Perjantai 14.12.2018

Paljasti salatut 140 000 euron tulonsa verottajalle – joutuu sittenkin syytteeseen: ”Tärkeä yleinen etu vaatii syytteen nostamista”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.11.2017 18:35
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Apulaisvaltakunnansyyttäjä on päättänyt nostaa syytteen törkeästä veropetoksesta tapauksessa, jossa epäilty oli oma-aloitteisesti ilmoittanut verottamattomista tuloistaan. Aiemmin Salpausselän kihlakunnansyyttäjä oli päättänyt jättää syytteen nostamatta, mutta apulaisvaltakunnansyyttäjä otti asian itse uuteen harkintaan.

Epäilty on oma-aloitteisesti ilmoittanut kahdelta verovuodelta Verohallinnolle aikaisemmin salaamansa noin 140 000 euron pääomatulot. Hän on myös maksanut niistä noin 25 000 euron verot viivästysseuraamuksineen.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä katsoo, ettei verovelvollisen menettelyn voida katsoa poistaneen hänen menettelynsä vaikutuksia.

– Epäilty on itse kertonut hallinneensa nyt kyseessä olevia sijoitustilejä jopa vuosikymmeniä, joten vain verovuosia 2008-2011 koskevien tietojen toimittaminen Verohallinnolle ja verovuosilta 2010 ja 2011 määrättyjen verojen maksaminen ei täytä edellytyksiä teon vaikutusten poistamisesta, apulaisvaltakunnansyyttäjä kertoo tiedotteessaan.

– Lisäksi tärkeä yleinen etu vaatii syytteen nostamista, koska pelkkä salatuista tuloista määrättyjen verojen ja viivästysseuraamusten maksaminen ei voi olla syyteharkinnassa rikosoikeudellisesta vastuusta vapauttava peruste.

Tiedotteen mukaan maksaminen ja oma-aloitteinen itsensä ilmiantaminen voivat olla tuomioistuimessa rangaistuksen mittaamiseen alentavasti vaikuttavia seikkoja, mutta ”syyteharkinnassa yleisesti noudatettuna sääntönä se asettaisi eri verovelvolliset epätasa-arvoiseen asemaan ja saattaisi johtaa rikosoikeudellisen vastuun soveltamiseen yhdenvertaisuudesta poikkeavalla tavalla”.

Yle kertoo, että epäilty on lahtelainen teollisuusneuvos Keijo Kopra. Häntä itseään ei tavoitettu kommentoimaan asiaa.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Ei tainnut olla hyvävelikerhon jäsen!

Mites tuo Korkeimman Hallintoneuvoston KHO:n pressan viran ohessa saama palkka välimiesoikeudessa toimimisesta, joka on kolme kertaa suurempi kuin valtion virkaansio?

Eikö hänenkin pitäisi kertoa avoimesti kuka kyseisen palkan maksaa?

Antero Kuortti

Kysymäsi asia selvitettiin ainakin hesarin uutisessa.

Vastaus, lyhyen kaavan mukaan kerrottuna, taisi olla sellainen, että laki sitä vaadi, ja laki on eduskunnasa muotoiltu, joten pulinat pois. Eihän parlamentaarikot mitään tolloja ole. Eihän?

Teijo Myllylä

Taitaa Juha saada huutia miljonääriveljiltä. No, saatu hallintorekisteri pikkusen lieventää jupinaa. Kivahan se olisi että saisi kivuttomasti hoidettua rahanpaeun. Ei ole rikkaalakaan helppoa. Miljoonat pitäisi saada jotenkin verottajankin hyväksymäksi rahaksi. Veronkierrosta armahtaminen on hallituksen kärkihankkeita...no siinä tapauksessa errä on kyse miljonääriveljistä. Duunarit maksakoon vaan sakkoverot mukisematta.