Sunnuntai 16.12.2018

Martti Ahtisaari: Maailman konfliktien taustalla yksi ja sama tekijä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.11.2017 10:20
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Maailman kaikkien nykyisten kriisien taustalla on aina sama ongelma, katsoo presidentti Martti Ahtisaari.

Ahtisaari piti puheen Eduskunnassa, missä kokoontuu Pohjoismaiden neuvosto. Neuvosto keskustelee rauhanvälityksestä, ja rauhannobelisti Ahtisaari oli kutsuttu alustamaan keskustelua.

–Kun analysoimme maailman tilaa vuonna 2017 näemme, että kriiseillä lähes aina on yhteinen nimittäjä. Olkoon sitten kyse globaalista pakolaisliikkeestä, rohingyoista Myanmarissa, Pohjois-Korean kriisistä tai ehkä vaikka vahvemmista populistisista ja ääritendensseistä Yhdysvalloissa tai Pohjoismaissa. Tavalla tai toisella takana on aina sama ilmiö: se että joku kokee epätasa-arvoa, Ahtisaari sanoo.

–Kaikki tämä liittyy myöskin siihen, miten konflikteja ratkaistaan kestävällä pohjoismaisella tavalla.

Ahtisaari korostaa, että pohjoismaisuus ei tarkoita yhteisiä julkilausumia tai yksittäisiä ohjelmia, vaan hänelle pohjoismaisuus merkitsee yhteisiä arvoja ja periaatteita. Ne ovat hänestä myös keskeisessä osassa rauhanvälityksessä.

Pohjoismaista hyvinvointivaltion malli onkin Ahtisaari mukaan ”kertakaikkiaan paras ja toimivin yhteiskuntamalli, joka on olemassa”. Presidentti nosti esiin, kuinka kansainvälinen lehdistö on löytänyt amerikkalaisen unelman Ruotsista ja Suomesta.

–Me kaikki täällä istuvat tiedämme hyvin, että perusajatus pohjoismaisessa mallissa on laaja hyvinvointipolitiikka, jossa julkiset ohjelmat, palvelut ja tulonsiirrot ovat hyödyksi kaikille, jotka maassa asuvat, Ahtisaari toteaa Pohjoismaiden neuvostolle.

–Arvokkainta, mitä olen pohjoismaisesta perinnöstäni saanut, on syvä ymmärrys luottamuksen merkityksestä. Ilman luottamusta yhteiskunta ei voi kehittyä tai kukoistaa. Rauhanvälityksessä täytyy ymmärtää, että luottamukseen pääsee, jos antaa ihmisille välineet rakentaa oman tulevaisuutensa. Tämä on kansallisten hallitusten ja johtajien vastuulla.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Hämäläinen

Väärin. Yhteiset tekijät ovat ahneus, vallanhimo, uskonto ja liikaväestö. Kyllä Martilta on jäänyt asia ihan tunnetason analyysiin.

Taasen luottamuksen tärkeydestä on helppo olla samaa mieltä. Luottamus syntyy, kun ahneus, vallanhimo, uskonnon pakkovalta sekä lisääntyminen pidetään kurissa.

Seppo Saari

Ehkä Ahtisaari muotoili asian huonosti, sillä myös hänen ihailemassaan pohjosimaisessa mallissa elää paljon ihmisiä, jotka kokevat epätasa-arvoa päivittäin.

Niinpä Hämäläisen mainitsemien inhimillisten heikkouksien unohtaminen lausumasta voi antaa puutteellisen kuvan. Moni sellainenkin, joka sanoo työskentelevänsä tasa-arvon puolesta, voi samanaikaisesti itse olla epätasa-arvon ylläpitäjä.

Jaakko Karki

Ahtisaari, sanot että " Ilman luottamusta yhteiskunta ei voi kehittyä tai kukoistaa." Olen samaa mieltä mutta suuri ongelma Suomessa on että monet johtavat poliitikot eivät ole ansainneet kansa luottamusta. Osa syy tähän on se että he ajavat joitakin omia arvojaan jotka eivät ole suuren enemmistön arvoja. Esimerkkinä mainitsen kontrolloimattoman ja asiattoman maahan tulon mahdollistamisen turvapaikan hakemisen tekosyyllä. Monet Euroopan maat ovat ottaneet rajakontrollin käyttöön, kuten Tanska, Ruotsi, Itävalta, Unkari, jne mutta jostakin merkillisestä syystä Suomi ei ole vaikka noin 80% kansasta sitä haluaisi.

Eero Nevalainen

Jos sattuu olemaan nordistisesti suuntautunut demari, niin onhan tuo tietysti tavallaan järkeenkäypä tapa ajatella.

Tuolla menolla PN-porukoista tulee niin itserakkaita että kaikki muut demonisoidaan sinne "ääripopulismiin" ja sitten heitä ryhdytään auttamaan että eivät kokisi epäoikeudenmukaisuutta...

Irma Asikainen

Aikoinaan arvostin Ahtisaarta hänen kansainvälisten tehtäviensä ja näennäisen (joskus erehdyin luulemaan sitä aidoksi) inhimillisyytensä vuoksi, mutta presidenttikautensa jälkeen hän on osoittanut olevansa täysin normaalielämästä vieraantunut, itsekeskeinen, vallanhimoinen ja ylimielinen ihminen, jolle vain oman aravovallan ja maineen ylläpitäminen on tärkeää. Mitä tulee pohjoismaiseen hyvinvointiin, niin ainakaan Suomen osalta siistä ei ole voitu puhua enää moniin vuosiin, jos vuosikymmeniinkään, mutta nämä pakolaisvirtoihin kesksittyvät politikkomme ovat jollain ihmeen ilveellä pystyneet pitämään kansan vielä aisoissa, mutta odottelen innolla tulevaa, sillä viime aikojen terrorismi ja mamujen edesottamukset julkisuudessa, ovat alkaneet saada kansan heräämään, eikä se voi loputtomiin hyväksyä alistamaistaan. Kyllä oman maan väestsön edut pitäisi asettaa etusijalle ja lähteävasta sitten parantamaan maailmaa. Ne voivat kohta ne konfliktit kolkutella meidän omilla ovillamme.

Oiva Luosujarvi

Islam ja sen eri tulkinnat osapuolten kesken on suurin syy konflikteissa.

Yhdysvallat lakeijoineen on toiseksi suurin syy.

Esim. Libya ei ollut ongelma Euroopalle ennenkuin Yhdysvallat halusi raunioittaa sen kivikaudelle ja seurauksena pakolaistulva Eurooppaan.
Syyria ei ollut ongelma Euroopalle ennenkuin yhdysvallat alkoi tukemaan kapinallisia.
Irak ei ollut ongelma euroopalle...
Somalia ei ollut ongelma euroopalle...
Iran ei ollut ongelma euroopalle...
yms.

Veijo Murtomäki

Ahtisaaren kommentti on oikeansuuntainen mutta riittämätön. Länsimaiden vauraus perustuu siirtomaa-ajasta lähtien varastettuihin Aasian, Afrikan sekä Etelä- ja Väli-Amerikan maiden luonnonresursseihin, mukaan lukien ihmiset.

Kun lisäksi demokratian ja ihmisoikeuksien viennin varjolla on romahdutettu kokonaisia maita ja pidetään niiden rikkauksia meille kuuluvina, yli 200 USA:n/Naton tukikohdan ja sotien avulla, asialle ei voi tehdä mitään. Mikään länsimaa ei ole valmis tasaamaan hyvinvointiaan näiden riistettyjen maiden kanssa, etenkin kun lännen ulkopuolisissa maissa on omat sisäiset riistäjänsä, jotka ovat yhteistyössä lännen kanssa.

Kansainvaellukset ja terroriteot tulevat lisääntymään tulevaisuudessa, samalla kun länsi tekopyhästi hurskastelee, jotta mikseivät nuo muut kunnioita meidän "arvojamme", lue: oikeuttaa tappaa kaikki, jotka asettuvat lännen määräämisoikeuden tielle.

Jukka Lampinen

Kyllä, tulonjako on yksi tärkeinmmistä tekijöistä kun pyritään rauhaan ja demokratiaan.
Tulonjaolla tasataan valtavat voitto marginaalit, joissa ei tosiaankaan ole mitään mieltä.
Yhteiskunnan on pystyttävä järkevään tasapuolisuuteen, muuten kaivetaan aseet esiin ja aletaan tappamaan sikoja.

Asko Korpela

Juuri näin. Ilman kapitalistia ei olisi investointeja, työpaikkoja. Turha kadehtia kapitalistien rohmurahoja nekin ylläpitävät kysyntää, työllisyytta. Tuskin pari kolme kertaa sen enemmän syövät kun me tavikset. Loput rahat menevät kaikkia hyödyttävään kiertoon käden kautta, joka on asiantuntevampi siinä asiassa kuin meidän kateellisten surkimusten.

Risto Nikander

Jaakko Karki sanoi Suomen osalta totuuden. Nykypolitiikoista en tunne ketään luotettavaa. Presidentti Niinistöön uskon, myös Halla-ahoon ja Anssi Joutsenjärveen. Kaikista pahin on isänmaan petturi Jyrki Katainen, jolle mikään kulu tai myönnytys suomalaisilta ei ollut liikaa, että sai komissaarin paikan. Vain Indonesiassa muostan yhtä niljakkaan politiikon, (näkyi jo televisioesiintynmisessaä). Katainen "vastuunkanto" oli samaa luokkaa.

Timo Nenonen

"Martti Ahtisaari: Maailman konfliktien taustalla yksi ja sama tekijä"

Niin onkin ja se on muslimiterroristit. Islam täytyisi globaalisti kieltää kaikkialla. Se ei ole mikään uskonto, vann poliittinen terrorijärjestelmä.

Jairi Palonen

Kansan suuri enemmistö ei halua käyttää aikaa eikä vaivaa yhteiskunnan asioista päättämiseen. Useimmat ihmiset haluavat mieluummin nauttia leivästä ja sirkushuveista ja päivittää facebookkia ja jättää asioista päättämisen toisten huoleksi. Riistetyt päähän potkivat toisia päähänpotkittuja. Se antaa hetken lohtua niille päähänpotkituille, jotka eivät kykene erottamaan, mistä kenkä itse asiassa puristaa. Se lohduttaa samalla tavalla kuin pakkasella housuun kuseminen.

Tässä meidän nykyisessä niin sanotussa läntisessä demokratiassa saamme äänestää aina muutaman vuoden välein, ja vaalien välillä saamme ihan vapaasti valittaa siitä, kuinka surkeita päätöksiä valitsemamme poliitikot tekevät. Niin sanottu länsimainen demokratia on rahanvaltainen järjestelmä, jossa vaalit ovat pelkkää viihdettä ja sirkusta.Valta on pienellä rikkaalla vähemmistöllä ihan riippumatta siitä, miten kansa äänestää.Kun pienet puolueet on saatu tappelemaan toisiaan vastaan, niin voi rahakas eliitti nauraa koko matkan pankkiin.

Sitten voimme äänestää uudelleen, vahvat puolueet muodostavat hallituksen ja mikään ei muutu, ja edelleen saamme valittaa ihan vapaasti. Olemmeko suomalaiset vieläkin "mehtäkansaa"

Kim Lång

Martti sanoi: –Kun analysoimme maailman tilaa vuonna 2017 näemme, että kriiseillä lähes aina on yhteinen nimittäjä.

Martti on ihan oikeassa, melkein kaikki konfliktit johtuvat USAn halusta imperiaalisesti hallita koko maailmaa. Kuten Bush aikoinaan sanoi, either you are with us or against us, ja valitettavasti koko maailma pyllistää USAn ulkopolitiikalle.

Ari Salo

Kyllä puhetta maailmaan mahtuu, ja etenkin näiltä tyypeiltä ketkä itse aktiivisesti ovat ovat gelmien syy ja juuri. Ahtisaari itse on. Julkisesti sanonut että ei kansalaisilta saa kysyä heidän mielipidettään itseään koskevissa asioissa että kansanäänestykset sallittakoon vain Sveitsiläisille! Ajatelkaa mitä tuo mies oikein puhuu.... Toisekseen ahtisaari kuuluu myös näihin maailmanvalloitusta halajaviin salaseuralaisiin joten täytyy olla todella varovainen tällaisten kanssa jotka puhuvat enkelin kielin mutta toisaalla tekevät juuri päinvastoin.

Riitta Ahonen

Mitä mieltä Ahtisaari on islamista? Mikä olisi hänen mielestään paras ratkaisu lähiidässä ainaisesti kyteviin konflikteihin? Israelin hävittäminenkö maailmankartalta kepulikonstein? Tulisiko siitä maailmanrauha, vaiko maailmanloppu? Yk-n rooli? Eikös israelin valtio perustettu yk-n toimesta? Perustajavaltiot haluavat kaikin keinoin tuhota tekeleensä allahin tahdosta.

Harri Tapani

"ainaisesti kyteviin konflikteihin? "

Kyskymys:

"Mitä yhteistä on 1960-luvulla käydyillä Laosin ja Kongon sisällissodilla, 1970-luvun contra-sodalla Nicaraguassa ja vihdoin koko 1980-luvun jatkuneella Afganistanin sisällissodalla?

...terrorismissa, jota nyt vastaan käydään sotaa, suinkaan ole kysymys lännen ja islamilaisen maailman käymästä sivilisaatioiden välisestä sodasta. Islamistinen terrorismi on kylmän sodan sivutuote, luojansa käsistä karannutta politiikan jatkamista väkivallan keinoin."

http://hirvasnoro.blogspot.fi/2006/05/usa-loi-pitklti-itse-nykyisen.html

Riitta Ahonen

Mauno Koivisto aikoinaan kertoi tutkineensa kaikki uskonnot ja rauhanomaisin hänen mukaansa oli islam? No ei se oikein sille näytä, mutta pakkohan se on tuollaisissa vastuullisissa viroissa tehdä valintoja ruton ja koleran väliltä kansan parasta ajatellen.

Tapani Tuominen

Ahtisaari halusi korkeassa iässään keksiä jonkun jälkipolville resonoimaan jäävän statementin / legacyn tyyliin Thomas Jefferson "All men are born equal" tai John F. Kennedy "Ich bin ein Berliner".

Kiville meni, niin kuin Martin presidentin kauden jatkohaaveet. Tosin vaihossa menimme ojasta allikkoon. Todella syvälle allikkoon. Oikein puistattaa ajatellakin.