Sunnuntai 26.5.2019

Näkökulma: Puolustusministeri Jussi Niinistö oikealla asialla

Luotu: 
8.11.2017 08:31
  • Kuva: Eduskunta / Hanne Salonen
    Kuva
    Sooloilusta syytetty puolustusministeri Jussi Niinistö (kuvassa) on oikealla asialla, katsoo Markku Huusko näkökulmassaan.
|

Suomessa on virinnyt halu järjestää kookas kansainvälinen sotaharjoitus. Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on esitellyt ajatuksen Helsingissä Yhdysvaltain ja Ruotsin puolustusministereille sekä myös Tanskalle, Islannille ja Norjalle pohjoismaisen Nordefco-verkoston puitteissa.

”Kerroin, että Yhdysvaltainkin osallistuminen on suotavaa ja että Ruotsi on jo tulossa”, puolustusministeri sanoi. Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis on kommentoinut ministeri Niinistön mukaan asiaa myönteisesti, joskaan lupausta osallistumisesta ei heti lonkalta tullut.

Puolustusministerin ajatus ilmeisesti vuonna 2020 tai 2021 pidettäväksi kaavaillusta harjoituksesta on saanut Yleisradion tv-uutisten mukaan hyvää vastakaikua esimerkiksi Virosta, Tanskasta ja Norjasta. Myös Naton pääsihteeri, norjalainen Jens Stoltenberg pitää yleisesti hyvänä, että Nato-maat harjoittelevat läheisten kumppaniensa Suomen ja Ruotsin kanssa.

Aivan yhtä lämmin ei ole ollut kotimainen vastaanotto. Oppositiopuolueista etenkin SDP pitää puolustusministerin esitystä kansainvälisestä harjoituksesta ”sooloiluna”.

On epäselvää, missä vaiheessa esimerkiksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö on saanut tarkempaa tietoa ministeri Niinistön hankkeesta, johon voisi osallistua sotilaita yhtä paljon kuin Ruotsin tämän syksyn Auroraan eli parikymmentä tuhatta. Poliittinen keskustelu jatkuu.

Sotaharjoituksessa on tarkoitus harjoitella kansainvälisen avun vastaanottamista ja antamista. Se olisi hyvä lisäsignaali Suomen vakaasta sitoutumisesta yhteistyöhön läntisen puolustusliiton kanssa, mikä edistäisi Suomen turvallisuuden asiaa.

Ministeri Niinistö on oikealla asialla, vaikka joistain muotoseikoista löytyisikin pientä klappia.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

LUE MYÖS:

Ilkka Kanerva Ylellä: ”Ei tämä mikään Jussi Niinistön kotiteatteri voi olla”

Kiihdyttänyt kutsu lähti: USA Suomen pääsotaharjoitukseen?

Riita repesi – Nyt sotaharjoitusta kommentoi presidentti Niinistö: ”En kutsuisi suurharjoitukseksi”

Erkki Tuomioja ärähti Jussi Niinistölle: ”Meillä ei pidä hyväksyä sooloilua turvallisuuspolitiikan keskeisissä asioissa”

USA:n puolustusministeri Mattis Sauli Niinistölle: ”Suhteet Suomeen ennätysvahvat”

Tuleeko USA hätiin Suomeenkin? Niinistö: ”Suomi ei ole mitään pyytämässä mistään – valmistaudumme puolustamaan yksin”

Pitäisikö Suomessakin harjoitella Patriot-ohjuksilla? Ministerin vastaus synnytti naurut

Puolustusministeri väläyttää: Suomeenkin suuret sotaharjoitukset – yllätyshyökkäys on meidänkin heikkoutemme

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

TJL Lunnas

Eipä ollut suuri yllätys, että US:n päätoimittaja kehuu tätä Jussi Niinistön aloitetta.
Vielä pienempi yllätys on se, että nämä mainitut Nato-maat kannattavat sitä. Nehän haluavat Suomesta jonkinlaisen Naton etuja ajavan puskurivaltion sen ja Venäjän väliin.
Se tietäisi kriisin sattuessa kylmää kyytiä.

Veijo Murtomäki

Joko ruvetaan tilaamaan sinkkiarkkuja ja ropoja tuleville leskille, kun suursotaharjoitus muuttuu oikeaksi sodaksi, mikä lienee Jussi Niinistön märkä uni?

Suomi on saanut olla rauhassa 70 vuotta konflikteista pysyttyään viisaasti erossa kansainvälisten toimijoiden synnyttämistä eturistiriidoista seurauksineen. Mutta nyt jännitteitä ruvetaan aktiivisesti lisäämään meilläkin, samalla kun livotaan USAa – ja kohta Suomen kansa maksaa isot aselaskut.

USAn lietsoma sotahysteria sataa kaikkialla, missä sen johtohenkilöt vierailevat, amerikkalaisten asevalmistajien laariin: Saudi-Arabiassa, Etelä-Koreassa, Japanissa, kohta myös meillä.

Meillä on olemassa yksi keino sodan estämiseksi: rauhan ylläpitäminen, ystävälliset suhteet Venäjään. Vuorisaarnassa sanotaan: "Autuaita ovat rauhantekijät", mikä tosin nykyään luetaan: "rahantekijät" ja sodan lietsojat.

Aikamme tarvitsee taas pasifismia! Missä ovat tämän hetken Rauhanpuolustajat vailla rajoja?

Martti Kosonen

Samaa mieltä Markun kanssa.
Joten kiitos ministeri Niinistö. Juuri näin toimii Suomen hyvinvoinnista ja suomalaisten turvallisuudesta aidosti välittävä poliitikko. Kaiken maailman Rinteet, Tuomiojat, kommunistit ja muut ruikuttavat turhimukset voi jättää omaan arvoonsa. Heistä ei ole Suomen puolustajiksi.