Tiistai 11.12.2018

Vihreiden vielä vaikea niellä Juha Sipilän ”Sotkamon ihmettä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.11.2017 15:34
  • Kuva: TIINA SOMERPURO / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Terrafame kertoi viime viikolla uudesta suunnitelmasta rakentaa akkukemikaalitehdas, jonka raaka-aineena käytettäisiin kaivoksesta saatavaa nikkeliä. Arkistokuva.
|

Terrafamen kaivoksen alasajoa vuosi sitten vaatineet vihreät eivät ole vielä vakuuttuneita siitä, että Sotkamossa on tapahtunut se ihme, josta pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on puhunut.

Oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Hanna Halmeenpää myöntää, että taloudellisesti näyttää nyt paremmalta, mutta ympäristön osalta yhtiön toiminta ei edelleenkään vakuuta.

– En puhuisi vielä ihmeestä. Paremmalta näyttää talouden osalta, mutta sitäkin pitää katsoa pitkällä aikavälillä. Ei ole myöskään vielä edelleenkään evidenssiä siitä, että ympäristöasiat saadaan kuntoon. Jatkossa ympäristönormeja täytyy pystyä noudattamaan ja entiset sotkut pitää saada kuntoon, Oulun vaalipiiristä eduskuntaan noussut Halmeenpää sanoo Uudelle Suomelle.

Keskustelu ”Sotkamon ihmeestä” nousi esiin taas viime perjantaina, kun Terrafame kertoi uudesta yksityisestä rahoituksesta ja suunnitelmista rakentaa akkukemikaalitehdas, jonka raaka-aineena käytettäisiin kaivoksesta saatavaa nikkeliä.

Alun perin pääministeri Sipilä puhui Sotkamon ihmeestä marraskuussa 2016. Hän arvioi silloin, että niin kaivoksen taloudellinen riski, prosessiriski kuin ympäristöriskikin ovat hallinnassa, eikä alasajo ollut enää vaihtoehto.

Valtio on käyttänyt Talvivaaran kaivoksen nimellä kulkeneen tuotantolaitoksen tukemiseen puolisen miljardia euroa. Alasajon hinnan oli arvioitu liikkuvan samassa kertaluokassa.

Lue lisää:

Kansanedustaja Touko Aalto vaatii Talvivaaran alasajoa: ”Käänteinen rahasampo”

Äänekkäästi Talvivaaran alasajoa vaatinut vihreiden Aalto yllättää: ”Iso kiitos Terrafamen johdolle”

Juha Sipilä kertaa Terrafamen vaiheita: ”Päätös tehtiin ja se oli oikea”

”Valtio maksaa viulut ja ulkopuolinen rahoittaja saa lottovoiton?” – Kansanedustajalta uusi Talvivaara-skenaario

Karu raportti julki: Valtio menetti Talvivaaraan 320 milj. € – Suomi kurjaan tilastokärkeen

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Lehto

Niin sekään ei tietenkään sovi vihreille, että Terrafame aloittaa Talvivaarassa sähköautojen akkujen valmistamisessa käytettävien nikkeli- ja kobolttikemikaalien tuotannon. Sehän olisi vihreiden mielestä "väärin sammutettu". MIstähän vihreät aikovat saada akkuja niihin päästöttömiin sähköautoihin ?

Markku Lehto

"Valtio on käyttänyt Talvivaaran kaivoksen nimellä kulkeneen tuotantolaitoksen tukemiseen puolisen miljardia euroa."

Tuo on sama summa kuin tuulimyllytukiaisiin laitetaan kahdessa vuodessa julkisia varoja. Jokainen voi pohtia mitä vastinetta tuulimyllytukiaisista ja toisaalta mitä vastinetta Terrafamen kaivoksesta saadaan yhteiskunnalle.

Risto Nikander

Mutta eihän se ole kuin 1/4 mitä nuoriin "pakolais" miehiin on satsattu tähän mennessä. Taitaa olla suunnilleen sama kuin VOK kustannukset vuodessa. Ja Terrafamen kustannus on vain kertakustannus, toivottavasti ha jopa todennäköisesti. Toisin on muut vihreiden touhut.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #18

Et tunnu ymmärtävän kirjoitettua tekstiä. Annan sinulle henkilökohtaisen vastauksen kysymykseeni. Maahanmuutolla ja tällä kaivosasialka ei ole mitään tekemistä keskenään. Lisäksi jos luet uudelleen US:n tekstin niin ehkä ymmärrät mitä artikkelissa käsiteltiin. Toivotaan, että ymmärrys tulee.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #23

Ei kaima kannata haaskata energiaa. Tietty kansanosa (se joka ilmeisesti pitää itseään parempana kansanosana) saa jokaisen asian näyttämään pakolaiskysymykseltä. No jokaisella on ilmeisesti oma pakkomielteensä.

Pasi Käyhkö

Kyllä uhkat ovat vielä olemassa. Valtion osuuden pitäisi laskea alle 40%:n. Nykyinen vähemmistöosakas, Trafigura, on maailmalla kyseenalaista kunniaa ja mainetta niittänyt yritys.
Samoin ympäristö uhka on olemassa. Paskaaminen jatkuu yhä. Nyt luvallisesti.

Risto Nikander
Vastaus kommenttiin #20

Kun itse tekee kysymyuksen ja vastaa siihen, niin saa mieluisensa vastauksen. Tällaisiakin ihmisiä SUomessa on, eivät tajua esimerkiksi sitä, että valtion rahoista tässä on kysymys sekä "pakolaisssa" että Terrafamessa.
Pasi Käyhkö kuuluu siihen kastiin, joka luulee, että valtion rahat oivat ei kenenkään rahoja ja niitä riittää loputtomiin. Vielä hiukan tarkennusta asioihin, jotka sinulle ovat ylivoimaisia. VAltion rahat ovat veronmaksajien rahoja.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #19

Mä voin kertoo sulle tulevaisuus ennustuksen. Maailman väkiluku kasvaa miljardeja, varsinkin afrikassa, ne rynnii eurooppaan ja "valtaa" suomenkin ja Risto ne murtautuu sun kotiis, syö sun puuros, istuu sun nojatuolis ja nukkuu sun sängyssäs.
Niitä tulee tänne miljoonia, ja vaikka kuinka etsit et enää meinaa löytää yhtään valkoihoista heteromiestä joka käy töissä eikä aiheuta yhteiskunnalle yhtään kuluja vaan päinvastoin on ihan hiton tuottava. :)

Risto Nikander
Vastaus kommenttiin #25

Näin minäkin olen ajatellut. Vastakkain ovat aiheutetut ympräristövahingot ja taloudelliset hyödyt. Kysymys on ihmisistä, molemmissa.
Kukaan ei voinut olla varma mistään muusta kuin että ympäristövahinkoja on aiheutettu paljon ja ne ovat osittain peruuttamattomia. Ja kun näin oli, niin nättää oikealta päätökseltä, että ei päästetty Terrafamea konkurssiin. Muuten kaikkien ympäristövahinkoinenkin maksumieheksi olisi tullut veronmaksajat. JA ainakin Kainuun työllisyys, kulut ja ihmisten puute lisääntyneet. Muttta nämä eivät vihreitä haittaa.

Ari Ohvo

Talvivaara on vuosikaudet tehnyt tappiota joka vuosi ja nyt kun mennään vähän plussalla niin kyseessä on "Sotkamon ihme." Kaivakaa vaikka seuraavaksi kaivoksesta timantteja niin saatte taas valtiolta huijattua muutamat sata miljoonaa euroa.

Tuomas Sikander

Tilastokeskuksen mukaan Sotkamon 10000as. väkiluku on 35v aikana laskenut vain n. tuhannella ihmisellä, siitä täytyy antaa pisteet.
Luonnoltaan yksi Suomen hienoimpia alueita. Etujen ristiriitaa siis ilmeisesti on, Vuokatti ja muut matkailuyrittäjät eivät välttämättä ole riemuissaan.
Tuollainen tuhat työpaikkaa joka saattaa tulevaisuudessa jopa tuplaantua on aika vahva argumentti.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Sotkamo

Risto Nikander

Mainio kommentti. Kerro se vihreille. Niillä kun tuntuu olevan käsitys, että Suomi ja Suomen teollisuus saataisiin kuriin, niin maailmasta tulisi puhdas, Suomi voisi ottaa vastaan "pakolaisia" ja kehitysapua voitaisiin lisätä niin että nykymenon väestörjahdys voitaisiin rahoittaa.

Mauri Gardin

Voisiko US kerätä myös valtamedian otsikoita Sipilän ja valtioneuvoston ratkaisuista koskien Terrafamea. Kyllähän niissä lyötiin Suomen suurinta puoluetta ja sen puheenjohtajaa, pääministeri Sipilää ja koko hallitusta. Eivät ole samat lehdet nyt revitelleet myönteisillä valon pilkahduksilla. Eipä tietenkään.
Taitaa olla totuus myös Päivärinnan ohjelmasta se, että siinäkin on pienikin myönteisyys "sensuroitu". Eipä ole näkynyt Suomen kuntoon laittamisen tekijöitä
haastateltavina. Maakuntien kehitystä pilkkaava Vapaavuori on kyllä kuultu moneen kertaan. Jopa niin usein mediassa, ettei ehdi helsinkiläisten asioita laittaa ollenkaan kuntoon.Eipä taida edes olla halujakaan.

Iiro Koppinen

Terrafamepipo-ilveily oli arvoton näytelmä. Jopa minun fiksu veljenikin lankesi ko kuoroon. Aina on vieraille annettu ao yhtiön suojavarusteet. Mutta vallalla oli yleinen "hurskastelu" joka ei perustunut kuin joukkosuggestioon. Onko tämä Suomen media sen analyyttisempi kuin eräässä lähinaapurissa?