Maanantai 20.5.2019

Uutuuskirja: Juha Sipilän lento Turkuun oli näytöstä – ei kertonut totuutta eduskunnassa

Luotu: 
24.10.2017 11:54
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Toimittaja Lauri Nurmi uutuuskirja kertoo perussuomalaisten viime kesäisen hajoamisen taustat.
|
Pääministeri Juha Sipilän ei olisi koskaan tarvinnut lentää Turkuun jättääkseen hallituksen eroanomuksen presidentti Sauli Niinistölle Naantalin Kultarannassa. Asian vahvistaa Sipilän poliittinen erityisavustaja Riina Nevamäki uutuuskirjassa Perussuomalaisten hajoamisen historia.
 
Nevamäen mukaan lennon olisi voinut jättää tekemättä, ja hän kertoo myös, että sen perumista harkittiin. Kirjan mukaan Sipilällä oli tieto 20 kansanedustajan irtautuminen perussuomalaisesta puolueesta ennen kuin kone nousi kohti Turkua.
 
Sipilä kuitenkin kiisti myöhemmin eduskunnassa tienneensä operaatiosta etukäteen mitään tai että hallitus olisi edes siihen varautunut. Tämä väite ei kirjan mukaan pidä paikkaansa, sillä keskustassa oli tehty varautumissuunnitelmia.
 
Keskustalaiset olivat keväällä ennen perussuomalaisten puoluekokousta käynnistäneet oman operaationsa varautuakseen Jussi Halla-ahon voittoon. Operaatiolla haluttiin selvittää, mitä perussuomalaisissa tapahtuisi, jos puolue hajoaisi. Kirjan mukaan kokoomuksen ja keskustan välillä käytiin jopa keskustelua siitä, miten kummankin eduskuntaryhmää voitaisiin vahvistaa loikkareilla siten, että hallituksella säilyy enemmistö hallituksessa. Jos riittävästi kansanedustajia ei loikkaisi, hallitusta voitaisiin vahvistaa RKP:llä ja mahdollisesti kristillisillä.
 
Halla-ahon lauantaisen voiton jälkeen keskustalaiset kansanedustajat sopivat kirjassa esiintyvän keskustalähteen mukaan maanantaina, kuka keskustalaisista soittaa kenellekin perussuomalaiselle pyytääkseen tätä keskustan riveihin.
 
Soinilais-terholaisten irtautumista ei pidetty uskottavana, mutta Sipilä kehotti odottamaan vielä tiistain ryhmäkokousta. Tuohon kokoukseen Sinisen tulevaisuuden perustavat kansanedustajat marssivat Simon Elon johdolla jättämään oman eroanomuksensa.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Markus Vuorivirta

Niin. Ainoa valehtelija ei tietystikään tässä tapauksessa ole pääministeri. On myös mahdollista, että presidentti kuuluu samaan kastiin...

Vai väitetäänkö ihan oikeasti, etteikö presidentti olisi tiennyt asiasta ja olisi vain tyhmänä odotellut erokirjettä käsi ojossa?...

Tai vaihtoehtoisesti, että pääministeri valehtelisi tietoisesti tasavallan presidentille? Ja vielä tuollaisella ihan älyttömällä lentonäytös virityksellä kun auto olisi ollut nopeampi kulkuneuvo...

Eli summasummarun. Joko tasavallan presidentti valehtelee meille - kansalaisille (ja äänestäjille) tai pääministeri valehteli tasavallan presidentille. Molempi pahempi...

Olavi Nieminen

Politiikka on valetta, oman edun ajamista ja kusetusta.
Poliitikko toimii lain ulkopuolella mafian tapaan.
Lisäksi kotiryssä-käytäntö toimii edelleen.
Edes maan etua ja turvallisuutta ei ajeta!
Mihin Suomi ja me sitä tarvitsemme?
Koko asetelma on uhka Suomelle ja kansalle!

Pekka Hovatov

"oli jo heti selvä, että Sipilä puhuu puuta heinää." Mitä Keskustalainen valehtelee, ihme ja kumma??? No, tosiasiassa jos Keskustalainen tai Kokoomuslainen oppurtunistinen, patologinen valehtelija puhuisi joskus totta, olisi se suurempi ihme kuin Jeesuksen veden päällä kävely tai sairaiden parantaminen. Ps Uskonnolliset vertaukset ovat Sipilää varten.

Mikko Toivonen

On se kovin masentavaa tällaisen agnostikon taholtakin joutua toteamaan että "kunnon" lestadiolainenkin on pelkkä manipuloija ja valehtelija. Oman ja oman kepu perheensä subjektiivisten etujen ajaja kohtuutta ja keinoja kaihtamatta.
Ei tarvitse ihmetellä, miksi minulta puolueeseen katsomatta jokainen subjektiivisen edun palvoja ja välistä vetäjä saa huutia selvin sanoin.

Pohjois Savo

Käytäntö pitäisi olla, että yksikin luottamusaseman väärinkäyttö, niin pitäisi evätä kansanedustajana toimiminen. Mutta ei, siellä on esim. Kaikkonen, joka sai tuomion(vaikkakin ehdollisen) vaalirahajutussa. Lehtomäen vähintäänkin kyseenalainen toiminta ympäristöministerinä ollessaan (Perheen talvivaaran osakkeet). Näitähän riittää, asioita, joista pitäisi tulla ehdottomia tuomioita, mutta ei meillä Suomessa. Se on täällä se "maan tapa"

Risto Wegelius

Kyllähän sen tiesi sipilä oli presitentin kanssa sovittu niinistökin pelkäsi ettei se niin varmaa olekaanhänen valiontakaan oli aika ruveta keplottelemaan ja voi ihmiset vielä uskoo tollaset paskanpuhujia koittakaa hyvät ihmiset itse ajatella mitä nää maansa myyjät tekee ei helle yhtäkään ääntä niin kitinät loppuu

Risto Wegelius

Kyllähän sen tiesi sipilä oli presitentin kanssa sovittu niinistökin pelkäsi ettei se niin varmaa olekaanhänen valiontakaan oli aika ruveta keplottelemaan ja voi ihmiset vielä uskoo tollaset paskanpuhujia koittakaa hyvät ihmiset itse ajatella mitä nää maansa myyjät tekee ei helle yhtäkään ääntä niin kitinät loppuu

Risto Wegelius

Kyllähän sen tiesi sipilä oli presitentin kanssa sovittu niinistökin pelkäsi ettei se niin varmaa olekaanhänen valiontakaan oli aika ruveta keplottelemaan ja voi ihmiset vielä uskoo tollaset paskanpuhujia koittakaa hyvät ihmiset itse ajatella mitä nää maansa myyjät tekee ei helle yhtäkään ääntä niin kitinät loppuu

Mauri Gardin

No niin. Taas se alkoi Sipilän mollaaminen. Kannattaisi lukea sanatarkasti, mitä Sipilä sanoi ko. asiasta eduskunnassa, ennen kuin aloitetaan mieluisa hutkiminen. Odottaisin US:n analysoivan sana tarkasti kaikki faktat.
Sipilä ja Suomen keskusta kyllä kestävät asiattomatkin ryöpytykset, mutta jos ilmiö alkaa jo muistuttaa vihaa Sipilää ja Suomen suurinta puoluettaa kohtaan, niin siinä kulkee raja.

Marja-Liisa Kalkela

Gallupit näyttää faktat:
Täytyy kuitenkin muistaa, että maataloustuotannosta ja siihen suoraan liittyvästä liiketoiminnasta saa elantonsa
-enää alle neljä prosenttia väestöstä. Jos keskusta ei saisi kannatustaan "vanhasta muistista" ja erilaisten ilmiöiden seurauksena,
-olisi kannatus paljon pienempi.

Juha Sipilä veti keskustalle yrittäjäkannatusta kokoomuksen suunnasta. Näyttää siltä,
-että nyt tämä pienyrittäjien paluumuutto sataa kokoomuksen laariin.
IL 24.10

Teijo Myllylä

Valehteljoiden klubi. Johan Orpon muisti alkoi palautumaan. Parempi leimautua huonomuistiseksi, kuin valehteljaksi. Tapahtumat kävivät käsikirjoituksen mukaisesti, ilman isompaa vuorosanojen unohtamista. Väkeä vaan osallistui näytelmään ihan liikaa. Joku puhuu ohi suunsa. Orpo jo aloitti. Ja jatkoa tulee seuraamaan. Vaikka eipä taida juuri muuhun vaikuttaa kuin kepun alamäkeen.

Ray Sea

En ymmärrä miksi Suomen uutisissa aina vatvotaan vanhoja asioita? Yritetään potkia jotain ihmistä päähän kokoajan, ja uutisoidaan kaikkia ja kaikista vain negatiivisessa valossa. Sitten tyhmät ihmiset uskoo kaikki mitä lukee. Mitä väliä tuollakin asialla on, pääasia että hallituspolku jatkuu kesk-kok. Mitään uudistuksiakaan ei tunnuta saavan läpi tässä vastavänkään vääntävässä maassa. Uutisoitas joskus vaan positiivisia asioita tässä kylmässä ja kosteassa maassa, niin olisi ihmisillä parempi mieli. Kannustettais bisnestä kuten vaikka se Patrian asemyynti ulkomaille, siitäkin luki/näki pelkkää negatiivista uutista eilen. Jos ei Suomi niitä myy ja ota rahoja meille, niin kyllä ne maat tykkinsä joltain muulta valtiolta ostaa, varmasti muut myyvät mielellään. plussaa välil +++

Juha Salmi

"Kirjan mukaan Sipilällä oli tieto 20 kansanedustajan irtautuminen perussuomalaisesta puolueesta ennen kuin kone nousi kohti Turkua. Sipilä kuitenkin kiisti myöhemmin eduskunnassa tienneensä operaatiosta etukäteen mitään tai että hallitus olisi edes siihen varautunut. Tämä väite ei kirjan mukaan pidä paikkaansa, sillä keskustassa oli tehty varautumissuunnitelmia."

Tietääkseni keskusta ei ole sama kuin hallitus. Se että jokin puolue miettii valtasuhteita ja omaa asemaansa ei myöskään ole sama asia kuin että hallitus tekee varasuunnitelmia. Tuon operaation suunnittelu etukäteen olisi vaatinut tarkan tiedon PS puolueen puoluejohdon valinnasta etukäteen.

On mielenkiintoista, että hallituksen varautumista tulevaan operaatioon perustellaan sillä että keskustassa on mietitty mitä tapahtuu jos Halla-aho valitaan PJ:ksi.

Juhani Kleemola

...ja päätoimittaja Huusko jättää pääkirjoituksessaan keskustalaisten kähmintäoperaation ynnä Sipilän eduskunnan täysistunnossa tekemänsä 'juksutuksen' huomiotta.

Tapu tapu. 'Vastuullinen media'. Onhan VenäjänKIN media hallituksen käsiohjauksessa. Puppettimedia, sanon minä.