Tiistai 21.5.2019

Keskusta-konkarit tyrmäävät sukupuoliohjeen: ”Synnyimme tytöiksi ja pojiksi” – Opetushallitus puuttui puheeseen

Luotu: 
15.11.2017 12:21
  • Kuva: Kuvakaappaus / Twitter
    Kuva
    Kuvakaappaus eduskunnan ensimmäisen varapuhemiehen Mauri Pekkarisen (kesk.) Twitter-tililtä.
|

Keskustan konkaripoliitikot Mauri Pekkarinen ja Sirkka-Liisa Anttila moittivat Opetushallituksen sukupuoliin liittyvää ohjeistusta ja kiittävät lastenpsykiatri Jari Sinkkosta Twitterissä. Sinkkonen lyttäsi käsityksen sukupuolen moninaisuudesta ja synnytti kiivaan keskustelun.

Sinkkonen sanoi aiemmin Länsiväylälle pitävänsä ajatusta sukupuolten laajasta kirjosta aikuisten keksintönä, mikä herätti ihmetystä alan asiantuntijoissa. Lue lisää: Lastenpsykiatri ärähtää Jari Sinkkosen sukupuolipuheista: ”Ei ole tarkoitus kieltää pippeleiden ja pimppien olemassaoloa”

Opetushallituskin lähtee ajatuksesta, jonka mukaan sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti ovat moninaisia ja määrittyvät biologian lisäksi sosialisaatiossa ja oppimisessa. Opetushallitus julkaisi aiemmin oppaan sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi perusopetuksessa, mikä herätti kuohuntaa. Siinä todetaan muun muassa, että ”lapsia on tärkeää puhutella nimillä, ei joukkona ”tytöt” tai ”pojat”. Moni hermoistui ja tulkitsi ohjeistusta niin, että tyttö- ja poika-sanojen käyttäminen kielletään, mikä ei pidä paikkaansa.

Keskustelu ryöpsähti käyntiin uudelleen Sinkkosen Länsiväylälle antamasta haastattelusta. Hän sanoi pitävänsä pöhkönä ajatusta, jonka mukaan lasta ei saisi sanoa tytöksi tai pojaksi.

Sinkkonen sai puheenvuorolleen tukea ex-ministereiltä, eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkariselta ja kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttilalta.

–Millä valtuuksilla Opetushallitus ohjeistaa? Mihin pyritään näillä ohjeilla? Me synnymme tytöiksi ja pojiksi. Herkässä iässä oleviin lapsiin tällaisella keskustelulla saattaa olla vahingoittava vaikutus. Kiitos Jari Sinkkoselle asiantuntijan puheenvuorosta, Anttila vastasi Pekkarisen kommenttiin, joka kuului näin:

–Opetushallituksen mukaan lapsia ei pitäisi kutsua vain tytöiksi ja pojiksi vaan puhutella nimillä. On aikoja eletty! Kiitos Jari Sinkkoselle, että osoitat moisen menettelyn ”höpö höpöksi!”

Feministisen puolueen puheenjohtaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu Katju Aro huomautti kaksikolle, että Opetushallitus ei ohjeista näin.

– Lapsia vahingoittaa pakottaminen vahingollisiin sukupuolirooleihin, joissa pojat oppivat olemaan itkemättä ja tytöt olevansa aina huonompia ja muilla ei ole paikkaa ollenkaan. Kuten sekä lapset että tutkimus kertovat, Aro sanoi Twitterissä.

Myös Opetushallitus puuttui keskusteluun.

–Jokainen meistä on yksilö, ei pelkkä biologisen sukupuolensa edustaja. Ja jokainen lapsi ja nuori on arvokas juuri sellaisena kuin on. Identiteetti rakentuu monesta palasesta. Tätä kasvua koulun tulee tukea, Opetushallitus twiittasi ja vinkkasi Anttilalle ja Pekkariselle aiemmin julkaisemastaan oppaasta tarkemman tiedon pohjaksi.

– Biologinen sukupuoli ja kokemus sukupuolesta ovat eri asia. Joidenkin lasten kokemus omasta sukupuolesta ei mahdu tyttö–poika-akselille. Kokemus sukupuolesta voi myös muuttua ja vaihdella eri elämänvaiheissa. Kunnioitetaan siis jokaisen omaa kokemusta ja kasvua, Opetushallitus sanoo toisessa Twitter-keskustelussa aiheesta.

Niin ikään kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kommentoi asiaa omalla Twitter-tilillään:

–Jari Sinkkonen ei ymmärrä, miksi lasta ei saisi sanoa tytöksi tai pojaksi. En minäkään. Tytöt ja pojat samanarvoisia.

Opetushallitus toteaa oppaassaan, että sukupuolten tasa-arvon edistämiseen velvoittavat Suomen perustuslaki ja kansainväliset ihmisoikeussopimukset.

 

 

 

 

 

 

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vee Pjutin

Aikanaan Einstein havaitsi, että muuttumattomiksi luullut klassisen fysiikan lait eivät päde tähtien välisessä ulkoavaruudessa.
Nykyaikaisen sukupuolentutkimuksen läpimurto, sukupuolien lukumäärän osoittaminen kahta suuremmaksi, ansaitsee Nobelin palkinnon.

Matti Loikkanen

" Mauri Pekkarinen ja Sirkka-Liisa Anttila moittivat Opetushallituksen sukupuoliin liittyvää ohjeistusta ja kiittävät lastenpsykiatri Jari Sinkkosta Twitterissä."

Minäkin kiitän Jari Sinkkosta!

Tämä brouhaha sukupuolisuudestä on mennyt aika typeräksi. Enkä valitettavasti aina ymmärrä mistä on kyse. Femisteille ym kiihottajille muistuttaisin, että vauvan sukupuolen voi helposti tarkistaa vaippoja vaihdettaessa.

Mikko Kangasoja

Toimittajalta ilmeisen vihervasemmistolaisia ja manipuloivia virheitä:

1. (Vasemmistolaista) Jaana Wessmania siteerataan alan asiantuntijana, minkä hän itse toimittajan linkittämässä ja kirjoittamassa artikkelissa kiistää.

2. Väitetään, että useat alan asiantuntijat ihmettelevät, vaikka ainoastaan Wessmaniin viitataan, eikä hänkään siis tunnustanut olevansa asiantuntija.

3. Jari Sinkkosta siteerataan puutteellisesti antaen yksipuolisen ja ehkä jopa karrikoidun kuvan hänen näkemyksestään, joten tässä tärkeä lisä:
"On kokonaan eri asia, miten lapset kasvavat oman, biologisen sukupuolensa puitteissa. Jos tyttö on rasavilli menijä, olkoon. Jos taas poika on herkkä ja taiteellinen, olkoon. Vanhempien pitäisi tuntea lapsensa, että he osaisivat suhtautua heihin oikein. "

Jouni Auranen

"Hän itse ei ole ammattinsa puolesta perehtynyt psyykkisesti terveiden lasten koti- tai koulukasvatukseen, kuten ei ole myöskään Sinkkonen"
lähde: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/235063-jari-sinkkonen-kielsi-transilmio...
Lasten seksuaalisuudesta väitöskirjaa tekevä lastenpsykiatrian lääkärin lausunto: https://www.hs.fi/elama/art-2000005447905.html
3 kohdassa sinkkonenpuhuu vanhemmista, joiden kasvatusmetodeihin ei kukaan ole puuttumassa, vaan puhumme varhaiskasvatuksesta julkisella puolella ja ryhminä joihin kuuluu erilaisia lapsia.
Minua ei kiinnosta mitä puoluetta asiantuntijat äänestävät, joten ei kuulu uutiseen..

Timo Lehtonen

Opetushallituksen on aika päivittää oppaansa, ellei se pysty antamaan uskottavia vastauksia suoriin kysymyksiin https://goo.gl/bXssWZ ja https://goo.gl/PUeGFL ja https://goo.gl/x7qzor

Opetushallituksen oppaassa todetaan mitenkään perustelematta ”sukupuolia on enemmän kuin kaksi”.
Mihin tosiasiaan perustuen ihmisen sukupuolia olisi enemmän kuin kaksi?
Ottakaa huomioon: sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti ja sukupuolen ilmaisu tarkoittavat kaikki eri asioita!
Miten Opetushallitus määrittelee uskottavasti suomen kielen sanan ’sukupuoli’?
Jos ei tiedä mitä käyttämällään sanalla (esim. sukupuoli) tarkoittaa, ei sanaa kannata käyttää, jotta ei käytä sitä väärällä tavalla.

Pentti Westerholm

On kansalle hyväksi,että alan asiantuntijat sanovat mielipiteensä sukupuoliasioista.Muuten oltaisi aivan "Mutu" tuntemusten varassa.Pojat ovat poikia ja tytöt tyttöjä.Poikkeuksia on aina ollut ja tulee olemaan.Tottaki heillekin on arvo annettava,mutta ei niin että häivytetään poikien ja tyttöjen perusominaisuudet.

Pekka J. Mäkinen

Tuo nuori Wessman ei edes ole vielä lastenpsykiatri. Nyt meidän aikuisten on mentävä barrikaadeille ja kaadettava nämä Setan ja sateenkaaripiirien ideologiset linnakkeet, jotka ovat jo aivopesseet pilalle osan nuorisoa ja lapsia koittavat aivopestä kouluissa. Ei muutakuin täys rähinä päälle, eikä vain kiltisi seurata sivusta kun setankaaripiirit vievät kansaa kuin pässiä narussa. On julistettava periaatteellinen "sotatila" Setaa ja kaikkia arvo- ja ääriliberaaleja piirejä kohtaan. Ei hulluutta tarvitse sietää, etenkin kun sillä ei ole lääketieteellisiä perusteita, vaan kaikki perustuu ideologiaan. Nyt tämä hulluus saa riittää.

Eino Heikkinen

Onko kukaan tullut ajatelleeksi, milloin Seta ja sen edustajat hyväksytty Suomen Opetushallituksen asiantuntijoiksi ja millä perusteilla? Tämä on hämärä juttu, joka nyt jyllää opetushallituksessa! Meidän kansalaisten luottamus horjuu pahemman kerran, koska on selviä viitteitä siitä , että näiden asioiden takana on ääri ideologia ,eikä se kovin salattu tieto olekaan! Miten on mahdollista, että demokraattisessa yhteiskunnassa sen yhdessä merkittävässä hallintoelimessä ollaan kritiikittömästi ottettu suoraan ja yksipuolisesti ääri ideologinen gender ideologia ohjenuoraksi koulujen ohjeistuksessa ohittaen täysin vailla perusteita monet oikeasti asiantuntijat jotka pitävät gender ideologiaa arveluttavana epätieteellisenä ja haitallisena yms. Kuin nyt esim Sinkkonen? Kiitos Anttilalle ja Pekkarisen että nostitte kissan pöydälle. Ja myös Jari Sinkkoselle! Asia ei saa jäädä tähän . Elämme käsittääkseni demokraattisessa yhteiskunnassa, emme totslitaristisessa diktatuurissa, johon tämä johtaa, jollei jarruja ala löytyä tälle hulluudelle! Media menköön myös itseensä, en halua olla rahoittamassa en Setan enkä minkään muunkaan ääri ideologista propagandan levitystä!

Pekka J. Mäkinen

Opetushallituksella (OPH) ei ole valtuuksia muuttaa sukupuolikäsitystä ideologiseksi. Tasa-arvosuunnitelmien tekeminen tai noudattaminen kouluissa ei edellytä sukupuolikäsitteen uudelleen määrittelyä. Se on on täysin tarpeetonta, perusteetonta ja vastuutonta!

Huomiota on kiinnitetty esim kyseisen oppaan virheelliseen terminologiaan ja Opetushallitusta on pyydetty korjaamaan oppaan epäkohdat. OPH ei kuitenkaan nähnyt ongelmalliseksi sukupuolikäsitteen kuvaamista vastoin biologiaa, vakiintunutta suomen kieltä, kansalaisten yleistä ymmärrystä ja lainsäädäntöä.