Tiistai 21.5.2019

5 poimintaa: Haavistolta kiusallinen kysymys Laura Huhtasaarelle – Niinistö hämmästeli ”salamurhajuttuja”

Luotu: 
30.10.2017 20:21
Päivitetty: 
30.10.2017 20:41
  • Kuva: Lauri Olander / Alma Talent
    Kuva
    Pekka Haavisto (vihr.) muistutti kanssaehdokas Laura Huhtasaarta (ps.) tämän vanhasta, presidenttiehdokkaalle kiusallisesta Twitter-viestistä.
  • Kuva: Lauri Olander / Alma Talent
    Kuva
    Presidenttiehdokkaat iskivät yhteen Evan vaalitentissä maanantaina.
|

Presidentinvaalitaisto pyörähti toden teolla käyntiin maanantaina. Elinkeinoelämän valtuuskunnan järjestämässä ensimmäisessä yhteistentissä nähtiin eläväinen keskustelu, jonka huippukohtia on poimittu alle.

1. ”Salamurhajutut” hämmästyttivät presidenttiä

Istuva presidentti Sauli Niinistö otti ohimennen kantaa puolustusministeriön yhteydessä toimivan ns. turvallisuuskomitean arvioon tavoista, joilla ulkovallat voisivat vaikuttaa Suomen vaaleihin. Helsingin Sanomien esiin nostamassa komitean paperissa mainitaan jopa salamurhan mahdollisuus.

Niinistön mielestä ”trollausta ehkäisevä komitean asiantuntijaryhmä” laittoi tällä kertaa itse trollauksen liikkeelle tuomalla esiin mielipiteitään.

– [Nämä olivat] sen tason salamurhajuttuja, että jos tällaista kylvetään, niin kyllä siinä joku taka-ajatus täytyy olla, Niinistö sanoi Evan tentissä.

2. Haavisto piikitteli Huhtasaarta viestistä varusmiehille

Vihreiden Pekka Haavisto oli valmiina, kun hän sai esittää kysymyksen perussuomalaisten Laura Huhtasaarelle. Haavisto nosti esiin Huhtasaaren Twitter-viestin kesältä 2016. Huhtasaari tokaisi tuolloin, että ”kukaan ei pysty auttamaan Suomea, jos [Venäjän Vladimir] Putin tulee tänne”. Hän saatteli kirjoitustaan aihetunnisteilla ”päivässä ohi” ja ”ei pysty edes Nato”.

– Tässähän heräsi huoli. Olet pyrkimässä tasavallan presidentiksi ja vastuu puolustusvoimien ylipäällikkyydestä olisi sinun. Olisiko tämä viestisi nuorille varusmiehille, Haavisto kysyi saaden yleisöltä raikuvat aplodit.

Huhtasaari kertasi, että hän vastasi tuolloin ”henkilölle, joka erittäin paljon haluaa Natoon”. Hänen mukaansa viestissä oli kyse tehokeinosta, kärjistämisestä.

– Viittasin tässä Venäjän asevoimien doktriiniin, missä mainitaan taktisten ydinaseiden käyttö. Siinä mielessä pitää aina valmistautua pahimpaan, vaikka näitä ydinaseitahan ei tietenkään Venäjä käytä – en koe, että meillä olisi uhkaa. Meidän pitää pitää huoli, että emme koskaan joudu sotaan, Huhtasaari selitti. Lue myös: Laura Huhtasaaren Putin-twiitti nousi esiin: ”Tämän näkemyksen omaava henkilö sopiva ehdokas presidentiksi?”

3. Vanhanen haastoi Niinistön kokoomuksen puolustusleikkauksista

Keskustan ehdokas Matti Vanhanen haastoi presidentti Niinistön puolustusmäärärahoista. Vanhanen totesi, että puolustusmäärärahoja lisättiin viime vuosikymmenellä ”johdonmukaisesti”, mutta tämä kehitys päättyi Jyrki Kataisen hallitukseen. Vanhanen uteli, tuliko kokoomuksen ehdokkaana presidentiksi nousseen Niinistön mieleen puuttua kokoomuslaisen pääministerin puolustusleikkauksiin julkisella puheenvuorolla.

– Taloushan siinä varmasti oli avainsana, niin kuin tiedät. Aika uppoava laiva silloin 2010-luvun alussa Suomeen jäi, hyvin velalla elävä, ja siitä leikkaukset lähtivät liikkeelle, Niinistö vastasi.

Hän ilmoitti nostaneensa asiaa mieluummin esille tp-utvassa eli presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokoontumisissa. Niinistö myös korosti leikkausten pakollisuutta valtion budjetin hoidossa.

4. ”Suuressa hädässä syntyy liittoumia”

Presidentti Niinistö sanoi Nato-keskustelussa maailmanhistoriaan viitaten, että konfliktitilanteissa ja ”suuressa hädässä” syntyy liittoumia ”ilman mitään jäsenhakemuksiakin”. Hän korosti puolustuspoliittisen ja muun yhteistyön merkitystä tältäkin kantilta. Hän korosti myös Euroopan unionin merkitystä. Niinistön mukaan Suomen tulee selvittää, miten muut EU:n jäsenmaat ymmärtävät Lissabonin sopimuksen ehdottoman avunantovelvoitteen. Samaa mieltä oli Matti Vanhanen.

– Mikä on sellainen unioni, joka ei ensimmäisenä tehtävänään takaa kansalaistensa turvallisuutta? Minusta se ei ole minkäänlainen unioni, Niinistö jatkoi.

Rkp:n Nils Torvalds katsoi, että Niinistön ja Vanhasen puheet EU:n vahvasta artiklasta eli avunannosta eivät ole vakuuttavalla pohjalla, koska ”käytäntö EU:ssa on aika heikko”. Hänen mukaansa EU:ssa ei nykyisellään ole koneistoa, joka toimisi kriisitilanteessa.

5. Vastuunpakoilua vai ei?

Avoimesti Nato-jäsenyyttä kannattava Nils Torvalds (r.) haastoi Sauli Niinistön puhuttaessa Nato-kansanäänestyksestä. Torvaldsin mukaan päättäjillä ”ei ole oikeutta mennä piiloon kansanäänestyksen taakse”. Niinistö puolestaan tyrmäsi kovasanaisesti puheet vastuunpakoilusta. Lue lisää tästä aiemmasta jutusta: Presidentti Niinistö tyrmäsi väitteet Nato-vastuunpakoilusta: ”Naurettavaa puhetta”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Olavi Salokangas

Liikkuvatko "pienet vihreät miehet" Pekka Haaviston (sivari, vihr.) johdolla nyt yksiöisillä jäillä? Mikäli ymmärrän, vihreät esittivät Suomen yleisestä asevelvollisuusarmeijasta luopumista ja asian hyväksyi vihreiden puoluehallitus 11.6.2010. Tällaista Huhtasaari (ps.) ei ole koskaan eikä missään esittänyt.

Kysynpä vaan, miten Suomen turvallisuus Laura Huhtasaarelle suuressa viisaudessaan virnuilevan Pekka Haaviston mielestä hoidetaan, jos Suomen armeija ajetaan alas ja heitelläänkö vihollista mahdollisessa kriisitilanteessa mustikoilla?

Raimo Laine

Jos Suomi liittyy Natoon ja Nato tuo kalustoa tänne, muodostamme välittömän uhan lähellä olevalle Pietarille ja Kuolan alueella olevalle Muurmanskin laivastotukikohdalle.
Tällöin kriisissä meistä tulee ydiniskun ensikohde ja kymmenenkin pahaa osumaa riittävät eliminoimaan meidät nopeasti.
Joten parempi pysyä liittoutumattomana Naton ulkopuolella ja luottaa omaan vahvaan puolustukseen ja rauhan politiikkaan.

Jukka Lampinen

Turvallisuusneuvoston kannaotto oli niin yliammuttu, että lehdistö on nyt huolissaan siitä, että heidän vuosia jatkunut mielipiteen muokkauksensa Naton puolesta menee hukkaan.
Hesarikin on hyvin suivaantunut, päivittäin lehdessä on hienovaraista Venäjä vihaa ja epäluuloa lisäävää viestiä ja sitten Turvallisuusneuvosto mäjäyttää aivan järjettömän uhkakuvan puskissa väijyvistä salamurhaajista.
Lehdistön Nato agendalta on viety uskottavuus.

Mikä asiassa on oleellista se että vastakkaisia mielipiteitä ei ole, lehdet on täynnä Nato propakandaa ja samaan aikaan lehdet valittaa että Natoa ei uskalleta kannattaa?
Vain kommentointi osioissa ollaan erimieltä, mutta en muista lukeneeni vuosikausiin yhtään toimittajan artikkelia joka esittäisi poikkeavan näkökannan Natoon liittymisestä.
60% kansasta vastustaa Natoon liittymistä, mutta lähes kaikki lehtiartikkelit tukee sitä, todella outoa sananvapautta ja demokratiaa.