Sunnuntai 16.12.2018

”Kokoomuksen härski vedätys tuhoaa palvelut” – SDP tyrmää soten ja keskustan maakuntamallin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.10.2017 20:33
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Arkistokuva. Antti Rinne (kuvassa) tyrmää valinnanvapauden ja Sirpa Paatero myös maakuntauudistuksen.
|

SDP on vakavasti huolissaan sote-uudistuksesta. Puheenjohtaja Antti Rinne kritisoi kokoomuksen ajamaa valinnanvapautta ja kansanedustaja, ex-ministeri Sirpa Paatero lisäksi keskustan ajamaa, soteen liitettyä maakuntauudistusta. Soten valinnanvapausmalli on avaamassa markkinoita yksityisille terveysfirmoille.

Kuntaliiton puheenjohtaja Paatero kirjoittaa asiasta Puheenvuoron blogissaan. Rinne avautui aiheesta jo sunnuntaina Facebookissa.

–Valinnanvapaus on kaunis sana, mutta hallitus peittää sen alle todella karmean tulevaisuuden, Rinne kirjoitti ja vetosi siihen, että verotulot pitää käyttää tehokkaasti tuottamaan ihmisille laadukkaita ja saatavissa olevia palveluita.

Rinteen mukaan kokoomuksen ajama valinnanvapaus tulee johtamaan veronmaksajille paljon kalliimpaan järjestelmään, sillä asiakasmaksut nousevat merkittävästi. Hänen mielestään ihmisten verorahoilla saamien palveluiden määrä vähene pitkällä aikavälillä, kun palvelut pirstaloituvat ja ”jopa neuvolat avataan markkinoille tuottamaan voittoa yrityksille”.

–Ihmisten pitää päästä lääkäriin ja ikäihmisillä on oikeus hyvään ja laadukkaaseen hoivaan. Kokoomuksen härski vedätys on tuhoamassa ihmisille tärkeät palvelut. Pääministeri Sipilä, älkää alistuko Kokoomuksen tahtoon! Rinne kirjoitti.

Paateron mukaan varsinainen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistaminen on jäänyt täysin taka-alalle, kun ”keskustan tavoitteena on saada aikaan maakuntauudistus ja kokoomuksen tavoitteena on markkinamalli nimeltä valinnanvapaus”. Pääministeri Sipilä (kesk.) oli pari vuotta sitten vähällä kaataa hallituksen, kun sopua alueiden määrästä ei löytynyt. Sovinnossa keskusta sai tavoittelemansa 18 maakuntaa ja kokoomus valinnanvapauden.

–Viime viikkojen keskustelujen perustella nämä tehdään lähes keinoilla millä hyvänsä, Paatero sanoo.

–Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseen ei olisi tarvinnut tehdä massiivista maakuntamallia, jossa samalla markkinaehtoistetaan työllisyyspalvelut ja heikennetään kuntien asemaa elinkeinopolitiikassa.

Paateron mukaan sote-uudistus olisi yhä mahdollista tehdä vain sote-uudistuksena niin, että palvelut kootaan suuremmiksi kokonaisuuksiksi ja niitä täydennetään yksityisillä ja järjestöjen tuottamilla palveluilla, kuten nytkin. Viime viikkoina hallitus on kiistellyt etenkin asiakasseteleistä ja tarkemmin siitä, missä laajuudessa ne otetaan käyttöön. Asiakassetelit ovat nyt tulossa tietyiltä osin myös erikoissairaanhoitoon.

– Viimeisimpänä tuli mukaan setelien käyttö myös erikoissairaanhoidon palveluihin, jonka lopputuloksena asiantuntijoiden mukaan tulee olemaan romutettu erikoissairaanhoito ja sen päivystys. Olemme tehokkuudessa nyt OECD maiden huippua ja yli 90% kansalaisten mielestä julkinen puoli toimii hyvin, joten riski on suuri, että tulevaisuudessa ei perustaso eikä erityistaso toimi ja hinta on huomattavasti nykyistä kalliimpi.

Paatero huomauttaa, että uudesta asiakassetelistä ei ehditä saada tutkittua tietoa ennen käyttöönottoa. Hän muistuttaa, että palvelusetelit ovat käytössä jo monella paikkakunnalla ja useissa palveluissa. Hänen mielestään valinnanvapaudessa olisi voitu edetä palveluseteleiden pohjalta, mitä olisi voitu jossakin vaiheessa höystää henkilökohtaisella budjetilla. Paatero ihmettelee myös, mihin on kadonnut tavoite keskittää palveluja yhdelle luukulle, josta saisi sosiaali- ja terveyspalvelut ja toisaalta perustason ja erityistason palvelut.

–Nyt kun tärkeätä on saada yksityiset täysillä mukaan, ei sosiaalipalveluita tule kuin ehkä viikoittainen neuvonta ja peruutetaan jopa nykyisten terveyskeskusten moniammatillisuudesta. Eräs kummallisuus on myös se, miksi yksityiset terveyskeskukset voivat tehdä tarvittavat palvelut suoraostoina, vaikka toimivat täysin verovaroin, mutta maakunnan omien terveyskeskusten on kilpailutettava palvelut, kuten asiaan kuuluu.

Paatero näkee kyseenalaisena myös demokratian, jonka lisääntymisellä uudistusta on perusteltu. Paatero huomauttaa, että myöskin tulevissa maakunnissa varsinaiset päätökset palveluista tekee liikelaitoksen johtokunta, johon maakuntavaaleissa valituilla ei ole asiaa. Nykyinen kunnissa oleva malli lautakunnista toimisi Paateron mielestä maakunnissakin Hän huomauttaa, että suunniteltu vaalikelpoisuuden rajaus on ongelmallinen, sillä ulkopuolelle ovat jäämässä kaikki, jotka toimivat julkisella, yksityisellä tai järjestöissä johdossa työntekijänä tai luottamushenkilöinä niin, että voisivat tuottaa jotakin palvelua.

–Rajaus koskettaa siis tuhansia asiasta kiinnostuneita osaajia. Tässä voisi soveltaa nykyistä kaupunginvaltuuston vaalikelpoisuutta, etenkin kun maakuntavaltuusto ei aidosti ole päättämässä palveluista, Paatero sanoo.

Lue uusimmasta sote-mallista tarkemmin: Tämä kuva selventää: Mitä sote-uudistus muuttaa – näin saat hoitoa v. 2020

Lue myös:

Kansanedustaja ja ylilääkäri pohtivat sotea: ”Onhan se ennenkuulumatonta meidän alalla”

HUS-pomo avautui radiossa: ”Kummasti rahaa löytyy lisää vain terveysyrityksille”

Keskustasta vetoomus heti sote-sovun jälkeen: Erikoissairaanhoito lääkärikansanedustajien huolena

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Hovatov

Sipilä, Orpoja Soini. Suomen hallituksen ainokaiset 3kpl "kädellistä". On mukavaa näin kantasuomalaisena seurata sivusta, kuinka nuo "apinat" jakavat keskenään tämän maan ja sen resurssit, vai olisiko oikeampi termi tässä tapauksessa luonnonvarat. Nuo "luonnonvarat" jotka oikeasti kuuluvat Suomenkansalle, ja jotka on revitty suomenkansan selkänahasta, eivät todellakaan ole keskusta-,kokoomus-ja sinistenpuolueen henkilökohtaista omaisuutta, vaikka he niin kuvittelevatkin ja sen kuvitelmansa mukaisesti tällä hetkellä käyttäytyvätkin, tästä hyvänä esimerkkinä kokoomuksen käytös, Vapaavuoren, Risikon ja Orpon viimeaikaiset ulostulot. Jos ei Suomen perustus-ja vaalilakeja muuteta tämän hallituksen toimesta niin saamme aikanaan uudet eduskuntavaalit ja lupaan omalta osaltani tehdä työtä ja nähdä vaivaa, ettei nuo 3 apinan johtamat joukot pääse enään ikinä sotkemaan tämän maan asioita. Toivon että seuraavaan eduskuntaan saadaan niin suuri enemmistö, nyt oppositiossa olevista henkilöistä, että he saisivat mitätöityä kaikki nykyisen apinalauman tekemät päätökset ja lainmuutokset.Minun ja monen muun "märkä päiväuni" olisi jos seuraava eduskunta asettaisi nykyset hallituksen jäsenet syytteeseen valtakunnan oikeuteen "rikoksista Suomen kansaa kohtaan". Sipilälle sopiva vankeusrangaistus olisi vähintään 20-vuotta eristystä, suljetussa laitoksessa ja muille myös ansionsa mukaisesti. Risikkolle elinkautinen ilman vapauteen pääsymahdollisuutta, polttohautaus toimitettaisiin vankilan toimesta ajallaan ja tuhkat hävitettäisiin.

Pasi Anttila

Mä olen tippunut kärryiltä jo aikaa sitten mutta luotan asiantuntijoiden arvioon enemmän kuin poliitikkojen. Toivotaan että oppsitio saa venytettyä sote ratkaisua mahd. pitkään ettei tämä tulisi voimaan kok. ja kesk. ideoimassa muodossa.

Harri Kovala
Vastaus kommenttiin #9

Olet aivan oikeassa, nykytavalla emme voi jatkaa. Kun katsomme suurimpien kansalaisten saamien palvelujen kustannusta julkisen sektorin kokonaismenoista, on se huomattavan alhainen.
Sosialisektori 25 % (ilman eläkkeitä) ja 22 % ilman maahanmuuton kuluja
Terveyspalvelut 14 %
Koulutus 10 %

Kun näitä verrataan julkisen hallinnon menoihin, 15 % julkisen sektorin menoista, niin emme todellakaan voi jatkaa näin suurilla hallinnon kuluilla.

Mikko Toivonen

Toivottavasti tuo Rinteen kannanotto ei ole opportunismia mikä perustuu meidän yleisön antamiin lausuntoihin sotesta ja miten sitä pitäisi parantaa. Vaan itsekin suoritettuun asian pohdintaan ja rationaaliin ideologiasta vapaaseen päättelyyn seurauksista.
Maakuntahallinnollahan ei minkäänlaisia hyviä seurauksia missään tapauksessa ole lopulta kenellekään. Ei edes sen haluajalle, kepuleille jotka näin yhteiskunnan päätöksentekoa jäykistäessään ja kallistaessaan joutuvat sen ennen pitkää myös omassa raha- ja tukiraha laarissaan kokemaan.

Markku Salonen

Ei tämä ole enää mikään soteuudistus.
Tästä puuttuvat:
1. Integraatio, rajapintojen madaltaminen.
2. Yksikanavarahoitus
3. Tilaaja-tuottajamalli (maakunta tuottaa)
4. Rahoitusratkaisu ylipäätään.
5. Kansalaisten tasa-arvoisuus eripuolilla Suomea.
6. Säästöt (päinvastoin)
7. Ihmisoikeudet (Ihmisten terveystietojen kaappaus ja edelleenmyynti)
8. Oman avohoitolääkärin valintamahdollisuus.
9. Byrokratian väheneminen
Sen sijaan saamme jotain ihan muuta.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #18

Niinkö? Mitenkäs se julkinenpuoli olikaan kasvanut ja saanut etenkin kepu kunnat kuralle?
Metkaa että siitä syytetään aina demareita ja vasemmistoa?
Kekkosen PM ja pressa kausillahan se kepu ja MSP julkistapuolta virkamiehillään kasvatti.
Kun Kuntaministeri Tölli joutui kertomaan -10 että kuntien ylijäämä olikin useamman miljardin alijäämäinen.
lähde:
Kuntalehti/SKL
Mites siinä noin kävi?
Kuntaministerit oli:
H.Mannnen -05-07
M.Kiviniemi-07-10
T.Tölli -10-11

Pertti Vaulasvirta

Demareiden pyrkimys kannatuksensa nostamiseen on suomalaisten pelottelu. Se on todettu tehokkaaksi tavaksi nostaa itsensä pelastajana esiin. Muistamme Trumpin kilpalaulannan pressavaaleissa. Se perustui vain pelotteluun. Tätä vasemmisto, demarit etunenässä, harrastavat, ja aina ovat harrastaneet. Heihin uskovaiset hurahtavat ja ovat valmiita antamaan äänensä seuraavissa vaaleissa kaiken maailman pelottelijoille.
"Taivas tippuu niskaan, jos ette usko minua".

Pertti Vaulasvirta

Onneksi vasemmiston harrastama kansalaisten pelottelu ei ole enempää antanut valtaa eduskunnassa.
Kyllä kansa tietää, kuten Vennamo sanoi.
Vasemmiston ainoa ase, onkin vallan tavoittelussa, peloitella kansalaisia. Luoda katkeruutta ja kateutta ihmisten välille. Onneksi se ei ole toiminut, kertomasi mukaisesti, sen enempää.
Jos vasemmisto keskittyisi miettimään kuinka ihmiset voisivat vaurastua eivätkä keskittyisi kuinka köyhdytettäisiin niitä joilla on vaurautta, he voisivat jopa menestyä vaaleissakin paremmin.

Seppo Simonen

Kepulandiassa on potilaan subjektiivinen oikeus saada parasta hoitoa sairauteensa. Potilaalle on aivan sama saako hoidon yksityiseltä tai kunnalliselta puolelta. Palvelusetelin ongelmana on kenelle setelin luovuttaa hoidon vastineeksi. Oletan että pian alkaa tulla kotiin/säköpostiin hoidon tarjoajia.
Kunta tai kaupunki voi vuokrata kokonaisia hoito-osastoja omista sairailoistaan.
Niinkuin tuleva uusi VR konsepti.

Kari Aaltonen

Sipilän haitus ajaa Suomen etua liputtamalla verorahat veroparatiiseihin ja vakuutus kuoriin, tilanne rehellisen veromaksajan näkökulmasta tilanne näyttää kaaottiselta, kun maksut kokoajan lisääntyy eikä valtion rahat riitä mihinkään, mutta tämä hallitus jää historian kirjoihin veroaksajan kusettajana joka veti omiin liiveihin niin paljon kuin pystyi ja vähän vielä enemmän.

Antti Harkila

Kuka nämä huonot edustajat kaikissa vaaleissa aina valitsee, runsaan vuoden päästä taas?
Ei ihme kun devalvaatiot, revalavaatiot, deflaatiot, inflaatiot, debitt, creditit, prosentit......menevät äänestäjillä sekaisin! Ei siinä auta eteisen peilikään?

Jarkko Kainulainen

Olen kanssasi aivan samaa mieltä ja tämä sotekin on taas yksi hyvä esimerkki siitä että sipilälle orvolle soinille risikolle ja muutamille muille on ihan sama toimiiko se vai ei kunhan vain saa ajettua oman asiansa oman mielen mukaan läpi se on tärkeintä heille ei tule mieleenkään että he ovat edustamassa suomen kansaa oma mielipide on ainoa asia mikä näille politiikoille on tärkeää tämä hallitus pitäisi saada kaadettua heti ja nuo politiikot viralta pois.