Tiistai 11.12.2018

Kansanedustaja: Soten valinnanvapaus poistaisi vammaispalveluiden suuren ongelman

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.10.2017 13:07
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Sari Sarkomaa.
|

Kokoomuksen kansanedustaja ja kansaneläkelaitoksen valtuutettujen puheenjohtaja Sari Sarkomaa arvioi, että sote-uudistuksen valinnanvapaus auttaa myös vamamispalveluihin ja hankintalakiin liittyvissä ongelmissa.

Kuuloliiton liittokokouksessa puhuneen Sarkomaan mukaan on vakava ongelma, ettei esimerkiksi vammaisella ihmisellä ole tällä hetkellä aitoa mahdollisuutta vaikuttaa omiin palveluihinsa. Ihmisten itsemääräämisoikeuden ja vaikuttamismahdollisuuksien lisääminen on Sarkomaan mukaan Juha Sipilän (kesk.)hallituksen käynnistämän sote-uudistuksen ja valinnanvapauden keskeinen tavoite.

–Kun valinnan palveluiden tuottajasta tekee palvelujen käyttäjä, hankintalakia ei tarvitse soveltaa, eikä kilpailutusta järjestää. Valinnanvapausmallissa elinikäisiä palveluita tarvitsevalle ihmiselle luodaan henkilökohtainen budjetti. Kyseessä on henkilökohtaisesti räätälöity hoitopolku, jonka rakentamisessa palveluiden käyttäjän ja hänen läheistensä osallisuus ja itsemääräämisoikeus vahvistuvat ja palveluiden pitkäjänteisyys turvataan. Tästä on kansainvälisesti hyviä kokemuksia, Sarkomaa kertoo.

Sarkomaan mukaan valinnanvapautta voitaisiin tulevaisuudessa harkita sovellettavaksi myös vammaisten henkilöiden tulkkauspalveluissa.

–Kelan järjestämän vammaisten tulkkauspalveluun liittyvät huolet osoittavat, että hankintakilpailu istuu huonosti tämän tyyppisen palvelun kilpailuttamiseen. Mielestäni on järkevää muuttaa lakia siten, että tulkkauspalveluiden tuottajat voidaan valita rekisteröitymismenettelyllä julkisen tarjouskilpailun sijaan. Tällöin tulkkauspalvelut voisivat olla valinnanvapauden piirissä.  

Työministeri Jari Lindström (sin.) lähetti tiistaina kunnille kirjeen, jossa hän muistutti laadun huomioimisesta vammaispalvelujen hankinnoissa. Ministerin mielestä kunnat eivät ole riittävästi ottaneet käyttöön uuden hankintalain mahdollisuuksia laadun huomioimiseen. Tämän osoittaa Lindströmin mukaan julkisuudessa käytävä keskustelu vammaispalvelujen laatuongelmista.

Asia nousi esiin myös eduskunnan kyselytunnilla viime viikon torstaina, kun oppositio haastoi hallituksen vammaispalvelujen kilpailuttamisesta. Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) nosti esiin asiaa koskevan kansalaisaloitteen, joka on kerännyt yli 50 000 allekirjoitusta ja tulee eduskunnan käsittelyyn.

Lue myös:

Vammaispalvelut kuohuttavat – työministeri ojensi kuntia: Pelkän hinnan perusteella ei saisi kilpailuttaa

Hankintalaki kuumentaa tunteita - Jari Lindström: ”Hyvä veli -verkostolle tai korruptiolle ei anneta sijaa”

 

 
Jaa artikkeli:

Kommentit