sektorin vastaavaa matalampi. Koska hän valitteli rahojen riittävyyttä menoihin, ehdotin hänelle, että hän vaihtaa työpaikkaa julkiselta yksityiselle. Hän ei pitänyt neuvostani perustellen työmäärän kasvulla ja loma-aikojen heikkenemisellä. Hän valinnanvapaana valitsi mieluummin huonomman palkan vähemmällä työllä kuin paremman palkan enemmällä työllä.

Voisiko ay-pomo Pihlajamäki järjestää jäsentensä keskuudessa kyselyn asiasta. Haluaako jäsenet enemmän palkkaa ja enemmän työaikaa? Vai haluaako nykyisen työajan nykyisellä palkalla? Sellainen kysymys vaihtoehto lienee suljettu pois että naiset saisivat lyhyessä työajassa saman palkan kuin ne pidempää työpäivää tekevät saavat.

Tapio Mäkeläinen

Kun kuuntelee soten kaatumista toivovien ja ajavien mietteitä , proffista siivoojiin, niin ihmettelee miksi tähän souvviin on ikinä lähdetty. Meillähän on täydellinen järjestelmä. Mitä nyt pullahti lisää tuo maakuntahallinto antamaan Kepulle n 10 v lisäaikaa ennen painumista alle 10% puolueeksi.