Perjantai 19.10.2018

Keskustavaikuttajan avaus: ”Helsingin, Espoon ja Vantaan sulautuminen helpottaisi satojentuhansien arkea”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.11.2017 12:46
  • Kuva: Antti Nikkanen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Antti Siika-ahon mukaan Länsimetron aloitus viikon kuluttua vauhdittaa pääkaupunkiseudun kuntien sulautumista.
|

Keskustan piirihallituksen jäsen Antti Siika-aho esittää, että pääkaupunkiseudun kuntien pitäisi sulautua. Hänen mukaansa Länsimetron aloitus viikon kuluttua vauhdittaa sulautumista.

–Länsimetron on määrä startata viikon päästä lauantaina. Kauan odotettu metro on yksi tärkeimmistä ihmisten arkea helpottavista liikenneratkaisuista. Metro yhdistää Helsinkiä ja Espoota, sekä vauhdittaa pääkaupunkiseudun sulautumista toimivaksi kokonaisuudeksi. Mutta löytyykö kaupungeilta rohkeutta purkaa keinotekoiset raja-aidat, Siika-aho kysyy Puheenvuoron blogissaan.

–Helsingin, Espoon ja Vantaan hallinnollinen sulautuminen helpottaisi satojentuhansien asukkaiden arkea. Yhä useampi työskentelee, liikkuu ja käyttää palveluita keinotekoisten kuntarajojen yli. Nykytilanne rasittaa kaikkia ja suitsii viime kädessä talouskasvua. On kornia, että kukin kaupunki esimerkiksi suunnittelee omia kaupunkifillariverkostojaan, hän jatkaa.

Siika-ahon mukaan pääkaupunkiseudun sulautumiselle on tarvetta.

–Pääkaupunkiseutu ei pärjää, jos se vielä vuonna 2030 puksuttaa kolmilla raiteilla. Toisin kuin väitetään, maakuntauudistus ei ole uhka pääkaupunkiseudulle, vaan haluttomuus tehdä yhdessä. Yhtenäinen pääkaupunkiseutu on myös Uudenmaan maakunnan ja viime kädessä koko Suomen etu, hän sanoo.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä arvioi perjantaina Länsimetron palvelevan asukkaita ja siten koko pääkaupunkiseudun kestävää kasvua.

–Helsinki ja Espoo ovat Suomen talouden vetureita, ja taloudellisessa mielessä on tärkeää, että länsimetron kasvu- ja kehityskäytävään syntyy entistä kilpailukykyisempi ympäristö myös yrityksille ja työpaikoille, hän kommentoi.

Lue myös: Nyt se tapahtuu: Länsimetro aloittaa liikenteen 18.11.2017 kello 5.09

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kostet

Tätähän on jo vaadittu vuositolkulla.
Ei tule onnistumaan, koska ko. kaupunkien poliitikot menettävät leikkikehässään paljon rahakkaita ja turhanpäiväisiä hallintopaikkoja. Veronmaksajien etu on kaupunkien sulauttamienen ja turhen rajojen poistaminen.

Oiva Luosujarvi

Parempi olisi poistaa noista kaupungeista kaikki valkoiset kantasuomalaiset, jotka eivät nuole pakolaistaustaisen persuksia ja luovuttaa alue näille uus-suomalaisille.

Kunnon muuri ympärille ja 10 vuoden kuluttua voi kutsua YK:n tarkistamaan montako on elossa vielä, kun eri uskonsuunnat ja kulttuurit mittaavat voimiaan toisiansa vastaan.

Pasi Käyhkö

Mitä mieltä ovat keskustalaiset siitä, että yhdistetään valtion tuella/osuuksilla eläviä pikkukuntia sopiviksi kokonaisuuksiksi. Sopiva kuntien määrä olisi noin 70 aluetta.
Jo nyt pääkaupunkiseutu joutuu tukemaan aivan liiaksi ns. kehittymättömiä muuttotappioalueita.

Mikko Toivonen

Olen aina ollut sitä mieltä että Rationaalein Hallintatapa PK seudulla olisi yhdistää vähintäin Espoo, Kaunianen ja Vantaa Helsinkiin ja nimetä se Helsingiksi. Tai jos joku haluaisi irroitella niin Hellsingiksi.
Ihan henkilökohtaisesti liittäisin Helsinkiin myös Sipoon, Tuusulan, Nurmijärven, Keravan ja Järvenpään.
Mitä tulee tuohon Pasin "heittoon" 70 muusta kunnasta niin olisin halukas tinkimään sitä vielä 50 kunnaksi jotka koottaisiin alueen suurimman kasvukeskuksen ympärille.
Esimerkiksi niin, että Savonlinna, Parikkala, Simpele, Rautjärvi, Uukunniemi ja Puumala liitettäisiin Ruokolahteen :)

Oiva Luosujarvi

Periaatteessa Suomi on väestöltään niin pieni valtio, kun maailmalla on useita suurkaupunkeja, joiden väkiluku on moninkertainen Suomen väkilukuun verrattuna.
Koko Suomi voisi olla yhden hallinnon alainen, kuten Suomella on vain yksi presidentti ja yksi pääministeri.
Periaatteessa siis kaupungit ja kunnat voisi lakkauttaa, jolloin vain valtio huolehtisi verotuksesta ja kansalaisten eduista yhdenvertaisesti.
Yhdenvertaisuus vietäisiin myös työmarkkinoille ja sama palkka samasta työstä oli työpaikka kaupan kassalla Nuorgamissa, Hangossa tai Helsingissä.
Yhdenvertaisuus olisi myös asuntojen hinnoissa, jolloin asunnoilla olisi hinta x neliömetriltä ja 120 neliömetrin asunto maksaisi saman summan oli asunto sitten Kuusamossa, Oulussa tai Kauniaisissa. Siten Kela tukisi asumista kaikille yhdenvertaisesti, kun ei olisi eri hintaisia asuntoja kaupungissa vs maaseudulla.
Ei olisi 10 kuntaa 50 sijasta vaan ainoastaan yksi valtio, jossa asuminen, palkat, julkinen liikenne, sähkön hinta, ja muut olisi yhdenvertaisesti Suomen kansalaisille saman hintaisia.
Tietenkään se ei tule koskaan toteutumaan, koska kaupunkilaiset kuvittelee olevansa parempia, vaikka Helsingissä asuvista on vain alle 1/3 osa syntyperäisiä Helsinkiläisiä joiden vanhemmat ovat myös syntyperäisiä Helsinkiläisiä.

Pasi Karlsson

Hauskoja KEPU vaikuttajat !

Virkeät ja toimivat pk-seudun kaupungit on kepulle ongelma. KEPUn maailmasssa voi olla kaupunkeina Kuhmon kaltaisia alle 10 000 asukkaan tuppukyliä , vain jotta KEPUlaisia voi olla verovaroin kustannetuissa viroissa .....

Nita Hillner

Suomen pinta-ala on suuri, meitä ihmisiä on vähän ja kuitenkin kuntia on yli 300. Kunnat ovat laajoja ja niissä asuu vain muutama tuhat ihmistä. Tulee kalliiksi ylläpitää palvelut. Pitkällä tähtäimellä ihmisten kannattaisi asua maakuntansa suurimmissa kaupungeissa. Tämä kehitys on jo käynnissä. En todellakaan toivo että kaikki muuttavat Uudellemaalle Helsingin seudulle. Asunnot loppuvat ja hintataso nousee. Meillä on monta muutakin vireää aluetta kuten Turku, Oulu, Vaasa, Tampere, Joensuu, Kuopio, Lappeenranta, Porvoo jne.

Tapio Mäkeläinen

Espoo ei liity mihinkään roudaus - ja autoliikekeskus Vantaaseen. Se on ihan varma asia.piste.
Kepulaisen mielipide onkin jykevällä pohjalla. Espoo, Kauniainen, Vantaa ja Sthadi pukertavat eteenpäin 170 valtuutetun voimin. Heistä 9 kuuluu maalaisliittoon. Big deal! Väliaikaisesta pääkaupungista ei taida olla edes maalaisten kansanedustajaa.
Yksi vaihtoehto on yhdistää Vantaa ja Hki mutta palauttaa pääkaupunki Turkuun mistä itämainen tattaari keisari sen siirrätti idemmäksi. Sitä mm kuvaa tossa nurkalla oleva tiekyltti : Westend. Länsi loppuu tähän.

Jospa kepulaiset keskittyisivät omiin asioihinsa ja jättää nämä asvalttikatujen asiat muille.