Tiistai 18.6.2019

Salaisista papereista löytyi 500 suomalaisnimeä – Yle julkaisee pörssiyhtiön ”omituiset kuviot”

Luotu: 
6.11.2017 08:31
Päivitetty: 
6.11.2017 08:48
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Paratiisin papereista selviää mediatietojen mukaan, että Britannian kuningatar Elisabetin varainhoitaja on sijoittanut miljoonia euroja kuningashuoneen varoja Caymansaarten ja Bermudan kautta.
|

Vaikuttajien veroparatiisiyhteyksiä paljastavista niin sanotuista ”Paratiisin papereista” löytyy noin 500 suomalaisen yrityksen tai yksityishenkilön nimet, kertoi Yleisradion MOT-ohjelman tuottaja Renny Jokelin Ylen aamutelevisiossa maanantaina.

Jokelin korosti, että tämä ei automaattisesti tarkoita sitä, että dokumenteissa nimettäisiin 500 suomalaista rikollista, sillä verosuunnittelu on sinänsä laillista. Joukossa on kuitenkin myös ”omituisia rahan liikkeitä”, Jokelin kertoi.

Yle, jolla on pääsy vuototietoihin toimittajajärjestö ICIJ:n kautta, julkaisee lähipäivinä dokumenteista löytyvien suomalaisten yritysten ja yksityishenkilöiden nimiä. Kaikkia nimiä ei julkaista, vaan julkaisu harkitaan tahon vaikutusvallan ja aseman sekä vuototiedosta paljastuneiden asioiden merkittävyyden mukaan.

– Tänään julkaisemme yhden suuren pankin tietoja. Sitten siellä on yksi suomalainen pörssiyhtiö, jossa on hyvin omituiset kuviot, Jokelin mainitsi esimerkkinä aamu-tv:ssä.

Lisäksi joukossa on tapaus, jossa julkinen rahasto on kierrättänyt hyväntekeväisyysrahaa veroparatiisin kautta.

Paratiisin paperit -vuoto sisältää noin 13,4 miljoonaa dokumenttia. Ylen mukaan suurin tetojen lähde on Appleby-yhtiö, joka tarjoaa veroparatiisipalveluita. Uusi vuoto on jatkoa aiemmalle Panaman paperit -tietovuodolle.

Lue lisää Panaman papereista:

Ylen MOT paljasti ensimmäiset suomalaisnimet: ”No moi Minna, täällä on Keke”

”Paljastuiko nyt keskeisin syy veroparatiisien toiminnan jatkuvuudelle?”

Björn Wahlroosin harvinainen ulostulo Hbl:ssä: ”Teimme selväksi tietyille asiakkaille”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

"Paratiisin papereista löytyi noin 500 suomalaisen yrityksen ja henkilön nimet". Löytyikö mitään muuta? Nimien löytyminen ei vielä kerro paljoakaan. Suomalainen "tutkiva journalismi" herättää usein enemmän kysymyksiä kuin antaa relevanttia tietoa ja vastauksia.

Matti Auer

"Kaikkia nimiä ei julkaista, vaan julkaisu harkitaan tahon vaikutusvallan ja aseman sekä vuototiedosta paljastuneiden asioiden merkittävyyden mukaan."

Milteipä sietämätöntä ja se siitä avoimuudesta. Se tai ne keillä on eniten poliittista vaikutusvaltaa ja/tai pimitettyä rahaa, saa jatkaa tekosiaan entiseen malliin, muiden tietämättä.

Pasi Käyhkö

Viimeksi tämä Ylen/MOT :n Panama-tutkimus käsitteli paljon nimeä Keijo Rosberg. Ihminen, joka ei ole asunut Suomessa moneen vuosikymmeneen.
Toivottavasti nyt tullaan lähemmäksi näitä Suomen ympyröitä, jos kerrottavaa on.

Pertti Aaltonen

Lähiaikoina sitten nähdään onko mitään todellista, merkitsevää ja laitonta veronkiertoa suomalaisilla. Onko kyseessä Lautakasa III, vai onko niitä lautakasajuttuja jo enemmän? Jos lainsäädäntö on virheellinen, niin sitä sitten pitäisi muuttaa eduskunnassa, ellei sitten perustuslaki estä sitä.

Jos näistä jutuista ei tule mitään muuta kuin klikkiotsikoita, niin onko tarpeen tuhlata verovaroja näihin?

tom brunila

Nämä paljastukset eivät tule johtamaan lain muutoksiin. Panama papereistakin paljastettiin vain osa veronkiertäjien nimistä. Ja aineisto kieltäydittiin luovuttamasta viranomaisille. Toimittajat suojelivat omiaan! Ei mitään uutta!

Pertti Aaltonen

Samanlainen MOT kuin aikaisemminkin. Toimittajia istumassa ja juomassa kahvia. Sitten soitetaan johonkin ja numero ei vastaa, tuut, tuut... Matkustetaan Maltalle ja Lontooseen soittamaan ovikelloja, käydään Vantaalla soittamassa Niken ovikelloa jne. Asiaa ei ollut kuin kymmeneen minuuttiin. Kaksi toimittajaa tutkinut tätä yli vuoden. Mitä vielä tulee?

Eero Pekonen

Taas kerran paljastuvat "meidän yhteiset eurooppalaiset arvomme". Terveisiä vaan Sipilälle, Orpolle ja muille veronkiertolainsäädännön kummisedille! Vakuutuskuori, hallintarekisteri ja 0,5 %:n katuminen...Koirat haukkuvat ja karavaani kulkee... kun tomu laskeutuu, niin mikään ei ole muuttunut.