Keskiviikko 12.12.2018

Näkökulma: Entä jos kävisi ikävästi – Voisiko keskusta vielä vaihtaa presidenttiehdokasta?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.11.2017 15:08
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen (kuvassa oik.) ja puheenjohtaja Juha Sipilä arkistokuvassa.
|

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen ilmoitti maanantaina ikävän uutisen. Hänet oli perjantaina toimitettu sairaalahoitoon sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

Isku on kova kenelle tahansa ehdokkaalle, mutta aivan erityisen kova se on ehdokkaalle, joka on viritellyt kampanjaansa aina kesästä 2016 asti. Vanhasesta tuli ehdokas, koska hän väkevästi halusi ehdokkaaksi.

Terveydentila on asia, joka nostetaan esiin aina jokaisessa vaalissa, jossa merkittäviin yhteiskunnallisiin johtotehtäviin valitaan henkilöitä. Viime eduskuntavaaleissa pääministeriehdokkaita eli suurimpien puolueiden puheenjohtajia kysyttiin arvioimaan oma terveydentilansa.

Vuosi sitten syksyllä presidentin terveydentilaselvityksistä nousi keskustelu Yhdysvaltain presidentinvaalien myötä. Aikanaan kun Urho Kekkosen terveydentilaa oli salailtu, päätti seuraava presidentti Mauno Koivisto julkistaa tietonsa. Tietoja on sen jälkeen julkistanut jokainen presidentti vaihtelevin käytännöin. Viimeisin julkinen lausunto istuvan presidentti Sauli Niinistön terveydentilasta on tammikuulta 2016 ja sen julkisti Yle.

Presidentin tehtävään ei ole säädetty vaatimuksia terveydentilasta. Kenenkään ei tarvitse juosta 2 600 metriä Cooperin testissä tai uida 150 metriä osoittaakseen olevansa riittävässä ruumiin kunnossa.

Presidentinvaalissa ylin päättäjä terveydentila-asiassakin on siis äänestäjä. Lääkäri voi tietenkin antaa ehdokkaalle oman suosituksensa ja lausuntonsa sitä ennen.

Mutta entä jos pahin toteutuisi, ja lääkäri ilmoittaisi Vanhaselle, että kisa kannattaisi jättää väliin?

Viralliset ehdokashakemukset on jätettävä Helsingin vaalipiirilautakunnalle viimeistään 12. joulukuuta kello 16.00. Oikeusministeriöstä kerrotaan, että toistaiseksi vain yksi ehdokashakemus on jätetty – Niinistön valitsijamiesyhdistyksen hakemus. Keskusta voisi siis ehdokastaan vaihtaa.

Tätä en tietenkään toivo, vaan toivon pikaista toipumista ehdokas Vanhaselle.

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Lue lisää: Matti Vanhanen sairaalahoidossa – peruutti vaalitilaisuudet

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Taisto Pihlajamaa

Ossi Kurki-Suonio on hyvä ja jättää tällaiset jossittelut. Nuoresta iästään huolimatta hänkin kuuluu tavallisten kuolevaisten joukkoon kuitenkin.

Olen kuullut tapauksista, jolloin perusterve ihminen on hirvikolarin tai muun äkillisen syyn tähden joutunut täältä lähtemään. Kesken on arkitemput jääneet.

Oiva Luosujarvi

Näkökulma
SDP on myös osallistumassa somalien presidenttivaaliin ja ehdokas on asetettu oman puolueen jäsenistöstä.
Jos Suomessa ei onnistu, niin sitten toinen kotimaa SDP:n jäsenille on vaihtoehto äänestää SDP:n ehdokas presidentiksi.

Vaaliteemana viedä suomen toimeentulotuki somaliaan, joka nyt jo tapahtuu miljoonien eurojen viikkovauhdilla rahanvälitysfirmojen kautta.

https://yle.fi/uutiset/3-9927780
Suomalaiset taistelevat Somalimaan presidentin paikasta – matka presidenttiehdokkaaksi alkoi Hakaniemestä

Pieni Somalimaa äänestää presidentistä maanantaina, ja kolmesta ehdokkaasta kaksi on asunut vuosia Suomessa.

Faisal on myös Suomessa SDP:n jäsen ja hän haluaisi viedä suomalaisen toimeentulotukimallin Somalimaahan. Vuonna 2010 hän pyrki Somalimaan presidentiksi onnistumatta, mutta hän ja hänen puolueensa saivat kuitenkin toiseksi eniten kannatusta.

Raimo Ilaskivi

En oikein tykännyt tämäntapaisesta, toisen terveyteen kohdistuvasta kommentoinnista. Muttakun kysymys on esitetty, vastaan oman mielipiteeni mukaan. J o s Vanhanen joutuisi luopumaan ehdokkuudesta, niin kaikkein järkevin vaihtoehto Keskustalle olisi asettua suoraan presidentti Sauli Niinistön taakse.