Torstai 20.6.2019

Ex-ulkoministeri ärähti Jussi Niinistölle: ”Meillä ei pidä hyväksyä sooloilua turvallisuuspolitiikan keskeisissä asioissa”

Luotu: 
5.11.2017 11:23
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
    Erkki Tuomioja syyttää Jussi Niinistöä sooloilusta.
|

SDP:n kansanedustaja, Suomen entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja syyttää puolustusministeri Jussi Niinistöä (sin.) sooloilusta ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

–Puolustusministeri Jussi Niinistöllä on suuri halu nostaa sinistä (sinimustaa?) profiiliaan milloin suursotaharjoituksilla, Ahvenanmaan demilitarisoinnilla, aseiden lahjottamisella reserviläisille ja alaisensa turvallisuuskomitean melskaamisella. Suomen ulko- ja turvallisuupolitiikan linjaukset tehdään kuitenkin yhdessä tasavallan presidentin, hallituksen ja eduskunnan kanssa eikä meillä pidä hyväksyä sooloilua turvallisuuspolitiikan keskeisissä asioissa, Tuomioja kirjoittaa Facebookissa.

Jussi Niinistö esitti syyskuussa, että Suomenkin voisi olla syytä järjestää suuret sotaharjoitukset Ruotsin Auroran tapaan.

–Ruotsissa Aurora-harjoituksen yksi teema on yllätyshyökkäys. Myös Suomen puolustusvoimien heikkous on liikekannallepanon suhteellinen hitaus, hän sanoi.

Lue lisää: Puolustusministeri väläyttää: Suomeenkin suuret sotaharjoitukset – yllätyshyökkäys on meidänkin heikkoutemme

Niinistö sanoi MTV:n Uutisextra-ohjelmalle lauantaina, että kansainvälisen sotaharjoituksen valmistelutyöt on aloitettu ja harjoitus voidaan järjestää aikaisintaan vuonna 2020.

– Se lähettää sellaisen viestin, että Suomi vastaa omasta valtioalueestaan ja puolustautuu sotilasliittoon kuulumattomana maana, mutta on valmis ottamaan apua kumppaneiltaan, jos tarve niin vaatii, Niinistö linjasi.

Ahvenanmaan demilitarisointia Niinistö on kuvaillut haasteeksi. 

–Kansainvälispoliittisen tilanteen kiristyminen Itämerellä voisi aikaansaada jollekin kriisin osapuolelle halun ottaa Ahvenanmaa tai jokin sen osa sotilaalliseen käyttöön. Saarten demilitarisointi ei poista niihin kohdistuvaa potentiaalista uhkaa, hän on todennut.

Niinistö on myös sanonut, että Ahvenanmaan demilitarisoidusta asemasta voitaisiin keskustella esimerkiksi osana Suomen ja Ruotsin välistä puolustusyhteistyötä. 

Lue myös: 

Puolustusministeri Ahvenanmaasta: ”Voimankäytön keinovalikoima on laaja ja sisältää myös ”vihreiden miesten” käyttöä”

Puolustusministeri Niinistö: Ahvenanmaa on riskialtis – ”Viittaan tapahtumiin Krimillä”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Jussi Niinistö
Jussi Niinistö
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Kai selvää kaikille, että "sinisyydestään" huolimatta erinomainen puolustusministeri ja isänmaallinen ihminen on politiikan ja ihmisoikeuksien perusasioista eri mieltä kuin nuoruusstallari ja khomeinin valtaan nostaja Tuomioja henki ja vastaavanlaisen "demokratian" fundamentalistit.

Mikko Toivonen

Se stallari olikin kuvainnollinen ilmaisu. Olihan Wahlrooskin "stallari" nuorena.
Me jotka olemme Tuomiojan ikäisiä tai vanhempia muistamme hyvin minkälaista ajattelua hän nuorena edusti ja minkä osa edelleenkin heijastelee kannanotoissa.
Sattumalta olin itsekin erään aikuis opiston oppilaskunnan sihteeri ja puheenjohtaja noina aikoina v. 68 molemmin puolin joten asioista oltiin ajantasalla ja silloinkin ihan eri linjalla Tuomiojan ajatusmaailman kanssa. Myös Wahlroosin silloin. Nyky Wahlroosilla on asiallisiakin ajatuksia mielessään vaikka ne hyvin persoonallisesti esittääkin

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #13

Tapahtuiko Margaretha mielestäsi rauhaa kun Persian shaahi onnistuttiin syrjäyttämään ja islamistinen fundamentalismi Khomeinion johdolla nostamaan valtaan?

Minun nuoruudessani Persian shaahin syrjäyttämisen puolesta riehuneita käsitettiin "stallareiksi" ja demokratian vastaisiksi. Tuo voitto olikin eräs ihmisyyden suurimpia takaiskuja. Sen me pragmaattiset ja perusdemokraattisesti ajattelevat nuoret ymmärsimme jo silloin. Tuohon joukkoonhan muuten kuului Tuomiojan lisäksi eräs punatukkainenkin!

Markku Lehto

Niin silloin maaliskuussa 2016 Venäjän ulkoministeri Lavroville ei kelvannut keskustella Suomen ulkoministerin kanssa, vaan sanansaattajana ( ? ) käytettiin entistä Suomen ulkoministeriä, jonka aseman oli kansanedustaja. Mistähän moinen protokollan ohittaminen ?

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001139944.html

Tämähän tapahtui hyvin lyhyellä varoitusajalla ja pari päivää ennen TP:n Venäjän vierailua.

No onhan itänaapuri ennenkin ohittanut diplomaattiset protokollat.

Jukka Lampinen

Nythän vallitsee rauha, kukaan ei uhkaa meitä.
Tässä tilanteessa lapsellinen uhoaminen ja provosoiminen ei tunnu järkevän ihmisen toiminnalta.
Miten tämä muka edistää turvallisuutta, ei yhtään enempää kuin juopon uho ja pullistelu perheen turvallisuutta.

Erkki Vainionpää

Venäjä ylläpitää sotatilaa tällä hetkellä Euroopassa. Se tukee Itä-Ukrainan separatisteja ja tällä tavalla yrittää horjuttaa naapurivaltion hallintoa. Venäjä näin puuttuu Ukrainan suvereniteettiin ja lisäksi Venäjä on kansainvälistä oikeutta ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön periaatteita loukaten kaapannut Krimin Ukrainalta. Tämän vuoksi Euroopan demokratioiden puolustusta ja yhteistä harjoittelua tehostetaan. Apua täytyy kriisitilanteessa antaa ja osata vastaanottaa. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden mahdollisuus on yksi pidäkkeistä, joiden on syytä toivoa vaikuttavan Venäjään, että se ei laajenna operaatiotaan Itä-Euroopassa.

Raimo Laine

Kerrankin Tuomioja on oikeassa. Sotaministeri haluaa muuttaa rauhanomaisen ulkopolitiikan, liittää Suomen Natoon vastoin kansan tahtoa eikä arvosta omaa puolustustamme.
Nyt on pannaan rautaa rajalle ja tehdään provokatiivinen Nato-suursotaharjoitus Pietarin ja Muurmanskin laivastotukikohan vieressä ja liitetään Suomi Venäjän vihollisiin.
Sotaministerin hommista tusi tehdä luottamuslauseäänestys sekä järjestää kansanäänestys Natoon liittymisestä, ennen kuin se on liian myöhäistä.

Erkki Malinen

Mikä se saa näitä ukkoja rummuttamaan sotarumpuja ,valtaosa näistä on sitä ikäluokkaa joilla luulis olevan joku sodankäynyt omainen. Minä ainakin kuulin sotajuttuja aivan riittävästi luulis näitten äijien ennemmin ajavan rauhanasiaa ja hyvien suhteiden luomista naapurin kanssa. Venäjä ei ole demokratia mutta voi se joskus ollakkin, ei tämä uhittelu ainakaan edistä sitä.

Kari Matti Nivala

Erkki Tuomiojan toiminta ja motiivit ovat vähintäänkin epäilyttäviä! Kuten myös hänen läheiset suhteensa Kremlin valtaapitäviin... On muistettava, ettei hän ole nyt Suomen ulkoministeri, joten kenen edustajana hän veljeilee Lavrovin kanssa? Miksi hän muuten vuonna 2003 teki kaikkensa vesittääkseen EU:n turvatakuut? Kenen asialla mies oikein on?

Kari Matti Nivala

Ja vielä... voidaan kysyä, onko Erkki Tuomioja oikea sosialidemokraatti? Ainakaan siinä mielessä kuin asia länsi- Euroopassa ja Pohjoismaissa ymmärretään? Vai onko liittynyt puolueeseen vain siksi, että on ymmärtänyt sitä kautta pääsevänsä varmemmin vaikutusvaltaisillä paikoille kuin äärivasemmiston edustajana?

Olavi Nieminen

Tuomiojan sooloilut lopetettava!
Puolustusministeri on nyt ajan tasalla.
Suomen on saatava perustuslain vaatima uskottava puolustus. Yksin se ei toteudu, se on Talvisodan opetus!
Gallupit eivät toteuta lakia vaan itsemurhaa!
Päättäjien on toimittava ajoissa, eikä olla tumput ojossa!

Marja-Liisa Kalkela

Puolustusministeri "ajantasalla"! On kai kun nyt menään Naton että hippulat vinkuu. Sehän on jo päätetty .Pääministeri ja ministerit samaa mieltä.
Edm. nyt maata johtaa .
Venäjähän on nyt "uhka" meille? Paljos sähköä Putinilta tulikaan tänne? Laukaustakaan ei tarvita.
http://m.iltalehti.fi/kotimaa/201711052200511414_u0.shtml

Kun länteen kumartaa niin itään pyllistää,sen tiesi jo Paasikivi ja Kekkonenkin.

Markku Lehto

Jos YYA-aikakaudella olisi vähääkään kumartanut länteen päin, olisi Kremlin suunnasta tullut pyllylle piiskaa. Siinä olisi kauppaneuvottelut pysäytetty välittömästi. Ylensähän se riitti Suomelle Kremlin ruotuun palauttamiseksi.

Kari Matti Nivala

Sotilaallinen yhteistyö lännen kanssa on ainoa konsti säilyttää Suomi itsenäisenä valtiona ja länsimaisena demokraattisena oikeusvaltiona. Sen tietää myös Tuomioja! Ja siksi niitä vastustaa. Ehkä se ei sovi hänen omiin pyrkimyksiinsä?

Harri Tapani

EU:n ulkopuolella, varmaan oikein hyvä, kuten Sveitsillä tai Norjallakin, taloudella menisi varmasti paremmin ja velkaakin olisi vähemmän. Itsenäisyyttäkin olisi paljon enemmän. Ei, en säikähtänyt Venäjällä pelottelua silloin aikanaan EY-kansanäänestyksen aikoihin, en vieläkään.

Junnu Jutila

Olemme turvassa niin kauan kuin Putin on vallassa Venäjällä, sillä ammattimiehenä hän ei provosoidu, kun provosoidaan. Hänen jälkeensä iso kysymysmerkki. Venäjän sisäinen ja ulkopoliittinen kokonaistilanne heijastuu valitettavasti myös Suomeen, se on historiassa nähty.

Junnu Jutila

Sevastopolin siirtyminen Naton hallintaan olisi ollut konkretiaa, johon Venäjä vastasi.
En puolustele, mutta Putinin vastaus oli heidän linjansa mukainen.
Toistaiseksi Itämerellä Kaliningrad varmistaa Leningradin väylän ilman suomalaisia tukikohtia.

Riitta Anttila

Tuomioja on oikeassa. Tässä maailman tilanteessa emme todellakaan tarvitse lisää sotauhoa eikä lisää jännitystä naapurimaiden välisissä suhteissa. Miksi meidän pitää uhoilla Venäjälle. Venäjä on ollut hyvä naapuri jo 70 vuotta. Olemme saaneet elää rauhassa.
Miksi ihmeessä meidän pitää harjoitella sotaa yhdessä valtameren takaisen maan kanssa, Venäjän rajoilla?
Sotaa joka todellakin on suunnattu Venäjää vastaan?

Erkki Häkkinen

Mitä se kaima tällaisia suustaan päästää? Hänellä on vain ja ainoastaan hänen totuutensa näistä asioista. Punaisen Tavjan kanssa yhdessä hoitivat Suomen jalkaväkimiinojen käyttökieltoa koskevaan sopimukseen. Tämä jos mikä osoittaa välinpitämättömyyttä Suomen Maanpuolustusta kohtaan. Niin kauan kuin veli idässä näitä käyttää niin meillä pitää olla mahdollisuudet samaan.
Pysyisi lestissään ja antaisi nykyisen ja hyvin hommansa hoitavan puolustusministerin tehdä tehtävänsä samaan mallikkaaseen tahtiin kun on tehnyt tähänkin saakka.
Suurkiitos Jussi Niinistölle tähän mennessä tekemästäsi työstä Mamme Puolustusvoimien ja maanpuolustuksen hyväksi, jatka samaan malliin niin hyvä tulee!

Marja-Liisa Kalkela

Kerroppa vuosiluku ja missä USA on hyökännyt Neuvostoliittoa/Venäjää vastaan?
Ei tule nytkään hyökkäämään . USA on paljon velkaa Venäjälle,sillä on paljon vientiä Venäjälle .Ei se niitä yhden pienen Suomen takia vaaranna.
Ei vaarantanut edel. Suomi -neuvostoliiton sotien aikanakaan.
Maksumiestä Nato hakee kun rahat on vähissä .
USA aseteollisuus taas hakee kauppoja aseidenostosta.

Kari Matti Nivala

Mikäli EU:n puolustus yhteistyön avunanto pykälä - Suomen sinne ajama - reaalisoituu. Niin tämän tapaisia harjoituksia tarvitaan. On hyvä muistaa, että jo Lissabonin sopimus itsessään, tekee Suomesta jo esim. Baltian maiden liittolaisen. Me emme ole enää puolueeton! Eniten sotilas yhteistyöstä lännen kanssa hyötyy Suomi!

Markku Lehto

"Suomen ulko- ja turvallisuupolitiikan linjaukset tehdään kuitenkin yhdessä tasavallan presidentin, hallituksen ja eduskunnan kanssa eikä meillä pidä hyväksyä sooloilua turvallisuuspolitiikan keskeisissä asioissa, Tuomioja kirjoittaa Facebookissa."

Siis onko nyt niin Erkki Tuomiojan mukaan, että puolustusministeri Jussi Niinistö ei olisi keskustellut kaavaillusta sotaharjoituksesta TP:n , hallituksen ja eduskunnan kanssa ? Uskallan epäillä tätä. Mutta ehkä Erkki Tuomioja tarkentaa ja vahvistaa asian.

Jukka Lampinen

Rikollinen käyttäytyminen ei kuulu valtion välisiin suhteisiin.
Niinistö haluaisi lähettää uhkaavia viestejä, mafia niitä lähettää, esimerkiksi hevosen päitä vuoteeseen.
Niinistö soveltaa halpasarjojen rikollisten, vähämielistä uhka moraalia Suomen turvallisuus politiikkaan.
Täytyy käsittää että nämä sairaat uhka eleet, kuuluu häirikkö lapsen mieleen, ei ministerin eikä valtion toiminta tapoihin.

Neuvostoliiton kaatoi Puolasta alkanut pasifistinen rauhan työ, ei sotilas uho.
Näyttää siltä että jotkut on unohtaneet selvät faktat.
Suomen puolueettomuus ei ole heikkoutta, se on suurinta voimaa.

Iiro Koppinen

Pitkän uransa valinnat ovat menneet lähes järjestään pieleen. Siksi ihmetyttää tuo itsevarmuus jatkuvasti arvioida muita kateederilta. Ulkoministerinä Georgian käsittely oli kylläkin OK. Toivottavasti harjoitukseen tulee noiden 3 mainitun lisäksi ainakin Viro ja muita "reunavaltioita".

Pertti Aaltonen

Wikipedia:
"Erkki Tuomioja kuvaa isoäitinsä Hella Wuolijoen vasemmistolaisuutta abstraktilla tasolla olevaksi ja yleishumanistiseksi, osin romanttissävytteiseksi ajatusmaailmaksi".

"Poliittisesti aktiivinen äärivasemmistolainen Wuolijoki toimi talvisodan aikana rauhanneuvottelijana, mutta jatkosodan aikana hänet tuomittiin vankeuteen maanpetoksesta".

Olen joskus ihmetellyt, että kuinka Erkki Tuomioja on voitu valta ministeriksi. Suomessa voidaan. Jos olisi ilkeä, niin voisi sanoa, että maanpetoksia jo toisessa polvessa.

Asko Korpela

20171107-Sotahullut
Sotahullut vouhkaa ja paasaa ja eufemismeja latelee. Viimeisin pöyristyttävä tämä sotaharjoitus amerikkalaisten kanssa. Ehdoin tahdoin verta nenästä kaivetaan. Ryss, Neuv, venäläisten kanssa ne sota- eli ihmisten tappoharjoitukset pitäisi järjestää, jos se nyt välttämätöntä naapuruuspolitiikkaa on. Ystävät läheltä, viholliset kaukaa etsiä. Naapurin kanssa ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimukset solmia, kaupankäyntiä, turismia, kulttuurivaihtoa. Tämä olisi turvallisuuspolitiikkaa ja turvatakuuta. Nyt näitä sanoja käytetään, mutta päinvastaisessa tarkoituksessa. Puolustusministeri on oikealta nimeltään sotaministeri ja puolustusvoimat ovat sotavoimat. Mitä tämä puolustus, eikö hokijoidensa rohkeus riitä hyökkäykseen? Eikö hyökkäys olekaan paras puolustus? Miljardeilla joitakin itikoita ollaan hankkimassa naapurin ärsyttämiseksi. Ryssillä niitä on ainakin 30-kertainen määrä. Ei epäilystä kumman itikat ensin loppuvat, jos tosipaikka tulee. Itikkamiljardeilla olisi parempaakin käyttöä. Jää ainakin yksi ääni saamatta siltä vaaliehdokkaaalta, joka näihin rahojamme puoltaa, olkoon kuinka pätevä hyvänsä muuten. Eikö riittänyt 80 tuhatta valkeata ristiä Suomen hautausmailla, kun naapureita saatiin vain 230 tuhatta tapettua, kun vanhan viisauden mukaan yksi suomalainen vastaa kymmentä ryssää. Tässähän jäätiin vain kolmeen. Sekö on jatkuvan sotainnon pontimena?

Jairi Palonen

Nato ei kykene mitenkään suojelemaan tätä maata, jos ja kun tositilanne tulisi vastaan. Me olisimme etulinjan etummainen potero, aivan kuten olimme valtaosan historiastamme. Tuolloinhan otimme vastaan Ruotsin idänpolitiikan seurauksia kerta toisensa perään ja mm. Iso Vihan aikana noin puolet suomalaisväestöstä kuoli tuon ulkovallan puolesta, aivan kuten nytkin tulisi käymään. Nato-kannattajien mielestä niin pitääkin tapahtua.
Natolaiset ylipäätään esittävät asiansa ikään kuin sillä ei olisi mitään seurauksia, tai mitään merkitystä minkään kannalta.