Tiistai 16.7.2019

Näkökulma: Presidenttipeli alkoi, tämä jäi sanomatta – ”Maahanmuutto”

Luotu: 
31.10.2017 17:24
  • Kuva: Lauri Olander / Alma Talent
    Kuva
    Ehdokkaat Nils Torvalds, Laura Huhtasaari, Tuula Haatainen ja Pekka Haavisto Evan tentin päätyttyä maanantaina.
|

Presidentinvaalien ensimmäisestä tentistä jäi vielä aiheita ammennettavaksi seuraaviin tentteihin. Istuva presidentti Sauli Niinistö sekä ehdokkaat Pekka Haavisto ja Laura Huhtasaari vihjasivat maanantaina kameroiden sammuttua, että maahanmuutto ja arvokysymykset synnyttävät tulevissa mittelöissä vielä kiihkeää debattia.

–Mehän emme puhuneet maahanmuuttokysymyksestä ollenkaan. Ei puhuttu pakolaiskriisistä eikä presidentti Niinistön ajatuksesta, jonka hän aikanaan eduskunnassa esitti, että pitäisi avata Geneven pakolaissopimus, sanoi Pekka Haavisto (vihr.), kun kamerat sammuivat.

–Uskoisin, että aika lähellä sisäpolitiikkaa koskevia kysymyksiä tulee vielä. Niitä ei tässä tullut esille. Ne nyt ovat kuitenkin usein vaaleissa tulleet esille, elikkä arvopuolen kysymykset, Niinistö totesi.

Maahanmuuttoa ei nostanut esiin maanantaina edes perussuomalaisten ehdokas Laura Huhtasaari.

–Kritiikkini kohdistui etenkin EU:hun ja EU:n politiikkaan. Nyt Dublin-sääntöön ollaan lisäämässä pakollinen taakanjakoelementti. Me emme siis jatkossa päätä omasta turvapaikkapolitiikastamme

Nykyiset ehdokkaat vasemmistoliiton Merja Kyllöstä lukuun ottamatta kohtasivat kaikki Finlandia-talolla maanantaina. Lähtölaukaus jäi suurelle yleisölle pikemminkin tussahdukseksi, kun ehdokkaat päästettiin keskustelemaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa detaljitasolla. Esimerkiksi ehdokkaiden Nato-kantoja enemmän keskusteltiin siitä, miten Natoon mahdollisesta menemisestä pitäisi päättää.

–Jos tämä olisi ollut tv-tentti, niin puolet katsojista olisivat pudonneet pois jo Lissabonin sopimuksen artikla 42.7 [turvatakuut] kohdalla. Tässä istui asiantuntijayleisö. Tässä istui se yleisö, joka seuraa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Minusta tuntuu, että kaikki ehdokkaat sovittivat puheensa asiantuntijayleisölle, arvioi Haavisto.

Kaikki vastaan Niinistö

Vaikka esiintymislavan äärilaidoille oli sijoitettu valtavirrasta eniten poikkeavat EU:ta vastustava Laura Huhtasaari (ps.) ja Natoa kannattava Nils Torvalds (r.), varasti huomion ja keskustelun Niinistö, joka piti selvästi pisimmät puheenvuorot.

Liekö kohteliaisuutta istuvaa presidenttiä kohtaan, gallupeiden pelkoa vai mistä kyse, mutta Niinistöä ei Finlandia-talolla kunnolla edes haastettu. Ei vaikka muita ehdokkaita on selvästi kesän aikana nyppinyt, kuinka kannattajakorttejaan kerännyt Niinistö kielsi käyvänsä mitään kampanjaa ja kieltäytyi osallistumasta muiden ehdokkaiden kanssa tenttiin Porin SuomiAreenalla.

Matti Vanhasen vaalislogan on ”tehdään näistä vaalit”, Haavisto kritisoi, että julkisuudessa ja kansalaiskeskustelussa on vallalla narratiivi, että Niinistö voittaa vaalit selvästi ensimmäisellä kierroksella.

–Me muut ehdokkaat taistelemme sitä tarinaa vastaan ja koetamme kaataa tarinan vaaleista, joita ei oikeastaan tarvitakaan, sanoo Haavisto.

Huhtasaarikin katsoo, että suomalaisen demokratian kannalta olisi tärkeää, että vaaleissa nähtäisiin toinenkin kierros.

–Minusta on hyvä, että Suomen historiaan ei jää sellaista, että presidentti valittiin ensimmäisellä kierroksella. Ehdottomasti tarvitsemme toisen kierroksen ja me kaikki ehdokkaat olemme täysillä presidenttikisassa mukana, kertoo Huhtasaari.

Finlandia-talon tentti oli ensimmäinen 12 presidenttitentin sarjasta. Ulospäin se näyttäytyi vielä hakemiselta ja totuttelemiselta: tunnusteltiin toisten kantoja ja vaalikärkiä. Seuraavasta keskustelusta on jo lupa odottaa värikkäämpää.

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Lue lisää aiheesta:

5 poimintaa: Haavistolta kiusallinen kysymys Laura Huhtasaarelle – Niinistö hämmästeli ”salamurhajuttuja”

Presidentti Niinistö tyrmäsi väitteet Nato-vastuunpakoilusta: ”Naurettavaa puhetta”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Oiva Luosujarvi

Maahanmuuttoa on se, kun tulijalla / työluvan / oleskeluluvan hakijalla on voimassa oleva passi ja viisumiin / oleskelulupaan realistiset mahdollisuudet.

Maahanmuuttoa varten voisi poliitikot vierailla australiassa, kiinassa, filippiineillä, thaimaassa, japanissa ja tutustua miten siellä estetään pakolaisten invaasioita + miten paljon tuetaan pakolaisia saamaan veronmaksajilta 1000x suuremmat tulot verottomasti, kuin pakoloisella olisi mahdollista saada kotimaassaan tuloa.

Tutustuminen Gazan pakolaisleiriin ja oppimismatka miten pakolaisen lapsesta tulee pakolainen ilman annettua kansalaisuutta, jolloin jopa 5 sukupolvea on pakolaisina ja vain ensimmäinen sukupolvi in asunut muualla kuin pakolaisleirillä.

Maahanmuuttajaa ja pakolaista ei pidä sekoittaa toisiinsa, koska yliopiston professori joka tulee Suomeen ulkomailta opettajaksi ei ole afrikkalainen pakolainen tai muslimi, joka ei ole oppinut lukemaan kotimaassaan.
Professori on maahanmuuttaja.
Pakolainen on hyvinvointiyhteiskunnan rasite, jota varten ei Suomen hyvinvointia ole rakennettu ja he voivat palautua takaisin kotimaahansa elämään omassa kulttuurissaan ja omien sukulaiskansojen joukkoon.

Nita Hillner

"Jos tämä olisi ollut tv-tentti, niin puolet katsojista olisivat pudonneet pois jo Lissabonin sopimuksen artikla 42.7 [turvatakuut] kohdalla. Tässä istui asiantuntijayleisö. Tässä istui se yleisö, joka seuraa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Minusta tuntuu, että kaikki ehdokkaat sovittivat puheensa asiantuntijayleisölle, arvioi Haavisto."

Eiköhän tässä nyt aliarvioida meitä taviksia ;) Kuuntelin tenttiä, ei ollut vaikeuksia seurata ja ymmärtää. Tietenkin, jos ei lainkaan seuraa politiikkaa...

Milli Maja

Maahanmuuttopolitiikasta ja sen todellisista kustannuksista pitäisi kyllä keskustella. Ja myös siitä että miksi edelleen meille tulee maahanmuuttajia esim Ruotsista noin 6000 henkilöä? Miksi? Viidessä vuodessa se tekee 30 000 eli saman mitä tuli 2015. Ja mitä nämä kustantavat vuosikausia vokeissa 200 e/vrk? Mitä ovat todelliset kustannukset ottaen huomioon myös muut palvelut: asianajajat, terveydenhuolto, tulkkipalvelut Ym Mitä asialle aiotaan jatkossa tehdä vai aiotaanko tehdä kuten tähän asti: pää pensaaseen...

Oiva Luosujarvi

Romanialainen kerjäläinen ei ole maahanmuuttaja, vaikka onkin EU-kansalainen.
Ghanalainen prostituoitu ei ole maahanmuuttaja, vaikka tekeekin töitänsä eri puolilla eu-aluetta kiertäen eri valtioita muutaman kuukauden kerrallaan, koska vapaa liikkuvuus mahdollistaa laittomasti euroopassa olevien kiertää miten heidän parittajat määräävät.
Turvapaikanhakija ei ole maahanmuuttaja, vaikka olisikin hakenut turvapaikkaa eri puolilla eurooppaa vuosien ajan eri nimillä ja eri ikäisenä esiintyen.
Somalialainen lapsivaimo ei ole maahanmuuttaja, vaikka olisikin lapsena mennyt naimisiin uskontonsa mukaisesti somaliassa ja muuttanut pedofiili-miehensä perässä Suomeen asumaan, koska ns. avioliitto on perätön ja lainvastainen.
Irakilainen joka hakee / on hakenut turvapaikkaa isiksen terrorin vuoksi ei ole maahanmuuttaja, koska Irak kutsuu nyt isiksen uhan laannuttua koko maailmaa auttamaan Irakin jälleenrakentamisessa ja siihen sopivat parhaiten irakilaiset joilla isolla osalla perusteettomasti annettu turvapaikka ja se pitäisi perua myös sellaisilta irakilaisilta, joille turvapaikka on aiemmin annettu. Koska muuten heitä saa lähtemään uudelleen rakentamaan kotimaatansa.
Kaksoiskansalaiset / kolmoiskansalaiset / neloskansalaiset / vitoskansalaiset, joilla useiden valtioiden kansalaisuuksia ei ole maahanmuuttajia, jos eivät luovu kansalaisuudesta, joka / jotka heillä oli jo ennen Suomen kansalaisuuden saamista. Suomessa pitäisi asua Suomalaisina vain ihmisiä, joilla on ainoastaan Suomen kansalaisuus ja muut kansalaisuudet olkoon muiden maiden kansalaisia ainoastaan.

Kimmo Tallqvist

Kun kerran tykkäät tuntemattomista muukalaisista kovastikkin niin montakos suomeen palaavaa vierastaistelijaa,mahdollisiia terroristisolua, joukkoraiskaajaa ja pikkutyttöjen hiplaajaa haluat naapuriksesi tai kotiisi asumaan ?
Nykyisellä rajat auki kaikille ja koko maailmalle ilman mitään kontrollia poliitiikalla se on realismia kun asunnot loppuu maasta jos koko afrikan moniosaajat ja lähi-itä saa vapaasti lompsia rajan yli maahan.
Monellekko olet valmis jakamaan ruokasi joka pv.
Yhdellä,kymmenelle vai sadalle ?
Se on reaalitotuus tulevaisuudessa.
5-10 miljoonaa perusteetonta turvapaikanhakijaa kun otetaan tänne ja rahat loppuu niin saat onnesi.
Saattaa suvakkikin herätä reaalitodellisuuden kun
Ruoka loppuu suvakin jääkaapista.
Sittenkö tämä on ei Karmea paikka sinulle ?

Risto Nikander

Ilmeisesti nautit raiskaus uutisista ja siitä, että kaikki leikkaukset, lainanotto ja maksujen korotukset eivät riitä kattamaan , "pakolaisten" aiheuttama kustannuksia. Sinua ei vaivaa myöskään, että 1 potentiaalinen terroristi maksaa 100 kertaa enemmän kuin Syyrialaisille perheen ruokskustannukset. Lukuisista vankilakundeista puhumattakaan. 1 sellainen maksaa jo miljoonia. Ja rikosten uhrien kärsimykset lisäksi.

Kimmo Tallqvist

"Me emme siis jatkossa päätä omasta turvapaikkapolitiikastamme"
Mitä sitten ?
Eihän meidän nössö sisäministerit ole tähänkään asti osanneet päättää itsenäisesti mistään mitään turvapaikkapolitiikassamme.
Sormi suussa ja toinen hanurissa vaan katsottiin toimettomana kun kymmenet tuhannet laittomat muukalaiset vaelsi rajan yli 2015 ja sama toimettomuus vaan jatkuu yhtä.
Mitään kansallista turvapaikkapolitiikkaa ei mahdollisuudesta huolimatta ole tehty.
Kaikki on jätetty tekemättä !
Pyöritellään hämmentyneinä päitä ja lässytetään EU sopimushömpästä vaikka suomi voisi itse päättää rajavalvonnasta ja pikakäännytyksistä.
Uuden hallitsettoman massamaahantunkeutumisen estävät vain saksan,tanskan ja ruotsin jatkamat rajatarkastukset .
Hallitus ei ole tehnyt 2 vuodessa edelleenkään yhtään mitään.
Turha puhua EU velvotteista.
Muut järkevät EU maat tulkitsevat väljiä sopimuksia omaksi ja kansalaistensa eduksi .
Suomen päättäjät oman maan ja veronmaksajien vahingoksi!

Gun-May Arffman

Juuri näin Kimmo. Nyt suomalaisilla on federalisti hallitus, joka ei tarkoituksella haluakkaan tehdä mitään suomalaisten hyväksi. Muistakaamme siis tämä vaaliuurnilla 2019 sekä tulevassa presidentin vaalissa. Sauli Niinistö on myös federalisti. Hänen viimeaikaiset hämäävät ja sopimattomat lausahdukset eivät ole presidentin arvolle sopivia. Miettikää ihmiset näitä kun lompsitte raapustamaan äänestysnumeroa.

Oiva Luosujarvi

Yhdysvalloissa ajettiin taas ihmisten päälle ja tekijä sai arpajaisista oleskeluluvan...
Oleskelulupa arpajaisista...

Suomeen tulleet pakolaiset ovat aina voittaneet Loton päävoittoon verrattavan summan, joka jakaantuu useille vuosille kustannuksina veronmaksajille ainoastaan.

Kuitenkin on todellista, kun ajatellaan Yhdysvaltoja ja terroristien tekemiä hyökkäyksiä ja kuolonuhreja niissä.
9/11 mukaan laskien on kuolonuhreja vain tuhansia viimeisen 20 vuoden aikana.

Huumeet ovat kuolinsyy samalla ajalla paljon useammassa tapauksessa ja kuolemat lasketaan sadoissa tuhansissa tai jopa miljoonissa viimeisen 20 vuoden ajalla.
Terroristi voi tappaa yhden päivän aikana jopa 100 ihmistä. Mutta huumerikollisuus ja huumeet ovat tappaneet Yhdysvaltalaisia satoja ja joka päivä. Liikennekuolemista iso osa on huumekuskien syytä. Poliisit tappavat huumekauppiaita useita, joka päivä. Narkkareita kuolee yliannostuksiin kymmeniä joka päivä,

Syy terroristien syntyyn on taas Naton ja yhdysvaltojen, jotka ovat koittaneet parhaansa mukaan alistaa islamilaisia valtioita yhdysvaltojen liike-elämän tarpeita ja voittoja turvatakseen.
Miljoonat muslimit ovat kuolleet irakissa, somaliassa, libyassa, syyriassa, jemenissä...
Yhdysvaltalaisia ja nato-maiden joukkoja on kuollut niissä valtioissa kymmeniä tuhansia ja haavoittunut samoin.
Jos Yhdysvallat ei olisi halunnut ottaa käskyvaltaansa islamilaisia valtioita, muka demokratian nimeen toimien, niin muslimit olisivat keskenään hoitaneet omat ongelmansa ja sotineet omat sotansa ilman nato-maita.
Jos taas Yhdysvallat on halunnut aiheuttaa vain tuhoja islamilaisille valtioille, niin ydinpommit olisivat olleet paljon nopeampi ja halvempi ratkaisu.

Koko Eurooppa voi todeta islamilaisen terrorin ja muslimi-pakolaisten invaasion olevan pääasiassa Yhdysvaltojen syytä ja osansa syystä saa nato-maat, jotka ovat osallistuneet hyökkäyksiin nato-orjina.

Kimmo Tallqvist

Totta tuo puoli mutta myös veil venäjä suurvaltana on kunnostautunut pahassa yhtä lailla,eli ei se USA ole ainut syyllinen.
Assad,venäjän tukemana murhaa oman maansa siviilejä joka päivä edelleen.
Kiina on kunnostautunut sillä välin puolisalaa afrikassa hankkimalla puolisalaa kohtuuttomasti viljelysmaata itselleen tulevaisuuden ruokapulaa ennakoiden.
Suurvaltojen etupiirijakopolitiikka on se suurin paha ei yksittäinen valtio.