Torstai 21.2.2019

Eduskunta haluaa eroon kellojen siirtelystä – EU estää: ”Suomen pitää rikkoa säädöstä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.11.2017 18:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Suuressa salissa käsiteltiin tänään kansalaisaloitetta kesäajasta luopumisesta. Se on kerännyt kaikkiaan yli 70 000 allekirjoitusta. Arkistokuva.
|

Kansalaisaloite kesäajasta luopumisesta sai tänään historiallisen yksimielisen kannatuksen eduskunnan käsittelyssä. Käytännössä aloitetta ei kuitenkaan voida hyväksyä EU-direktiivin takia. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) lupasi edistää asiaa EU-tasolla.

Jo aiemmin kaikki suomalaiset europarlamentaarikot vaativat yksimielisesti kesäajasta luopumista yhteisessä kannanotossaan. Eduskunnassa keskustelua käytiin liikenne- ja viestintävaliokunnan mietinnön pohjalta, joka suhtautuu saamansa selvityksen perusteella asiaan myönteisesti.

–Asiantuntijat ovat varsin yksimielisesti tuoneet esille, että menettelystä aiheutuu selkeästi enemmän haittoja kuin hyötyjä. Koska kesäajasta kuitenkin on säädetty edellä mainitussa direktiivissä siten, että yksittäinen Euroopan unionin jäsenvaltio ei voi päättää asiasta itsenäisesti, liikenne- ja viestintävaliokunta ei puolla kansalaisaloitteen hyväksymistä, valiokunta totesi mietinnössään kaksi viikkoa sitten.

Valiokunnan mukaan valtioneuvoston tulee ryhtyä ajamaan voimakkaasti EU-tasolla kesäaikadirektiivin velvoitteesta luopumista.

Lue myös: Suomalaismepeiltä harvinainen vetoomus: Kesäaika on kumottava

Kokoomuksen Timo Heinonen piti eduskunnassa pitkän puheenvuoron, jota moni salissa kiitti. Heinonen huomauttaa, että tutkimuksissa on havaittu, että esimerkiksi sydäninfarktien määrä lisääntyy aina keväisin ja syksyisin kellojen siirron aikaan.

–Viime vuonna valmistuneessa saksalaisessa tutkimuksessa sydäninfarkteja tapahtui kellojen siirron jälkeisellä viikolla jopa 27 prosenttia enemmän kuin muuna aikana. Suomessa, vastaavassa suomalaistutkimuksessa luku oli hivenen pienempi mutta kuitenkin merkittävä: kasvua 15 prosenttia, Heinonen sanoi.

–Meidän kannattaisi vaihtaa aikavyöhyke Euroopan kanssa yhteiseen. Se itse asiassa parantaisi meidän asemaa merkittävällä tavalla. Me olisimme ensimmäinen alue, joka sieltä lähtisi aamulla mukaan, ja siitä olisi hyötyä. Toivon, että tämä asia myös samalla selvitetään, Heinonen jatkoi.

Kello on pääosin muualla Euroopassa pysyvästi tuntia vähemmän kuin Suomessa. Aiemmin vastaavaa on ehdottanut ainakin europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.).

Ministeri Berner sanoi eduskunnassa sitoutuvansa henkilökohtaisesti siihen, että vie asian eteenpäin EU:ssa. Aiemmin tänään Berner sanoi Keskisuomalaiselle, että myös aikavyöhykeasiaa tullaan selvittelemään.

– Päällimmäisenä on nyt kansalaisaloite kesäajasta luopumisesta. Sen rinnalla katsotaan kuitenkin, millaisia selvityksiä tarvittaisiin aikavyöhykkeen muuttamisesta. On nimittäin analysoitava tilanne, jossa aikavyöhyke muuttuisi, mutta kesäaika jäisi. Toisiko se toivottua kokonaisratkaisua, Berner sanoi Keskisuomalaiselle.

Lue myös: Suomi siirtyy taas talviaikaan: ”Hyödyt on osoitettu olemattomiksi, haitat ovat ilmeiset”

EU-kriitikot käyttivät tilaisuutta hyväkseen tänään suuressa salissa. Simon Elo (sin.) kannusti rikkomaan EU-direktiiviä kesäajasta.

– Suomen tässä täytyisi uskaltaa suoraan vain rikkoa tätä EU-säädöstä.  Kuka meistä uskoo, että komissio laittaisi Suomen jonkinlaiseen oikeusmenettelyyn, sääntömenettelyyn tämmöisen kysymyksen takia? Ei missään tapauksessa. Meidän täytyy tällaisessa kysymyksessä uskaltaa näyttää, että me pidämme suomalaisten puolta siltä osin, että kansa tukee tätä esitystä, että kesäajasta luovutaan. Käsitykseni on se, että suurissa osissa EU-maita kansalaisten mielipide on aivan sama. Mutta tätä konsensusta ei pysty rikkomaan, ellei joku uskalla toimia ensin, Elo sanoi.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja ja presidenttiehdokas Laura Huhtasaari (ps.) puolestaan kiitti meppejä asian ajamisesta EU-tasolla ja sanoi, että yksi mahdollisuus olisi se, että jatkossa jäsenmaat saisivat itse päättää, siirtävätkö kelloja vai eivät. Juuri näin mepit katsoivat kannanotossaan.

– Minulla on ollut jo pitkään tapana sanoa, että joka päivä tulee aina yksi syy erota EU:sta. Tässäkin EU kaventaa Suomen poliittista liikkumavaraa päättää siitä asiasta, siirtääkö Suomi kelloja vai ei, Huhtasaari sanoi.

Jyrki Kasvi (vihr.) toppuutteli EU:n kritisoimista ja muistutti, että Suomi oli EU-jäsen jo silloin, kun kesäaikadirektiivi määrättiin.

–Eli me olimme itse päättämässä sitä kesäaikaa ja me olemme ihan yhtä vastuussa kuin kaikki muutkin. Mutta onneksi sen, minkä me olemme itse pieleen säätäneet, me voimme myös itse EU-tasolla korjata, Kasvi sanoi.

–Tämä ei ole pikkuasia. Tämä on iso terveysasia, tämä on iso talousasia ja tämä on iso riesa suurelle osalle ihmisistä, Kasvi sanoi viitaten Hannu Hoskosen (kesk.) puheenvuoroon, jossa tämä kannatti kesäajasta luopumista, mutta totesi samalla, että ”Euroopassa on isompaakin tekemistä”.

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen (sin.) sanoi, että teknisesti aloite joudutaan hylkäämään, mutta henkisellä tasolla ja päivän keskustelusta päätellen eduskunta hyväksyy sen.

–Kaikki yksimielisesti valiokunnassa päätyivät tähän johtopäätökseen, ja kuten huomataan salista, koko eduskunta on samalla kannalla. Tästä tulee historiaan jäävä kansalaisaloite, Jalonen sanoi.

Ministeri Berner aikoi ottaa kesäajasta luopumisen esille jo parin viikon päästä EU-komissaarin kanssa.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Esko Kotilainen

Niin,kuten kirjoituksessa todettiin,yksittäisellä EU maalla EI ole toimivaltaa päättää edes omista kello aikamääristä.
Ihmettelen sangen suuresti miten 100 itsenäisyyttä suomen periferiassa juhlitaan.
Berner voisi ajaa kommissioon uudistusta,autojen peräkonttejen laajentamisesta,sekä siellä kuljetettavien "tavaroiden" laadusta.Jos tavallisille tallaajille ei sitä hyväksyttäisikään,niin sallittaisiin se ainakin kaikille,hallitusjäsenille,virkamiehille,sekä sihteereille,poikkeusluvalla.
Onhan Ruotsillakin poikkeuslupa nuuskan käytössä ja myynnissä.

Janne Pohjala

On kornia juhlia Suomen itsenäisyyttä, kun sitä ei ole ollut 1995 alkaen. Tämä on vain yksi esimerkki siitä miten täydellisesti meiltä on suvereniteetti mennyt.

Me emme ole enää maa. Me emme ole enää edes osavaltio ja viimeisetkin rippeet veisi EU-liittovaltio, joka lienee ennätys miten se hävittäisi kaiken päätösvallan jäsenvaltiosta.

USA:n osalvaltioilla on paljon enemmän suvereniteettia, kuin Suomella nyt. USA:ssa voi osavaltio paikallisella säädöksellä ohittaa liitovaltion säädökset. Esimerkkinä vaikkapa kannabis ja se että Washingtonin ja Coloradon osavaltiot laillistivat sen käytön ja kaupan, vaikka liittovaltion laki ei sitä salli.

Eli osavaltion laki on ennen liittovaltion lakia. EU:ssa tämä on päin vastoin. Suomi ei saa päättää edes kesäajasta.

Tosiasissa EU on siis jo nyt lähempänä Neuvostoliittoa kuin USA:ta. Neuvostoliitossa osavaltiolla oli enemmän omaa päätösvaltaa Suomella nyt, mutta vähemmän kuin USA:n osavaltiollla.

Haluammeko me ihan varmasti tehdä EU:sta uuden Euvostoliiton, vai olisiko sittekin parempi kopioida USA:n liittovaltiomalli, kuin Neuvostoliiton?

Petri Ollila

En kyllä ymmärrä, miksi kesäaikaa näin kiivaasti vastustetaan. Normaaliaikaan siirtyminen lisäsi valoisia hetkiä normaaliaikaan siirryttyä. Kevällä saa saman kokea illalla. Ymmärrän kyllä ajan muuttamisen vaikeudet eim. navetoissa.

Latviassa siirryttiin Keski-Euroopan aikaan toistakymmentä vuotta sitten. En tiedä, ovatko peruneet päätöksen, mutta tuntui se kyllä oudolta, kun klo 14 alkoi pimentyä.

Kyllä nykyinen kesäaikajärjestely on aika hyvä käytäntö!

Harri Tapani

Tuolta aiemmasta kesäajan EU direktiiviin liittyen:

"Eli direktiivi on tosiasia. Se on samalla myös hyvä esimerkki siitä kuinka vaikeaa jopa lähes mahdotonta EU-ssa on muuttaa yhtään mitään, varsinkaan valittua politiikkaa/talouspolitiikkaa. Tämä niille puolueille jotka haikailevat EU:n muuttamista johonkin suuntaan, haikailunne on käytännössä absurdia."

https://www.uusisuomi.fi/comment/758753#comment-758753

Mielelläni olisin väärässä mutta...

Pekka Kario

Kesäajasta luopumisen tulisi tapahtua yhdessä koko EU:n alueella. Muuten Suomesta muualle Eurooppaan matkustaessa, jos vain Suomi vaihtaa, tulisi aina muistaa ei vain normaali aikaero, vaan myös eron suuruuden vaihtelu riippuen vuodenajasta.

Harri Tapani

Taitaa olla, mutta ei sillä väliä, mepeillä kun ei ole minkäänlaista valtaa tehdä asian suhteen mitään ehdottelua kummempaa ja sekin on jo erikoista. EU:ssa mepit on lähinnä kumileimasin joka muodollisesti hyväksyy ylhäältä annettuja lakiesityksiä...voivat toki _ehdotella_ lakeihin joitain muutoksia, mutta ei niitä ehdotuksia kenenkään päättäjän tarvitse ottaa vakavasti.

Janne Pohjala

Jos vaaleilla valitsemattomat komissaarit eivät päätä tuoda parlamenttiin esitystä siitä että EU -lääni saisi itse päättää kesäajasta, ei parlamentti voi siitä koskaan myöskään äänestää. Eli on aivan sama mitä mieltä euroedustajat ovat.

Eikös kuulosta demokratialta?

(EU:ssa ei efektiivisesti ole valtioita, koska jäsenet eivät täytä enää valtion tunnusmerkkejä)