Tiistai 11.12.2018

Tämä kuva selventää: Mitä sote-uudistus muuttaa – näin saat hoitoa v. 2021

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.10.2017 12:55
Päivitetty: 
30.7.2018 10:34
  • Kuva: Kalle-Pekka Alare
    Kuva
|

Hallitus on avaamassa noin 5,8 miljardin euron markkinan terveyspalveluyrityksille. Suomalaiselle potilaalle se tarkoittaa sitä, että jatkossa moni hoito maksetaan ”asiakassetelillä” itse valitsemassaan hoitopaikassa. Terveyskeskus muuttaa nimensä sosiaali- ja terveyskeskukseksi (sote-keskus), ja hoitopalveluiden lisäksi sieltä saa sosiaalihuollon palveluita. Joistakin sote-keskuksista vastaa yksityinen yritys, mutta oman keskuksen voi valita vapaasti kuten nykyäänkin.

Ensimmäinen konkreettinen muutos tulee jo ensi vuoden tammikuussa, kun terveydenhuoltolain uudistus tehostaa viikonloppu- ja iltapäivystystä terveysasemilla.

Varsinaisen hoitoketjun pääpiirteet säilyvät monilta osin samoina. Jos kova kuume yllättää tai oman luomen haluaa tutkituttaa, otetaan ensimmäisenä yhteyttä terveyskeskukseen, joka siis jatkossa on nimeltään sote-keskus.

Ensimmäisen hoitoarvion jälkeen otetaan samoilla tavoin kokeita, lääkäri arvioi ja tarvittaessa antaa lähetteen erikoissairaanhoitoon, missä maakunnan liikelaitos vielä arvioi hoidon tarpeen aivan kuten nykyinen sairaanhoitopiiri.

–Uusi järjestelmä on hyvin samanlainen sen osalta, miten asiakas siellä kulkee. Mutta uuteen järjestelmään tulee melkein jokaiseen kohtaan niitä paikkoja, joissa voi itse valita, sanoo sote-uudistuksen valmistelusta vastaava ylijohtaja Kirsi Varhila sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Hän ei halunnut arvioida, tuleeko järjestelmästä yksinkertaisempi tai monimutkaisempi.

–Tämä lähtee siitä ajatuksesta, että jokainen meistä on kuluttaja-asiakas, joka itse valitsee itselleen parhaat ja sopivimmat palvelut. Tässä ajattelu lähtee erilaisesta logiikasta. Tietyllä tavalla se haaste, minkä se meille jokaiselle tuo, on että onko meillä se kyvykkyys, mahdollisuus ja osaaminen vertailla palveluntuottajia.

Ensimmäinen valinnan paikka on oman sote-keskuksen valitseminen, jonka voi tehdä jokainen yli 15-vuotias. Nykyisinkin oman terveysaseman voi valita, missä kunnan järjestämässä terveyskeskuksessa haluaa käydä, mutta jatkossa sote-keskuksia voivat perustaa myös yksityiset yritykset nykyistä laajemmin. Koko uudistuksen yhtenä tarkoituksena onkin Varhilan mukaan lisätä terveyskeskusten hoitopaikkoja ja nopeuttaa hoitoon pääsyä.

–Tässähän nimenomaan haetaan sitä, että meidän perustason palveluista jonot poistuisi. Tavoitteena on, että meillä on useampia sote-keskuksia, jotta jonoja ei syntyisi ja asiakkaat pääsisivät nopeammin palveluiden pariin, Varhila kertoo.

Toisen kerran asiakas voi päästä valitsemaan, mistä hän hankkii sen hoidon, jota varten asiakasseteli hänelle myönnettiin. Lakiehdotuksessa listataan asiakassetelipalveluiksi kaikkea aina kotihoidon ja kiireettömän leikkaustoiminnan välillä. Varhila ei ota suoraan kantaa siihen, voiko potilas pyytää hoidontarpeen arviointia lähetettäväksi omalle yksityiselle vakuutusyhtiölleen maakunnan liikelaitoksen sijaan.

Sitä millaisessa muodossa seteli potilaalle tulee, Varhila ei osaa vielä varmaksi sanoa. Digitaalinen se todennäköisesti silti on.

–Jos maakunnassa todetaan, että palveluntarve on olemassa, niin siitä tulee digitaalisesti sähköpostiin tai omakanta.fi:hin tai jonnekin muualle tieto, että asiakasseteli odottaa ja että sillä voi valita näistä tai noista palveluntarjoajista, Varhila toteaa.

Sote-uudistuksen suurimmat säästöt ja hoitoketjun suurimmat uudistukset on laskettu digitalisaation varaan.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan Uudelle Suomelle, että asiakassetelin käytön ja oman hoitopaikan valinnan helpottamiseksi on tarkoitus luoda verkkopalvelu, missä pääsee tarkastelemaan odotusaikoja ja laatutietoja. Sen ei kuitenkaan uskota olevan valmis vielä 2021, kun ensimmäiset asiakassetelit ja valinnanvapaus otetaan käyttöön.

LUE LISÄÄ: Alkamassa massiiviset 1,5–2 mrd€:n it-hankkeet: ”Täältä ne sote-säästöt tulevat”

PÄIVITYS: Sote-uudistus siirtyy vuodelle 2021.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Lampinen

Järjestelmän päätarkoitus on siirtää valta terveyspalveluista valtiolle, pois kunnilta.
Näin eduskunta voi määritellä hoidon tason ja palvelu maksujen suuruuden.
Vanhusten hoidossa seuraukset jo näkyy, politiikot on määritelleet hoitajien määrän ja taso on sen mukainen hyvin huono.

Kun politiikot tulevaisuudessa määrittelee, sekä julkisen että yksityisten terveys palvelujen palvelujen tason, on selvää että taso tulee romahtamaan.
Kun Kokoomus päättää sairaanhoitajien määrästä, niin taso romahtaa.

Meillä on palvelu seteli, mutta missään ei sanota että palvelujen pitää olla ilmaisia, leikkaus maksaa ulevaisuudessa varmaan vähintään 1000€.

Niin, missä on se kohta Sotelaissa, jossa sanotaan että palvelut pitää olla ilmaisia.

Timo Virtanen

Ei se määrä, vaan se laatu. Määriin huomion kiinnittäminen tuntuu jotenkin oudolta. Taitaa olla vanhakantainen ajatus ? Toivotaan, että päättäjät ovat viisaampia ja ajattelevat asioita avoimin mielin. Tulee vaan mieleeni, että kun kaikilla on yksi samanlainen ja värinen toppatakki, niin silloin kaikki on hyvin ! Näinhän ajateltiin itäpuolellamme monen vuosikymmenen ajan. Tuo kaiken standardointi ja kaavamainen yhdenmukaistaminen johti koko suuren mahtavan valtion romahdukseen.

Timo Virtanen

Ei se määrä, vaan se laatu. Määriin huomion kiinnittäminen tuntuu jotenkin oudolta. Taitaa olla vanhakantainen ajatus ? Toivotaan, että päättäjät ovat viisaampia ja ajattelevat asioita avoimin mielin. Tulee vaan mieleeni, että kun kaikilla on yksi samanlainen ja värinen toppatakki, niin silloin kaikki on hyvin ! Näinhän ajateltiin itäpuolellamme monen vuosikymmenen ajan. Tuo kaiken standardointi ja kaavamainen yhdenmukaistaminen johti koko suuren mahtavan valtion romahdukseen.

Leena Ilvonen

Nykyinen asiakasseteli puoltaa paikkaansa ainakin Helsingissä. Kun kaihit molemmista silmistäni leikattiin, aloitin omalta yksityiseltä silmälääkäriltä (käynti 118,00 E). Setelit (kummallekin silmälle oma) tulivat kotiin postissa sekä luettelo yksityisistä silmäklinikoista, koska Hus:in silmäklinikka voi ottaa vain vaikeimmat toimenpiteet hoitaakseen. Valitsin saamastani luettelosta hoitopaikan, pääsin muutaman viikon päästä leikkaukseen. Maksoin 120,00 E yks. silmäklinikalle ja kaupunki maksoi heille 1200,00 E. En tietenkään ala surra Helsingin laskutusta, halusin vain pitää näkökykyni. Myös Helsingissä on kaupungin oma terveyskeskus

Leena Ilvonen

jatkoa - myös Helsingin oma terveyskeskustoiminta on maksutonta asiakkaalle. Muista kunnista en tarkemmin tiedä. Sen sanelee tietenkin kunnan taloustilanne.
Toivon, että sote ei huononna Helsingin toimivaa asiakassetelikäytäntöä.

Jukka Lampinen
Vastaus kommenttiin #19

Lähtökohtaisesti ihmiset luulee että asiakas-seteli tarkoittaa automaatisesti ilmaisuutta, mutta tulevaisuudessa Kokoomus varmaan määrittelee sen arvon ehkä 30% palvelun arvosta ja asiakas maksaa 70%.
Kaupungit ei voi enää vaikuttaa asiaan ja sehän Soten tarkoitus on.

Markku Nieminen

Kun tuota selventävää kaaviota katsoo ja tarkastelee, niin ilman ennakkoluulojakin näyttää siltä että, nykyisen 7 portaisen hoitoketjun sijaan tulee 9 porrasta!
Selittäisikö joku asiantuntija meille asiakkaille, miten se voi tulla halvemmaksi ja joustavammaksi?
Eikö SOTE uudistusta ruvettu ajamaan pelosta kustannusten noususta liian suureksi kestää? Kun hallintoa lisätään, niin varmaa on, että kustannukset eivät ainakaan pienene, eikä joustavuus lisäänny. Se on helposti pääteltävissä tuosta kaaviosta.

Jukka Lampinen

Sotessa valtion kustannukset pienenee uusien palvelumaksujen myötä, näinhän kävi katsastusasemienkin osalla.
Valtion menoista ne katosi kokonaan, mutta kansa maksaa nykyään tuplasti enemmän katsastuksesta.
Samaan pyrkii Sotekin, kansalaiset maksaa tulevaisuudessa paljon enemmän, mutta valtion menot pienenee.
Hyvää palvelua saa vain ne varakkaat, jotka käyttää järjestelmän ulkopuolella olevia sairaaloita ja terveys asemia.

Erkki Malinen

Mitenkä järkevästi se sairas ihminen pystyy valitsemaan sen oikean hoitopaikan, kyllä sen valinnan tekee markkinamiehet hienoilla mainoksillaan. Entäs ne joilla ei ole tietokonetta tai taitoa käyttää sitä ,tietenkin markkinamiehet rientää tässäkin avuksi ja mummon ja papan rahat häviää sen siliän tien. Eiköhän yksitystetä kaikki samantien poliisit ,koulut, armeija sun muut tehdään kerralla moderni Suomi.

Eero Pekonen

Kiinnostaisi tietää, miten hallitus aikoo leikata julkiselta puolelta tuon 5,8 mrd euroa. Vai onko tarkoitus antaa tuo summa uutta resurssia sote-palveluihin? Mistä se tavoitteena ollut kolmen miljardin säästö rutistetaan?

Kalevi Salonen

Jonojen poistamiseen ei tarvita mitään valinnanvapausmallia, sillä jonot voitaisiin poistaa ottamalla nykyisen terveydenhuollon kustannukset valtiolle ja lisäämällä sen resursseja noin 0,5 mrd €. Se tulisi maksamaan paljon yksityistä puolta vähemmän ja valtion hartiat riittäisivät. Kuntien kiinteistöistäkään ei koituisi ongelmaa, kun valtio maksaisi niistä vuokraa.

Valinnanvapauden lisääminen on tarpeetonta kustannusten lisäämistä. Sitä paitsi kuinka monella on oikeasti riittävät edellytykset parhaisiin valintoihin. Kaikkien vaihtoehtojenhan pitäisi olla laadullisesti samoja. Valinnanvapauden korostamisella terveydenhuollosta ollaan tekemässä kulutusta, mikä sopii kyllä markkinatalouteen, mutta ei terveydenhuoltoon.

Kaiken kukkuraksi Sote-uudistuksen suurimmat säästöt on laskettu digitalisaation varaan. Samassa yhteydessä jätetään mainitsematta, että yksinkertaisemmassa nykyisessä järjestelmässä digitalisaation tuomat säästöt toteutuisivat vielä suurempina.
Näin mielestäni on menty jo vähintäänkin harhaanjohtamisen tielle.

Harri Kovala

Valtio maksaisi kuntien kiinteistöistä vuokraa? Eli veronmaksajat maksaisivat itse itselleen vuokraa välikäsien kautta ja kustannukset laskevat?

Miten meille on tullut sellainen käsitys, että valtio ja kunnat ovat yhteiskunnan yläpuolella olevia tahoja, jotka ohjaavat hallintoalamaisia. Vai onko tämä Kekkoslaista/Kepulaista perintöä?

Timo Virtanen

Varmaan olet jo hamstrannut noita terveydenhoitoyritysten osakkeita, kun niin vuorenvarmasti tiedät uudistuksen tuottavan pelkästään voittoja yrityksille. Mutta mihin uppoavat nykyisin verorahamme, kun julkinen monopoli hoitaa terveyttämme ?

Eero Pekonen

Jukka, tiedän hyvin, että ilmaisia palveluja ei ole. Ne maksaa joko veronmaksaja tai asiakas. Yritin vain ihmetellä sitä, että miten ne uudet 5,8 miljardin asiakassetelit rahoitetaan, kun samaan aikaan pitäisi saada kolmen miljardin säästöt.

Jukka Lampinen

Tässä se Kokoomuksen jippo aina on, Kokoomus ei välitä vähääkään siitä paljonko palvelut tulee maksamaan.
Kokoomukselle riittää että valtion osuus pienenee, kun asiakas maksaa itse ehkä 70% palvelun hinnasta.
Kokoomus pyrkii valtion osuuden pienentämiseen, ei talous säästöihin.

Tuula Lehtinen

Eivätkö Kokoomuksen pahvihatut ole ymmärtäneet, että vuosikausia Kepun ajama reformi on nyt tässä. Saadaan yksi himmeli lisää hallintoon eli maakuntaan ja kuvitellaan, että se tuo säästöjä. Älkää naurattako. Jos Kokoomus todella uskoo, että valinnanvapaus on se joka tämän terveydenhuollon ongelman ratkaisee, niin Petteri Orpo kannattaa viedä ajoissa jo hoitoon, että saa vielä jonkinlaista ennen kuin tukehtuu palveluseteliin.
KEPU PETTÄÄ AINA.

Jukka Mattsson

Tämähän näyttää hienolta. Vielä pari Sote hallitusta niin viimeinen laatikko löytyy kolmannelta sivulta. Eikö tämän Soten pitänyt yksinkertaistaa terveyspalveluita?

Ennen jonotettiin lääkäriaikaa nyt palvelu tai asiakas seteliä!

kalle mansikkamaa

Näyttää varsin selvältä: jos minulla nykyään on nopeasti etenevä syöpä, nopean hoitoonpääsyn ansiosta saatan selvitä leikkauksella ja solumyrkyillä.
Uuden sotu-käsittelyn etu valtiolle on, että tuolla byrokratian portaissa ehdin kuolla ennen hoitojen aloitusta, ja siten säästyy valtio isoista syöpähoitokuluista.
Säälimätöntä mutta tehokasta, rikkoo ihmisoikeuksia mutta kukapa köyhistä...

Eero Pekonen

Asiakasmaksuista en ole tähän mennessä havainnut mitää informaatiota, päinvastoin julkisuudessa on esitetty, että asiakkaalta ei saa periä maksuja palvelusetelin lisäksi. Palvelusetelin antaa ja maksaa maakunta, jonka kulut rahoittaa valtio.

Jukka Lampinen

Näinhän asioita aina ajetaan eteenpäin, huomio keskitetään sivuasioihin ja siitä tärkeimmästä motiivista ei puhuta ollenkaan.

Sotelaissa pitäisi olla pykälä, jossa sanotaan että terveys palvelujen pitää olla kansalaisille ilmaisia, mutta kukaan ei tosiaankaan puhu siitä ollenkaan.

Kun Sote on pystyssä aletaan vähitellen korottamaan palvelumaksuja, toteuttamaan Kokoomuksen unelmaa.

Pekka Hovatov

Toi valinnanvapausmalli ei ole mitään muuta kuin kokoomuksen ja keskustan uusi himmeli, joka selvästi lisää byrokratiaa. Potilaat kärsii, koska se että pääset hoitoon, esim. lonkkaleikkaukseen, niin ennen jouduit menemään läpi 6 käsittelyporrasta nyt uudessa himmelimallissa käsittelyportaita on 9kpl ennenkuin potilas on edes päässyt leikkausjonolistalle. Taitaa todellisuudessa käydä niin, että potilaat kuolevat vanhuuteen, ennenkuin saavat hoitoa sairauteensa tai vammaansa. Mut hei, kokkarit pääsi pätemään ja keskustalaiset saivat jaettavaksi sukulaisilleen lisää palkkiovirkoja, joten kaikki on varmaakin hyvin...