Lauantai 20.7.2019

Uusnatsiyhteydet olivat liikaa – Helkama luopuu pyörämyynnistä Kärkkäisellä ”erittäin todennäköisesti”

Luotu: 
24.10.2017 19:43
  • Kuva: Alma Talent / Timo Pylvänäinen
    Kuva
    Helkama on vuonna 1905 perustettu kotimainen perheyritys, jonka Joposta on tehty Suomi 100 vuotta -juhlamalli (kuvassa). Pyöriä valmistava, maahantuova ja markkinoiva Helkama Velox kuuluu Helkama Emotor -perheyrityskonserniin.

Pyöristään tunnettu Helkama on erittäin todennäköisesti päättämässä yhteistyön uusnatsikohun keskelle joutuneen tavaratalo Kärkkäisen kanssa, kertoo operatiivinen johtaja Tero Valtonen Uudelle Suomelle.

–Tässä vaiheessa voin sanoa, että kyllä vakavasti harkitaan ja erittäin todennäköisesti yhteistyö päätetään, Valtonen sanoo Uudelle Suomelle.

–Helkama tietysti vanhana perheyrityksenä ei missään muodossa halua suvaita syrjintää tai uhkailua tai muutakaan ääriajattelua ja olla sellaisessa mukana millään tavalla.

Kärkkäinen on noussut otsikoihin Helsingin Sanomien (HS) julkaistua sunnuntaina jutun omistajan, toimitusjohtaja Juha Kärkkäisen uusnatsikytköksistä. Lehden mukaan yhteistyö uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aktivistien kanssa kesti monta vuotta. HS:n mukaan Kärkkäinen sai vuonna 2014 tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja luovutti Magneettimedia-lehtensä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aktivistien julkaistavaksi vuonna 2015.

Tänään HS kertoi usean suomalaisyrityksen harkitsevan yhteistyön päättämistä Kärkkäisen kanssa. Listalla olivat Fazer, Joutsen, Berner ja Tammi. Myös Muumi-yhtiö on turhautunut, mutta ei voi vastata brändin kaikkien lisenssituotteiden puolesta. Muumi-tuotteita valmistaa muun muassa Fiskars, joka sanoi HS:lle sanoutuvansa irti epäeettisestä toiminnasta.

Jo aiemmin yhteistyöstä ovat luopuneet Finlayson ja Otava, jotka pyrkivät nyt HS:n mukaan varmistamaan, ettei tuotteita mene Kärkkäiselle myyntiin enää lisenssivalmistajien tai välittäjienkään kautta.

Kärkkäinen syytti lokakampanjasta

Juha Kärkkäinen reagoi tänään kohuun syyttämällä Helsingin Sanomia lokakampanjasta. Kärkkäisen tulkinnan mukaan kyse on ”vain päätoimittajien ja yrittäjän mielipide-eroista”.

–Vaikka yhtiötä ei ole enää pitkään aikaan liitetty esimerkiksi sananvapausoikeudenkäynteihin ja vaikka KauppaSuomi on lakkauttanut mielipidepalstansa, julkaisi HS meistä jälleen monisivuisen artikkelin tuoreessa sunnuntailiitteessään, Juha Kärkkäisen allekirjoittamassa tiedotteessa todetaan.

–On historiallisesti ainutlaatuista, että suomalainen lehdistö pyrkii järjestelmällisellä ja vuosia jatkuneella lokakampanjalla vahingoittamaan satoja suomalaisia työllistävää yritystä, vaikka yrityksen ei epäillä rikkoneen lakia tai kohdelleen sidosryhmiään huonosti.

Kärkkäinen ei halunnut kommentoida Helsingin Sanomien jutussa yhteyksiään äärioikeistoon tai uusnatsististen julkaisujen rahoittamiseen.

Iso päätös Helkamalle

Nyt Helkamasta kommentoidaan Uudelle Suomelle, että Kärkkäisen pyöräostoista vastaavien kanssa on jo käyty niukkaa keskustelua ymmärtäväisessä hengessä. Itse Juha Kärkkäisen kanssa ei ole keskusteltu, eikä Tero Valtosen mukaan keskustellakaan, ellei toimitusjohtaja näin itse halua. Valtosen mielestä tilanne on eettisesti arveluttava.

–Näen, että voimme jatkaa yhteistyötä helposti Kärkkäisen kanssa, jos siellä julkisesti myös irtisanoudutaan ääriajatteluista ja nythän sitä ei tehdä, Valtonen sanoo.

Päätös on Helkamalle iso, joskaan Kärkkäinen ei ole yrityksen 10 suurimman asiakkaan joukossa. Valtonen kuitenkin huomauttaa, että pyöräbisnes on äärimmäisenä hajautunutta ja pienehköjen ketjujen bisnestä pois lukien S-ryhmä ja sporttiketjut. Kärkkäinen on kohtuullisen kokoinen asiakas.

–Se tekee tietenkin loven myös budjettiin ensi kaudelle, mutta toinen iso asia on se, mihin vedämme rajan tavallaan yritysarvomielessä.

Valtosen mukaan vastaavia päätöksiä on tehty aiemminkin yksittäisten kauppiaiden kohdalla paljon pienemmässä mittakaavassa ”huonon käytöksen ja hiukan ääriajattelutyyppisen toiminnan takia”. Ei kuitenkaan viime vuosina.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouni Suninen

Mutta mistä tietää kuka on "natsi" ja kuka on "antifa"? Natsit on perinteisesti tunnettu väkivaltaisina sananvapauden vastustajina, mutta nämä nykyajan "natsit" vaikuttavat rauhallisemmilta ja kurinalaisemmilta kuin vastapuolen väkivaltaiset "antifantit".

Lisäksi nykyiset "natsit" ilmoittavat vaativansa sananvapauden säilyttämistä, jota taas "antifantit" vastustavat. Ota näistä selvää.

Harri Salonen

Tässä nyt yrittäjää vainotaan poliittisen mielipiteen takia. Eipä näy hakaristejä kaupassa ja hän nähtävästi natseilee vapaa-ajallaan.

Minä haluaisin, että jokaisella olisi oikeus poliittiseen mielipiteeseen, olkoon se kuinka "väärä" tahansa.

Ralf Karlsson

Hän saa pitää mielipiteensä mutta tavarantoimittajat pitävät myöskin omat mielipiteensä. Heillä on täysi oikeus kieltäytyä toimittamasta tavaroita Kärkkäiselle olkoonkin Harri Salosen mielestä kuinka "väärä" tahansa.

Harri Salonen

Mutta yrittäjällä ei sitten ole oikeutta kieltäytyä myymästä vaikka romaneille.

Tämmöiset vain toiseen suuntaan toimivat rajoitteet edistävät epätasa-arvoa ja ovat ristiriidassa käsityksestäni oikeusvaltiosta.

--

..ja siis selvennyksenä, Kärkkäisen natsiajatukset on se "väärä" mielipide. Hän on väärässä ja hänen mielipiteensä + arvonsa eivät ole omiani. Haluan kuitenkin elää yhteiskunnassa, jossa ihmisillä on oikeus olla kusipäitä ja ajatella niin, kuin he haluavat ajatella.

Mielipiteen hinta on tuolla miehellä kova. Onneksi on iljettävä natsi, niin ei hirveästi käy sääliksi..

Harri Salonen

..ja muissa medioissa kommenttini sensuroitiin. En ole natsi, enkä kannata äärioikeistoa. Miksi minun pitää tämäkin selittää?

Vapaan maahanmuuton vastustaja olen, ja silloinkin leimautuu helposti rasistiksi. Se on vaan helppo syytellä, yleistää ja huudella sitä ihmisille parasta ratkaisua, joka ei ole kestävällä taloudellisella pohjalla. Kaikki vasemmiston rahat tulee taikaseinästä ja sitä pitäisi saada kaikille, vaikka puolet tuen saajista eivät tee mitään hyödyllistä yhteiskunnalle.

Nyt viedään yrittäjältä kovalla vauhdilla elantoa. Se on varmasti kova paikka, kun joutuu joko myymään perheyrityksen tai kääntämään takin ja toimimaan arvojensa vastaisesti.

Minulle sopisi täydellisesti, jos äärivasemmisto (anarkistit maailmanparantajat) ja äärioikeisto lakkautettaisiin tänään. Näin ei kuitenkaan käy, ja vasemmisto jatkaa yhteiskunnan rapauttamista.

Ihan ensimmäistä kertaa elämässäni taidan parinkymmenen vuoden äänestyskokemuksella jättää Kokoomusta äänestämättä ja äänestää Perussuomalaisia ensi vaaleissa. Ikinä en ole ole heitä äänestänyt, kun tuntui, että heillä ei ollut mitään järkevää sanottaa, mutta nyt on ääni kellossa muuttumassa.

Gun-May Arffman

Harri Salonen, olen kanssasi täysin samaa mieltä. Perheyrityksen mukana lähtee myös monilta ihmisiltä työpaikat alta. Mikä ihmisiä vaivaa, kun ei enää ymmärretä seuraus suhdetta mihin yksittäisen ihmisen tai yrityksen lokakampanja ja vainoaminen johtaa. Vain sen vuoksi ettet ole samaa mieltä kuin "me." Mikä tähän maahamme on mennyt, kun toisenmielisiä ei enää suvaita. Kannattaisi noiden vainoajien muistaa, että liiketoiminnan häiritseminen on rikoslaissa ja siitä voi saada ankaran tuomion.

Martti Kosonen
Vastaus kommenttiin #35

Pasi Käyhkö; Kerrotko paljonko me ostot ovat? Ja jos ne ovat vähäiset, kuten annat ymmärtää tietäväsi, niin eipä tuolla ole silloin juurikaan merkitystä Kärkkäisellekään.
Meillekään ei muuten Finlaysonin ja Helkaman tarvitse jstkossa toimittaa enää yhtään mitään. Ei minkään kaupan hyllylle.

Oiva Luosujarvi

Voisivat suvakit matkustaa pidemmäksi aikaa vaikka somaliaan, syyriaan tai saudi-arabiaan katsomaan miten siellä ollaan suvaitsevia kristittyjä tai ateisteja kohtaan.
Miten monikulttuuria ja uskonnonvapautta kannattaville naisille kävisi minihameessa iltakävelyllä, kun vastaan tulisi muutamia ei-niin-suvaitsevaisia ihania lutuisia muslimiehien ryhmä.

Jos otetaan vaikka iso toimija, UPM tai Osuuspankki ja katsotaan onko joku sieltä koskaan puhunut kriittisesti maahanmuuttoa vastaan, kun maahanmuuttajalla ei ole passia, viisumia, rahaa tullessaan, mutta vaatimuksia on enemmän kuin kantasuomalaisille valkoisille olisi edes mahdollista kuvitella olevan.
Jos yksikin löytyy, niin firmat suljettava rasistisina?

Ralf Karlsson
Vastaus kommenttiin #38

Luosjärvi jossittelee eikä UPM:n tai Osuuspankkin johtajien oletetut mielipiteet mitenkään nyt liity Kärkkäisen jo todettuun natsisympatioihin. Luosjärvi tai Kosonen voivat väitteidensä tueksi tietysti julkaista tässä ketjussa linkin missä UPM.n tai Osuuspankin johtoon kuuluva ottaa kantaa rasistisella tavalla mihin vaan.

Pete Maunu

Onko joku muka vaatinut et Kärkkäisen firmat pitäis sulkea? Ei. Muutama yritys on ilmoittanut että he eivät halua tukea natsimyönteistä tyyppiä ja harkitsevat yhteistyön lopettamista, siinä "kaikki". Kärkköinen on itse tehnyt valintansa kannattamalla ja tukemalla ryhmittymää joka haluaa lakkauttaa sananvapauden, demokratian ja ihmisoikeudet mm kyseisten yritysten kohderyhmiltä (kuluttajilta) joten on luontevaa että tähän reagoidaan. Siinä missä Kärkkäisellä on oikeus mielipiteisiinsä, yrityksillä on oikeudet omiinsa.

Jaakko Paasonen

Heh. Hieman aiheesta poiketen..Hei..
luin jostakin ,että Somaliassa oli juuri Presidentin vaalit , joissa on tasan 3 ehdokasta ja HUOM! Heistä 2 , on Suomen kansalaisia.
On se vaarallinen paikka.. josta tänne suomern tullaan turvapaikkaa hakemaan...kertakaikkiaan.? ;-)

Mikko Toivonen

Minä olen taatusti israelilaisten oikeuksien ja turvallisuuden hyväksyjä ja kannattaja.
Olen myös tilannut Kärkkäiseltä tarvikkeita, joita ei ollut helppo muualta löytää. Aivan loistava laatu ja toimitus tapahtuma.

Jos liike on ensiluokkainen, sen tuotteet ensiluokkaisia ja hinnat kohtuullisia niin minä kyllä tarvittaessa tilaan sieltä vaikka firman pomo ajattelisi israelilaisista eri tavalla kuin minä. Hänellä kun on se minun pyhänä pitämäni mielipiteen vapaus ja ilmaisu oikeus.

Vaikka ostan Kärkkäiseltä niin se ei vähääkään vaikuta asennoitumiseeni juutalaisiin tai muihinkaan poliittisiin mielipiteisiin.

Harri Salonen

Tämä summaakin oman mielipiteeni.

Tunnen enemmän Israelin juutalaisia, kuin natseja. Tämä yksi henkilö varmasti jättää ostamatta tuolta ihan periaatteesta, mutta tuskin tuomitsee meitä muita, jotka sieltä ostelemme. Se on kuitenkin vain kauppa, jonka omistajalla on vähän arvot sekaisin.

Martti Kosonen

Harri Salonen; Ilmeisesti tunnet yrittäjä Juha Kärkkäisen hyvinkin? Siis että pystyt nimittelemään häntä 'iljettäväksi natsiksi' ja henkilöksi jolla on 'vähän arvot sekaisin'? Sillä eihän kukaan täysijärkinen ihminen voi sanoa jotain noin ilkeää itselleen tuntemattomasta henkilöstä pelkästään aivopesuun erikoistuneen HS:n jutun perusteella. Eihän?

Rami Koivula

Itse mietin välillä, mitä se uusnatsismi oikeastaan edes on tai onko se edes mikään riittävän homogeeninen aatesuunta, jotta se määrittelisi kaiken siihen kuuluvan. Nationalismilla ja sosialismilla kun on erikseen niin hyvät kuin huonotkin puolensa, minkä vuoksi mietin miksi ne on yhdessä niin paha. Uus- ei tunnu tarkoittavan tässä asiayhteydessä mitenkään uudistusta tai edistystä kantamuotoon verrattuna. Tietysti voi olla myös niin, ettei se olekaan.

Kuvitelkaa hekkilö, joka on oikein lempeällä tavalla nationalisti ja oikein lempeällä tavalla sosialisti. Jos hän ei oikeastaan muista aatteista välitä, niin mikä hän voisi olla?

Jarno Raunio

Helsingin pölinät kirjoittelee ideologiansa mukaisesti uusnatseista ja jättää kirjoittamatta äärivasemmiston väkivallasta poliiseja, uusnatseista, kansallismielisiä, tavallisia ihmisiä ja jopa eläimiä kohtaan. Pahempi toistaan.

Martti Kosonen

Aivan! Pohjois Korean uuutislähetyksissäkin taitaa tätä nykyä olla enemmän faktaa, kuin omaa harhaista maailmankuvaansa kaikille tuputtavassa HS:ssa. Ja kun liian moni suomalainen edelleenkin uskoo siihen, mitä lehdessä painettuna lukee.

Harri Tapani

Kirjoituksesta tuli jotenkin mieleen tämä jo toistakymmentä vuotta vanha juttu ja esipuhe kirjaan:

"Kirjan lähes joka sivulla paljastuvat median ja intellektuellien petokset tuntuvat helposti niin räikeiltä, ettei niitä voi uskoa tosiksi. Suomalaisille, jotka ovat eläneet kahden imperialistisen järjestelmän rajamailla, tarjoutuu kuitenkin ehkä muita helpommin välineitä tiedon ja vallan suhteiden ymmärtämiselle. Ahaa-elämyksiä voivat tuottaa vaikkapa kohtaamiset entisen Neuvostoliiton kansalaisten kanssa. Minä esimerkiksi kysyin kerran eräältä Suomeen muuttaneelta virolaiselta, mitä hän eniten oudoksui yhteiskunnassamme. Epäröimättä tämä läntiseen järjestelmään varsin myönteisesti suhtautuva ihminen vastasi: "Sitä, että suomalaiset uskovat sanomalehtiin."

http://www.tammilehto.info/chomskyesi.htm

Mikko Toivonen

Sivumennen sanoen asia toimii myös niin, että nuo yritykset, jotka mielipiteen vuoksi boikotoivat toista yritystä menettävät myös myyntinsä niille, jotka asiat objektiivisesti näkevät eli joukkovihana mielipiteenilmaisua kohtaan.

Martti Kosonen

Kyllä normaalissa maailmassa tuottajat pyrkivät kauppaan sisään, suvakki Suomessa kaupasta ulos. Kauppiaalle tuskin on ongelma löytää korvaavia tuotteita hyllyilleen ja jossainhan Helkamankin on joponsa myytävä. Onnea ja menestystä Helkamalle valitsemallaan kivikkoisella polulla. Ps. Itse ostin juuri hienon ranskalaisen fillarin.

Juha Hämäläinen

Helkama ei tuota mitään mitä ostaisin. Eli heidän kauppasaartonsa vaikutus on osaltani nolla. Osoittaa myös heikkoa bisnesetiikkaa sotkea bisnes ja politiikka. Mooses on Mooses ja bisnes on bisnes. Mitään yhteistä ei nillä ole eikä pidäkään olla.

Atso Eerikäinen

Tämähän on kerrottu jo Raamatussa, Ilm. 13: 14-18. Lopun aikoina, jolloin 10-sarvinen ja 7-päinen sekä 2-sarvinen peto hallitsevat, kauppaa voi käydä vain tietyn leiman (sirun, jossa luku 666) oikeaan käteensä ja otsaansa ottaneet. EU (tuo kymmensarvinen) antaa direktiivin tästä.

Petteri Hiienkoski

En todellakaan pidä Magneettimedian jutuista! Vastustan jyrkästi antisemitismia. Mutta tietääkseni Kärkkäinen on erottanut Magneettimedian kokonaan tavaratalotoiminnastaan. Ja hyvä niin. Mielestäni on sen takia erittäin kyseenalaista, että Hesari käyttää mediavaltaansa Kärkkäisen yritystoimintaa vastaan. Kyseessä on poliittinen mielipidevaino. Samaa kategoriaa kuin otetaan yhteyttä toista poliittista kantaa mediakriitikoiden työnantajiin, mihin eräät valtamedian edustajat ovat syyllistyneet. Sellainen EI kuulu länsimaiseen demokratiaan ja avoimeen yhteiskuntaan. Hyvin sairasta!

Harri Tapani

Tästä nykytouhusta tulee jostain syystä mieleen jo vanhempi meno, vain sanaa vaihtamalla..:

"mccarthyismi"

"hän pyrki julkisuuteen syyttäen milloin ketäkin korkeaa virkamiestä kommunistiksi, kommunistipuolueen agentiksi tai kommunismille myötämieliseksi, oli asiassa perää tai ei. Tuloksena Yhdysvalloissa syntyi 1950-luvun alussa hysteria kommunismia tai kaikkea kommunismiksi luultua kohtaan."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Joseph_McCarthy

Tosin MCCarthy oli siitä tunnettu että:

" McCarthy pyrki saamaan SS-miehille annetut kuolemantuomiot kumotuiksi."

Jaakko Paasonen

Jepulis.Ja taas se natsikortti heiluu...eikä kukaan muista,että muslimitt olivat heidän, siis natsien liittolaisia ja kannattavat edelleenkin esim.juutalaisten tuhoamista.
KaksoisStandardit ne jyrää €U kalifaatissa, joten voi..
Vittu mitä paskaa.

Kimmo Koskinen

Ehkä joskus 30-40 vuoden päästä joku toimittaa cyberkirjan uuden suomettumisen aikakaudesta, jonka myötä sen aikalaiset pääsevät kummastelemaan maanosamme vuosituhannen alun sekomielistä ilmapiiriä. Aivan taatusti nämä kukkafillareiden ja pervoilukuosipyyhkeiden myyntirajoitukset silloin jo huvittavat, vaikka firmat nyt katsovat tekevänsä positiivista imagotyötä näillä mielenilmauksilla.

Pitääkin varmaan käydä ostamassa tynnyrillinen palestiinalaista oliiviöljyä Kärkkäiseltä ihan vaan kettuilun vuoksi.

Kaarle Akkanen

Ns. natsikortin heiluttelu on suurta liioittelua. Nykypäivänä ei ole menneen ajan todellisia Natseja. Nykyiset median "natsit" ovat äärioikeistolaisia (?) kansallisia isänmaan ystäviä, jotka eivät halua kannattaa tätä nykypolitiikan kaiken suvaitsevaa valtavirtausta?!

wwwvitalit

Siis mitä?
Helkama jolla oli ehkä maailman paras niminen pyörä malli ”WHITE POWER” ei tykkää uusnatseista?
Innolla odotellen: blåck power, BLM, Palestine occupation forces ja ….. jokaiselle ääri likelle oma nieminen mallisto.

Pasi Käyhkö

Suhteellisen usea yritys tuntuu vierastavan yhteistyötä tämän Kärkkäisen kaupan kanssa. Mutta, niitä tuotteitahan saa kylläkin sopivasti muista liikkeistä ympäri maata. Ei se välttämättä vaadi mitään Kärkkäisen kauppaa.

Markku Nieminen

Kärkkäiselle halutaan tehdä sama kuin Kalevi Keihäsen Keihäsmatkoille ja mm. rakennusliike Hakalle, vai mikä se olikaan! Terve nopeasti kasvava perheyritys, joka kasvoi liian suureksi ja uhkasi perinteisiä suojattuja ja jaettuja markkinoita ja toimijoita, piti saada pois. Nyt on Kärkkäisen vuoro. Sopiva tekosyy löytyi!

Sami Tilli

Elämme totuuden jälkeistä aikaa. Kaikki pahuus tiivistyy nyt "huippuasiantuntijoiden mielestä" Vastarintaliikkeeseen. Jos Kärkkäinen on myynyt patriooteille hammastahnaa, niin asia on paisuteltu niinkuin olisivat tehneet ihmisnahoista lampunvarjostimia. Samaan aikaa valtion siunauksella myydään aseita ja ammuksia Turkkiin, Saudeihin ja Qatariin. On salakuljetusta ja orjakauppaa, valtava kasvava huumeongelma ja valtion,kuntien,yritysten ja yksityisten velat kaatuu niskaan. Mutta valtakunnan ykkösongelma on muka Kärkkäinen? Ja toiseksi tulee tuntematon varusmies joka käveli Tampereella???

Timo Nuolio

Toisessa maailmansodassa oli natseja, nyt niitä näkyy mukamas ihan joka puolella?? Minä en ole nähnyt ikinä missään, no huhujen mukaan valtaosa suomen kansasta on rasisteja....!!! Tämä veuhkaaminen on mennyt aivan naurettavaksi........., no Helkama boikottiin ja odottelemaan linnan juhlia, ja anarkistien(jotka pääosin ovat vasemmisto/suvakkien heimoon kuuluvia)riehuntaa......

Jari Montonen

Nyt on hienosti onnistuttu sekoittamaan asioita vetämällä keskusteluun mukaan mm. arabimaiden tilanne. Juha Kärkkäisen ja Magneettimedian tuomion saaneessa kirjoittelussa oli kyse antisemitismistä ja holocaustin kieltämisestä. Oikeudenkäynti ja rikosilmoitukset asiasta tehtiin ennen kuin tp-hakijoita tuli Suomeen yli 30 000 mm. Afghanistanista ja Irakista. Juha Kärkkäisellä saa olla asioista oma mielipide. Mutta hänet on tuomittu kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. En ole koskaan ymmärtänyt mikä tarve joillakin on puolustaa lainrikkojia. Tässä se raja menee. Juha Kärkkäisenkin on noudatettava Suomen lakeja. Pohjoismaisella vastarintaliikkeellä on pitkä lista väkivaltarikoksia taustalla, tavoite kumota nykyinen yhteiskuntajärjestelmä jne. Sitä olen vain ihmetellyt että jos joillain on ongelmansa muslimien suhteen niin miksi uusnatsit olisivat jokin ratkaisu? Aika harvassa ovat varmaan muutkin kuin "vasemmistokommunistisuvakit" jotka näkevät uusnatsit ratkaisuna. Miksi saksalaiset suhtautuvat kielteisesti uusnatseihin? Siellä moni "tavallinen saksalainen" maksoi kovan hinnan natsien toiminnasta aikoinaan. Kyse ei ollut pelkästään juutalaisista vaan miljoonat saksalaiset siviilit ja sotilaat menettivät henkensä natsien takia. Kyse oli rikollisesta pohjasakasta jotka käyttivät sotaa mm. omaksi hyödykseen (anastettu omaisuus valloitetuista maista).

Jouni Suninen

Tutkikaapa hyvät osallistujat hieman natsismia ja islamia, ja yrittäkää löytää niistä jotain periaatteellista eroa. Voi olla, ettette sen jälkeen enää ihmettele miksi natsit ja muslimit olivat niin hyviä kavereita, että Himmler perusti muslimeista oikein SS-divisioonan (Division Handschar).