Maanantai 20.5.2019

Suomalaismepeiltä harvinainen vetoomus: Kesäaika on kumottava

Luotu: 
25.10.2017 15:51
Päivitetty: 
26.10.2017 07:48
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Kaikki suomalaiset europarlamentaarikot eli mepit vaativat kellojen siirron lopettamista EU-alueella. Mepit yli ryhmärajojen työskentelevät asian edistämiseksi Euroopan parlamentissa.

Kellojen siirtely on harmonisoitu kaikkia jäsenmaita velvoittavalla EU-direktiivillä. Tämä tarkoittaa, että kaikkien EU-maiden on siirryttävä kesä- ja talviaikaan samana päivänä.

Yksi mahdollinen ratkaisu olisi, että jatkossa jäsenmaat saisivat itse päättää, siirtävätkö ne kelloja vai eivät. Tässä ratkaisussa ne maat, jotka yhä haluaisivat siirtää kelloja, tekisivät sen edelleen yhteisenä hetkenä.

Suomalaismepit korostavat yhteisessä tiedotteessaan, että kellojen siirtelyn haitat tunnetaan Suomessa hyvin, ja että vuonna 1981 käyttöön otettu kesäaika herättää laajaa vastustusta.

–Ymmärrys biologisen kellon vaikutuksista on syventynyt. Lääketieteen Nobelin palkinto luovutettiin tänä vuonna sisäisen kellon ja vuorokausirytmin tutkijoille, mepit toteavat.

–Asiaa voidaan edistää myös Suomesta käsin. Valtavasti allekirjoituksia kerännyt kansalaisaloite on aika saada etenemään eduskunnassa, ja Suomi voi ajaa asiaa Euroopan unionin neuvostossa, mepit esittävät.

Yhteisessä kannanotossa ovat harvinaisesti mukana kaikki Suomen EU-edustajat.

Suomalaisia Euroopan parlamentissa edustavat (puolue / euroryhmä):

Jussi Halla-Aho (ps. / ECR)

Heidi Hautala (vihr. / Greens)

Liisa Jaakonsaari (sd. / S&D)

Anneli Jäätteenmäki (kesk. / ALDE)

Miapetra Kumpula-Natri (sd. / S&D)

Merja Kyllönen (vas. / GUE/NGL)

Sirpa Pietikäinen (kok. / EPP)

Pirkko Ruohonen-Lerner (ps. / ECR)

Petri Sarvamaa (kok. / EPP)

Hannu Takkula (kesk. / ALDE)

Nils Torvalds (r. / ALDE)

Henna Virkkunen (kok. / EPP)

Paavo Väyrynen (kesk. / ALDE)

Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Jospa joku ulkomaalaisista koostuva sekakomitea sitten jossain vaiheessa päättää että kun heillä on päivä niin Suomessakin on päivä, vaikka todellisuudessa täällä olisi yö...pääasia että kansa ei itse saa päättää mistään eikä varsinkaan omista asioistaan.

Taisto Pihlajamaa

Kannataako todella noin kriittisesti tähänkin asiaan suhtautua. "Ken härjillä ajaa, se härjistä puhuu." Täytyyhän heidänkin jotakin palkkansa eteen touhuta.

Minäkin siirsin yhden kelloni, sänkykamarista eteisen pöydälle, enkä kysynyt lupaa edes EU:lta enkä selvittänyt, oliko lupa siihen vai ei. Kansalaisrohkeutta!

Harri Tapani

"EU:lta enkä selvittänyt, oliko lupa siihen vai ei. Kansalaisrohkeutta!"

Kuinkas uskalsit, tuollaisesta kansalaisrohkeudesta voi joku mielensäpahoittaja järkyttyä suuresti ja vaatii pian EU-kommissiota perustamaan komitean tukimaan moista röyhkeyttä.

Harri Tapani

"Mistä noille Mepeille maksetaan?"

Tuo kellojuttu taitaa olla oikeasti ainoa asia jossa mepeille on sallittu hieman valtaa ja lupa "korottaa" ääntään. Muutenhan meppien valta on ollut jokseenkin olematonta ja lähes kulissiluontoista, heillähän on ollut lupa vain ehdotella muutoksia eteensä tuotuihin lakiehdotuksiin, mutta päättäjien ei ole tarvinnut ottaa ollenkaan vakavasti niitä meppien ehdotuksiakaan, kunhan vain puuhastelevat.

Raimo Laine

Vihdoikin tämä tämä terveydellekin vaarallinen luonnonvastaisuus on poistumassa. Jos joku maa haluaa jatkaa, se yksin jääneenä varmasti seuraa lippua. Minä yksin joudun sirtämään viittä kelloa ja hommaan menee yli tunti. Euroopassa on varmasti yli 500 miljoonaa kelloa, joita pitää siirtää, vanhat tornikellot vaikeimpina. Mikä turha vaiva ja ajanhukka ! Hyvä Mepit !

Samy Arling

Ja jos tuota siirtely pelleilyäkään ei saada lopetettua, on ilmiselvää että Suomen on aika kiittää ja jättää koko EU-utopia, tuota on puuhattu jo niin pitkään kun muistan ! Itsenäisyys ja itsemäärääminen takaisin Suomelle.Onko mitään merkitystä Suomen kaikilla mepeillä, tuskin,pelkkiä kulueriä.

Harri Tapani

Ja sitten:

"Suomi siirtyy taas talviaikaan...

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta käsitteli tällä viikolla kansalaisaloitetta kesäajasta luopumisesta. Valiokunta ei kuitenkaan voinut hyväksyä aloitetta, koska kesäaikaan siirtymisestä säädetään EU:n kesäaikadirektiivissä.

Kaikki suomalaiset europarlamentaarikot vaativat viime viikolla kellojen siirron lopettamista EU-alueella."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/233885-suomi-siirtyy-taas-talviaikaan-h...

Eli yhtä tyhjän kanssa.

Jukka Lampinen

Vanhana höppänänä kannatan esitystä, jatkuvat muuutokset rassaa kohtuuttomasti.
Helppoa se on hyväkuntoisille ja viriilleille ihmisille, mutta entäs me höperöt ja tyhmät.
Itse huomasin töissä ollessani, miten aina ensimmäisinä päivinä oli kauppakeskuksen edessä jono ihmisiä, odottamassa ovien aukaisua tunti liian aikaisin.