Maanantai 10.12.2018

Riittävätkö lääkärit sotessa? Ylilääkäri: ”Vaikuttaa hölmöläisen peiton jatkamiselta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.11.2017 10:35
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    HUS:n hallintoylilääkärin mukaan hallitus ei ole arvioinut,miten sote-uudistus vaikuttaa lääkärien määrään ja heidän sijoittumiseensa.
|

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri ja Helsingin yliopiston terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen varoittaa lääkäripulan uhkaavan sote-uudistuksen jälkeen. Hän sanoo pettyneensä ”melkoisesti” huomattuaan, että hallituksen valinnanvapausesityksen vaikutusarvioinnissa ei ole arvioitu lukumääräisesti sitä, mihin tehtäviin lääkärit uudessa terveydenhuoltojärjestelmässä sijoittuisivat. 

–Vaikutusarviointi toteaa vain, että henkilöstömäärän siirtymistä työnantajalta toiselle on vaikeaa arvioida tarkasti. Hallitus arvioi kuitenkin, että yksityisten yritysten ja yhteisöjen omistamiin sosiaali- ja terveyskeskuksiin siirtyvän terveydenhuollon henkilöstön määrä olisi karkeasti arvioiden 6 000–30 000 henkilöä. Erityisesti valinnanvapauslain asiakassetelisäännökset ovat tässä suhteessa ongelmallisia, koska objektiivisesti arvioiden hallituksen esityksen mukainen velvoite antaa asiakasseteli koskee suurta osaa kiireetöntä erikoissairaanhoitoa, eikä julkinen terveydenhuolto voi asiakassetelipalvelua tuottaa, Lehtonen kommentoi Puheenvuoron blogissaan.

Lääkärien sijoittuminen terveydenhuoltojärjestelmässä on Lehtosen mukaan keskeistä koko järjestelmän toimintakyvyn kannalta. 

–Ensimmäinen hallituksen esityksen ongelma aiheutuu jo siitä, että Sipilän hallitus on omassa vaikutusarvioinnissaan laskenut Suomen noin 28 000 lääkärin määrään mukaan myös eläkkeellä olevat 7 000 lääkäriä ja sijoittanut heidät arviossaan julkisen työnantajan palveluksessa oleviksi. Hallituksen vaikutusarvioinnin lähtökohtana oleva lääkäriresurssi edellyttäisi siis (leikillisesti todeten) ilmeisesti myös työvelvoitetta nyt jo eläkkeellä oleville lääkäreille, hän huomauttaa.

Toinen ongelma aiheutuu Lehtosen mukaan siitä, että perustuslakivaliokunnan kesäkuisessa lausunnossa edellytettiin, että julkisen vallan on koko ajan pystyttävä turvaamaan riittävät sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut eikä vastuuta riittävästä tuotantokapasiteetista voi siirtää kokonaan yksityisten yritysten tehtäväksi. 

–Tästä aiheutuu käytännössä velvollisuus ylläpitää kahta rinnakkaista järjestelmää. Miten tämä vaikuttaa eri taholle sijoittuvien lääkärien määrään, jää vaikutusarvioinnissa täysin epäselväksi.

Lehtonen uskoo, että ongelmia aiheutuu myös valmiuden ylläpidosta. 

–Lääkärityövoiman markkinaehtoinen sijoittuminen entistä enemmän suuriin kaupunkeihin, joissa palveluille on kysyntää, vaarantaisi tämän tehtävän. 

Lehtonen ennakoi, että kun lääkäreitä siirtyy nykyisistä terveyskeskuksista yksityisten sote-keskusten palvelukseen kasvukeskuksiin, julkisen sektorin jonot haja-asutusalueilla pahenevat. Hän sanoo, että tämä todennäköisesti vain kiihdyttää lääkäripakoa julkiselta puolelta entisestään.

–Hallituksen esityksen vaikutukset palveluiden saatavuuden paranemiseen vaikuttavatkin hölmöläisen peiton jatkamiselta. 

Lehtosen mukaan hallituksen olisi pitänyt esittää sote-esityksen vaikutusarvioinnissa joku luku siitä, paljonko lisää lääkäreitä perusterveydenhuoltoon tarvitaan. 

–Samalla olisi pitänyt esittää mekanismi sille, ettei suomalaisesta lääkäriresurssista vaikeasti ohjattavassa sote-mallissa siirry sellaista määrää uusiin tehtäviin, että sairaanhoidon perustehtävän toteuttaminen vaikeutuu, hän sanoo.

Ensimmäisinä vuosina kustannusten nousun riski on aito

Lehtonen on aikaisemmin arvioinut, että Sipilän hallituksen valinnanvapausmalli voisi tuottaa sote-järjestelmälle jopa kolmen miljardin euron lisärahoitustarpeen.

Lue tarkemmin: HUS:n ylilääkäri avaa laskelmansa: Näin sotesta tulee tuplakulu – pelaako päivystys vain lentopalloa?

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen varapuheenjohtaja, Turun kaupunginvaltuutettu ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) entinen erityisavustaja Ville Valkonen (kok.) myöntää omassa Puheenvuoron blogissaan, että valinnanvapaus ”ei ole mikään hopealuoti” kaikkiin sote-haasteisiin. 

–Ensimmäisinä vuosina kustannusten nousun riski on aito, ja rahojen varjelussa on tulevilla maakuntapäättäjillä paljon tekemistä. Muut osat sote-uudistuksesta kuten suuremmat järjestäjät, hoitoketjujen parantaminen ja teknologian hyödyntäminen ovat elintärkeitä, hän kirjoittaa. 

Valkonen korostaa, että valinnanvapaus on pääsääntö perustasolla, mutta käytössä ainoastaan soveltuvin osin erityistason palveluissa.

–Julkinen sektori tuottaa edelleen valtaosan erityistason palveluista ja yksityinen sektori ainoastaan täydentää sitä. Maakunnalla on laaja oikeus varmistaa, että esimerkiksi päivystys ei vaarannu asiakaskadon vuoksi. Perustasollakin julkinen tuottaja on varmasti erittäin vahvassa asemassa.

Valkonen huomauttaa myös, että sote-uudistusta ei voi jättää tekemättä. 

–Tulevaisuudessakin suomalaisten pitää pystyä luottamaan siihen, että hoitoon pääsee, hoito on laadukasta ja sitä ei kustanneta velkarahalla.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Niilo Mäkelä

Suunnatonta resurssien tuhlausta rakentaa kahdet sotet. Henkilöstöä kaiketi saa koulutettua kaikkeen, mutta mitä maksaa kahdet kalliit laitteet vaativiin toimenpiteisiin?
Varmaa on että ajanoloon iso valtaa pienet ja kerää voitot pörssikeinottelijoiden taskuihin apua tarvitsevien kustannuksella ja osalla väestöstä ei ole varaa saada itselleen tarvittavia hoitoja. Sekö on valinnanvapautta?

Mikko Toivonen

Johonkin pikku puoluepoliitikkoon, kuten Valkonen, verrattuna Lehtonen tekee viileää, objektiivistä fakta analyysia ideologisesta tarvehakuisuudesta vapaana.

Lehtonen on niitä oikeita asiantuntijoita joita hallinnon muunmuassa pitäisi kuunnella. Kaikkein eniten hallinnon kuitenkin pitäisi kuunnella kansainvälisen terveyspalvelun kokemusasiantuntijoita joita täällä on muitakin kuin minä kommentoinut.

Hallinto ja lähinnä hallituspaikalla olemisesta johtuen juuri kokoomus ja kepu ovat 100% laiminlyöneet asiakkaan kuulemisen. Sillä tavalla ei koskaan kauppisa mitään saa myytyä.

Juha Hämäläinen

Valinnanvapaus on pelkkää sumutusta.

SOTE johtaa meidän yksilötasolla samaan kuin muuallakin länsimaissa on johtanut, joissa terveydenhoidon kuormaa on siirretty julkiselta yksityisille rahastajille. Kustannukset nousevat merkittävästi.

Jotta yksilö vanhetessaan saa riittävän hoidon, hänen on otettava lisävakuutuksia voidakseen kattaa yksityisen sektorin hoitolaskut. Ne nimittäin eivät ole valtiovallan hallittavissa siinä vaiheessa, kun merkittävä osa erikoislääkäreistä on siirtynyt yksityiselle puolelle. Tällaiset osaajat eivät tyydy julkisen puolen palkkoihin se on selvää.

Yksityiset hoitovakuutukset nousivat mm Saksassa niin paljon kalliimmiksi, että moni katui luovuttuaan työpaikan sairaskassan palveluista. Herätys tulee vasta, kun lääkäriin ei mennä flunssan takia vaan syövän, diabeteksen tai mielenterveyden pettämisen takia. Hoidot ja lisävakuutukset maksavat mannaa.

USAssa eniten pelätty asia on sairastuminen ja omaisuuden menettäminen sairaalalaskuihin. Todella kattaviin vakuutuksiin ei varaa monilla.

Ainut fakta Valkosen jutussa oli juuri tuo kustannusten nousu yksilön kannalta. Hän perustelikin sen sillä, ettei valtion velalla hoitoja enää makseta vaan jokainen vastaa niistä yhä enemmän itse. Tällä tietenkin pyritään verotuksen progression keventämiseen ja nettopalkkojen nousuun hyväpalkkaisilla, nuorilla ja terveillä, ilman että työnantajan täytyy korottaa bruttoansioita.

tom brunila

Viidestä kymmenen vuotta niin maailmalla ihmetellään, kauhistellan ja NAURETAAN sille kuinka yksi eräs maailman tehokkaimmista ja parhaimmista terveydenhoitojärjestelmistä tuhottiin!
Silloin Sipilä, Orpo ja muut porvaripellet selittävät kuinka kukaan, siis EI kukaan, ei olisi kyennyt edes arvaamaan, että "näin kävisi"!

Mikko Toivonen

Mattsonille ihan tiedoksi, että minäkin olen ollut varsin paljon niiden poppamiehiesi tarjoamissa palveluissa ja eräskin kivulias ongelma selvisi kerta käynnillä sellaisten poppamiesten klinikalla ja hoitui kerrasta pois vaikka olin samaa vikaa käyttänyt kyselemässä peräti 6 kertaa meidän julkisilla lääkäreillämme. Vuosikymmenien mittaan tuli eräitä muitakin ongelmia erittäin hienosti hoidettua niiden poppamiesten toimesta niissä poppamaissa.
Meillä myös erikoissairaanhoito nyt toimii varsin pätevästi. Se julkinen erikoissairaanhoito. Vaikka välillä oli paljonkin sanomista terveyskeskus tason palveluista niin tällä hetkellä se näyttää olevan kääntynyt parempaan suuntaan

Asiakkaalle yleistehollisin perusterveydenhuolto on kaikissa maissa täysin poikkeuksetta tullut ammatinharjoittaja lääkäreiltä ja yksityisiltä ei pörssi noteeratuilta klinikoilta. Valitettavasti vuoden 1972 "uudistus" lakkautti meiltä käytännössä ammatinharjoittaja lääkärien vastaanotot ja samalla synnytti myöhemmin vastaan kävelleen päästävyys ongelman julkisille terveysasemille tai kohtuuhintaisen pääsyn yksityislääkärin vastaanotolle. Muualla maailmassa paitsi yhdysvalloissa tuo kohtuuhintaiselle yksityislääkärille pääsy toimii ja mahdollistaa jopa erittäin tärkeän lääkärin valinnan ja luottamuksellisen lääkärisuhteen kehittymisen = lääkäri tuntee potilaansa ja potilas lääkärinsä, mikä on yksi onnistuvan hoidon suurimpia rakennuspilareita

Jukka Mattsson
Vastaus kommenttiin #8

Hyvä onni sinulla. Arpapeliähän tämä terveyden hoito nykyään on.

Viimeksi kävin Mellunmäen terveysasemalla kun omareissulla loukkasin polveni. Sieltä ensimmäinen poppamies lähetti minut Herttoniemeen röntgeniin, josta kuvien jälkeen takaisin hoitavalle lääkärille, jonka jälkeen jouduin tilaamaan ajan HSY:n laboratorioon verikokeisiin jonka jälkeen lähete toiselle poppamiehelle, joka labra tuloksia odotellessa lähetti minut takaisin Herttoniemeen ultraan josta käsky kuulemaan tuloksia kolmannelle poppamiehelle.
Vasta seuraavana iltapäivänä sain neljänneltä poppamieheltä vastauksen että minulle oli e-reseptillä määrätty 800 Buranaa, jota olinkin jo 400mg viikon vetänyt vatsan kuralle.
Mitä polvessani oli vialla en vieläkään tiedä mutta Myllypurossa terveysasemalla näyttää olevan uusi SOTE malli jo kokeilussa!

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #9

Olet kyllä oikeassa siinä, että se on hiukan arpapeliä.
Sen arpomisen osuus taatusti vähenisi, jos pääsisimme siihen vakiolääkäri tilaan minkä mainitsin yhtenä suurimmista terveyshuollon peruspalikoista.
Toivottavasti polveen löytyy sopu, sillä ei ole polvikipu sieltä kivasta päästä.

Koita kuitenkin pitää se polvi kohtuu liikenteessä ja vältä sitä kovaa buranan käyttöä. Sillä kun voi olla varsin haitallisia ominaisuuksia pitkään ja paljon käytettynä. Itse suosittelisin vahvaa diklofenakki voidetta paikallisesti ja jos mahdollista sen polven tunkemista magneettikuvaukseen. Siitä kun huonosti röntgenissä asiat selviävät. Murtumat kyllä mutta rustoviat huonommin.

Pekka Hovatov
Vastaus kommenttiin #11

Polven magneettikuva on ok, mutta tuskin tehdään kunnallisessa kuin vasta viimeisenä keinona ja silloin on jo polven kannalta todennäköisesti liian myöhäistä, kaikki luutunut ja/tai rustottunut. Yksityisellä se maksaa noin 600€, polven magneettikuvaus siis.

Pekka Hovatov

Kyllä lääkäreitä riittää. Palkataan terveysasemat ja sotekeskukset täyteen ulkomaalaisia lääkäreitä ja helpotetaan kelpoisuusvaatimuksia lisää, (nykyään kun ei tarvitse osata Suomenkieltä, eikä ymmärtää sitä) niin että Ankkalinnan yliopistonkin papereillä pääsee vaikka suoraan kirurgiksi(jos on halal teurastanut lampaita, pystyy kyllä suorittamaan vaativampiakin leikkauksia, Suomalaisille. Tämän jälkeen palkataan jokaiselle lääkärille henkilökohtaiseksi sihteeriksi kantasuomalainen, suomalaisen koulutuksen saanut erikoissairaanhoitaja joka "suomentaa" potilaalle hoitoohjeet ja kirjoittaa "lääkärille" paperit valmiiksi, kun ei "lääkäriltä" itseltään tuo suomenkieli tahdo taipua. Näin kun tehdään, toimitaan samalla tavalla, kuin tänäpäivänä toimitaan Helsinginkaupungin terveysasemilla ja potilasvahingot lakaistaan "maton alle". Ainoa mikä minussa on herättänyt ihmetystä, niin miksi niille muutamalle Suomalaiselle lääkärille, jotka on vielä töissä terveysasemilla ei ole annettu sihteeriksi sairaanhoitajaa, kuten ulkomaalaisille lääkäreille on täytynyt antaa??? Voisiko tähän vastata vaikka tasa-arvovaltuutettu. Toivottavasti Suomalaisten lääkärien palkkaa on nostettu vastaavasti, kun joutuvat tekemään kaiken duunin itse. Eipä tarvitse enään ihmetellä miksi Suomessa sairaanhoito on "sairaan" kallista, yhtä työtä varten pitää olla palkattuna 2 henkilöä. Sinne ne verorahat uppoaa, mitä laittomista maahantunkeutujista ja heidän ylläpidostaan sattuu jäämään jäljelle SPR:n ja muiden kuppaamisen jälkeen.
Ps. Jos ette usko, käykää vaikka tutustumassa Myllypuron "uuteen" terveyskeskukseen, tulette yllättymään, ettekä välttämättä positiivisesti.

Timo Laine

Olen pitkää ihmetellyt eivätkö muut ole nähneet SOTE:n täydellistä epäonnistumista heti alusta asti,perustuen jo pelkkään hypeen? Tänään lääkkeitä ottaessani huomasin, että uudessa lääkepurkissa olevassa kosteudenpoistajassa lukee isolla:ÄLÄ SYÖ, tällöin tajusin miksi maassa on niin paljon asiantuntijoita.