Sunnuntai 26.5.2019

Ilkka Kanerva Ylellä: ”Ei tämä mikään Jussi Niinistön kotiteatteri voi olla”

Luotu: 
8.11.2017 08:08
Päivitetty: 
8.11.2017 08:12
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kokoomuksen konkarikansanedustaja, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva yllättyi puolustusministerin nopeasta toiminnasta.
|

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) nopea toiminta niin sanotun suursotaharjoituksen edistämisessä on yllättänyt jopa hallituskumppaneiden edustajat – ja jopa eduskunnan puolustusvaliokunnassa.

Asia nousi esille Ylen A-studiossa tiistaina, kun hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva toi julki yllätyksensä. Hänen mukaansa aiheesta on toki keskusteltu, ”mutta tämä konkretia ainakin minut yllätti ja luulen, että aika monet muutkin meistä”.

Ministeri Niinistö ennätti tiistaina jo kutsua USA:n mukaan harjoituksiin tavatessaan maan puolustusministerin James Mattisin Helsingissä. Mattis ei suoralta kädeltä ilmoittanut Yhdysvaltoja mukaan harjoituksiin omassa vastauksessaan.

– Ei tämä mikään Jussi Niinistön kotiteatteri voi olla, luonnollisestikaan, Kanerva sanoi A-studiossa.

– Toinen asia on se, että Suomella saattaa olla tarvetta, asiallista perustelua tämänkaltaisen harjoituksen virittelemiseen ja valmistelemiseen ja se tulee puolustusvoimista. Mutta sen päätöksenteon tulee tapahtua asiallisissa poliittisissa puitteissa.

Kanerva arveli, että presidentti Sauli Niinistö on ollut tietoinen puolustusministerin aikeista.

Aiemmin Jussi Niinistöä oli kritisoinut sooloilusta entinen ulkoministeri, oppositioedustaja Erkki Tuomioja (sd.). Hänen puoluetoverinsa Sirpa Paatero, puolustusvaliokunnan jäsen, yhtyi arvosteluun lähetyksessä.

– Meillä on puolustusselonteko vasta käyty läpi ja se ei kyllä puhunut suursotaharjoituksesta. Siellä puhuttiin muun muassa yhteistyön tiivistämisestä harjoituksissa. Että yhtäkkiä puhutaan yli 20 000 ihmisen harjoituksesta ja siihen otetaan mukaan vielä aika laaja kirjo vielä muita maita… Kun selontekoa käsiteltiin, ainakaan minä en ymmärtänyt, että tällaisesta oli kyse. Eikä ministeri minusta siinä kohtaa tätä meille näin todennut, Paatero arvosteli.

LUE LISÄÄ:

Kiihdyttänyt kutsu lähti: USA Suomen pääsotaharjoitukseen?

Riita repesi – Nyt sotaharjoitusta kommentoi presidentti Niinistö: ”En kutsuisi suurharjoitukseksi”

Erkki Tuomioja ärähti Jussi Niinistölle: ”Meillä ei pidä hyväksyä sooloilua turvallisuuspolitiikan keskeisissä asioissa”

USA:n puolustusministeri Mattis Sauli Niinistölle: ”Suhteet Suomeen ennätysvahvat”

Tuleeko USA hätiin Suomeenkin? Niinistö: ”Suomi ei ole mitään pyytämässä mistään – valmistaudumme puolustamaan yksin”

Pitäisikö Suomessakin harjoitella Patriot-ohjuksilla? Ministerin vastaus synnytti naurut

Puolustusministeri väläyttää: Suomeenkin suuret sotaharjoitukset – yllätyshyökkäys on meidänkin heikkoutemme

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Vaikuttaa siltä, että osa vallan perinteellistä monopolia olisi äimissään siitä, että joku muu on aloitteellinen ja hyvään suuntaan! Vähän kuin oltaisiin ehdottamassa alkoholipolitiikan järkeistämistä ja P-skalaiset nousevat kapinaan että ei teillä ole oikeutta mitään ehdotella.

Martti Kosonen

Juuri näin. Ilkka Kanervaa vain syö, kun Niinistö veti pisteet sotaharjoituksesta, jota Kanerva itsekin ehdotti jo syyskuussa.
Joten kiitos ministeri Niinistö. Juuri näin toimii Suomen hyvinvoinnista ja suomalaisten turvallisuudesta aidosti välittävä poliitikko. Kaiken maailman Rinteet, Tuomiojat, kommunistit ja muut ruikuttavat turhimukset voi jättää omaan arvoonsa. Heistä ei ole Suomen puolustajiksi.

Pasi Karlsson

Siniset ovat aivan pölhöjä ministereinä, milloin kannatetaan kuolemantuomiota, milloin "huijataan" kelafyrkkia, välillä puhutaan samoista arvoista Erdoganin kanssa, välillä kutsutaan venäläisiä hybridikeskukseen ja välillä jenkkejä sotaharjoituksiin ....

TJL Lunnas

Vaikuttaa enemmänkin siltä, että J. Niinistö on puolustusministeriön Nato-intoisten virkamiesten juoksupoika ja toteuttaa heidän toiveitaan viimeistä piirtoa myöten ajattelematta päätöstensä poliittisia vaikutuksia.

Raimo Laine

Kauhea on kiire Natoon. Natojoukot äkkiä tänne nyt harjoittelemaan, että osaavat sitten nopeasti tulla kalustoineen, kun Suomen armeija on saatu Naton komentoon.
Hyvästi liittoutumattomuus, rauhan politiikka ja itsenäinen puolustus. Rautaa rajalle !
Aseiden kalistelu puolin ja toisin käy varsin uhkaavaksi.

Tuomas Sikander

Populismi ei sovi puolustuspolitiikkaan. Kaikesta näkee että äärioikeisto vailla asiallista parlamentaarista selkänojaa koittaa taas vääntää politiikan tanssilattialla niitä perverssejä kuvioitaan.
Vain IKL-uniformunsa on hörhö laittanut piiloon, muuten kaikki niin kuin ennenkin .
._.

Veijo Murtomäki

Tässäpä eräs syy sille, miksi Kokoomus on valmis pitämään Siniset hallituksessa: niile ulkoistetaan sota-asiat mukaan lukien Nato, jottei Kokoomuksen kannatus kärsisi, vaikka suunta on mitä suurimmassa määrin Kokoomuksen siunaama.

Kepua siedetään, koska se kuittaa vaalitappion Sotesta ja julkisen sektorin mammuttileikkauksista, samalla kun Kokoomus julistaa ihanaa asiaa eli "valinnanvapautta" (lue: bluffia), jolla se sää monen rikkaan äänet.

Nyt vielä Orpo pääministeriksi, niin meno senkun paranee/pahenee (vrt. Jope Ruuansuu!), mikäli voi Sipilän ja Bernerin jäljiltä.

Mitähän historiantutkijat sanovat muutaman kymmenen vuoden päästä, jos meitä yhä on olemassa sotakiiman jäljiltä, Suomen demokratian ja parlamentarismin tilasta 2000–2010-luvuilla?

Olavi Nieminen

On selviö, ettei Paatero, eivätkä armeijaa käymättömät ymmärrä. He eivät siis voi ottaa kantaa asiaan.
Maanpuolustuksessa on omat asiantuntijat ja heidän tulee hoitaa asiat.
Laki edellyttää uskottavan maanpuolustuksen ja siihen kuuluu myös sen edellyttämät harjoitukset ja sopimukset.
Ne jotka eivät asiaa ymmärrä, ovat jäävejä kommentoimaan.
Fakta on, ettemme koskaan yksin pärjää!
Talvisodan virhettä ja uhreja ei saa toistaa!

tom brunila

Ilkka Kanerva on yksi Suomen Moskova-myönteimmistä poliitikoista, vain Paavo Väyrynen on häntä Moskova-myönteisempi.
Jussi Niinstö on toiminut ryhdikkäästi ja virkaansa kuuluvalla tavalla edistänyt Suomen puolustusta.
Ilkka Kanervan tukijat ovat elävä todiste siitä kuinka hyvin Venäjän harjoittama mielipidevaikuttaminen on onnistunut pyrkimyksissään.

Iiro Koppinen

Isänmaan kannalta on erinomaista, että mahdollisimman suurella julkisuudella rakennetaan Suomen kamaralla tapahtuvaa, avun vastaanottamista harjoittelevaa SUURsotaharjoitusta, johon on jo suhtautunut positiivisesti suuri osa naapurimaistamme. Tällaisella keskustelulla on positiivinen vaikutus mahdollisiin agressoreihin, kun tekevät suunnitelmiaan Suomen varalta. Kiitos tästä myös puolustusministerille. Täytyy ihmetellä seuraavien päättäjien ähkyä: Tasavallan Presidentti, Ilkka Kanerva, Sirpa Paatero, Antti Rinne ja Renée Nyberg. Toivottavasti siellä UTVAssa puhutaan asiaa eikä kiemurrella tavoitellen "recuperation politique".

Esko Kotilainen

Mikä on 20 000 varusmiehen harjoitus maastossa.
eihän se ole mikään
SUURsotaharjoitus.
Laittakaa täydellinen liikekannalle pano,koko kansalle,reserviläisille jne.Harjoitelkaa myös yksityisten ajoneuvojen haltuun ottoa,sotatoimiin.
Aloitus voisi olla vähän ennen joulun pyhiä,jatkua tuonne pääsiäispyhien jälkeiselle viikolle.
Ainoastaan näin saatte selville ,miten ja mitenkä tehokkaasti puolustus toimii.
Venäjäkin varmaan ilahtuisi ,eikä uskaltaisi tehdä mitään,kun joukkoja keskitettäisiin karjalan kannakselle päin.