Tiistai 11.12.2018

Sote-uudistukselle kovat haukut KL:ssä: ”Tämä on karannut käsistä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.11.2017 15:56
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Suomen hallituksen kaavailema sote-uudistus on ”heikoimmin valmisteltu vähänkään suurempi uudistus, joka on Suomessa koskaan tehty”, sättii ministeri Raimo Sailas Kauppalehden haastattelussa. Eläkkeellä nykyisin oleva Sailas toimi valtiovarainministeriön valtiosihteerinä vuosina 1995–2013.

Sailas katsoo, että koko sote-uudistuksen tarkoitus on kadonnut valmistelussa, eikä sen pääkohdista ole enää vähään aikaan keskustelu.

–Riippumattomien kansainvälisten tutkimusten perusteella järjestelmä oli hyvä ja tulokset suhteessa kustannuksiin hyviä. Oli kuitenkin kaksi seikkaa, jotka olivat epäkohtia. Ensimmäinen oli se, että ei-työssäkäyvien pääsy perusterveydenhuollon piiriin oli huono, Sailas aloittaa ja jatkaa:

–Toinen oli se, että Suomi, jota pidetään tasa-arvoisena maana, poikkeaa siinä suhteessa, että eri tuloryhmien odotettavissa olevan eliniän erot ovat suuret. No, siinä on monta syytä elintavoista lähtien, eikä kyse ole vain terveydenhuollosta, hän sanoo.

Valinnanvapauden ja maakuntahallintojen tuominen sote-uudistuksen keskiöön näyttää Sailaksesta ”ihmeelliseltä puuhalta”.

–Eihän uudistuksen tekeminen helppoa ole, mutta tämä on karannut käsistä, hän syyttää.

–Kytkettiin kaksi asiaa tavalla, joka tuntuu olevan kohtalon kysymys kahdelle hallituspuolueelle. Tämä on heikoimmin valmisteltu vähänkään suurempi uudistus, joka on Suomessa koskaan tehty, Sailas toteaa KL:ssä.

Lue myös:

Jopa 45 000 työntekijää siirtyy julkiselta yksityiselle? – Sotesta seuraa valtava irtisanomisten ja työnhaun ketju

HUS:n ylilääkäri avaa laskelmansa: Näin sotesta tulee tuplakulu – pelaako päivystys vain lentopalloa?

Kansliapäällikkö vastaa soten epäilijöille: ”Riskejä on kaikessa”

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hans Kotkavuori

Kuten Sailas ja me kaikki tiedämme, eihän tässä touhussa SoTe ole pääasia. Pääasia ovat maakuntahallinto ja yksityisen terveydenhuollon mahdollisuus rahastaa rajusti verovaroistamme. Kumpikin täysin turhia ja erittäin kalliita viritelmiä.

Koko episoodi vahvistaa jälleen kerra Axel Oxenstjärnan suuren, ikiaikaisen tarkkanäköisen viisauden olevan voimissaan; “Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan."

Mikko Toivonen

Olenpa ihan sanan tarkasti samaa mieltä. Siksi olen toistuvasti ehdottanut sekä kepuhimoisen maakuntahallintouudistuksen, että kokoomushimoisen terveysrahastuksen pörssiyhtiöihin täysin torpattavaksi ja uuden alun synnyttämiseksi asiantuntijoita ja palvelujen tarvitsijoita kuulemalla. Nyt molemmille on pyllistetty.

Nita Hillner

Minäkin ihmettelen tätä hinkua saada verorahat pörssiyhtiöihin, eihän ne rahat edes pysy Suomessa. Pieni muutaman lääkärin omistama lääkärikeskus on ihan toinen asia kuin nämä kansainväliset pörssiyhtiöt.

Sama koskee vanhusten hoitokoteja. Pieni hoitajien itsensä omistama yritys toimii usein hyvin ja hoitajat osaavat asiansa. Mutta nykyään, kun miltei kaikki hoitokodit ovat pörssiyritysten omnistuksessa, tingitään kaikesta tarpeellisestakin ja työntekijöinä usein hyvin kokematonta väkeä - Lääkehuolto & työn organisointi lisäksi puutteellista.

Olavi Nieminen

Olen täysin samaa mieltä.
Miten Sote alentaa kansan maksuja ja parantaa nykykäytäntöä?
Voittoa hakevat firmat halvempia kuin kunnat ?!!!
Veikkaan, että nousee iso mekkala, kun totuus paljastuu!
Poliittiset amatöörit ajavat vain omaa etuaan!!!

Ville Varjo

Samaa olen ihmetellyt monesti itsekin, kun kuitenkin tunnen hyvinkin asiallisia kokoomuslaisia.

Syyt tuohon outoon käytökseen ja ilmiselvään tosiasioiden kieltämiseen lienevät aika syvällä ihmisen psyykkeessä ja käyttäytymismalleissa.

Onko niin, että tällä hetkellä on runsaasti sellaisia kokoomuslaisia vaikuttajia, joilla on kuitenkin nöyrän lakeijan sielu ja ajattelutapa? Eivät he pysty eivätkä uskalla ottaa selvästi omaa selväjärkisiä linjaansa, vaikka omassatunnossaan ehkä tietäisivätkin olevansa väärän asian puolella.

Tämä näkyy mm. siinä, että moni yrittäjä tuntuu kääntäneen katseensa muihin puolueisiin. Aika harva yrittäjä jaksaa uskoa suurten kansainvälisten toimijoiden siunauksellisuuteen.

Vastaavasti nuo kuvaamani lakeijan sielulla varustetut ehkä odottavat saavansa jonkin palkkion tai edes joitain murusia, tai vaatimattomillaan edes hyväksyntää.

Joku kokoomuslainen saattaa loukkaantua näistä sanoista, mutta nyt olisi tunnereaktioiden sijasta hyvä näyttää omalla toiminnallaan oma kantansa. Noloa on sitten jälkeen selitellä, että olisin ollut toista mieltä.

Kalevi Salonen

Nykyisessä taloustilanteessa on täysin vastuutonta ajaa läpi ratkaisua, joka lisäisi terveydenhuollon kustannuksia. Se ei auta asiaa, vaikka maksut ja lisämaksut sysättäisiin verotuksen sijasta suoraan kansalaisille.

Hallituksen sote suunnitelma lisäisi joka tapauksessa kustannuksia ainakin 3 mrd €/v (https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/234663-husn-ylilaakari-lasse-lehtonen-a...). Vaihtoehtona olisi nykyisestä pelkistetty sote-malli, jossa kulut, laadusta tinkimättä, laskisivat jopa 7 mrd €/v. Näin päivänselvässä vertailussa hallitus on edelleen perustamassa turhaa maakuntahallintoa ja lisäämässä kustannuksia kohottavaa liiketoimintaa terveydenhuollon valepuvussa.

Kaiken huipuksi tärkein perustelu, valinnanvapausmallin taloudellinen välttämättömyys, on täyttä huijausta, koska samat tietotekniset uudistukset ja eläköityminen säästäisivät rahaa yhtä lailla nykyisessä kuin hallituksenkin terveydenhuoltomallissa. En käsitä miten ääliöinä poliitikot meitä pitävät.

Nita Hillner

Ihmiset todella uskovat päättäjiä liikaa. Itse olen tullut siihen tulokseen, että päättäjämme ovat joko tyhmiä kun tekevät kuten rahakkaat lobbaajat käskevät tai vaihtoehtoisesti he vetävät kotiin päin. Varmasti vähän kumpaakin, luulisin. Mitään järkeä hallituksen kaavailemassa soteuudistuksessa ei ole.

Kaarlo Erjala

Raimo Sailas on oikeassa. Useimmat suomalaiset lienevät sosiaali-ja terveyspalveluihin melko tyytyväisiä. Kovin vaikeaa on uskoa, että esitelty uudistus parantaisi palveluja, vähentäisi kustannuksia ja lisäisi tasa-arvoa.

torsti tuukkanen

Pääministeri Sipilä on vedonnut koulutuksensa osaamiseen ja rajoittuneisuuteen
useamman kerran.Nämä kolme uudistusta:sote,maakunta ja valinnaisuus eivät
todellakaan ole varsinaista insinöörin osaamisaluetta.On aivan eri asia rakentaa
autotallin perällä kaikenlaisia ”kakkaroita”,tai muita ”härpäköitä”kuin johtaa tätä
Suomen historian suurinta uudistuspaketin valmistusta.”suutari pysyköön lestissään”.

Vesa Kaitera

Kokoomus on ajanut terveyspalveluihin valinnanvapautta jo viimeiset 60 vuotta. Nyt kun tuo on aivan käsien ulottuvilla, niin pitäisi tapahtua jotakin aivan järisyttävää, jotta Kokoomus luopuisi yhdestä lempihankkeistaan. Koska Keskusta tarvitsee Kokoomuksen tuen saadakseen maakuntahallinnon läpi, niin ei Keskustakaan rupea SoTe-palvelujen valinnanvapauden vuoksi keikuttamaan venettä. Sitä, että Raimo Sailas väittää hallituksen SoTe-esityksen olleen huonosti valmistellun, en ymmärrä ollenkaan. Tähän projektiin ovat jossakin vaiheessa osallistuneet vuorollaan kaikki eduskuntapuolueet, seurantaryhmiä ja valiokuntia on ollut lukuisasti, ja erilaiset mietinnöt vievät jo metrikaupalla tilaa hyllystä. Jossain vaiheessa on kuitenkin lopetettava palaveeraaminen ja diskuteeraaminen ja ruvettava tekemään päätöksiä. Näin Sipilän hallitus on tehnyt, ja hyvin todennäköisesti se tulee viemään esityksensä ensi vuoden aikana läpi. Kojootit ulvovat, mutta karavaani kulkee.

Jukka Alaspää

Kesk.kansanedustaja kertoi,että soteen on pakko mennä,koska maaseudulle ei saa lääkäreitä.
Hullua.

Koulu uudistuksella ratkaisisi halvemmalla ongelman.

Lääkäri koulun jälkeen saisi B toristuksen,joka oikeuttaisi työskentelemään yhteiskunnan sairaaloissa 2 vuotta ja sitten Saisi A lääkäri paperit ,joilla saisi oikeuden työskennellä myös yksityis sektorilla.