Lauantai 25.5.2019

Piraattikirjeet: Nyt haetaan tietokoneita takavarikkoon – Suomessa vireillä useita uusia oikeudenkäyntejä

Luotu: 
31.10.2017 19:23
Päivitetty: 
31.10.2017 19:36
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Tiettyjen elokuvien oikeudenhaltijat ovat käynnistäneet toimia, jotka voivat johtaa uusiin piratismioikeudenkäynteihin sekä epäiltyjen piraattien tietokoneiden takavarikkoihin Suomessa. Yhteensä Markkinaoikeudessa on vireillä kymmenen uutta hakemusta.
|

Suomessa on vireillä useita uusia tekijänoikeusoikeudenkäyntejä, kertovat niin sanottuihin piratismikirjeisiin eli tekijänoikeuksien valvontakirjeisiin liittyvät lakiasiaintoimistot.

Elokuvayhtiö Crystalis Entertainmentia edustavan Hedman Partnersin asianajaja Joni Hatanmaa vahvistaa Uudelle Suomelle, että vireillä on yhteensä 10 uutta juttua, joista neljä on siviilikanteita ja kuusi turvaamistoimihakemuksia. Jälkimmäisellä pyritään varmistamaan todisteiden saanti tai ”turvaaminen” siten, että viranomaiset takavarikoivat epäillyn tietokoneen.

Oikeusprosessien käynnistäjinä ovat elokuvien levittäjäyhtiöt Crystalis Entertainment ja Scanbox joko yhdessä tai erikseen.

Uusista kanteista tiedotti lakiasiaintoimisto Turre Legal, joka on toiminut kirjeensaajien eli piratismista syytettyjen ihmisten puolustusedustajana. Turre Legalin mukaan on mahdollista, että takavuosien nallepuh-läppärien takavarikoinnit tekevät nyt paluun. Hedmanin Hatanmaa ei tähän usko, sillä valvottujen elokuvien kohderyhmät johtavat siihen, että yleensä on kyse aikuisista tai selkeästi aikuisuutta lähestyvistä teini-ikäisistä.

Hatanmaan mukaan lähtökohta on, että valvottujen elokuvien sisältö ei herätä kiinnostusta kovin nuorissa ihmisissä.

–En usko, että tulemme törmäämään siihen, että tarvitsisi lasten tietokoneilla ruveta turvaamaan näyttöä, Hatanmaa sanoo Uudelle Suomelle.

Hatanmaan mukaan kyse on Hedman Partnersin ensimmäisistä turvaamistoimihakemuksista, joista ei ole vielä markkinaoikeuden päätöstä. Lisää hakemuksia on kuitenkin valmisteilla ja Hatanmaa uskoo, että ne lisääntyvät.

–Uskon, että tämä saattaa olla toimiva vaihtoehto tietyn tyyppisisissä jutuissa, jotka edellyttävät sitä, että todistelua pitää päästä turvaamaan.

Vastapuolella toimiva Turre Legal kertoo, että sen tietojen mukaan ainakin osa uusista kanteista koskee tiedostonjakoa, joka olisi tapahtunut jo loppuvuodesta 2015. Turre Legal arvioikin, että ”oikeudenhaltijat haluavat kanteella osoittaa, että myös vanhoista tapauksista voi joutua vastaamaan oikeuteen”. Markkinaoikeus tiukensi kantaansa epäiltyjen tiedostonjakajien osoitteiden luovuttamisesta kesällä 2017, mikä on hankaloittanut oikeudenhaltijoiden kirjetoimintaa.

Osoitteidenluovutuskysymys on markkinaoikeudessa yhä auki, mutta Hedmanin Hatanmaa on luottavainen.

–Lain tarkoitus on vähentää piratismia ja olemme huomanneet, että meidän toimintamme on merkittävästi vähentänyt piratismia Suomessa, jos sitä vertaa muihin maihin, missä ei ole tämän tyyppistä valvontaa. Siellä vertaisverkkojen käyttö on tasaista tai nousujohteista.

–Sekä henkilön yksityisyyden suoja että tekijänoikeuden suoja ovat tärkeitä oikeuksia ja uskon että markkinaoikeus löytää sieltä oikean tasapainon.

Hatanmaan mukaan Hedman Partnersilla on valmisteilla suuri määrä kanteita ja lisää on tulossa. Määristä hän ei kerro tarkemmin, sillä ”se saatetaan helposti tulkita lupaukseksi” ja kanteiden tarve voi nyt saadun julkisuuden myötä vähentyä.

–Optimaalisin tilanne on se, että asia sovitaan, ennen kuin ehdimme kanteen nostaa.

Hatanmaan mukaan vain pieni murto-osa jutuista joudutaan käymään oikeudessa riitaiseen tuomioon asti. Sopiminen on hänen mukaansa yleistä ja usein sovinto tehdään jo siinä vaiheessa, kun kirje lähtee. Vastapuoli sopii asian ja maksaa hyvityksen siis usein jo ennen kanteen nostamista.

–Selkeästi suuri osa sen sopimuksen tekee jo tässä vaiheessa ja toinen suuri osa sopii siinä kohtaa, kun saa tiedon kanteesta.

Hatanmaalla ei ole lupaa sanoa tarkasti, paljonko kirjeitä lähtee matkaan. Hänen mukaansa asiassa pyritään kattavaan valvontaan ja siihen, että jos elokuvien jakamiseen osallistuu, on todennäköisempää saada kirje kuin olla saamatta.

–Kun aloitimme, arvioitiin että aktiivisia vertaisverkkojen käyttäjiä on Suomessa noin 150 000, mutta määrä on selkeästi vähentynyt meidän toimintamme myötä, hän uskoo.

Kuinka reagoida piraattikirjeeseen?

Tekijänoikeuksien valvontakirjeitä on julkisessa keskustelussa kutsuttu myös kiristyskirjeiksi. Siitä, kuinka kansalaisten kannattaisi näihin luvattomista tiedostonjaoista korvauksia vaativiin piratismikirjeisiin suhtautua, on esitetty erilaisia näkemyksiä.

Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö on ohjeistanut, että kirjeitä ei ainakaan pitäisi jättää huomiotta, mistä Piraattipuolue on ollut täysin eri mieltä. Viimeisimpänä myös ruotsalainen asiantuntija, tekijänoikeuksiin perehtynyt professori Sanna Wolk neuvoi piraattikirjeiden saajia pidättäytymään maksuista ja välttämään yhteydenottoja kirjeen lähettäjään. Lue lisää: Piraattikirjeet: Tuhansille suomalaisille neuvo Ruotsista – Älä maksa, älä ole missään yhteydessä

LUE MYÖS:

Piraatille 100 euron ”sakko” mutta oikeudesta 33 000 euron lasku – ”Onko tässä mitään järkeä?”

72-vuotiaalta vaadittiin isoja korvauksia yli 1 000 piraattilatauksesta: ”Minulla ei ole aavistustakaan, miten sellainen tehdään”

Piratismikirjeet: Jopa 100 000 yhteystietoa pyydetty Suomessa – ministeriö huolestui tilanteesta

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Lauri Furtato

Ei ole tarvetta Netflixin kaltaisten jälkeen ja palvelut ovat myös helpompia kuin satunnaisten elokuvien metsästys entisaikaan. Toisaalta piratismi on aivan varmasti pakottanut tähän muutokseen, sillä muutoin maksettaisiin vanhaan tapaan iso kerta maksu jokaista elokuvaa kohti ja saatavuus pahimmillaan rajoittuisi siihen mitä jostain vuokraamosta tai marketista sattuu löytymään. Piratismi on tehnyt suuren palveluksen pienille ja underground artisteille ja elukuvien tuottajille.

Mitä noihin uhkailuihin tulee, niin ne syövät totaalisesti uskottavuuden lainsäädännöltä yleensä, jos joudut velkakierteeseen tai ulosottoon yhden elokuvan takia. On turha sitten valittaa sosiaalisista lieveilmiöistä. Kalliiksi tulee sen voin sanoa.

Ari Tähti

Mikä lainsäädännössä sitten mättää? Mikä vie uskottavuuden?

Hyvää tietoa löytyy https://www.turre.com/markkinaoikeus-muutti-linjaansa-tekijanoikeuskirje... esim siitä, että kopiointia on tapahduttava "merkittävässä määrin" jotta IP osotteita voi antaa eteenpäin. Tästähän oikeus linjasi aiemmin tänävuonna, ja linjaus perustuu lakitekstiin.

Seuraavaksi odottelisin linjausta, paljonko on kohtuullista pyytää korvausta tehdystä työstä suhteessa korvaukseen. Onko kohtuullista saada 34000 euroa jos itse korvaus on 100? Vastaushan on selvä. Tämän odottaisin oikeuslaitoksen korjaavan seuraavaksi.

Eli itse en ajattelisi että laki on huono. Ehkä oikeuslaitos on hieman hidas.

Tuomas Sikander
Vastaus kommenttiin #9

"Vaikka esitys antoikin tuomioistuimille työkaluja merkittävyyskynnyksen arvioimiseen, jäi tuomioistuimelle edelleen suuri harkintavalta."
Väitän että tämä on harkittua ja tahallista, juuri tästä venyvästä ja paukkuvasta tsarismista suomalaisen niskaan ruokailemaan asettunut viides kolonna elää.
._.

Harri Salonen

Kyllä.

Myös ns. tiered releases on loppuneet. Eli ennen saattoi mennä jopa vuosi tai pari, ennenkuin elokuvat tulivat toiselle mantereelle. Internet muutti tämän.

Sarjat tulivat perässä.

Nyt seuraan Netflixistä Star Trek: Discoveryä USA:n tahtiin ja Designated Survivoria viikon viiveellä. Ja kaveri seurasi HBO:sta Game of Thronesia melkein samalla aikataululla.

Kyse on puhtaasti siitä, että Hedman keksii mielikuvituksellisia tekosyitä, jotta heidän bisneksensä olisi edes jollekin hyväuskoiselle oikeutettua.

Harri Tapani

Heh, no tuohon voi kyllä aika pitkälti yhtyä, parikymmentä kanava ja "sisältö täyttä kuraa.". Enemmän nykyään tulee katseltua jotain Youtuben tarjontaa telvisiostakin esim. upeita luontopätkia 4k-/ UHD-kuvattuina isolta ruudulta, sieltä löytyy vaikka mitä mielenkiintoista.

Harri Salonen

Tietokoneet haetaan takavarikkoon, kun sovittelu on sitten helpompaa.

Haluatko, että tietokoneesi on takavarikossa vuoden ja sinulle vihjaillaan, että se menetetään rikoksentekovälineenä valtiolle - vai maksatko kiltisti 500€ sovittelukustannuksia?

Tämä on vaan käärmelakimiesten uusi taktiikka nyhtää rahaa ihmisiltä. Nyt viedään talon tietokoneet pantiksi.

Tuomas Sikander

Ainakin YouTuben mukaan wifi-yhteys on helppo hakkeroida ja ei tarvitse edes suurta asiantuntemusta kun valmiita ohjelmia ja YouTuben ohjeita asian tiimoilta riittää pilvin pimein.
Onnistuu siis kahdella tavalla, salasana murtamalla tai käyttämällä kännystä modattua valetukiasemaa. Käsittääkseni tämän takia ei pelkkää IP-osoitetta voi pitää luotettavana todisteena.
Jos todistelutaakka maan oikeistokommunistiseen tapaan jälleen on syytetyllä, kuinka todistat sen että yhteytesi on hakkeroitu?
._.

Esko Kotilainen

Ei kannata vastata,kiristyskirjeen lähettäjän nimihän näkyy kirjeessä.
Kannattaa käydä tyypin kotona,ihan henkilökohtaisesti kyselemässä mitä hän tarkoittaa.Aamuyön tunnit ovat parasta aikaa.
Yleensä nämä lierot ovat silloin haavoitumaisillaan,ja hyvinkin nopeasti luopuvat aikeistaan.
Jopa maksavat käyntikulut.