Maanantai 17.6.2019

Hurja väite itähelsinkiläisestä päiväkodista HS:ssa – Kaupunki: ”Hämmentävää, minulla ei tietoa”

Luotu: 
23.10.2017 13:24
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva

Mielipidekirjoittaja esittää Helsingin Sanomissa huomiota herättäneessä tekstissään hurjia väitteitä päivähoidon alueellisista eroista ja yksittäisen itähelsinkiläisen päiväkodin eräänlaisesta ”ulkonaliikkumiskiellosta”. Helsingin kaupungin itäisen varhaiskasvatusalueen päällikkö Antti Lehto-Raevuori sanoo Uudelle Suomelle, että kirjoituksessa on monia virheellisiä väitteitä.

Mielipidekirjoituksen mukaan eräässä Itäkeskuksen seudun päiväkodissa lapset siirretään jo paljon ennen sulkeutumis­aikaa pihalta päiväkodin eteiseen ”alueesta johtuvista turvallisuussyistä”. Kirjoittajan mukaan hänelle ”ei ole kerrottu, mitkä riskit lastani ulkona uhkaavat”.

Varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Antti Lehto-Raevuori sanoo Uudelle Suomelle, että tällaista poikkeavaa käytäntöä ei ole hänen tiedossaan. Väitteen todenperäisyyttä selvitetään parhaillaan, mutta tilanne ei soita Raevuorella kelloja.

– Tämä kysymys on minulle ihan yhtä tärkeä ja hämmentävä kuin varmaan muillekin ihmisille, jotka lukevat tätä, mutta minulla ei ole mitään tietoa tällaisesta, Lehto-Raevuori sanoo.

Tekstissä ei tarkkaan yksilöidä, mistä päiväkodista olisi kyse. Varhaiskasvatusyksikössä väite on herättänyt keskustelua ja ihmetystä. Lehto-Raevuori ei näe, että Itäkeskuksen seudulla voisi olla tarvetta poikkeuskäytännöille.

– Eivät ne ole mitään turvattomia naapurustoja. Minulle ei ole tullut mitään tällaista tietoa, mutta jatkamme esimiesporukassa keskustelua, mistä on kyse, hän sanoo.

– Jos olisi kyse jostain ulkoa tulevasta uhasta – kuten tulkitsen tätä tekstiä – niin totta kai me soittaisimme poliisit ja puuttuisimme tilanteeseen.

Lehto-Raevuori kertoo, että joissain tapauksissa lapset saatetaan kerätä sisälle odottelemaan vanhempiaan aivan muutamia minuutteja ennen hoitoajan loppua, kun paikalla on enää yksi tai kaksi aikuista ja vain muutamia lapsia. Turvallisuusuhkien vuoksi näin ei kuitenkaan Lehto-Raevuoren tietojen mukaan toimita missään.

Lehto-Raevuoren mukaan kirjoituksessa on muitakin paikkaansa pitämättömiä väitteitä. Kirjoituksen mukaan itäkeskuslaiset lapset retkeilevät 50 metrin päässä ”hiekkakentällä”, kun muualta kaupungista tehdään visiittejä Korkeasaareen tai Kaivopuistoon.

– Meillä on samat varhaiskasvatussuunnitelmat ja aivan samat resurssit [koko Helsingissä], Lehto-Raevuori sanoo.

Lehto-Raevuori myöntää, että vanhempainyhdistykset saattavat paikoin ”jotain tehdä”, mutta kaupunki ei kerää vanhemmilta rahaa retkiä tai muutakaan varten.

Tekstissä väitetään resurssipulasta kertovan myös sen, että kyseisessä päiväkodissa ”vasta yli kahden viikon poissaoloista pyydetään ilmoittamaan, kun muissa Stadin eskareissa jo viikon poissaoloa on anottava ­kirjallisesti”. Lehto-Raevuoren mukaan tämä ei pidä paikkaansa, vaan Helsingin päiväkotien yleisohje on, että vasta yli kahden viikon poissaoloista pitää ilmoittaa kirjallisesti.

LUE MYÖS:

HUS-pomo avautui radiossa: ”Kummasti rahaa löytyy lisää vain terveysyrityksille”

”Miten käy, kun keskiluokkaiset ammatit häviävät?” - Asiantuntija Tiville: Nämä työt ovat pian tulilinjalla

Täysi rähinä ex-tovereiden välillä tuulivoimatuesta: ”Hakkarainen valehtelee – Turunen meni kepun retkuun?”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Soittasi poliisille? Miksi? Onko tapahtunut rikos jota poliisi alkaisi tutkia?
Poliisi pyydetään paikalle silloin kun poliisia tarvitaa.

Ei poliisi tule mihinkään päiväkotilasten turvaamistehtäviin, ja ainoastaan Sipilä, Orpo, Stubb jne. voivat saada poliisista henkilökohtaisen turvamiehen.
Lapsista viis veisaavat.

Raili Sergejeff

Tottakai soitetaan poliisille, jos ulkopuolelta tulee uhkia, kannattaisi lukea juttu kokonaan, vai onko lukemisen ymmärtämisessä vikaa?

Tietysti sisältä tulevaan uhkaan soitetaan myös poliisi, jos sellaista sattuisi käymään.

Jukka Mattsson

Kiitos Raili palautteestasi mutta lukemisen ymmärtäminen on minulla ihan kiitettävällä tasolla.

Itseltäsi puuttuu ymmärrys siitä miten poliisi toimii jos ulkopuolista uhkaa ei voi heille tarkemmin yksilöidä.
Pelkästään ”alueesta johtuvista turvallisuussyistä” tulevan uhkan perusteella poliisi ei tee mitään vaikka kuinka tekisit heille omasta mielestäsi tärkeän ilmoituksen. Poliisille tekevällä ilmoittajalla pitää olla tarkkaa tietoa jotta he voivat päättää ryhdytäänkö johonkin toimiin.

Kirjoittajan mukaan hänelle ”ei ole kerrottu, mitkä riskit lastani ulkona uhkaavat” eikä myös varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Antti Lehto-Raevuorella, tiedä että tällaista poikkeavaa käytäntöä olisi hänen tiedossaan. Uhkaa ei siis ole olemassa kuin "kuvitteellisesti. Senkö mukaan poliisin tulee sinun mielestäsi toimia? Miten?

Oiva Luosujarvi

Herrat ei varmaan ole kulkeneet itä-helsingissä päivisin / iltaisin ja viikonloppuisin, koska eivät tiedä miltä näyttää ihmiset ja asiakkaat kauppakeskuksissa.

Ei iltaisin monikaan kantasuomalainen nainen / tyttö uskaltaisi liikkua ulkona, kun liian moni vastaantulija on musta / ruskea ja kulkevat ryhmissä.
Kauppakeskuksissa ei päivisin ole montaa tyhjää paikkaa kahviloissa / ravintoloissa, kun kaapuihin pukeutuneet naiset lapsilaumoineen ovat vallanneet alueen.

Moni valkoinen ihminen on selkeästi humalassa tai huumeissa, kun kulkee alueella ja se selittää miksi ei tunne pelkoakaan iltaisin etsiessään seuraavaa huume-annostaan.

Olisi hyvä Helsingin kaupungin herrojen ja rouvien eliitistä tutustua iltaelämään näiden kaupunginosien puistoissa ja kauppakeskuksissa yksin liikkuen, jotta pääsevät tiedoissaan sellaiselle tasolle, jossa ongelmat voisi huomioida.

Itä-Helsingin ja monissa muissa kaupunginosissa on kouluissa noin 90 % Suomalaisia tilastojen mukaan. Katsellessa koulujen pihoille välituntien aikaan, niin ulkonäkö oppilailla viittaa selkeästi siihen, että yli puolet on afrikkalaisia ja lähi-idästä tulleita ja vain pieni osa on valkoisia kantasuomalaisia. Eli kantasuomalaisen mielestä suuri osa eivät ole Suomalaisia ollenkaan.