Maanantai 17.12.2018

”Miten käy, kun keskiluokkaiset ammatit häviävät?” - Asiantuntija Tiville: Nämä työt ovat pian tulilinjalla

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.10.2017 11:44
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Martin Ford uskoo, että tulevaisuudessa eniten töitä riittää hoiva- tai sähköalalla.
|

Työpaikkojen määrä vähenee dramaattisesti, kun tietotekniikka kehittyy. Tämä voi aiheuttaa levottomuuksia ja pakottaa muuttamaan yhteiskunnan rakenteita, uskoo kirjailija, futuristi ja ohjelmistofirman perustaja Martin Ford.

Hän vastaa Tietoviikon haastattelussa kysymykseen siitä, mitä alaa nykynuoren olisi järkevää opiskella, jos hän haluaisi välttää työttömäksi joutumisen.

–Nuoren kannattaisi valita ala, josta hän on aidosti kiinnostunut ja jossa voi keskittyä asioihin, joista hän nauttii. Jos valinnassa haluaa miettiä työllisyysaspektia, kannattaa muistaa, että automatisaatio ja robotit vaikuttavat todella moniin aloihin. Vaakalaudalla ovat etenkin ammatit, joihin liittyy paljon ennalta arvattavia työvaiheita. Tulilinjalla ovat niin röntgenlääkärien, lakimiesten kuin toimittajienkin työt. Ehkä eniten töitä riittää hoiva- tai sähköalalla, Ford sanoo.

Hänen mukaansa on lähes mahdotonta ennustaa, milloin käänne tapahtuu.

–Olen hahmottanut tilannetta 10–20 vuoden viitekehyksessä, mutta muutos voi tapahtua nopeammin kuin uskomme tai haluamme! Siksi meidän pitäisi osata kuvitella tulevaa mahdollisimman pitkälle. Jos teknologian kehitys etenee tätä vauhtia, meidän pitää miettiä sen vaikutuksia yhteiskunnan rakenteeseen. Miten käy, kun keskiluokkaiset ammatit häviävät? Ne ammatit, jotka ennen riittävät takaamaan kelvollisen toimeentulon loppuelämäksi.

Lue Fordin koko haastattelu Tivistä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Eikös noilla koodareilla ja Nokian vaatimilla tietotekniikan ammattilaisilla tee enää mitään? Vuodesta toiseen oli lehtien palstoilla samat jaaritukset. Nyt ne tekijät loppuu.
Eipä loppunut muuta kuin Nokia ja alihankkijat. Nekin työt on nyt ulkoistettu halpatyömaihin.

Työntekijät loppuvat jokaisen visionäärin puheissa, mutta kumma kyllä kun Kokoomuksen Eero Lehti sanoi että maassamme on yli 600000 työtöntä!

Taitaa jokunen toinenkin olla kouluttautunut useampaan ammattiin kuin minä ja ihmettelee koulutuksen jälkeen työtä odotellessa. Maassamme on käynnissä Grande Finale eli kansankielellä Suuri Kusetus

Jukka Laine

Automatisaatio tarkoittaa että työntekijöiden palkat jäävät omistavalle luokalle. Muutos ei tapahtu kertarysäyksella vaan vähitellen, ja se on jo alkanut.

Muutos voitaisiin nyt jo toteuttaa kerralla, mutta jos suuret massat joutuvat työttömiksi yhtä aikaa, alkaa verinen kapina. Todennäköisesti se alkaa joka tapauksessa jossain vaiheessa.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
”Miten käy, kun keskiluokkaiset ammatit häviävät?”

Tulee yrityksille hallituksen toimesta lisää 9e/pv työntekijöitä. Ammattitaitoista vielä ja halvalla veronmaksajien piikkiin.
Sosiaaliturva on ajettava alas jotta verot niistä riittää "palkkoihin" Kelasta.

Mari Mattila

"Alkaa verinen kapina" kertoo, että kovin huonosti on valmistauduttu tulevaan ja halu palata menneisyyteen on suuri! Onko se onnistunut joskus, jossakin? No, jos oletetaan, että populistit ja samanmieliset onnistuvat mobilisoimaan joukot kapinaan, mistä silloin kapinoidaan? Mikä on tavoite? Taloudellisten resurssien jako niiden kesken, joilla on ja niiden, joilla ei ole? Sehän on käynnissä koko ajan. Oletan, että monen mielestä niiltä, joilla on, ei tällä hetkellä ja pelätysti tulevaisuudessa, ei ole saatu tarpeeksi. Mitä heiltä voisi kapinalla saada? Bittejä? Digitaalisesti säilöttyjä rahoja? Henki? Jos kapinoidaan, eiköhän ne, joita vastaan kapinoidaan, ymmärrä lähteä muihin maihin ja jätä kapinoitsijoita tappamaan toisiaan. Eikö se niin mene, jos historiaa tulkitsee. Vallankumous syö lapsensa. Se, mitä tavoitellaan, uusi tapa jakaa yhteiskunnan resursseja, on mielestäni saavutettavissa ainoastaan rauhanomaisesti ja maltillisesti kehittämbällä lainsäädäntöä ja rakenteita. Kapinapuheet ja uhkailut vaarantavat rauhanomaisen kehityksen.

Timo Ala-Harja

Asia on vain niin että suuret ja äkilliset yhteiskunnalliset muutokset saavat aikaan suuria levottomuuksia joiden avulla demagogien valtaannousu on helpompaa.Hitlerhän nousi valtaan saksassa suuren lamakauden siivittämänä.

Marja-Liisa Kalkela

Metkaa.Sipiläkin sanoi taannoin:Eikö mitään ole opittu historiasta.
Niinpä.Ei ole ei . Kyykytetään lisää työttömiä,annetaan leipäjonojen kasvaa
Kelasta minimitukien saajien määrän nousta tappiin .PK-yritykset konkkaan kun kulutus tyssää.
Näillä eväillähän se Kepun Ahon hallituskin pelasi. Sitä velkaa on yhä valtionvelassa mitä silloinen hallitus teki.
velkaa 201 Mrd.
Alijäämää 65 Mrd
lähde:
Kianderin kaavio.
JK.Joko EU on tullut ukaasi vai sanktiot 50% liian pienistä työttömyystuista ja perusturvasta ,mitä EU on yhdessä sovittu??

Pasi Käyhkö

Hyvin käy. Helsingissä arveltiin 1900-luvun jos hevosten määrä lisääntyy kaupungissa nykyvauhdilla niin kaupunki hukkuu viimeistään vuonna 1950 paskaan. Nyt kommentit ja tietämys ovat samalla tasolla. Tulevaisuudessa tarvitsemme vaikka robottien rakentajia ja kordareita ohjelmoimaan niitä hirveän määrän. Jo nyt on koodareista hirveä
pula. Tämä on vain yksi esimerkki. Maailma ei ole koskaan valmis.

Pasi Käyhkö

Kaikkia mainisemiasi aloja ja alojen asiantuntijoita tarvitaan. Juuri tällä hetkellä Suomessa on hirveä koodaripula. Lähivuosina vaje on noin 9000 asiantuntijan verran. Nyt heitä on tullut esim. Intiasta, Venäjältä ja USA:sta sekä Virosta. Alan suomalaiset ovat kaikki töissä.

Marja-Liisa Kalkela

-Ahtaajilta muutaman päivän myötätuntolakko ex-palkansaajien puolesta (1-2mrd/pv) voisi palauttaa mieliin mikä sen työtä tekevän kansanosan arvo olikaan.
Jos eliitti mollaa mediassa 600 000 Suomen kansalaista jotka on tehnyt työtä.Maksanut veronsa ,ei rikosrekisteriä,tai muuta tuomiota edes parkkisakkoja useammalla,niin eikö yhtään hävetä?
Pitäisi vetää oikeuteen kunnianloukkauksesta .Päättäjistä lähtien.
Mitä perustuslaissa sanotaan ? Kaikki on yhdenvertaisia lain edessä.
(myös sosiaaliturvassa,työehtosopimuksissa,yhdenvertaisuuslaki myös työttömillä työelämässä) Lait on itse eduskunta tehnyt . EK/SAK/Hallitukset sopinut ,kaikille.

Kauko Kaaresoja

Minua loukkaa periaatteessa puhuminen keskiluokkaisesta työstä. Jostakin syystä media yhä uudestaan veuhtoo jonkinlaista luokkajakoa. Kun saan itse palveluja on vain joko ensiluokkaista työtä tai huonolaatuista työtä, yleensä keksiluokkaisuuteen /keskinkertaisuuteen sisältyy palveluhaluttomuutta, piittaamattomuutta ja välinpitämättömyyttä; ei ole ammattikunniaa. Ymmärsin kyllä, mitä otsikko tarkoitti, mutta en haluasi, että ihmisiä luokitellaan noin. Selvää on, että palkat ovat eri tasoisia, mutta osaava kyllä saa tarpeellisen palkkansakin.