Torstai 24.5.2018

Tutkijat selvittivät: Sote vaatii tekoälyä – löytyi yli 30 tapaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
31.10.2017 15:41
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent arkisto
    Kuva
|

Onnistuakseen sote-uudistuksen pitää käyttää tekoälyn ja digitalisaation mahdollisuudet täysmittaisesti, sanovat Jyväskylän yliopiston tutkijat. Tutkimushankkeessa selvitettiin tekoälypohjaisten it-järjestelmien hyötyjä sosiaali- ja terveydenhuollolle.

Tekoälyteknologia on jo nyt riittävän kypsää hyödyllisten sovellusten kehittämiseen, tutkijat sanovat tiedotteessaan. Tähän tulokseen he tulivat hankkeen pilottitoteutuksien ja kansainvälisten referenssien perusteella.

Tekoälyä voidaan käyttää soten tehostamiseen analytiikka-, ennustus- ja toiminnanohjausjärjestelmissä. Esimerkiksi lääkäri voi arvioida nopeammin, onko henkilö ajokykyinen. Ihmiset voivat myös itsepalveluna tunnistaa ennustusjärjestelmän avulla riskejä ja hakeutua ennaltaehkäisevästi hoitoon.

Jyväskylän yliopiston it-tiedekunnan Value from public health with cognitive computing -hankkeessa tunnistettiin yli 30 käyttötapausta, jossa tekoälyä voitaisiin käyttää.

Ne voidaan jakaa kahteen ryhmään: älykkäät, oman terveyden ylläpidon apuvälineet ennakoivaan terveydenhoitoon sekä terveydenhuollon ratkaisut tehokkaamman hoidon aikaansaamiseksi. Esimerkkejä käyttötapauksista ovat muun muassa yleinen päätöksenteon tukijärjestelmä lääkärille ajokyvyn arviointiin ja tuki nuorten syrjäytymisen tunnistamiseen varhaisessa vaiheessa

Suomalainen sosiaali- ja terveysalan tietovaranto on kansainvälisesti vertaillen kokonaisuutena monipuolinen, mutta vielä pirstaleinen. Tietopohjan tavoitteellinen yhtenäistäminen tulevissa sote-integraatioissa ja valinnanvapausmalleissa on ensiarvoisen tärkeää tavoiteltujen hyötyjen saavuttamiseksi.

Lähde: Tivi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Me pystymme monista seikoista toteamaan, että tekoäly on erittäin vajaakykyinen verrattuna ihmistenväliseen suoraan asioidenhoitoon.
Nykyinen tekoäly parhaimmillaankin toistaa vain virkamiehen virkamiesälyllä ohjelmoivia yksinkertaisia toimia vailla ´riittäviä vaihtoehtoja tai tarpeellista harkintaa.

Esimerkiksi tekoälyyn perustuvat moderoinnit täysin osoittavat tekoälyn älyttömyydet. Siis epäsuoraan myös ihmis moderoinnin heikkoudet kun ihmis moderoijat ovat ohjelmoineet täysin älyttömän tekoäly moderoinnin.

Viittaan esimerkiksi suomi24 tekoäly moderointiin ja monien medioiden ihmis moderointiin