Keskiviikko 12.12.2018

”Vanhat iPhonet alkavat pian taas hukkua ja hajota” – Vakuutusyhtiöt puuttuvat iPhone-piikkiin mykistämällä puhelimia

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.11.2017 09:04
Päivitetty: 
9.11.2017 09:08
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Uusien älypuhelinmallien julkistus aiheuttaa liikehdintää paitsi puhelinliikkeissä myös vakuutusyhtiöissä.

”Odotettavissa on, että vanhemmat puhelinmallit alkavat pian suurissa määrin hukkua”, ennakoi Finanssiala ry Twitter-viestissään.

Kun uusi iPhone-malli tulee myyntiin, alkaa vanhemmille malleille usein tapahtua yllättävän paljon vahinkoja. Vakuutusyhtiöissä ilmiötä kutsutaan iPhone-piikiksi.

Finanssiala ry:n eli entisen Finanssialan keskusliiton mukaan ilmiö saattaa jatkossa jäädä historiaan. Vakuutusyhtiöt alkavat nimittäin korvattujen matkapuhelinten omistajina pyytää teleoperaattoreita sulkemaan vanhat, korvatut puhelimet ja estämään niiden käytön.

Matkapuhelin voidaan sulkea IMEI-koodin avulla, sillä koodia käytetään yksittäisen mobiililaitteen tunnistamiseen. Toimenpide koskee vain matkapuhelinta, ei liittymää.

Finanssiala ry:n rikostorjunnasta ja turvallisuudesta vastaava johtaja Risto Karhunen sanoo yhdistyksen tiedotteessa, että suurin osa vahinkoilmoituksista on toki aitoja, mutta kaikki eivät.

– Osa vakuutusyhtiöiden korvaamista puhelimista jää käyttökelpoisina vakuutuksenottajien käyttöön tai jälleen myytäväksi. Tästä myös iPhone-piikissä on kyse, Finanssiala kertoo.

Applen iPhone X tuli myyntiin marraskuun alkupuolella. Siksi vanhempia malleja koskevia vahinkoilmoituksia on odotettavissa taas runsaasti. Karhusen mukaan näin on vastaavina ajankohtina tapahtunut sekä meillä että muissa maissa.

Lähde: Tekniikka&Talous

Lue muita juttuja:

Sinisten kansanedustaja myöntää Soinin valtiosihteerin piilottelun: ”Auton peräkontissa saa matkustaa”

Jopa 45 000 työntekijää siirtyy julkiselta yksityiselle? – Sotesta seuraa valtava irtisanomisten ja työnhaun ketju

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mika Ylönen

Mustaa listaa kyllä ylläpidetään ja uutisessa ei mitenkään ole kysymys puhelinliittymästä. Tarkoituksena on mykistää puhelin, joka on väärin perustein ilmoitettu hajonneeksi, mutta jää todellisuudessa käyttöön.

Oiva Luosujarvi

Lopettakaa iphone ja apple laitteiden rikkoutumisen huomioiminen vakuutuksissa.
Jokainen joka ostaa apple tuotteen tukee veroparatiisiin sijoitettua firmaa useilla sadoilla euroilla ja se voisi olla perusteena, ettei niitä korvata vahingon sattuessa.

Kyse on vain vakuutusehtojen muuttamisesta, jossa todettaisiin vain, ettei laitteita, jotka on ostettu veroparatiisiin sijoitetulta valmistajalta vakuuteta vahingon varalta.
Koska silloin myös vakuutusyhtiö osallistuisi veroparatiisiin sijoitetun firman verottomien tuotteiden ostamiseen, jos korvaisi vahingoittuneen iphonen uudella iphonella.

Kuten autoissa on myös eri laitteiden huolto ja varaosakauppa oltava mahdollista myös muille toimijoille, kuin ainoastaan applen lisensoimille korjaamoille, joiden huolto on paljon tavanomaista huoltoa kalliimpaa. Puhelimet, joiden näyttöä / akkua ei voi asiakas itse vaihtaa olisi poistettava vakuutettavien laitteiden luettelosta.

Niin toimien vakuutusyhtiöt säästäisivät miljoonia euroja vuosittain ja osaltaan painostaisivat veroparatiiseissa olevia firmoja toimimaan vastuullisesti muitakin kuin osakkeenomistajiansa kohtaan.