Tiistai 11.12.2018

Juha Sipilän selitys kesäkuun tapahtumille puhuttaa: ”Miksi sekoilu ja selittely?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.11.2017 09:57
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Juha Sipilän mukan hallituksessa pohdittiin hallituspohjan venyttämistä perussuomalaisista hallituspuolueisiin mahdollisesti loikkaavien kansanedustajien, kristillisdemokraattien ja RKP:n avulla viime kesäkuussa.
|

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson kuvailee pääministeri Juha Sipilän (kesk.) toimintaa hämmentäväksi. Andersson viittaa kommentillaan siihen, että Sipilä myönsi lauantaina Helsingin Sanomille hallituksen pohtineen hallituspohjan venyttämistä perussuomalaisista hallituspuolueisiin mahdollisesti loikkaavien kansanedustajien, kristillisdemokraattien ja RKP:n avulla viime kesäkuussa.

–Pidän nyt osoitettuna, että pääministerillä oli suunnitelma hallituksen jatkosta ennen perussuomalaisten puoluekokousviikonloppua. Hämmentävää on pääministerin tapa hoitaa asiaa. Miksi sekoilu ja selittely, Andersson kysyy Twitterissä.

Perussuomalaisten puoluekokousviikonlopun tapahtumat nousivat esiin jälleen tällä viikolla, kun Aamulehti ja Iltalehti kertoivat torstaina, että perussuomalaisten entisen puheenjohtajan Timo Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen oli käynyt pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa samana sunnuntaina, kun perussuomalaisten puoluekokous päättyi. 

Sipilä on kiistänyt jyrkästi hallituksen tienneen perussuomalaisten mahdollisesta hajoamisesta ennen puoluekokousviikonloppua. Hän vakuutti samaa myös Helsingin Sanomille lauantaisessa haastattelussa.

Muun muassa vihreiden kansanedustaja Antero Vartia pitää Sipilän puheita uskottavina. 

–Minun on mahdoton uskoa, että osattaisiin etukäteen kontaktoida juuri ne oikeat 20 henkilöä 38 henkilön eduskuntaryhmästä ja silloinkin ilman, että loput 18 kuulisivat asiasta, hän kommentoi Twitterissä.

Vartian twiitistä syntyneeseen keskusteluun osallistui myös perussuomalaisista puoluekokouksen jälkeen sinisiin siirtynyt työministeri Jari Lindström. 

–Kyllä Antero olet niin asian ytimessä. Nim. Jotain tiiän minäkin, hän sanoo.

Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun professori Ilkka Ruostetsaari arvioi Uutissuomalaiselle, että on kaksi eri asiaa, olivatko hallituspuolueet pohtineet vaihtoehtoja perussuomalaisten hajoamisen varalle tai oliko olemassa selkeä suunnitelma tai käsikirjoitus.

– Jos Sipilä toteaa, että ei ollut suunnitelmaa tai käsikirjoitusta, se pitäisi kyetä toisin osoittamaan. Ainakaan tähän mennessä sitä ei ole kyetty osoittamaan, hän sanoo.

Lisää aiheesta:

Juha Sipilää hiillostettiin eduskunnassa: ”Ensin oli avokonttori, sitten u-käännös ja nyt peräkontti”

Kansanedustaja myöntää Soinin valtiosihteerin piilottelun: ”Auton peräkontissa saa matkustaa”

SDP vaatii Juha Sipilältä selitystä: ”Ei minulla ole tapana matkustaa kontissa – herättää paljon kysymyksiä”

Sipilä kiistää valehdelleensa – Halla-aho väläytti heti erokorttia

Juha Sipilä vastasi kovasanaisesti epäilyihin B-suunnitelmasta: ”Täyttä mielikuvitusta”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Otto Tannenberg

Oppositio ja lehdistö toimii mv- lehden tapaan: tarpeeksi kauan vängätään että Sipilä valehtelee, ja väiteet muuttuvat hiukan tarpeen mukaan, niin äkkiä meillä onkin pääministerinä sutki puliveivari. Onnea suomalainen politiikka, ette tarvitse Putinia, koska teette sen ihan itse.

Esko Riikonen

Minusta suurempi konna on Orpo, kuin Sipilä. Orpo jakokoomus ovat koko ajan vihanneet perussuomalaisia ja puheenjohtajan vaali oli oiva syy päästä perussuomalaisista eroon ja vielä Soinin avustuksella. Sipilän oli pakko lähteä mukaan tähän suunnitelmaan. Ei vain osannut olla riittävän taitava ja varovainen. Ja Kepun ongelma oli heikot kannatusluvut. Kokoomukselle olisi sopinut uudet vaalit. Kepulle se olisi ollut myrkkyä. Siksi Sipilän piti toimia Orpon tahdon mukaisesti.

Sonja Drescher

"– Jos Sipilä toteaa, että ei ollut suunnitelmaa tai käsikirjoitusta, se pitäisi kyetä toisin osoittamaan. Ainakaan tähän mennessä sitä ei ole kyetty osoittamaan, hän sanoo."

Pm Sipilä on todennut edellä olevan ja tämän jälkeen pulinat pois ja eduskunta tekemään töitä kansan puolesta ja siitä heille maksetaan. Oppositiolla on tällä hetkellä hyvin vähän huomauttamista hallituksen aikaansaannoksista, sillä; työllisyys lisääntyy, talouden kaikki käyrät osoittavat kohti huippua, yritykset ovat innostuneet investoimaan ja näin myös julkisen talouden tasapainottaminen onnistuu. Tällöin on opposition vaikea löytää jotain, mistä voisi saada hallituksen hajoamaan. Nyt on puoli vuotta jauhettu; oliko Pm Sipilän hallituksen uuskokoaminen oikein vai väärin? Nyt olisi aika eduskunnan tehdä palkkansa eteen sitä, mikä heille kuuluu. Tämä ajojahti ei kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan ja kansa ei tällaisista opposition ylilyönneistä ole kiinnostunut! Teot ratkaisee, onko hallitus toimintakelpoinen. Eduskunta ei ole mikään teatteri, vaan päätösvaltainen instituutio...Kansaa voi eduskunta joskus hauskuttaa, mutta asiat täytyy hoitaa.

Risto Nikander

Näin minäkin uskon. On inhimillistä valehdella tässä tilanteessa. Sipiläkin on inhimillinen?!? :-) Varsinkin Suomeen tulleita ulkomaisia nuoria miehiä kohtaan. Eikä ole oppinut vanhaa suomalaista sananlaskua. "Valheella on lyhyet jljet"

Tuomas Sikander

Itse näen asian niin että Kepuliini nosti kansakunnan kaapin päälle sujuvasti valehtelevan pohjoisen lahkolaissaarnaajan.
Tämä ryhtyi innokkaasti toteuttamaan Ahon ja Vanhasen pitkäaikaista kepulaista haavetta alistaa suomalainen työväki, sabotoida ammattiliitot ja tehdä mahdollisista työttömistä maalaiseliitin tuotantoeläimiä.
._.

Seppo Penttinen

Onpa harvinaisen tylsää. Mediapeliä ja oppositiopolitiikkaa.
Tottakai kaikki osaavat johtajat pohtivat vaihtoehtoja ja strategioita. Toimittaja Nurmi väänsi itsestään selvyydestä skuupin ja sopulit rientävät perässä j hurraavat. Ketä kiinnostaa?

Päivi Korpivaara

Tosiasia kuitenkin on, että toimittaja Lauri Nurmi kirjoitti 3.6.2017 eli jo viikkoa aiemmin hallituksen suunnitelmasta Turun Sanomissa: "Hallituksessa suunnitelma Halla-ahon voiton varalle: soinilaiset muodostaisivat oman eduskuntaryhmän".

Siinä kerrottiin koko juttu: "Halla-ahon perussuomalaisista irtisanoutuva ryhmä koostuisi ainakin noin 20 kansanedustajasta. Sipilän hallitus voisi helposti jatkaa työskentelyään, koska keskustalla on 49 ja kokoomuksella 37 kansanedustajaa. Koossa olisi valmis enemmistöhallitus, ..."

Eli kyllähän asia valmistelu oli aika laajastikin tiedossa, jos toimittaja sen tiesi ja jopa vielä uutisena julkaistiin. Ei sitä olisi ihan ilman perusteita julkaistu.

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3534944/Hallituksessa+suunnitelma+Halla...

Juha Salmi

Jos toimittaja tiesi kuten sanot miksi tuosta linkkaamastasi jutusta löytyy viimeisessä kappaleessa esitetty toinen vaihtoehtoinen tapahtumaketju?

Loogisesti ajatellen uskottiin tuohon, että loikkauksia muihin puolueisiin tulee tapahtumaan, mutta isommat otsikot ja myynnin saa tuosta ensimäisestä vaihtoehdosta. Tätä tunnustusta on aivan turha Almasta odottaa, sillä sehän veisi pohjan koko jutulta

On silti melenkiintoista, että monet uskovat toimittajan tienneen paremmin eron tulosta kuin nämä 20 persuista eronneet kansanedustajat. Kike Elomaa tuntui olevan hyvinkin selvillä mihin ryhmään hän kuuluu.

Jaakko Aalto

Tuo juttu oli toimittajan spekulaatiota, mahdollisesti huhupuheisiin perustuvaa. Mutta hulluahan se olisi, jos hallituksessa ei tehtäisi minkäänlaisia skenaarioita eikä suunnitelmia erilaisten tulevaisuuden vaihtoehtojen varalta.

Sonja Drescher

Nyt voisi Lauri Nurmi kertoa lähteensä, kuka näin oli kertonut? Oliko tämä hänen oma ennustuksensa, joka on hallituksen jätettävä omaan arvoonsa, sillä lehdissä kirjoitellaan paljon...Jos Pm Sipilä lähtisi kaikkien ennustusten mukaan hallitsemaan tätä valtiota, niin olisihan siinä tekemistä! Suunnitelmat ja asioihin perehtyminen ovat kaksi eri asiaa. Hallitus olisi huono hallitus, jos ei perehtyisi asioihin perin pohjin, ei tarkoita siis toimittajien pillin mukaan hyppiminen!

Eero Sippola

Keitä puhuttaa? Kutka vaahtoavat?
Media kohkaa täysin turhasta asiasta ja onneton oppositio yrittää tälläkin konstilla kammeta hallitusta kumoon!
Näyttää olevan hirveä asia, kun Suomi ollaan saamassa kuntoon Sipilän johdolla.

Seppo Simonen

Katja Incoronato ei anna edes isänpäivärauhaa Suomen Pääministerille joka on myös Isä. En usko että toimittaja Uudesta Suomesta on Li Anderssonin aatetoveri, epäilys jää kyllä kytemään. Katsoin Eduskunnan kyselytunnin ja totean että Pääministerjn yleinen ajojahti on nyt päällä, muistuttaa jo kiellettyä Englannin kettujahtia verikoirilla.

Esko Riikonen

Laittaisiko uskovainen Juha Sipilä sormensa Raamatulle ja vannoisi, että kaikki, mitä hän tässä asiassa on sanonut, on totta ja että ei ole jättänyt mitään oleellista sanomatta. tai muotoillut lauseita niin, että asiasta saa kuulija väärän käsityksen.

Seppo Simonen

Pääministeri Juha Sipilä on vannonut ministerin valan ja se velvoittaa tämän asian oikeillisuuden. Tähän on uskominen, ei ole muuta apsoluuttisa fakta näyttöä. Alkaa tuntua siltä että ajojahtia johdetaan jostakin isosta sylttytehtaasta, olisiko kellä tietoa?

Esko Riikonen

Ministerin vala ei ole tähän mennessä velvoittanut totuudessa pysymistä. Tulee monia nimiä mieleen.
Täytyy olla aatteen sokaisema, tai jotain muuta, jos väittää faktojen olevan jo kerrottu.
Toivottavasti Kepun ex-puoluesihteeri Korhonen valottaa joskus asiaa. Ehkä seuraavassa kirjassaan.

Eva Back

Kommentti 8 / Päivi Korpivaara, jolla tuntuu olevan ainoa järkevä näkemys asiasta. Samoin Li Andersonilla. Miksi ihmeessä Sipilä alkoi veistelemään ettei ole mitään etukäteistä b-suunnitelmaa, kun sellainen oli (ja oli järkevää ollakin) TS:n jutunkin mukaan. Ei totuus tietenkään saa olla puoluesidonnaista. Alla kopsittu ko juttu TS:sta, linkki saatu kommentista 8. En nyt yhtään ymmärrä tätä episodia, ehkä Sipilä tarkoitti ettei mitään ole varmasti sovittu.

----------------------------

"Kotimaa Lännen Media 3.6.2017 5:00 129

Lauri Nurmi

Suomen hallituksessa on käyty vakavia keskusteluja siitä, että perussuomalaisten eduskuntaryhmän soinilais-terholainen enemmistö muodostaisi oman eduskuntaryhmänsä ja jatkaisi hallituksessa.

Asia vahvistettiin perjantaina Lännen Medialle useista eri hallituslähteistä.

Näin voitaisiin toimia, jos Jussi Halla-aho valitaan viikon kuluttua Jyväskylässä perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Tuore LM-kysely vahvistaa, että Halla-aho saattaa voittaa äänestyksessä Sampo Terhon.

Jos Halla-aho valitaan perussuomalaisten puheenjohtajaksi, kokoomus todennäköisesti ilmoittaa, että se ei tee hallitusyhteistyötä Halla-ahon johtaman puolueen kanssa. Halla-aholla on vuodelta 2012 tuomio uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Se on nykyisen kokoomuksen johdolle ja eduskuntaryhmälle liikaa.

Useista eri puoluelähteistä kerrottiin perjantaina LM:lle, että kokoomus ei suostu hallitusyhteistyöhön Halla-ahon johtaman puolueen kanssa.

Kokoomuksen siirron jälkeen pääministeri Sipilän olisi muutettava hallituspohjaa.

Halla-ahon perussuomalaisista irtisanoutuva ryhmä koostuisi ainakin noin 20 kansanedustajasta. Sipilän hallitus voisi helposti jatkaa työskentelyään, koska keskustalla on 49 ja kokoomuksella 37 kansanedustajaa. Koossa olisi valmis enemmistöhallitus, jonka toimintakykyä Sipilä saattaisi vahvistaa kristillisdemokraateilla ja rkp:llä tai jommallakummalla.

Rkp:n ja kristillisdemokraattien kanssa on käyty keskusteluja hallitukseen tulemisesta, mutta soinilais-terholaisen eduskuntaryhmän irtautuessa halla-aholaisista pienempiä puolueita ei välttämättä tarvittaisi hallitukseen lainkaan.

LM-kyselyn perusteella perussuomalaisten eduskuntaryhmä jakautuu puheenjohtajavalinnassa. Halla-aholaiset ovat ryhmässä vahva vähemmistö. LM-kyselyyn vastasi 26 kansanedustajaa eli suurin osa 37-jäsenisestä ryhmästä. Terhoa kannattaa 14 kansanedustajaa, Halla-ahoa 8 ja Leena Merta sekä Veera Ruohoa kumpaakin yksi. Kaksi edustajaa ei ole valinnut suosikkiaan.

Jos Halla-aho valitaan puheenjohtajaksi, hän antanee lähtöpassit ulkoministeri Soinille. Liipaisimella olisi myös Jussi Niinistön puolustusministeriys. Niinistö oli vuoden 2009 eurovaaleissa perussuomalaisten vaalipäällikkö, eikä Halla-ahoa otettu ehdokkaaksi.

Eduskuntaryhmän jakautuessa Soini ja Niinistö voisivat todennäköisesti jatkaa ministereinä, vaikka Halla-aho olisi valittu perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Myös tästä on keskusteltu hallituksessa.

Toinen vaihtoehto on, että perussuomalaiset siirtyy Halla-ahon voiton jälkeen ryhmänä kokonaan oppositioon, mutta samalla suurehko joukko ryhmän jäseniä loikkaa muihin puolueisiin, osa hallituksen riveihin. "

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3534944/Hallituksessa+suunnitelma+Halla...

Antti Kasvio

Viime kesänä oltiin eduskunnan tärkeimmällä tehtäväalueella eli ratkomassa sitä, kenelle kuuluu ylin toimeenpanovalta Perussuomalaisten johdon vaihduttua. Valtiosäännön 47 §:n mukaan "eduskunnalla on oikeus saada valtioneuvostolta asioiden käsittelyssä tarvitsemansa tiedot". Tuon tarpeen määrittelevät kansanedustajat itse, ei esimerkiksi pääministeri.

Tässä tapauksessa pääministeri ei selvästikään ole pyynnöistä huolimatta informoinut avoimesti eduskuntaa asiaan liittyneistä keskusteluista, vaan tapahtumien kulku on paljastunut vasta vähitellen muiden toimijoiden antaman tai esiin kaivaman tiedon perusteella. Pääministeri ei siis ole toiminut valtiosäännön edellyttämällä tavalla.

Oleellisempaa kuitenkin on, että pääministeri ei katsonut tarpeelliseksi jättää hallituksensa eronpyyntöä, vaikka hallituskoalitiossa tapahtui oleellinen muutos Perussuomalaisten vaihtuessa Sinisiin. Olisi toivottavaa, että valtiosääntöasiantuntijat ottaisivat tarkemmin kantaa siihen, pitävätkö he todella käytettyä porsaanreikäratkaisua valtiosäännön hengen ja kirjaimen mukaisena.

Antti Kasvio

Viranomainen tai ei, toiminnan on oltava lainmukaista.

Pitäisikö luottamuksen mittaamisen kohteena olla Keskustan, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten koalitiohallitus? Se on ainoa, joka viime vaalien jälkeen on muodostettu valtiosäännän määräämässä järjestyksessä.

Pentti Westerholm

Hallituksen toimet ovat saaneet talouden nousuun ja työttömyyden vähenemään.Ei ole mitenkään todistettavissa,että uudella hallituspohjalla olisi päästy samaan tulokseen.Tähän perustuen Sipilän ratkaisut ovat olleet järkeviä.Vaikkakin joidenkin mielestä vääriä.