Lauantai 23.2.2019

Suomi siirtyy taas talviaikaan: ”Hyödyt on osoitettu olemattomiksi, haitat ovat ilmeiset”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.10.2017 17:02
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Suomi siirtyy lauantain ja sunnuntain välisenä yönä talviaikaan, kun kelloja siirretään tunnilla taaksepäin.

Kesäajasta luopumisesta on keskusteltu viime aikoina Suomessa vilkkaasti. Viimeksi lauantaina Sinisten eduskuntaryhmän ministerit linjasivat, että Suomen pitäisi luopua kokonaan kesäaikaan siirtymisestä.

–Kellojen siirtely on yksi esimerkki täysin turhasta EU-sääntelystä. Hyödyt on osoitettu olemattomiksi, haitat sen sijaan ovat ilmeiset. Käytäntö synnyttää lähinnä tarpeetonta sekaannusta, minkä lisäksi ihmiset tutkitusti oireilevat, Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho toteaa eduskuntaryhmän tiedotteessa.

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta käsitteli tällä viikolla kansalaisaloitetta kesäajasta luopumisesta. Valiokunta ei kuitenkaan voinut hyväksyä aloitetta, koska kesäaikaan siirtymisestä säädetään EU:n kesäaikadirektiivissä.  

Kaikki suomalaiset europarlamentaarikot vaativat viime viikolla kellojen siirron lopettamista EU-alueella.

Lue lisää: Suomalaismepeiltä harvinainen vetoomus: Kesäaika on kumottava

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Järvinen

Höpöhöpö eu-direktiiveistä jauhantaa täysin paikkansa pitämätöntä. Kesäaikaan siirryttiin muistaakseni 1981 jolloin Suomi oli vaaleanpunainen Kekkostoliitto ja puhuminen liittymisestä Euroopan talodyhteisöön liittymisestä olisi tuonut poliittisen teloitustuomion.
Miten vain täysin turha ja tarpeeton on kesäaika, josta jopa Putin luopui tuosta vaan. Mutta eipä nää meidän pehmeät poliitikot päätöstä aikaan - kaikki myöntävät turhaksi, mutta kukaan ei tee mitään.

Harri Tapani

Totta kai Suomi siirtyi kesäaikaan kun lähennyimme Eurooppaa joskin hieman myöhemmin.

"Vuonna 1980 Euroopassa otettiin kesäaika yleisesti käyttöön 6. huhtikuuta. Vain Suomi, Islanti, Jugoslavia, Neuvostoliitto ja Sveitsi pysyivät normaaliajassa. Britannia ja Irlanti siirtyivät kesäaikaan jo 16. maaliskuuta, Puola ja Tšekkoslovakia 30. maaliskuuta. Myös Ruotsi, Norja ja Länsi-Saksa ottivat kesäajan ensimmäisen kerran käyttöön vuonna 1980.[3] Vuodesta 1981 alkaen kesäaika on ollut käytössä myös Suomessa."

" Vuodesta 2002 kesäaikaan siirtymistä on säädellyt EU-direktiivi.[14] Suomalaiset europarlamentaarikot yhdessä esittivät vuonna 2016 EU-komissiolle kesäajasta luopumista.["

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kes%C3%A4aika

Eli direktiivi on tosiasia. Se on samalla myös hyvä esimerkki siitä kuinka vaikeaa jopa lähes mahdotonta EU-ssa on muuttaa yhtään mitään, varsinkaan valittua politiikkaa/talouspolitiikkaa. Tämä niille puolueille jotka haikailevat EU:n muuttamista johonkin suuntaan, haikailunne on käytännössä absurdia.

Markus Vuorivirta

Kesäaika on kyllä oikea saatanan keksintö. Kuka urpo on kehitellyt, että on mitään hyötyä siitä, että kesällä ILLALLA on valoisampaa kuin normaaliajassa. Samoin myös illalla on KUUMEMPAA. Nukkumaanmenoaika siis on kuumaan aikaan valoisassa. Se yksikin tunti hämärämpää ja kohti viileämpää olisi huomattava parannus (Eli normaaliaika). Nyt se viileä ja hämäryys kohdentuu aamuun ja aamupäivään. Josko kesällä nyt mitään pimeää edes silleen on.

Eiköhän jokainen ole samaa mieltä, että ihminen nukkuu parhaiten pimeässä ja viileässä. Kuin auringon porottaessa vielä ikkunasta sisään täyshelteellä... Ei siinä professoria tarvita tätä asiaa toteamaan.

Normaaliaikakin on kyllä hieman vinksallaan. Talvella tosiaan aamuisin on hieman valoisampaa mutta illalla taasen tulee "tunnin aikaisemmin" säkkipimeys... Eli tyyliin jo neljältä iltapäivällä. Tämä on kuitenkin pienempi paha kuin kesähelteillä yrittää nukkua vielä auringon kajastaessa.

Harri Tapani

Tuolla edellä olevassa Wikipedian linkissä kerrotaan, että Benjamin Franklin olisi huumorilla sellaista ehdotellut ensimmäisenä. Todellisuudessa kesäaika otettiin käyttöön Saksassa sodan ja sen vaatiman talouden takia, sen jälkeen Briteissä ja myös USA:ssa, USA luopui kesäajastaan sen oltua jokseenkin epäsuosittu...

Muistaisin, että EU-maissakin tuota käyttöä on perusteltu taloudella ja sen eduilla silloin kun se Suomeenkin tuotiin syy oli sama. Siksi senkin asian pois saaminen EU-alueelta on verraten vaikeaa koska talous...

Juha Lehtonen

Kun Saksa, Ranska ja muutamat muut maat ovat katsoneet oikeudekseen rikkoa vakaussopinusta, voi Suomi heittää huoletta kesäajan romukoppaan EUta kuuntelematta. Jos näistä säädettäisiin rangaistuksia, niin vakaussopinuksen rikkominen olisi triljoona kertaa vakavampaa kuin kesäajasta luopuminen.

Markku Nieminen

Meidän kansalaisten pitää alkaa elää normaaliajassa. Mennään aina töihin, syömään, harrastuksiin, ym. samaan aikaan olipa se nyt kesä- tai taviaika, mutta muuttumaton. Katsotaan miten kauan herrat elää omassa ajassaan? Kun ministeriauto tuleekin tunnin myöhässä, ravintola tuo ruuan tunnin myöhässä, jne niin eiköhän hullutus pian lopu!

Suomen itsenäisyysjuhlavuosi on nyt. Suomi 100 vuotta ITSENÄINEN, vaikka emme voi edes aikaa jossa elämme VALITA ITSE?