Sunnuntai 18.11.2018

Kansanedustajan ulostulo hämmentää maailmalla: ”Suomi saattaa tunnustaa Katalonian itsenäisyyden ensimmäisenä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.10.2017 09:58
  • Kuva: Kuvakaappaus Mikko Kärnän Twitter-tililtä
    Kuva
    Mikko Kärnä kertoo valmistelevansa eduskunnalle aloitetta Katalonian itsenäisyyden tunnustamisesta. Tviitti on saanut osakseen laajaa huomiota myös ulkomailla.
|

Keskustan kansanedustajan Mikko Kärnän sosiaalisessa mediassa perjantaina julkaisema kommentti Katalonian itsenäisyydestä on aiheuttanut hämmennystä muualla Euroopassa. 

Kärnä kertoi valmistelevansa eduskunnalle aloitetta Katalonian itsenäisyyden tunnustamisesta englanninkielisessä tviitissä, jota on jaettu lähes 20 000 kertaa.

Kärnä perustelee kantaansa myös Facebookissa.

–Katalonia julistautui juuri itsenäiseksi. Uskomatonta seurata tunnelmia parlamentissa. Oliko se tällaista myös meillä 100 vuotta sitten? Lämpimät onnittelut Katalonian kansalle ja Katalonian tasavallalle. Tulen lähiaikoina jättämään toimenpidealoitteen Suomen eduskunnalle Katalonian tunnustamiseksi itsenäiseksi valtioksi. Olemme sen tänä itsenäisyyden juhlavuonna katalaaneille velkaa, hän kirjoitti.

Kärnän ulostuloon reagoi ensimmäisenä brittilehti Express, joka arvioi, että Suomi saattaa olla ensimmäinen maa, joka tunnustaa Katalonian itsenäisyyden. 

–Suomi saattaa olla ensimmäinen maa, joka virallisesti tunnustaa Katalonian itsenäisyyden. Tämä asettaisi Suomen suoraan oppositioon Euroopan unionissa, lehti toteaa.

Express muistuttaa jutussaan, että Eurooppa-neuvosten puheenjohtaja Donald Tusk linjasi heti perjantaina, että EU neuvottelee vain Espanjan kanssa. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on ilmoittanut jo aiemmin, ettei EU aio tunnustaa Katalonian itsenäisyyttä.

Lauantaiaamuna Kärnän tviitistä uutisoi myös skottilehti The National, jonka mukaan suomalaiskansanedustajan aloite on ainutlaatuinen.

Suomen ulkoministeri Timo Soini (sin.) ilmoitti perjantai-iltana Suomen tukevan Espanjan hallitusta.

–Espanjan hallituksella on meidän täysi tukemme yhtenäisyyden, demokratian ja laillisen järjestyksen säilyttämisessä, hän sanoo ulkoministeriön julkaisemassa tviitissä.

Lisää aiheesta: ”Strategiana luoda mahdollisimman paha kriisi” - Espanja puuttui Katalonian tilanteeseen kovin ottein

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Paasonen

Joo,siis tämän keskusettajien puheenjohtajan, Juha Sipilän,sekä nykyään perusSintti ulkoministeri tSoinin, joka hylkäsi oman puolueensa ja petti äänestäjänsä., vain omaetu hillotolppansa vuoksi. Kuten ja näinhän myös myös Kärnä tekee.
Helpoin tapa hänelle olisi erota kepusta ja liittyä johonkin puolueeseen joka hänen kepuiluaan ts. omanedun tavoittelua /vatulointiaan kannattaa ..ja ensimmäisenä tulee mieleen kunniapuheenjohtaja Väyrynen tai sinttu tSoini..jotka ovat puolueidensa hajoittajia kumpikin.
Aina yksi petturi mahtuu myös Kokoomukseen tai sosdemojen vihreälle oksalle jos siitä vain on hyötyä näille ko.puolueille..ja viimekädessä EUn liittovaltio kehitykselle ,jota melkein kaikki puolueet eduskunnassa kannattavat.
Siiis kaikki muut, paitsi.. perusSuomalaiset.

Juha Lapveteläinen

Ympärillä ei tarvita lisää poliittisia hämmentäjiä, tuen ehdottomasti keskustaedustaja Matti Kärnän hanketta tunnustaa ensimmäisenä EU- valtiona Katalonian itsenäistymishanke. Kun Suomi itsenäistyi 100- vuotta sitten tämä hanke oli täysin toisenlainen, kansalaiset valmistautuivat järjettömästi sisällissotaan omia vastaan keisarin, kuninkaan ja aatelisten puolesta. Katalonialaiset puolestaan ovat enemmän yhtenäisiä ja itsenäistyminen merkitsee heille tunnereaktioiden lisäksi niin uskoa kuin kunnioitusta uutta isänmaata kohtaan. Jos Espanja ei hyväksy itsenäisiä osavaltioita, vaihtoehto on yksinkertainen, isänmaallisten kansalaisten kapina demokratian ja tasavaltalaisten puolesta. Toivon että rohkea kansanedustajan ulostulo tässä vakavassa itsenäistymishankkeessa tuottaa lopulta tulosta niin meidän jokaisen Suomen kansalaisen, kuin myös kansanedustajien osalta eduskunnassa.

Tapio Hokkanen

Miksi ihmeessä Suomen pitäisi olla aloitteellinen Katalonian itsenäistymisestä ja vieläpä olla ensimmäinen onnittelija? Oikeudellisesti se ei liene mahdollista edes Espanjassa, joten miksi sellaista edes joku suomalainen ehdottaa sitä ihan julkisesti? Älytöntä touhua, kyllä hallituksella pitää olla kanttia puuttua asiaan julkisesti ja laittaa ko. mies kuriin. Asia on Espanjan sisäinen, eikä kuulu meille mitenkään.

Mikko Kangasoja

Valtiojohtajien ensimmäinen motiivi on säilyttää vallinnut tila, jossa kukin johtaja säilyttää työnsä, sitten ilmaistaan tukea muille valtiojohtajille, jotta kukin säilyttäisi työnsä ja lopulta vaaditaan kaikkia noudattamaan sääntöjä, jotka he itse työssään kirjoittavat.

Harva kansa saa valtiojohtajien tukea itsenäistymiselleen ilman laittomuutta ja taistelua. Valtioiden johtajat ovat lojaaleja ensisijaisesti toisilleen ja vasta sitten vapaudelle ja kansanvallalle.

Tapio Mäkeläinen

Kommenttigeneraattori Kärnä putoaa eduskunnasta kun yhtä kyseenalaista harkintakykyä edustava Paavo V ottaa hänen paikkansa jäätyään vasta 4. kerran pihalle presidentin valinnassa.
Ikävää mutta täysin merkityksetöntä lätinää nämä herra K Katalonia puheet. Barcelonan jonkin esikaupungin kokoisen äänipohjan arktisen poronhoitoalueen varaedustaja puuttuu valtiomiesten asioihin. Joopa joo.

Raimo Tulkki

Kyllä on tämä nahkpää Kärnä nyt aivan pipipää tässä asiassa olisi sitä voinut näissä oman maan maan asioissa olla yhtä aktiivinen kuin tässä katalonian jutussa mikä ei tee Kärnälle suvea eikä talvea.
Sanoisin että on kanssa yksi täys uuvatti koko Kärnä.

Eino Karna

Kyllä Mikko on täysin väärässä, mitään Euroopan hajoittajia ei kaivata. Sama kuin lappi tai uusimaa julistautuisi itsenäiseksi. Siellähän Mikkokin voisi päässtä ministeriksi niinkuin höpö- eli valemedia häntä jo on tituleerannut. Paavo Suuri voisi sitten päästä jopa Lapin presidentiksi.