Maanantai 17.6.2019

Äärioikeiston osaston sallinut kirjamessupomo erosi Ruotsissa – Kjell Westö: Absurdi kokemus

Luotu: 
27.10.2017 11:47
Päivitetty: 
27.10.2017 11:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    "Näkisin, että suurin häviäjä olivat natsit, jotka mokasivat itsensä", Kjell Westö kommentoi Göteborgin kirjamessujen tapahtumia.
|

Kirjailija ja kulttuurivaikuttaja Kjell Westö on huolissaan äärioikeistolaisen ajattelun vahvistumisesta Suomessa. Westö todisti vastikään Ruotsissa äärioikeiston ja vastavoimien absurdia törmäystä osallistuttuaan 200 kirjailijan boikotoimille kirjamessuille.

Syys-lokakuun vaihteessa järjestetyt Göteborgin kirjamessut ovat alan suurin tapahtuma Pohjoismaissa. Kymmenet messuille kutsutut kirjailijat ja iso joukko muita päätyi boikotoimaan messuja, koska tapahtuman toimitusjohtaja Maria Källsson salli äärioikeistolaisen lehden Nya Tiderin osallistumisen. Källsson erosi tehtävästään tämän viikon tiistaina.

Westö kertoo Uudelle Suomelle kipuilleensa päätöksen kanssa pitkään. Lopulta vaakakupissa painoi Suomen juhlavuosi ja politiikka. Hän halusi tuoda esiin Suomea ja tärkeinä pitäminään asioita.

– Jos me kaikki kirjailijat olisimme jääneet sieltä pois, koko sen valtavan areenan antaminen tälle pienelle ääriryhmälle ei olisi ollut mieleiseni ratkaisu, Westö sanoi Uudelle Suomelle Helsingin Kirjamessuilla torstaina.

– Kun päätin isojen omantunnon tuskien jälkeen lähteä sinne, halusin puhua nimenomaan politiikkaa ja sain puhua politiikkaa.

Westö kertoo puhuneensa ilmaisunvapaudesta ja sen tuomasta vastuusta, siitä, saako mitä tahansa sanoa. Myös polarisoitumiskehitys ja eristäytyminen kuppikuntiin nousi esiin. Tilaisuudessa oli poliittisia tempauksia ja Anne Frankin päiväkirjaa esimerkiksi luettiin taukoamatta kannesta kanteen.

Äärioikeiston pieni ständi jätettiin hallissa yksin. Westö ei tavannut ketään, joka olisi käynyt siellä.

Westö kuvailee tunnelmaa messuilla vakavaksi ja kokemusta absurdiksi. Hän osallistui myös vastamielenosoitukseen, joka veti Göteborgin kaduille 10 000 ihmistä natsien suunnittelemaa marssia vastaan. Hän arvelee, että paikalla olivat edustettuina kaikki muut poliittiset kannat paitsi äärioikeisto.

– Näkisin, että suurin häviäjä tässä olivat natsit, jotka mokasivat itsensä. Heidän tavoitteensa ottaa kaupunki haltuun jäi suutariksi.

Toinen selkeä häviäjä oli Göteborgin kirjamessut, joka kärsi valtavasta yleisökadosta. Kävijöitä oli 20 000 vähemmän verrattuna aiempiin vuosiin. Westö arvelee, että ensi vuonna Nya Tider ei ole messuilla paikalla etenkään, kun "väärän päätöksen symboli erosi tehtävistään".

Suomessa on kohistu viime päivinä tavaratalo Kärkkäisen omistajan yhteyksistä uusnatsijärjestö Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen. Moni yritys on kertonut harkitsevansa yhteistyön jatkoa ja esimerkiksi Helkama on ilmoittanut luopuvansa siitä erittäin todennäköisesti. Westö sanoo, että firman omistajana hän luopuisi yhteistyöstä, jos natsiyhteydet ovat selvät.

– Natsismi on niin viheliäinen ideologia, että toivoin, että se olisi ollut kuollut ja kuopattu Euroopassa sen jälkeen, mitä 1930-1940-luvuilla tapahtui.

Lue lisää: Uusnatsiyhteydet olivat liikaa – Helkama luopuu pyörämyynnistä Kärkkäisellä ”erittäin todennäköisesti”

Westö sanoo olevansa huolissaan kansallismielisen oikeistopopulismin noususta, joka vahvistuu Suomessakin. Hänen mielestään kansallismielisyys, vieraudenpelko ja sulkeutuminen näkyvät, kuuluvat ja tuntuvat aiempaa enemmän Suomessa.

– Surukseni minun on sanottava, että Suomi seuraa siinä Euroopan valtavirtaa, Westö sanoo ja viittaa kansallismielisen oikeistopopulismin vahvistumiseen Euroopassa.

Tämä nähtiin vastikään muun muassa Saksan, Itävallan ja Tshekin vaaleissa.

– Kyllä minä olen huolissani. Jos me luovumme uskosta eurooppalaisen yhteisöllisyyden mahdollisuuksiin ja uskosta, että eri kulttuurit, poliittiset mielipiteet, uskonnot ja ihmisryhmät voivat elää yhdessä moniarvoisessa yhteiskunnassa, on minun nähdäkseni menetetty todella paljon.

Suomen hallitukseen saakka kovat puheet eivät hänen mielestään kuitenkaan ole vielä vahvasti yltäneet, ne olisivat voineet näkyä pahemminkin. Hän katsoo, että keskustan ja kokoomuksen riveissä on melko hyvin kannettu poliittinen vastuu olla hyödyntämättä näitä liikkeellä olevia virtauksia.

– Tämä ei tarkoita, että kannatan hallituksen ajamaa politiikkaa. Asetun poliittisilta mielipiteiltäni enemmän vasemmalle.

Entäpä asuuko sisälläsi pieni RKP:läinen ja sitä myötä Nato-myönteinen ihminen?

– Tuohon en osaa vastata. RKP on yksi juttu ja Nato toinen juttu.

RKP:n presidenttiehdokas Nils Torvalds haluaa Suomen Natoon.

– Tiedän, mutta en kommentoi tätä.

LUE MYÖS:

Nainen sai valehtelusta potkut pääministerinä – Tarja Haloselta tukea perussuomalaisnootille: ”Naisia tuomitaan herkemmin”

Jörn Donner löylyttää hallitusta: ”Hävettää olla suomalainen – pakkopalautukset on lopetettava”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Laine

Suomessa ei ole äärivasemmistoa eikä missään äärivihertäjiä. Natsit tappavat ihmisiä jotka ovat erilaisia kuin he. Pohjoismaiset natsit haluavat perustaa yhteisen pohjoismaisen natsivaltion, jonka kielenä ei sitten ole suomi.

Juha Hämäläinen

Ns äärioikeisto, jolla ei itseasiassa mitään tekemistä vasemmisto-oikeisto- akselin kanssa, on yhteiskuntamme pienin riesa ja uhka tällä hetkellä. Kyse ei ole millään tavoin natsiajan kaltaisesta todellisesta uhasta, joka sai Euroopan suurimman kansakunnan muuttumaan hyökkäyssotaa käyväksi tappokoneeksi, johon kymmenet miljoonat innolla osallistuivat. Nykyksellä äärioikeistolla ei ole mitään tällaista joukkovoimaa takanaan eikä tule. Vain heikkomielinen ajattelu voi yhdistää nämä liikkeet.

Kirjailija onkin kuten moni muu kaltaisensa ns älymystön edustaja täysin pihalla niin Suomen kuin EUn uhkista. Näin käy kun faktat peittyvät tunteiden alle.

Jouko Helenius

Kjell voisi ottaa silmiltään suomenruotsalaiset ruusunpunaiset lasit. Juuri Tukholman viranomaiset ilmoittivat, että syyskuun loppuun mennessä Tukholman kaduilla on tapettu 46, kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna. Kannattasi tehdä romaani syistä, jos on kanttia.

Gun-May Arffman

Jouko Helenius, ei ole kanttia tutkia todellisia syitä, ei Ruotsissa eikä Suomessa. Suomessakin on vain vihapuhe, joka on automaattisesti vain kantaväestön harjoittamaa. Tähän on ottanut kantaa jopa valtakunnansyyttäjämme Raija Toiviainen.

Henrik Hermans

–" Kyllä minä olen huolissani. Jos me luovumme uskosta eurooppalaisen yhteisöllisyyden mahdollisuuksiin ja uskosta, että eri kulttuurit, poliittiset mielipiteet, uskonnot ja ihmisryhmät voivat elää yhdessä moniarvoisessa yhteiskunnassa, on minun nähdäkseni menetetty todella paljon." Ongelmana on vain se että Euroopassa on ihmisryhmä joka on kiinteästi yksiarvoinen, eikä moniarvoinen jo ihmisryhmänä kuten valtaosa tämän maapallon kansoista jotka voivat (esim. keskinäisillä avioitumisilla) yhdessä muuntautua Globaali yhteisöllisyydeksi. Ja kuka määrittelee mitkä ovat ne "arvot" jota kaikki voivat hyväksyä, kastijärjestelmä ns. uskontojen puolelta on jo kuopattu ja mikä seuraavaksi? Politiikan puolelta holokaustin kieltäytyjiä, eli natsit on Euroopassa alle prosentin ja nekin loppuu kun lopetetaan ruokintaajat.