Maanantai 10.12.2018

5,5%:n kauppaoluelle valtava vastaisku: Poliisi, pelastusala, lastensuojelu… – 10 000 myyntipistettä, kova hintalappu

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.11.2017 11:26
  • Alkoholilain kokonaisuudistus voi tuoda vahvat oluet ruokakauppoihin. Kansanedustajat saavat äänestää prosenttirajan korotuksesta ilman ryhmäkuria, joten nähtäväksi jää, meneekö se läpi.
|

Kauppojen alkoholijuomien prosenttirajan korotusta vastustetaan laajassa some-kampanjassa tänään ja huomenna. #Alkoholityöllistää-kampanjaan on jo nyt osallistunut laaja rintama eri toimijoita. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tarkoitus on levittää tietoa haitoista, jotka on nostettu asiantuntijalausunnoissa esiin.

#Alkoholityöllistää nousi nopeasti Suomen Twitterin suosituimmaksi hashtagiksi.

EHYT ry:n viestintäpäällikkö Päivi Tiittanen kertoo Uudelle Suomelle, että kampanjaa varten on käyty läpi kaikki alkoholilaista annetut lausunnot ja poimittu esiin nousseita lukuisia ongelmakohtia. Koska lähtökohtana ovat asiantuntijalausunnot, eri organisaatiot lähtevät kampanjaan herkästi mukaan. Paljon on puhuttu lakiuudistuksen positiivisista työllistämisvaikutuksista esimerkiksi panimoalalla, mutta Tiittasen mukaan negatiiviset työllistämisvaikutukset ovat asiantuntijalausuntojen perusteella vieläkin suurempia.

–Minusta juuri niihin pitäisi luottaa, kun lakiuudistusta tehdään, Tiittanen sanoo Uudelle Suomelle.

Samaa ovat peräänkuuluttaneet poliitikot, jotka vastustavat prosenttirajan korotusta 5,5:een kaupoissa. Asia jakaa eduskuntaa vahvasti. Moni, niin myös EHYT ry, vastustaa lisäksi valmistustaparajoitteen poistamista, joka toisi niin sanotut limuviinat marketteihin. Tiittasen mukaan saatavuustilanne olisi parasta säilyttää nykyisellään.

–Jos lakiehdotus menee läpi, vahvan oluen myyntipisteet lisääntyvät 10 000:een, kun nykyisin Alkoja on noin 350. Kun saatavuus lisääntyy, käyttö kasvaa ja samalla haitat lisääntyvät huomattavasti.

Tämä taas tarkoittaa lisää työtä muun muassa poliisille, pelastuslaitokselle, sairaaloille, lastensuojelulle ja mielenterveystyöntekijöille. Näiden alojen asiantuntijat ovat nostaneet huolen esiin lakiuudistuksesta antamissaan lausunnoissa.

–Alkoholi työllistää meitä lastensuojelun ammattilaisia päivittäin. Sekä lapset että heidän läheisensä kärsivät kohtuuttomasti. Alkoholilaki aiotaan nyt uudistaa panimoteollisuuden ehdoilla – hinta voi olla todella kova, twiittaa lastensuojelussa työskentelevä demaripoliitikko Timo Kontio.

Ylikomisario Jari Taponen puolestaan huomauttaa Twitterissä, että noin 80 prosentissa väkivaltarikoksista joko tekijä tai uhri tai molemmat ovat olleet päihtyneitä. EHYT ry:n mukaan poliisin lisäresurssitarve olisikin noin 10–15 miljoonaa euroa vuodessa, jos vahvat oluet ja limuviinat tulevat kauppoihin.

Suomen pelastusalan keskusjärjestön SPEK ry:n varautumisjohtaja Karim Peltonen twiittaa, että joka toinen palokuolema ja suuri osa vakaviin loukkaantumisiin johtaneista tulipaloista liittyy alkoholin käyttöön. Myös lastensuojelujärjestöt yhtyvät huoliin.

–Alkoholia käytetään runsaasti myös lapsiperheissä. Se on usein taustalla perheväkivallassa ja syynä lastensuojelun tarpeeseen, twiittaa Mannerheimin lastensuojeluliitto.

Ensi- ja turvakotien liitto puolestaan sanoo, että joka neljäs lapsi kärsii vanhempiensa alkoholin käytöstä. Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiön tutkimus- ja vaikuttamisohjelma ITLA huomauttaa syöpäriskistä.

–Alkoholi on karsinogeeni, joka lisää syöpäriskiä. ”Syövän ehkäisyn kannalta alkoholipolitiikan keskeisenä tavoitteena tulisi olla kokonaiskulutuksen vähentäminen”, ITLA toteaa twiitissään.

Suomen mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi viittaa karuihin tilastoihin.

– Tilastot kertovat, että mitä suurempi alkoholin myynti alueella, sitä enemmän alueella myös käytetään psykiatrian sairaansijoja, hän twiittaa.

Alkoholilain on ennustettu palaavan eduskunnan suureen saliin odotettua myöhemmin, sillä sosiaali- ja terveysvaliokunta on halunnut kuulla lisää asiantuntijoita. Kansanedustajat saavat äänestää mielensä mukaan prosenttirajan korotuksesta, eikä ryhmäkuria tarvitse noudattaa. Korotus voi siis yhä kaatua äänestyksessä. Sen sijaan valmistustaparajoitteen poistaminen on jo kirjattu lakiehdotukseen, josta nyt odotetaan valiokunnan mietintöä. Se venyy arvioiden mukaan ensi vuodelle.

Lue lisää: Alkoholivääntö viivästymässä: Äänestys 5,5 %:n kauppaoluista lykkääntynee

Tiittasen mielestä some-kampanjalle oli hyvä hetki juuri nyt.

– Alkoholilain osalta keskustelua käydään tällä hetkellä aktiivisesti eri puolilla samalla, kun odotellaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöä. Uudistusta ovat voimakkaasti lobanneet sekä panimoteollisuus että kauppa omien taloudellisten intressiensä perusteella maalaillen alkoholin työllistäviä vaikutuksia. Siksi tässä kohtaa on tärkeää tuoda esiin kokonaiskuva alkoholin työllistävästä vaikutuksesta koko yhteiskunnalle.

EHYT ry järjesti vastaavan some-kampanjan myös huhtikuussa 2016. Tuolloin järjestö laski, että kampanja tavoitti keskimäärin yli 78 000 ihmistä joka päivä viiden päivän aikana.

Lue myös:

5,5%:n kauppaoluelle tulossa tyrmäys valiokunnasta – vain kaksi kansanedustajaa sanoo kyllä

Alkoholijuomien hinnat nousevat – olutvero +10%

Ravintoloitsija parahtaa: Alkoholilain ei tarvitsisi koskea ravintoloita lainkaan – yksi pykälä riittäisi

Näkökulma: Tässä teille viinalaskelma, hyvät kansanedustajat

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Malinen

Tämä on kyllä mielenkiintoista viinaa ajetaan maitokauppoihin, mutta näistä jotka tätä kannattaa varmaan suurinosa hyväksyy tupakkarajotteet . Varmasti haitat on kummassakin hyvin selvät, viina luulisin on lasten kannalta huomattavasti pahempi.

Tapio Mäkeläinen

Pääviinapoliisi Pekka Puska muuttaakin tänään Maaseudun Tulevaisuus lehdessä focusta puhtaaseen kilpailun estämiseen eli protektionismiin. Siihen on nyt sotkettu viinit ja vahvojen olusten markkinan muutos mutta juttu on ihan älytöntä kepujargonia.
Kyllä on hätä suuri. Näkee että hra P todistaa tavallaan omassa asiassaan Alkon pitkäaikaisena hallituksen jäsenenä.
Takana tietenkin syvä pelko viinin myynnin valumisesta pois Alkosta.

Mikko Räsänen
Vastaus kommenttiin #24

Ajattelitkö, että jos päätän ottaa vaimon kanssa lasin viiniä lauantaina ruoan kanssa, minun pitää viedä lapset naapuriin? Vai olisko minulla oikeus viedä lapset kunnalliseen päivähoitoon sen vuoksi, että nyt kotona läträtään viinan kanssa.

Jaakko Tuominen

Alkoholilain uudistuksessa on kyse marginaalisesta 0,8 prosenttiyksikön muutoksesta ruokakaupoissa - joissa ON JO limun makuisia alkoholijuomia - myytävien alkoholijuomien maksimivahvuuteen.
97 % Euroopan unionin yli 500 miljoonasta kansalaisesta ei tarvitse LAINKAAN valtion alkoholin vähittäismyyntimonopolia alkoholihaittojen ehkäisemiseksi - eivätkä tarvitsisi suomalaisetkaan. :)

Antti Kettunen

Kun nyt esittävät tilastoja, mua kiinnostaisi kovasti kuinka moni pahoinpitely on johtunut siitä että onkin juotu A-olutta sen keppanan sijaan? Kuinka moni tulipalo on saanut alkunsa kun on käyty hakemassa 5,5% vahvuista olutta eikä tyydytty siihen marketin peruspilsuun?

Aivan käsittämätöntä kuraa noi perustelut.

Mikko Toivonen

Kova on nihilistien ja holhoajien kieltohimo vaikka täysin ylivoimainen näyttö maailmalta puhuu täysin päinvastaista. Kaikki alkoholin aiheuttamat ongelmat ovat pienempiä niissä väkirikkaissa maissa joissa sen myynti ja valmistus on täysin vapaata. Ja samoissa maissa ihmiset elävät pidempään ja vähemmän sairaina kuin täällä' nilhilismin varakehdossa
Minä ja kaikki samana päivänä syntyneet kannattavat keskieurooppalaista alkoholipolitiikkaa ka muutenkin liberaalia edistystä vastuullisessa markkinataloudessa mikä ei polttaisi puuta kaupallisissa energialaitoksissa metsäteollisuuden ulkopuolella vaan ymmärtäisi luonnon olevan muutakin kuin rahapussi millä käydään uutta mersua tarvittaessa

Jaakko Paasonen

Ensin luvataan ja sitten perutaan,eli
Tyypillistä Sipilöintiä.
Tää hallitus ei ole saanut mitään kuluttajan kannalta hyvää aikaiseksi
Päin vastoin kaikki lupaukset on syöty ja edut kepuloitu var(ak)kaiden taskuun.
Velkaantumista piti rajoittaa, vaan kuinkas kävi?. Sote maakuntia ajetaan kokkepulien johdolla läpi silmät kiiluen kuin kimaisella luteelka,kustannuksist viis...nekun, katetaan velkarahalla.
Rosikseen joutaisi taas koko sakki.

Seppo Simonen

Ompa älytöntä vastustaa 0,8 % alkoholin lisäystä oluen ja long drinkiin. Tämä on myös tasa-arvo kysymys, miksi? asuinpaikastani Espoossa on 10 km säteellä 11 Alkoa kaikki ne sijatsevat ruokakauppojen välittömässä läheisyydesä, miksi maaseudun asukkaalla ei ole samat oikeudet kuin kaupungin asukkaalla. Asiakkaalle on aivan sama vaikka ruokakaupassa olisi myös alkon tuotteet. Rajoitus on kassalla sama kuin tupakkatuotteissa > 18 vuoden ikä. Kesällä maalla lähin keskarikauppa 22 km ja alkoon 47 km. En ymmärrä niitä määseudun Kansanedustajia jotka vastustavat jopa 0,8 % korotusta kun systemin pitää olla yhteväinen 500 miljoonan muun EU askukkaan kansa. Alkuun <15 % viinit ruokakauppoihin. Alkon monopolin pitäisi olla jo historiaa nyky Suomessa.

Tapio Mäkeläinen

Seppo: kirjoitin lähes samalla tavalla vuosi sitten. Tapiolasta on just toi 11 Alkoa tosi lähellä. Mökillä Luopioisissa lyhin eestaas 80 km.
Pitäähän näiden kolmannen sektorin toimijoiden edes kerran vuosikymmenessä yrittää saada äänensä kuuluville. Milläs muuten perustelevat ehtymätöntä rahavirtaa Viekkaukselta (ray) joka muuten kuluisi vain oman organisaation ylläpitoon. Peliriippuvaiset mummot latoo mynttiä masinaan ja se ei kiinnosta oikeasti ketään.

Tapio Mäkeläinen

Seppo: kirjoitin lähes samalla tavalla vuosi sitten. Tapiolasta on just toi 11 Alkoa tosi lähellä. Mökillä Luopioisissa lyhin eestaas 80 km.
Pitäähän näiden kolmannen sektorin toimijoiden edes kerran vuosikymmenessä yrittää saada äänensä kuuluville. Milläs muuten perustelevat ehtymätöntä rahavirtaa Viekkaukselta (ray) joka muuten kuluisi vain oman organisaation ylläpitoon. Peliriippuvaiset mummot latoo mynttiä masinaan ja se ei kiinnosta oikeasti ketään.

Tapio Mäkeläinen

Kyyneleet kohoavat kiitoksesta silmiini kun tajuan miten onnellinen saa tästä holhousyhteiskunnasta olla.

Ehdotan välitöntä kieltolakia ja myös sitä että tästä valistuksesta tehdään Vientituote jota Finnvera rahoittaa n 100 m€ jo ensi vuodesta. Johtoon joku kepulainen eläkeukko ja 54 hlö hallintoneuvosto.
Ensiksi pelastetaan Saksa ja sitten Ranska. Yhdysvaltoihin perustetaan tytäryhtiö Utahiin.

Tän maan ja kansan kaksinaismoraali lähenee asymptoottisesti jenkkejä ja UK: ta. Mitä syytä juhlaan kun pieni joukko hallintoa ml poliisi kyttää kansaa kuin Stasi.

Risto Salonen

Taas valitettavasti tehdään alkoholista salaperäistä, tavoiteltavaa ja vaikeasti saatavaa. Siirrämme omat huonot kokemukset taas seuraavalle sukupolvelle. Voisimme katkaista kierteen. Nuoret ovat niin hyvin valveutuneita, että kestävät muuttuvan tarjonnan. Me vanhat osaamme ostaa, jos joku oluesta pitää, myös Alkosta. Alkokin on auki lähes aina, kun sitä tarvitsee, ja täällä rintamailla lähimpään ei koskaan ole pitkä matka ajallisestikaan.
Neuvo eduskunnalle: käyttäkää talonpoikaisjärkeä ja siirtykää nykyaikaan.
Edustajat voisivat käyttää aikansa moneen muuhun tähdellisempään asiaan. Vai väsytättekö tällä jonkin toisen asian käsittelyä.

Vesa Kaitera

Olen itse absolutisti, mutta mielestäni vahvat oluet voisi aivan hyvin päästää ruokakauppoihin. Suomen pitäisi pikkuhiljaa päästä pois yltiörajoittavasta alkoholipolitiikasta, joka ei selvästikään ole tuottanut tarkoitettua tulosta. Tällä hetkellä uskon vahvasti hallituksen esittämän prosenttikorotuksen menevän noin kymmenen äänen enemmistöllä läpi eduskunnan äänestyksessä, vaikka pohjana käytettävä valiokunnan esitys varmasti suhtautuukin tuohon asiaan kielteisesti.

Risto Salonen

Helpommin sitä rähinäkänniviinaa mukaan tarttuu, kun hakee Alkosta vahvaa olutta tai sidukkaa. Rähinäkänniviinaa ei saa marketista, vaikka siellä olisi 5.5 prosenttista olutta.
Liiasta oluesta ei saa muuta kuin pöhäkän olon ja vessassakin pitää käydä. Yrittäkääpä KKK (=kuusi/kahdeksan tai kymmenen kaljaa k-matta).

Erkki Johansson

Tästä yhdestä ja samasta asiasta jauhetaan jauhamasta päästyäkin. Onko kaikella tällä jauhamisella tarkoituksena kiinnittää huomio pois jostakin? Kuten hallituksen salassapysyneistä aivan mielettömistä törttöilyistä? Vai onko EU:lta tulossa jokin entistäkin sairaampi direktiivi? Vai onko Ruotsi muiluttamassa Rosengårdin rikollisjengiläiset Haaparantaan?

Tapio Lundell

EHYtin kampanja on puhdasta vääristelevää propagandaa. Tarkastellaan esimerkiksi syöpäjärjestöjen kuvaa. Erikokoiset pallot antavat väärän, pelottelevan kuvan alkoholista syöpien yhteydessä. Siinä ei ole lainkaan kerrottu todellisia lukuja alkoholin kohtuukäyttäjien syöpäkuolemista.
Erään Yhdysvalloissa julkaistun tutkimuksen mukaan 3,5 prosenttia syöpäkuolemista johtuu alkoholista. Tämä tarkoittaa, että liki 96,5 prosenttia syöpäkuolemista EI johdu alkoholista. Jos poistamme 3,5 prosentin joukosta runsaasti juovat eli alkoholistit laskee prosenttiluku kohtuukäyttäjien osalta merkittävästi.
Tupakoinnin uskotaan tehostavan alkoholin ja syövän välistä suhdetta joten kun vähennämme tupakoivat joukosta lähenee kohtuukäyttäjien syöpäkuolemat nollaa.
Kohtuukäytön absoluuttinen riski siis todellisuudessa erittäin pieni.

Mikko Räsänen

Tämä Suomi on aivan pimeä paikka. Ensinnäkin meillä on ongelma se, kun on liikaa vanhuksia. Niiden hoitaminen maksaa liikaa. Samaan aikaan ollaan huolissaan siitä, että kuolleisuus lisääntyy (teoriassa) vaikka itse asiassa keski-ikä on koko ajan kasvanut. Sitten aikuiset ja kouluja käyneet ihmiset puhuvat ihan tosissaan siitä, että jonkun keppanan alkoholipitoisuuden nostaminen 0,8% ajaa kansakunnan turmioon. Sitä ei huomaa kukaan muu kuin Alko omassa liikevaihdossaan. Minua naurattaa, huimaa ja kuvottaa tuo Pekka Puska & Co jeesustelu ihmisten terveydestä. Antaa itse kunkin ihan itse huolehtia itsestään. En minäkään ole huutamassa Pekka Puskalle, että "Margariini tappaa!". Minulle on aivan sama syökö Pekka P voikukan lehtiä tai lypsylämmintä maitoa. On aivan sama juoko hän itsensä iltaisin sammuksiin keskioluella tai vihreällä teellä. En halua antaa hänelle oikeutta puuttua ja rajoittaa minun elämääni asettumalla minun yläpuolelleni sanomalla mikä on oikein ja mikä väärin. Ne Pekka & Co:n puheet ovat aika pitkälti täällä synkeässä Suomessa väkisin veivattujen tutkimusten tuloksia. Ihan kuten Benecol tarinatkin. Oma menetyksen himo ja rikastumisen toive sieltä taustalta paistaa.

Kaj Nyyssönen

Kummaa kitinää rajoituksista kaupoissa. Eilen kun kävin Lidl nimisessä kaupassa niin tässä lähikaupassa oli jopa 8% olutta hyllyssä läytyi myös 6,5% ja 5,5% olutta mutta ostin sitä eniten myytyä 5,0% joka maksaa 38 centtiä tölkki. Miedompia 4,5% asti saa vaihtelevasti kaupasta. Toiselta käytävältä sitten löytyi sitten viinit ja viinat.
Viinit ostan yleensä suoraan viljelijältä kun tuon niitä Suomeen koko vuoden tarpeeseen, kerran vuodessa. Samalla tuen viljelijäperheen toimeentuloa. Viinistä alv on 13% koska se on puhdas maataloustuote.
Puuttuu täältä jotakin:
täälä ei ole Alkoa eikä täällä ole tarjoilualueita ja tuon seurauksena ei ole juoppojakaan näkynyt.
Paikka on Portugal

Esa Sairio

Uusi alkoholilaki pitää hyväksyä pikaisesti. Se on vain pieni askel oikeaan suuntaan eli kohti eurooppalaista vapautta. Noin 500 miljoonaa eurooppalaista saa ostaa alkoholijuomia vapaasti lähes mistä vaan ja koska vaan ja eri vahvuisina. Sama vapaus tulee antaa meille suomalaisillekin. Eurooppalaiset ovat ihan yhtä terveitä kuin suomalaisetkin huolimatta vapaasta alkoholipolitiikasta.
Vuoden kuluessa Suomessa tarvitaan myös viinit ruokakauppoihin ja sen jälkeen Alkon turha monopoli pitää heittää romukoppaan.
Olisi loistavaa ostaa vahvempia oluita lähikaupoista, jolloin aikaa ja vaivaa säästyisi, kun ei tarvitse mennä Alkoon. Toinen asia on Alkon kiskurihinnat. Erityisesti laadukkaat erikoisoluet ovat Alkossa törkeän kalliita. Lähikaupoissa niiden hinta olisi kohtuullinen.
Vapaampi alkoholipolitiikka lisäisi Suomessa työpaikkoja ja valtion verotuloja. Alkoholin tuonti Baltian maista vähenisi, jolloin nekin rahat jäisivät Suomeen elinkeinonharjoittajille ja valtiolle verotuloina.
10% ihmisistä saattaa juoda liikaa, mutta siitä ei pidä rankaista niitä 90%:a ihmisistä, jotka osaavat juoda alkoholia kohtuudella. Eihän muuallakaan Euroopassa takapajuisia Ruotsia, Norjaa ja Suomea lukuun ottamatta rangaista alkoholia ostavia ihmisiä ylisuurilla alkoholiveroilla, alan monopoleilla ja rajoittamalla tavallisista kaupoista saatavissa olevien alkoholijuomien alkoholiprosentti keinotekoisesti arvoon 4,7 tai alle.
Toivon todella, että eduskunta hyväksyy uuden alkoholilain sellaisenaan. Enemmistö suomalaisista kannattaa tutkimusten mukaan vahvempia oluita kauppoihin ja iso osa viinejäkin ruokakauppoihin.

Tapani Tuominen

Kun seuraa tätä toilailua milloin missäkin asiassa "vähän" kauempaa, täytyy välillä nipistää itseään, että onko unessa vai lukeeko jotain Kafkan novellia?

Kansa joka halutaan holhota kehdosta hautaan ja monet vielä lampaiden lailla suostuvat tähän. Oikein kannattavat sitä kuka minkäkin "uskonsa" nimissä tai vuoksi. Hulluja nuo suomalaiset.