Sunnuntai 26.5.2019

Politico: USA:n Suomi-vierailu paljastaa – ”Venäläisille ja suomalaisille näytetään että asiat ovat nyt muuttumassa”

Luotu: 
8.11.2017 10:44
Päivitetty: 
8.11.2017 14:38
  • Kuva: Kimmo Haapala
    Kuva
    Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis kertoi tasavallan presidentti Sauli Niinistölle, etteivät Suomen ja USA:n välit ole koskaan olleet yhtä vahvat kuin nyt.
|

Suomi pyrkii nyt hurmaamaan Yhdysvaltoja selvästi vahvemmalla puolustusotteella, kun suomalaiset ovat vuosikymmeniä pitäytyneet puolueettomuuspolitiikassaan ja vältelleet erilaisia puolustusyhteistyön ryhmittymiä. Näin tiivistää Politico artikkelissaan Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattisin Helsingin-vierailusta.

Artikkelissa nostetaan esille puolustusministeri Jussi Niinistön ilmoitus Suomessa järjestettävistä suursotaharjoituksista sekä hänen USA:lle esittämänsä kutsu osallistua harjoitukseen. Tätä pidetään selvänä merkkinä Suomen lisääntyvästä varautumisesta sekä perinteisistä puolustusratkaisuista poikkeamisesta.

Suurimmaksi syyksi linjamuutokselle nimetään Krimin valtaus. Muuttunut turvallisuustilanne on tehnyt Suomesta, Ruotsista ja koko Pohjois-Euroopasta selvästi houkuttelevamman kumppanin myös Yhdysvalloille.

Tästä osoitus on myös Mattisin vierailu Pohjoisen ryhmän kokouksessa.

Ryhmittymään kuuluvat Suomi, Ruotsi, Norja, Islanti, Tanska, Viro, Latvia ja Liettua sekä Puola, Saksa ja Iso-Britannia. Puolaa ja Saksaa lukuun ottamatta samat maat ovat myös brittien johtamassa Joint Expeditionary Force -nopean toiminnan ryhmittymässä, johon Suomi liittyi keväällä.

–Yritimme vuosia saada puolustusministerin osallistumaan Pohjoisen ryhmän kokouksiin, sanoo turvallisuusasiantuntija Jim Townsend.

Townsend toimi aiemmin kahdeksan vuotta Yhdysvaltain puolustusministeriössä Eurooppa- ja Nato-politiikasta vastaavana virkamiehenä.

–Mattisin Helsingin-vierailu on merkki siitä, että nyt niin on kannattavaa tehdä, eniten venäläisten takia.

–Tällä alueella se on iso juttu [big deal]. Se on merkki naapureille Venäjällä sekä suomalaisille, että asiat ovat muuttumassa, Townsend toteaa pohjoisten maiden sekä Yhdysvaltojen puolustusyhteistyön tiivistymisestä.

LUE LISÄÄ:

Kiihdyttänyt kutsu lähti: USA Suomen pääsotaharjoitukseen?

Riita repesi – Nyt sotaharjoitusta kommentoi presidentti Niinistö: ”En kutsuisi suurharjoitukseksi”

Erkki Tuomioja ärähti Jussi Niinistölle: ”Meillä ei pidä hyväksyä sooloilua turvallisuuspolitiikan keskeisissä asioissa”

USA:n puolustusministeri Mattis Sauli Niinistölle: ”Suhteet Suomeen ennätysvahvat”

Tuleeko USA hätiin Suomeenkin? Niinistö: ”Suomi ei ole mitään pyytämässä mistään – valmistaudumme puolustamaan yksin”

Pitäisikö Suomessakin harjoitella Patriot-ohjuksilla? Ministerin vastaus synnytti naurut

Puolustusministeri väläyttää: Suomeenkin suuret sotaharjoitukset – yllätyshyökkäys on meidänkin heikkoutemme

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Lampinen

Jatkuva puhuminen rauhan ja turvallisuuden sotilasliitosta on kornia, sairasta hulluutta.
Ei me suomalaiset oikeasti näin tyhmiä olla, vain osa meistä on.

Krimi ei ole mikään suuri muutos, ei sillä ole oikeastaan mitään merkitystä, Venäjään oleellisesti kuuluva alue vain siirtyi takaisin Venäjään.
Me kaikki ymmärrämme, että Venäjä ei koskaan luovu enää alueesta.

Mutta ei USA ja EU siitä välitäkkään, ei se meitä oikeasti kiinnosta eihän?

Venäjä on vahvistunut huomattavasti, sen energia ja mineraali varat on huolestuvan suuria.
Venäjä on noussut myös suurimmaksi viljan viejäksi ja valtion rahavarat oli välillä jo satoja miljardeja.

Vahvistuva Venäjä koettiin uhkaksi se on todelline syy toimintaamme, Krimi tarjoaa vain hyvän tekosyyn sotatoimille.
Eiköhän olisi jo aika myöntää totuus, me käytämme Krimiä vain tekosyynä, pakkotoimiin Venäjää vastaan, oikeasti kukaan ei välitä vähäkään Krimistä.

Juhani Nyström

Kun lukee kommentteja, on aina kysyttävä, minkä vuoksi joku kirjoittaa. Kenen asialla hän on. Cui bono? Tuo edellä oleva kommentti (JL) jättää kertomatta ne syyt, miksi emme voi luottaa Venäjään. Kun Venäjä väkivallalla anastaa maa-alueita naapureiltaan, niin miten voi luottaa kirjoittajaan, joka sanoo "Krimi ei ole mikään suuri muutos, ei sillä ole oikeastaan mitään merkitystä." Väkivalta Ukrainaa, Georgiaa, Moldova vastaan, alueita aseellisesti riistäen. Se ei herätä luottamusta. Suomikin muistaa ja toimii toivottavasti Karjalan, Petsamon, Sallan, saaristomme anastuksen. Varokaa valheen levittäjiä.

Kari Heimola

Kyllähän koko Ukrainan sotku oli kipajuoksua krimille, jonka Venäjä sattui voittamaan ja EU/USA hävisivät....ja Ukrainalle jäi koko sotkusta käteen pelkkää p**kaa.

Ukraina haluttiin lännessä lännen piiriin ja sitä kautta olisi ollut tie auki NATO:on.
Tämä olisi johtanut Krimillä olevan Sevastopolin laivastotukikohdan päätymisen NATO:n hallintaan.
Ei pidä unohtaa, että Venäjällä oli sotkun alkaessa pari vuotta jäljellä 25 vuoden vuokrasopimuksesta Sevastoplolista ja siellä tajuttiin, että sopimusta ei tulla uusimaan mikäli Ukraina "liittyy" lännen porukkaan.

Sevastopoli sijaitsee kivenheiton päässä Venäjän mantereesta ja olisi ollut täysin mahdoton ajatus, että niiden mustanmeren tärkein laivastotukikohta poistuu ja siirtyy NATO:lle ....kivenheiton päähän manner venäjästä.

Asiaa voi ajatellaa toisinpäinkin:
Mitähän siellä USA:sssa tuumattaisi jos venäjä toisi tukikohtansa vaikka kuubaan....siitä on vähän näyttöäkin, jota kutsutaan "ohjuskriisiksi".

Ilman tätä sotkua koko Ukrainan sotaa tuskin olisi ollenkaan.

Tottakai voi sanoa, että itsenäisellä valtiolla on oikeus päättää kavereista, mutta ikävä kyllä maailma ei vaan toimi niin.
Isot vallat turvaavat omat intressinsä ....vaatipa se vaikka sotaa.
Tämän todistaa USA:n toimet esim. lähi-idässä...siellä ei paljoa itsenäisyydet paina, kun USA:n etu on kyseessä.
Jostain syystä heidän intressien turvaaminen ei tunnu olevan kovinkaan paheksuttavaa, vaikka toiminta on aivan yhtä sikamaista, kuin Venäjänkin.
...ollaanhan me samalla puolella