Lauantai 15.12.2018

Jussi Niinistölle tyrmäys presidenttiehdokkailta – Torvalds: Eroaminen aiheellista

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.11.2017 18:15
Päivitetty: 
13.11.2017 18:22
  • Kuva: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
    Puolustusministeri Jussi Niinistön aloitteellisuus suursotaharjoituksen järjestämisessä ei miellyttänyt presidenttiehdokkaita.
|

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) sai presidenttiehdokkailta kovaa ja laajaa kritiikkiä ”sooloilustaan” niin sanottujen suursotaharjoitusten alulle panemisessa. Istuva presidentti ja puolustusvoimien ylipäällikkö Sauli Niinistö vahvisti, että hänkään ei ollut tietoinen Niinistön aikeista, mutta muutoin hän oli puolustusministeriä kohtaan myötämielisempi kuin muut ehdokkaat.

Ehdokkaat pohtivat sotaharjoitusselkkausta maanantaina Paasikivi-Seuran vaalipaneelissa. Perussuomalaisten ehdokas Laura Huhtasaari totesi, että jonkin on pakko olla pielessä, jos maan presidentti lukee lehdestä Suomessa järjestettävistä massiivisista sotaharjoituksista. Puolustusministeri Niinistö yllätti muun muassa eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsenet ilmoittamalla harjoitusten järjestämisestä ja kutsumalla saman tien USA:n osallistumaan harjoituksiin.

– Ei tämä voi mennä tällä tavalla, sanoi vihreiden Pekka Haavisto omassa puheenvuorossaan.

– Minusta tämä on noloa ulos päin, sanoi puolestaan Tuula Haatainen (sd.), jonka mielestä suursotaharjoitus-termi edustaa pelotteluretoriikkaa.

Pekka Haavisto korosti, että hän ei ole periaatteessa sotaharjoitusten järjestämistä vastaan. Hän katsoo kuitenkin, että harjoitusten ja varautumisen ulkomaille lähettämän viestin tulee olla harkittu ja ulkopoliittisen johdon miettimä.

Kovinta arvostelua esitti Nils Torvalds (r.). Hän viittasi Britanniaan, jossa sooloilusta syytetty ministeri joutui eroamaan äskettäin, kun oli toiminut ilmoittamatta asiasta pääministerille.

– Se olisi ollut aiheellista tässäkin tapauksessa. Mutta ilmeisesti päätöksentekokyky tässä hallituksessa ei ole edes Englannin hallituksen tasolla, mikä on huono merkki, Torvalds väläytti.

”Harjoituksen valmistelusta en todellakaan tiennyt, eikä siitä tiennyt kukaan muukaan, koska minkäänlaista valmistelua ei ole tehty”

Toiselle kaudelle pyrkivä istuva presidentti Sauli Niinistö kävi selkkauksen läpi omasta näkökulmastaan.

– Sen [harjoituksen] valmistelusta en todellakaan tiennyt, eikä siitä tiennyt kukaan muukaan, koska minkäänlaista valmistelua ei ole tehty, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan puolustusministeri tuli tällä kertaa ”vähän reippaammin esille”, mutta ”ei tässä kovin suurta vahinkoa ole tapahtunut”. Niinistö totesi, että puolustusministeri lienee kysellyt kollegoiltaan alustavasti halukkuutta osallistua harjoituksiin.

Jussi Niinistön (sin.) nopea toiminta niin sanotun suursotaharjoituksen edistämisessä yllätti jopa hallituskumppaneiden edustajat. Muun muassa kokoomuksen kansanedustaja, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva toi julki yllätyksensä kertoen, että aiheesta on toki keskusteltu, ”mutta tämä konkretia ainakin minut yllätti ja luulen, että aika monet muutkin meistä”. Ministeri Niinistö ennätti viime viikolla jo kutsua USA:n mukaan harjoituksiin tavatessaan maan puolustusministerin James Mattisin Helsingissä.

LUE LISÄÄ:

Ilkka Kanerva Ylellä: ”Ei tämä mikään Jussi Niinistön kotiteatteri voi olla”

Kiihdyttänyt kutsu lähti: USA Suomen pääsotaharjoitukseen?

Riita repesi – Nyt sotaharjoitusta kommentoi presidentti Niinistö: ”En kutsuisi suurharjoitukseksi”

Erkki Tuomioja ärähti Jussi Niinistölle: ”Meillä ei pidä hyväksyä sooloilua turvallisuuspolitiikan keskeisissä asioissa”

Tutkija: ”Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus jäämässä taakse - eikä se tapahdu Nato-jäsenyyden kautta”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Norokorpi

En ole persu enkä sininen, mutta minusta Jussi Niinistö on ollut suoraselkäinen puolustusministeri. Olisi ollut typerää jättää harjoitussuunnitelma esittelemättä nokikkain USAn puolutusministerille ja niille pohjoismaisillekin. Ja olihan hyvä, että puolustusministeriön alustava suunnitelma tuli tiedoksi poliitikoillekin, yleensähän ne huutavat, että asioista pitää informoida jo suunnitteluvaiheessa.

Olavi Nieminen

Jussi Niinistö on täysin oikeassa ja toimii!
Miksi Suomessa on uskottavan puolustuksen allergia?
Venäjä pitää vapaasti suuret sotaharjoitukset ja me emme saa!
Lisäksi kuulumme NATOn rauhanturvajoukkoihin, mutta kiellämme sen turvatakuut Suomessa !!!
Suomi on ihan sairas systeemi, jopa laiton tässä asiassa!
Armeijan asiat ja puolustus eivät ole julkinen asia ja ne salataan kaikissa muissa maissa!

Harri Tapani

" rauhanturvajoukkoihin"

Tuosta puolustusvoimen entinen komentaja oli kovin eri mieltä, tuosta rauhanturvaamisesta.

"Suomi Afganistanissa: ”Turha puhua rauhanturvaamisesta”

- Suomalaisten rauhanturvaajien kunnia-asiana on ollut puolueettomuus ja konfliktien yläpuolella pysyminen. "

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/74796-suomi-afganistanissa-%E2%80%9Dtu...

Entä miksi ...

"hankkeelle ei löydy julkisesti lausuttuja kansallisia poliittisia perusteita. Näin arvioidaan Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen tuoreessa julkaisussa. [...] tutkijat Jarno Limnell ja Charly Salonius-Pasternak toteavat, että perusteluja osallistumiseen ei lausuta selkokielellä, koska niin puhuvia poliitikkoja saatettaisiin syyttää Nato-intoilusta"

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/52086-tiedatko-sina-miksi-suomella-on-...

Rauhantuurvaamisen sijaan osuvampi termi olisi vaikkapa "ei puolueeton rauhaanpakottaminen".

Tapio Mäkeläinen

Olen Jukan kanssa aivan samaa mieltä. Niinistö vei asiaa eteenpäin tietäen että kaikki muut ovat halvaantuneita sekä hallitus- että pressavaalijargonin takia. Jussi jatkoon!
Parempi pyytää anteeksi kuin lupaa toimii joskus. Nyt oli se hetki. Fiksuin viiteryhmästään.
Kuka tämä Troswald on?
Nyt kun Vanhanen saa excusen vetäytyä toivottomasta kisasta niin olisi hyvä jos muut tekisivät samoin. Matti V oli ainoa jolla olisi ollut kykyä hoitaa virka vaikken häntä olisi äänestänyt vaan Sauli Niinistöä.
Muut eivät . Saati yks pimennossa istuva erikoismies, 4. Kerran kokelas, jos saa kortit kasaan.
Mutta antaa demokratian toimia tietysti. Toista oli v 1973 , jonka muistan hyvin. Pari hyvin vaikutusvaltaista ja kokenutta miestä totesi, että selvittiin 1944 ja tästäkin. Tie vie vain ylöspäin. Tämän alemmaksi ei pääse. Kokoomus voisi vähitellen uskoa että ajat ovat muuttuneet ja payback time.
Väyrynen voisi jäädä muistelemaan sitä. Harasoo.

Kristian Minks

Sinänsä kuitenkin mainittavaa että Yhdysvalloilta tuli hyvin ylimalkainen vastaus siitä että kiinnostaako edes osallistua Suomen kanssa sotaharjoituksiin. Ennemminkin Venäjä voitti tässä asiassa ja Suomi jäi epävarmuuden tilaan.

Jaakko Aalto

Ei se näytä Torvaldskaan tietävän, mitä mieltä olisi. Toisella suupielellä vaatii Natoon liittymistä, toisella valittaa sotaharjoituksista. Taisi olla taas näitä tapauksia jossa oikean järjestelyn teki väärä mies. Tai sitten vanha taistolaistausta nousi pintaan ja näytti sen Nato-kannan pelkäksi harhautukseksi.

Jukka Mikkola

Jussi Niinistö on tehnyt erinomaista työtä puolustusministerinä ja on saanut varmasti arvostusta myös kollegojen piirissä yli rajojen. Kenraali James Mattisin vastaanotto oli myös osoitus arvostuksesta taannoisella Yhdysvaltojen vierailulla. Pienen maan puolustusministeri otettiin siellä vastaan sotilaallisin kunnianosoituksin. Vastavierailu oli varmasti myös onnistunut. Illallinen ”Mannerheim-hengessä” oli varmasti mieluinen tapahtuma sotahistoriaa harrastavalle kenraali Mattisille.
Käsitykseni mukaan Jussi Niinistö kuuluu presidentin luottomiehiin.

Oiva Luosujarvi

Näkökulma
SDP on myös osallistumassa somalien presidenttivaaliin ja ehdokas on asetettu oman puolueen jäsenistöstä.
Jos Suomessa ei onnistu, niin sitten toinen kotimaa SDP:n jäsenille on vaihtoehto äänestää SDP:n ehdokas presidentiksi.

Vaaliteemana viedä suomen toimeentulotuki somaliaan, joka nyt jo tapahtuu miljoonien eurojen viikkovauhdilla rahanvälitysfirmojen kautta.

https://yle.fi/uutiset/3-9927780
Suomalaiset taistelevat Somalimaan presidentin paikasta – matka presidenttiehdokkaaksi alkoi Hakaniemestä

Pieni Somalimaa äänestää presidentistä maanantaina, ja kolmesta ehdokkaasta kaksi on asunut vuosia Suomessa.

Faisal on myös Suomessa SDP:n jäsen ja hän haluaisi viedä suomalaisen toimeentulotukimallin Somalimaahan. Vuonna 2010 hän pyrki Somalimaan presidentiksi onnistumatta, mutta hän ja hänen puolueensa saivat kuitenkin toiseksi eniten kannatusta.

Oiva Luosujarvi

Somalimaa on alue, jota yksikään valtio ei ole tunnustanut omaksi valtiokseen.
Kuuluu osana somaliaan ainoastaan.

Katalonia on osa Espanjaa, vaikka sillä on oma parlamentti, oma pääministeri, omat poliisivoimat, oma lippu, oma kansallislaulu...
Osa Espanjaa ja mikään eu-valtio tai muu valtio maailmalla ei ole tunnustanut Katalonian oikeutta itsenäiseen valtioon.

Miksi siis on puhuttava itsenäisestä somalimaasta, mutta ei saa puhua itsenäisestä Kataloniasta?

Toisaalta 2 ehdokasta on asunut Suomessa ja asuu edelleen Suomessa, joten SDP:llä on 66% mahdollisuus voittaa vaalit toisen kotimaisen alueella ja SDP on innoissaan mahdollisuudesta voittaa vaalit kotimaassaan.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #19

De facto...aiempaa lainaten:

https://fi.wikipedia.org/wiki/De_jure

"Asiat, jotka ovat de facto, yleensä kehittyvät autonomisesti, ilman erillistä standardin, lain, säännön tai sopimuksen tekoa.

Lakiteknisesti de jure tarkoittaa mitä laki sanoo, de facto tarkoittaa mitä käytännössä tapahtuu."

https://fi.wikipedia.org/wiki/De_facto

https://www.uusisuomi.fi/comment/760688#comment-760688

Jukka Lampinen

Hyökätään Venäjälle.

Tulevaisuudessa EU:un pienelle alueelle on ahtautunut 700 miljoonaa ihmistä, on puutetta energiasta, viljelysmaasta, mineraaleista.
Aasiassa ja muulla maailmassa, tilanne on kymmenen kertaa kauheampi.

Venäjällä on kaikkea mitä EU tarvitsee, joten sota Venäjää vastaan on väistämätön.
Siihen kannattaa jo varautua.
Hyökkäystä ei voi moraali syistä valmistella, mutta puolustuksen valmistelu on hyvä tekosyy valmistella hyökkäystä.
Ja kasvain, juuri näin me teemmekin, todella hämmentävä sattuma vai olisko ihan suunnitelmallista.