Perjantai 14.12.2018

Suomalaismeppi jysäyttää: Brexit peruuntuu vielä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.11.2017 12:21
  • Kuva: Tiina Somerpuro
    Kuva
|

Brexit eli Ison-Britannian irtautuminen EU:sta jää toteutumatta, paukauttaa vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.).

–Minä luotan siihen, että Brexit vielä peruuntuu, Hautala sanoo.

–Olen ollut tätä mieltä alusta asti ja nyt se on entistä todennäköisempää, hän jatkaa viitaten tahmaaviin neuvotteluihin EU:n ja Britannian välillä.

LUE LISÄÄ: EU varautuu Theresa Mayn eroon ja antoi uhkavaatimuksen: ”Kaksi viikkoa aikaa”

Hautalan kokoomuslaiset meppikollegat Sirpa Pietikäinen ja Petri Sarvamaa ovat arvioissaan pidättyväisempiä. Sarvamaa näkee, että brexitiä ei enää pysäytetä, mutta Pietikäinen myöntää, että hänkin elättelee vielä toivoa, että irtautuminen jäisi toteutumatta.

–Olen keskustellut todella monien brittien kanssa eri poliittisista suunnista jatkuvasti. Ja niin absurdia kuin se onkin, ja vaikka siellä olisi 63 prosenttia kansasta sitä mieltä, että brexit oli virhe, niin ei ole missään näköpiirissä, että se pystyttäisiin peruuttamaan, Sarvamaa vastaa Hautalalle.

–Katsokaa Britannian sisäpoliittista tilannetta. Se on aivan niin sekaisin kuin olla ja voi. Mikä on se voima, joka tässä lähtisi viemään eteenpäin sitä, että kansanäänestyksen tulos peruttaisiin? Ei sellaista ole. Niin kovasti kuin minäkin sitä toivoisin, että se peruuntuisi, niin se ei peruunnu. Ja siinä on pelkästään häviäjiä.

Pietikäinen katsoo, että todennäköisin malli on vapaakauppasopimuksen ja Norjan-sopimuksen väliltä syntyvä kompromissi.

–Se olisi järkevin ja minun mielestäni se olisi todennäköisin vaihtoehto. Jos menee ihan solmuun neuvottelut, tulee cold brexit. Sanotaan jäähyväiset ja näkemiin, jonka jälkeen Iso-Britannia olisi EU:lle kuin mikä tahansa kolmas maa myös finanssisektorin osalta. Se ei olisi kauhean siunauksellista kummallekaan, mutta erityisesti ei Britannialle. Siksi en tähän niin usko, Pietikäinen toteaa.

–Itse myös elättelen toivoa siitä, että brexit ei toteudu. Potkitaan nyt tölkkiä eteenpäin pitkin tietä ja katsotaan sitten. Mutta en minä sitä nyt kaikkein todennäköisimpänä vaihtoehtona pidä.

Uskotko että brexit vielä toteutuu?

Aivan varmasti
59% (19 ääntä)
Tästä tulee yhtä pitkä ja epätoivoinen prosessi kuin Turkin jäsenyysneuvotteluista
19% (6 ääntä)
Ratkaisu löytyy peräkontista
16% (5 ääntä)
Ei. Britit päättävät vielä perua
6% (2 ääntä)
Ääniä yhteensä: 32
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Esko Kotilainen

Jopa tuli naurun paikka,tällekin perjantaille.
Minä luotan taas siihen että toteutuu,jos EU on vielä pystyssä 29 maaliskuuta 2019 kello 23.00.
Jos ei ole niin eihän mitään eroa enää tarvitse tehdäkkään.
Eu:lla nuo huolet näyttää kasautuvan tihenevään tahtiin.
Uhkakuvat hajoamisesta ovat ajaneet Eu politiikot turvautumaan siihen viimeiseen oljenkorteen,mihin yleensä hukkuva valtio,uniooni tarttuu,eli kalistelemaan aseita jotain ulkoista sotilaallista uhkaa vastaan.
Nyt ei enää riitä peloittelu heinäsirkoilla,eikä jään satamisella tupaan.
Mutta vääjäämättä tilanne kehittyy EU:n loppua kohden.
Kohta kaikki keinot on käytetty,sananvapauden rajoittamiset,uhkailut,syyllistämiset,rasismi jne,eikä mikään auta.
Pieni sisällis-sota euroopassa jossa nopeasti kyhätty kansalliskaarti yrittäisi turvata EU politiikkojen harhaa.
Niin se sanoi Ranskan aurinkokuningaskin, aikoinaan,kun giljotiinille vietiin,kyllä ovat tyhmiä nuo kansalaiset.En olisi koskaan heitä äänestänyt,jos tämän tiesin.
Heidi on tyhmin "edustaja" josta olen koskaan kuullut.
Täysin ylivertainen alallaan.

Ville Hurmalainen

Olen seurannut brittien poliittisia kuvioita ja pelkään, että heidän täysin romahtanut poliittinen järjestelmä ei tule saamaan aikaan yhtään mitään sopimuksia. Neuvotteleminen on mahdotonta, kun 1/3 valtapuolueesta ei oikeasti halua mitään brexitiä, 1/3 haluaisi kauppasopimuksen ja 1/3 haluaa ulos pakkaseen ilman vaatteita.

EIkä työväenpuolueellakaan ole mitään linjaa tai kantaa asiaan liion. Brittien tilanne muistuttaisi komediaa, jos siinä ei olisi niin monen ihmisen tulevaisuus kyseessä. Nyt tämä on kuin seuraisi hidastettua junaonnettomuutta.

Eräät tutkivat journalistit ovat epäilleet mahdollisuutta, että brexit-äänestys sai hurjasti taloudellista vaali-apua niiltä off-shore sijoittajilta, joille EU:n pimeän rahan paljastamiseen pyrkivät ohjelmat eivät mielyttäneet.

Oiva Luosujarvi

Toiveita saa aina esittää.

Iso osa haluaa kovan bretix tuloksen, jossa eu jää nuolemaan näppejään, kun britit lopettaa maksamisen eu:lle ja maassaolevat ulkomaalaiset saa poistua kotimaahansa.
Ei se brittejä kovasti haittaa, jos 150 000 ulkomaalaista lähtee firmojen mukana pois britanniasta. Ei sekään haittaa, jos 3 000 000 ulkomaalaista joutuu poistumaan samantien samalla kertaa.
Briteissä on nyt vajaa 2000 moskeijaa ja niiden sulkeutuminen asiakaskadon vuoksi ei haittaa ollenkaan brittejä.

EU:n kannalta voi olla kiusallista, jos iso nato-maa ei enää anna suostumusta suojella eu-valtioita ydinaseillaan.
Saksalla ja ranskalla, kun ei montaa ohjusta ole ydinkärjellä varustettuna.

Pekka Välilä

UK on vanha siirtomaavalta ja sen muslimiväestö on perua entisestäimperiumista, eikä Brexit muslimeja maasta pois aja. Brexit liittyy enemmänkin nk. puolalaiseen putkimieheen ja hänhän on tunnetusti valkoinen ja kristitty.

Saksalla ei ole ydinasetta lainkaan ja Ranska ei ydinaseistuksen osalta kuulu edes Natoon; Ranska on varannut ydinaseet vain itseensä kohdistuvan uhan torjuntaan.

Jos EU aivan oikeasti lakkaisi olemasta syntyisi aivan täysin käsittämättömiin mittoihin kasvava tarve tehdä erilaisia kahdenvälisiä ja monenkeskisiä sopimuksia, joilla Euroopan valtioiden keskinäisiä asioita yritettäisiin järjestellä; siihen verrattuna pelkän Britannian eroaminen on helposti hoidettava pikkujuttu.

Teemu Terava

Todennäköisyys, että Hautalan arvaus osuu oikeaan on noin fifty-sixty.
Toisaalta eroamisesta on jo tehty sen verran monta päätöstä, että moni menettää kasvonsa, jos koko touhu nyt perutaan.
Isompi kysymys on, miksi Hautala esittää moisia arvauksia?

Erkki Vainionpää

Eroamalla Britannia tuskin voi saavuttaa enempää ja parempaa kuin sillä jo oli. Eroamalla Euroopan Unionista Britannia joutuu tilanteeseen, että Napoleonin hanke Britannian sulkemisesta mannermaalta ulos sittenkin toteutuu. Britit tekevät tämän nyt vielä ihan itse! Lordi Nelson varmaan kerää patsaansa ja poistuu Trafalgarin aukiolta.

Harri Tapani

Aikanaan, vuosia sitten eräs Puheenvuoron paljon keskusteluakin herättänyt blogikommentoija nimim. tapio.o.neva kirjoitti mielestäni osuvasti, että:

"EU on vain yksi tapa eristäytyä muusta maailmasta."

Britit ehkä muistelevat aikaa jolloin pyörittivät EU:ta paljon laajempaa yhteisöä ja jonka jäseniä ovat vieläkin.

" Kansainyhteisö (engl. Commonwealth of Nations, vuodet 1926–1949 Brittiläinen kansainyhteisö)

Perustettu 1926
- Päämaja Marlborough House, Lontoo,
- Yhdistynyt kuningaskunta
- Jäsenet 53 jäsenvaltiota
- Viralliset kielet englanti"

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansainyhteis%C3%B6

Toivottavasti EU ei ole kuin Napoleon (Campagne de Russie) ja ryntää Venäjälle torrakoineen...

Jaakko Karki

Heidi Hautala ei ole näköjään lainkaan ajan tasalla, poksauttelee vain omia ilmapallojaan ja latelee omiaan. Ehkä sillä saa kaipaamaansa julkisuutta.
BREXIT ei tule peruuntumaan missään tapauksessa. Britannia tulee eroamaan EUsta perjantaina 29 päivänä maaliskuuta 2019 kello 23 Greenwichin keskiajan mukaan. Britannia on ollut ja on edelleenkin demokraattisen parlamentarismin tyyssija, äänestäjistä enemmisö äänesti BREXITin puolesta, ja Theresa Mayn hallitus toimeenpanee tämän kansan tahdon ilmaisun. Suuri joukko jopa BREXITin vastustajista on nyt sitä mieltä että kansa on puhunut ja pulinat pois, kansan tahtoa on noudatettava.
On eri asia mitenkä jatketaan BREXITin jälkeen. Monia neuvotteluja on käyty mutta ne eivät näytä johtavan mihinkään, osittain siitä syystä että EUn neuvottelijoilla on päätavoite saada Britannia maksamaan ensin useita kymmeniä miljardeja Euroja ns. erorahoja, jotka eivät perustu mihinkään sopimukseen tai lakiin.
Olen samalla kannalla kuin Englannin Keskuspankin entinen kuvernööri Mervyn King, joka esitti että olisi parasta Britannialle erota ilman mitään sopimusta ja keskittyä jo nyt valmistautumaan BREXITin jälkeiseen tilanteeseen. On epätodennäköistä että jäljelläolevat 27 maata hyväksyisivät mitään sopimusta koska kullakin heistä on veto-oikeus ja kovin erilainen tilanne kuin esimerkiksi Saksalla.
EUlla on yli EUR 60 miljardin kauppataseen ylijäämä Britannian kanssa ja se kyllä tuo Saksan, Ranskan, Espanjan, Hollannin ja jopa Suomen kiltisti aikanaan neuvottelupöytään.

Jaakko Karki

BREXITin päätavoitteet ovat
(i) Eroaminen Euroopan yhteisöstä ja sen "Federal Europe) suunnitelmista ja palauttaminen lainsäädännön takaisin Brittania parlamenttiin ,
(ii) tuomiovallan palauttaminen takaisin Britannia oikeuslaitokseen ja sen johdosta täydellinen eroaminen Euroopan Oikeuslaitoksesta (European Court of Justice) ja
(iii) täyden kontrollin maan rajoista ja maahantulijoista ottaminen takaisin Britannialle, tämä on erityisen tärkeätä näinä kansainvaellusten aikoina.
Yllä mainitut ovat hyvin legitiimejä ja asiallisia tavoitteita, ja niitä eivät Suomalaismeppien mielipiteet mihinkään muuta.

Jouni Lehmusruusu

Kun Hautala päästää tuollaisen sammakon suustaan on aivan varmaa että Britit eroavat.

Suomen pitäisi myös harkita eroa, sillä olemme saaneet vain huonoja asioita emmekä niitä joita meille luvattiin liittymisäänestyksessä.

Pakolaiskiintiömme on 750 vuodessa. EU:n kykenemättömyys valvoa rajojaan on johtanut siihen että viime vuonna Suomen elätettäväksi tuli 60.000 uutta ihmistä.

Tavaroiden vapaa liikkuvuus on estetty. Edelleenkään en voi ostaa vapaasti autoa toisesta jäsenmaasta ilman suurta paperisotaa ja maksuja. Alkoholin maahantuonti on vaikeaa ja jopa mahdotonta.

EU:n oma perustusasiakirja kieltää tukemasta taloudellisesti toista jäsenmaata, kuitenkin maksamme muiden velkoja miljarditolkulla.

Hautala on käsittääkseni twiitissä ilmoittanut ettei aja Suomen asiaa missään asiassa. Tällaiset ihmiset sitten edustavat maatamme EU:ssa?

Suomi elää metsästä, mutta talousmetsien käyttöä halutaan nyt rajoittaa EU:n toimesta. Polttopuuna ei saa enää käyttää yli 10cm puuta. Saunapalvikinkku saatetaan kieltää. Kurkkujen pitää olla suoria tai niitä ei saa käyttää ihmisravinnoksi. Banaanin pitää olla tietyn pituinen, muuten sitä ei saa myydä banaanina. Jne.

Ainoa mitä olemme saaneet on elintasopakolaiset, halpatyövoima, työttömyys liian korkean euron kurssin takia, poliitikkojen suojatyöpaikat kun he ovat ensin myyneet tarpeeksi Suomea EU:lle.