Maanantai 24.9.2018

Italiassa murskatulos: Lombardia ja Veneto haluavat lisää autonomiaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.10.2017 08:08
Päivitetty: 
23.10.2017 08:11
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Veneton maakunnan johtaja Luca Zaia äänesti itsehallinnon lisäämisen puolesta sunnuntaina.

Kahdessa Pohjois-Italian maakunnassa, Lombardiassa ja Venetossa, on äänestetty murskaavasti itsehallinnon lisäämisen puolesta. Kansanäänestys oli neuvoa-antava ja ei-sitova.

Alustavien tulosten mukaan yli 95 prosenttia kummallakin alueella äänestäneistä miljoonista ihmisistä puolsi autonomisten oikeuksien lisäämistä.

Venetsian ympärillä oleva Veneto ja Milanon ympärille keskittyvä Lombardia ovat vauraita Italian alueita. Ne kattavat noin kolmasosan koko Italian kansantalouden koosta, ja molemmissa maakunnissa toivotaan enemmän päätösvaltaa muun muassa verorahojen käyttöön sekä infrastruktuuri-, ympäristö-, terveys- ja koulutusasioihin.

Molemmilla alueilla hallitseva puolue on avoimesti separatistinen eli alueellista itsenäisyyttä Pohjois-Italialle ajava Lega Nord. Puolue haluaa käyttää äänestystuloksia ajaakseen Italian keskushallinnossa verotulojen jäämistä Pohjois-Italiaan nykyistä enemmän.

Lähde osin: Kauppalehti

Lue lisää:

Varoitus koko Euroopalle: ”Tästä syystä kukaan ei tunnusta Kataloniaa”

Katalonian jälkeen Italia? Professori: ”Näyttää tavalta nostaa kannatusta”

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Oiva Luosujarvi

EU kieltää vaalituloksen ja vaatii kaikkia eu-valtioita lopettamaan kansanäänestykset, koska kansa äänestää eu-eliitin mielestä aina väärin.

Suomessa esim. ex-suurlähettiläs vaatii, ettei naton jäsenyydestä saa tehdä kansanäänestystä, koska kantasuomalaiset äänestää väärin.

Juha Hämäläinen

Ihan ymmärrettävää. Olin taas kerran äskettäin Venetsian-Veronan-Gardan-Firenzen akselilla ja ihastelin alueen reipasta taloutta ja yrittämisen laajuutta.

Kun käy Rooman eteläpuolella niin Italia muuttuu täysin. Siellä on nähtävissä miten yrittämisen puute rapauttaa yhteisöt ja elintason. Toimintaedellytykset eivät suuresti poikkea, mutta mentaliteetti on Afrikasta ja rikollisuus rehottaa sekä tekemättömyys.

Miksi pohjoisen osan maasta pitäisi tekohengittää velttoa etelää vuosikymmenestä toiseen?. Minä en näe mitään perusteluita tälle. Jokainen hoitaa oman soppansa.

Petri Ollila

Katalonia, Lombardia, Veneto... Kaikki vaativat sitä, että he saisivat pitää suuremman osan tuottamistaan verovaroista itse, eikä lähettää keskushallinnon kautta köyhemmille alueille. Koskahan Uudellamaalla alkaa samanlainen keskustelu?

Harri Kovala

Itse asiassa Italiassa teollisuus- ja talousmaakunnat eivät halua tulea Rooman hallintokeskusta. Suomessa on hieman samanlainen tilanne, teollisuusmaakunnat tuottavat ja hallintokeskus Helsinki kerää veroina rahat pois.