Maanantai 18.2.2019

Algoritmi etsi vihapuhetta kuntavaaleissa – PS:n Tavio vaatii Sipilän hallitukselta selvitystä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.10.2017 12:34
  • Kuva: Ville Tavio / Tuomas Tähti
    Kuva
|

Perussuomalaisten kansanedustaja, eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen yhdenvertaisuusvaltuutetusta.

Tavio viittaa kuntavaalien aikaan tehtyyn vihapuheen valvontaan. Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto tarkasteli ehdokkaiden kirjoituksia sosiaalisessa mediassa. Menettelystä oli sovittu puolueiden kanssa. Aalto-yliopiston tutkijat tarjoutuivat myöhemmin auttamaan kehittämällään tekoälyllä ja välittivät algoritmin löytämiä viestejä yhdenvertaisuusvaltuutetulle.

Tavion mielestä yhdenvertaisuusvaltuutetun toiminta on kyseenalaista sekä viranomaisen toimenkuvan että sananvapauden kannalta. Rikosten valvonta kuuluu poliisille.

– Tosiasiassa kuntavaaliehdokkailla ei ollut aavistustakaan, että heidän kampanjointiaan tarkkailtiin viranomaisvoimin tietokoneohjelmalla, Tavio sanoo.

– Demokratiassa äänestäjät arvioivat vaalikirjoitusten laatua ja sisältöä. Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto ei ole olemassa tätä varten, Tavio korostaa.

Uusi Suomi kertoi aiemmin, että yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä teki valtakunnansyyttäjälle tutkintapyynnön Sebastian Tynkkysen (ps.) vaalikampanjasta. Pimiän mukaan Tynkkysen kampanjan epäillyt vihapuheviestit löydettiin muussa yhteydessä kuin tekoälyn seurannalla.

LUE MYÖS: Sebastian Tynkkysestä poliisitutkinta – Yhdenvertaisuusvaltuutettu: vaalikampanja osin rasistinen, kovat nuhteet perussuomalaisille

Jaa artikkeli:

Kommentit

Gun-May Arffman

Ville Tavio on oikeassa. Kirsi Pimiä on palautettava ruotuunsa. Demokratiassa äänestäjät arvioivat valtuutettujen puheita ja poliisi tutkii rikoksia. Keitä muita on mukana tässä sananvapauden rajoittamiskiimassa, joka näyttää koskevan pelkästään heitä ketkä eivät jaa "yleisen konseksuksen" kanssa samaa maailmankuvaa?

Tom Örn

Suomessa ei ole absoluuttista sananvapautta, onneksi. Sananvapauden rajat löytyy rikoslaista. Ymmärrettävästi tätä on vaikea joidenkin ymmärtää. Se kun ei ole selkiytynyt edes joillekin poliitikoille, jotka ovatkin joutuneet käymään raastuvan kautta siitä tietoa saamaan. Suomessa lait koskevat kaikkia, niistä ei voi valita vain mieleisiään mitä noudattaa.

Harri Tapani

Lait muuttuvat ja vaihtavat muotoakin, vihapuhetta ei kuulemma ole edes laissa määritelty.

Tästä muutaman vuoden takaa jolloin vihreät olivat tarkkana sananvapaudesta:

"Vihreät aktiivit torjuvat sananvapautta rajoittavan lain

"Ehkä kaikkein keskeisin perusoikeuksistamme on mielipiteen- ja sananvapaus. Tämä laki tekee 'väärän' mielipiteen ilmaisusta rikoksen", sanoo Marko Kivelä Espoon vihreistä. "Rasismin vastaiseen taisteluun täytyy löytyä muita keinoja kuin perusoikeuksista tinkiminen."

http://markok.puheenvuoro.uusisuomi.fi/37224-vihreat-aktiivit-torjuvat-s...

Juhani Kleemola

Sananvapauden vankkumattomana kannattajana pidin yhdenvertaisuusvaltuutettu Pimiän toimintaa demokratiaa halveksuvana. Se että valtuutettu Pimiä junailee rikosilmoituksia ehdokkaista, 'joiden vaalipuheet eivät mahdollisesti ole aukottomasti totta', tarkoittaa että valtaosasta vaalien ehdokkaista tulisi samankaltainen rikosilmoitus tehdä - vai väittääkö joku ettei ylipäänsä ehdokkaat puhu mielikuvia, 'kentältä saatua palautetta' ja omia uskomuksiaan apuna käyttäen.

Valtuutettu Pimiä on sopimaton virkaansa. Se että valtuutettu käyttää asemaansa siihen, mitä poliittisia viestejä voi ehdokkaat kampanjoissaan käyttää, on sopimatonta. Mikäli poliisi ei löydä tutkimisen aihetta Tynkkysen lausunnoista, tulee Pimiä erottaa tehtävistään.

Pekka Hovatov

Siinä on taas valittu suvakkinauta tehtävään, jossa hänen kaltaisensa ei saisi olla edes lähellä kyseistä työpaikkaa. Suvakkinauta on selkeästi ylittänyt valtuutensa ja ne tehtävä raamit, jotka työnantaja(eduskunta) oli hänelle asettanut. Ei muuta, kuin naudalle kenkää, menkööt kelan jonoon hakemaan työttömyyskorvausta tai menkööt vaikka vokkiin kassintyhjentäjäksi.

Oiva Luosujarvi

Nyt voisi Suomen hallitus tehdä avauksen pakolaispolitiikassa ja luvata alustavasti kaikille Katalonialaisille turvapaikan Suomesta, jos espanjalaiset alkaa laittamaan heitä vankilaan mielipiteidensä vuoksi.

Mieluusti 50 000 katalonialaista kristittyä pakolaisina Suomeen, kuin 500 muslimia afrikasta tai lähi-idästä.
Katalonilaiset osaavat lukea / kirjoittaa, osaavat käyttäytyä ihmisten joukossa ja naiset saa kulkea ilman huntuja kaikkialla.
Useimmilla on ammatti tai ainakin ovat opiskelleet työtä tekemään.

Euroopasta siäiset siirrot hoituisi ns. lomalennoilla, kun Finnair vie lomalaisia ja tuo tullessaan pakolaisiksi Katalonialaisia.
Ei tarvitsisi sitten kuljettaa muslimeita afrikasta ja lähi-idästä tilauskoneilla Suomen kaupunkeihin oleskelemaan veronmaksajien rahoituksella.

Harri Tapani

Orwell oli optimisti sanottiin jo vuosia sitten ja tulkintaa:

"Erityisen ongelmallinen on työryhmän muistiossa toistuvasti ilmaistu ajatus, jonka mukaan jokin tieto tai mielipide voisi itsessään täyttää rikoksen tunnusmerkistön.

Perustuslain ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten takaama sananvapaus suojaa myös ja erityisesti kiistanalaisia ja monien mielestä vastenmielisiä näkemyksiä. Myös rasistisia mielipiteitä, vaikka me pidämme niitä väärinä. Niitä on voitava vapaasti esittää – ja myös keskustelemalla ja argumentoimalla vastustaa."

http://markok.puheenvuoro.uusisuomi.fi/37224-vihreat-aktiivit-torjuvat-s...

Pekka Hovatov

"Poliittista valvontaa ja ohjausta "oikeaan" suuntaan?" Vaikka väkisin ja vankilan uhalla. Se on itseään"vapaamielisinä" pitävien suvakkien ohjenuora. Kaikki muiden tulee elää niinkuin he sanovat ja määräävät. Todellisuudessa kyseiset henkilöt ovat järjestään ahdasmielisiä, mielikuvitukseltaan ja henkisiltä kyvyiltään rajoittuneita henkilöitä(enviitsi edes sanoa heitä ihmisiksi, saattaisi oikeasti loukata jotain ihmistä).